O Δαίμονας των δημαρχείων

Συγκατηγορούμενη είναι ακόμη μια υπάλληλος της ίδια υπηρεσίας. Μαθαίνω ότι οι επιτελάρχες της Ρηγίλλης έχουν ζητήσει να ενημερωθούν για την έκβαση της δίκης, αφού ο Ρώτας είναι διορισμένος και στο ΔΣ εποπτευόμενου οργανισμού του υπουργείου Μεταφορών. Είναι βέβαιο, όπως μου λένε, πως εάν καταδικαστεί θα του ζητηθεί να παραιτηθεί.

Σοβαρότατο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι δήμοι εν όψει προεκλογικής περιόδου. Σύμφωνα με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχουν κηρυχθεί παράνομες και καταχρηστικές δεκάδες προσλήψεις συμβασιούχων. Αυτό σημαίνει πως όχι μόνο πρέπει να διακοπούν αμέσως οι συμβάσεις, αλλά και να επιστραφούν τα χρήματα που είχαν καταβληθεί ως μισθοί! Σε διαφορετική περίπτωση οι δήμαρχοι θα πρέπει να καταβάλουν από την τσέπη τους τις δαπάνες αυτές. Εκεί που έχει γίνει το πανηγύρι της παρανομίας είναι στους δήμους που προσέλαβαν όποιον γουστάρανε.

Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν στο Ζεφύρι. Ο ταλαίπωρος ο τοπάρχης έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά. Δεν προχωράει τίποτα. Ούτε η γραμματέας του δεν τον ακούει. Κάθε μέρα εξελίσσονται κωμικοτραγικές καταστάσεις. Στο δημοτικό συμβούλιο επικρατεί το απόλυτο χάος. Μόνο δύο ψήφους ελέγχει, των αντιδημάρχων. Ο φίλτατος Παπαχρήστος σκέφτεται πολύ σοβαρά να εγκαταλείψει την καρέκλα του δημάρχου πριν από τις εκλογές. Όταν θέλει να βάλει υπογραφή σε κάποιο έγγραφο, γυρίζει από γραφείο σε γραφείο για να μαζέψει τις εισηγήσεις των υπηρεσιών, αφού κανένας υπάλληλος δεν μπαίνει στον κόπο να πάει στο γραφείο του δημάρχου! Η απόλυτη απαξίωση. Κρίμα. Όσες φορές τον έχω δει, μου έχει δώσει την εντύπωση ενός σοβαρού ανθρώπου. Δεν ξέρω πώς τα κατάφερε έτσι.

Η Κατερίνα Γιαβάση θα είναι, όπως δείχνουν τα πράγματα, η εκλεκτή της Ρηγίλλης στη Νέα Σμύρνη. Η πρώην νομάρχης Κυκλάδων έχει ήδη ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές για τη συγκρότηση ενός πολυσυλλεκτικού ψηφοδελτίου που θα της δώσει τον «αέρα» για τη δεύτερη Κυριακή. Η άλλη κυρία, του ΠΑΣΟΚ, η Νόρα Κατσέλη, την προηγούμενη εβδομάδα σφράγισε την έναρξη του προεκλογικού της αγώνα σε ένα κατάμεστο από κόσμο γήπεδο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι και τα δύο κόμματα εξουσίας αποφάσισαν να γυρίσουν σελίδα με την ανανέωση των επικεφαλής στους συνδυασμούς τους. Ο Κουτελάκης μπορεί να έχει φορέσει μαύρη πλερέζα, αλλά ήταν καιρός πλέον κάποιος να του μιλήσει για το αντίδοτο της αλαζονείας. Όσον αφορά τον αγαπητό «γαλάζιο» δικηγόρο Γιώργο Πώποτα, η στενοχώρια για τη μη επανεπιλογή του είναι έκδηλη, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη λύση. Η απόφαση είναι τετελεσμένη και αμετάκλητη.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε αναφερθεί στην αγορά οικοπέδων από τη σύζυγο του πρώην δημάρχου Αγίων Αναργύρων Νίκου Ταμπακίδη, με σκοπό την οικοδόμησή τους, αφού όμως αυτά είχαν χαρακτηριστεί χώροι πρασίνου από το δημοτικό συμβούλιο. Ο πρώην δήμαρχος με μια επιστολή του τριών σελίδων, ομολογουμένως αρκετά ευγενική, λέει ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι και αναπτύσσει τα δικά του επιχειρήματα. «Ο δήμος με την με αριθμό 341/22.6.95 απόφαση δημοτικού συμβουλίου δεν δέσμευσε μόνο ένα οικόπεδο, αλλά αποφάσισε να τροποποιήσει το σχέδιο πόλεως πέντε οικοδομικών τετραγώνων με σκοπό τη δημιουργία ζώνης πρασίνου. Δυστυχώς, λόγω έλλειψης οικονομικής δυνατότητας του δήμου δεν κατέστη δυνατό να ανταποκριθούμε στο βάρος της σχετικής απαλλοτριώσεως και η απόφαση δεσμεύσεως ουδέποτε εγκρίθηκε από το αρμόδιο υπουργείο, με αποτέλεσμα η περιοχή όχι μόνο να μη χαρακτηριστεί τελικά χώρος πρασίνου, αλλά και να ανοικοδομηθεί!». Καλά, και έτρεξες να αγοράσεις το ένα από τα δεσμευμένα, με δική σου απόφαση, οικόπεδα; Άλλα οικόπεδα ν’ αγοράσεις δεν υπήρχαν στους Αγίους Αναργύρους, κύριε Ταμπακίδη; Ποιον δημότη θα πείσεις ότι δεν υπήρξε κάποια συμπαιγνία; Ξέχασες αυτό που έλεγαν οι Ρωμαίοι ότι η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται, Νίκο μου… Μάλλον, λοιπόν, με τον εαυτό σου θα πρέπει να τα βάλεις…

Σοβαρό καρδιακό επεισόδιο υπέστη πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Κερατσινίου, Ζαχαρίας Ζούπης. Ευτυχώς, μετά την παραμονή του στο νοσοκομείο γύρισε πάλι στα καθήκοντά του. Δεν φημίζομαι για τη συμπάθειά μου προς τον φιλόδοξο Κερατσινιώτη Ζαχαρία, αλλά εάν είναι ζήτημα ζωής, σηκώνω τα χέρια ψηλά. Προεδράρα μου, αν σε στενοχώρησα με τις κακίες μου, σου υπόσχομαι ότι δεν θα ξαναγράψω τίποτα μέχρι να πάρω σύνταξη. Περαστικά και καλή δύναμη.

Στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών εκκρεμεί μια υπόθεση εις βάρος μιας δικηγόρου, για την οποία μάλιστα το σχετικό κατηγορητήριο περιέχει «σημεία και τέρατα» για τη συμπεριφορά της, αναφορικά με την «ομάδα» που είχε συστήσει με έναν υπάλληλο του δήμου Γέρακα για να παίρνουν χρήματα από αλλοδαπούς. Τώρα αρχίζει το… ζουμί. Ο Ν. Ζ., υπάλληλος του δήμου Γέρακα, πουλούσε έναντι 3.000 ευρώ άδειες παραμονής σε δυστυχισμένους και ταλαίπωρους αλλοδαπούς. «Μαϊμουδιά» η υπόθεση. Έπαιρνε τα λεφτά μαζί με τη δικηγόρο και εξαφανίζονταν. Η δικηγόρος έχει πάρει τον δρόμο της πειθαρχικής παραπομπής. Μου λένε όμως ότι ο υπάλληλος συνεχίζει ανενόχλητος την ίδια δράση. Δημαρχάρα, τι έχει γίνει μέχρι σήμερα;

Στον δήμο Ψυχικού ο τοπάρχης Παρασκευάς Πασσάς, θεωρώντας προφανώς την Ελληνική Αστυνομία ανίκανη και ανεπαρκή, ανέθεσε σε εταιρεία φύλαξης τη μέριμνα ασφαλείας όλων των δημοτικών κτιρίων της πόλης (σχολεία, νηπιαγωγεία κ.λπ.). Έλα όμως που το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν καταλαβαίνει από τέτοια… κουβαρνταλίκια και με την υπ’ αριθμόν απόφαση 861/7-6-2004 του Β΄ κλιμακίου ακύρωσε τη δαπάνη πληρωμής και επέβαλε καταλογισμό στον φίλτατο δήμαρχο. Την περασμένη εβδομάδα συζητήθηκε η έφεση του δημάρχου επί της αποφάσεως. Την προηγούμενη Δευτέρα ο αγαπητός Πασσάς κατέθεσε συμπληρωματικό υπόμνημα προκειμένου να… προλάβει αυτά που έρχονται. Έγκυροι νομικοί κύκλοι μού λένε ότι θεωρείται απόλυτα βέβαιο πως η έφεση θα απορριφθεί. Ο νέος δήμαρχος θα καλέσει άραγε την ιδιωτική εταιρεία να επιστρέψει τα δεκάδες χιλιάδες ευρώ που τσέπωσε ή θα τα πληρώσει, για μία ακόμη φορά, ο περήφανος λαός;

Δεν πολυσυχνάζω στη Φιλοθέη, αλλά όποτε πηγαίνω να παίξω τένις με κανέναν αρχιδιαπλεκόμενο τοπάρχη, μου κάνει πάντα εντύπωση η καθαριότητα που υπάρχει παντού. Δεν βλέπεις ούτε ένα σκουπιδάκι στον δρόμο. Ακόμη και τα αμμοχάλικα από διάφορα έργα που γίνονται στα πεζοδρόμια είναι τακτοποιημένα με τάξη. Ρώτησα λοιπόν και έμαθα ότι στην πόλη υπάρχουν δύο αντιδήμαρχοι. Ο υπεύθυνος γι’ αυτή την εικόνα λέγεται Νίκος Παχύλας. Από το πρωί μέχρι το βράδυ γυρίζει τον δήμο και σημειώνει ό,τι χρειάζεται να γίνει την επόμενη μέρα. Αυτά όσον αφορά τις καλές κουβέντες. Πάμε τώρα στις κακές. Ο δήμος παραχώρησε, κατά περίεργο τρόπο και με απευθείας ανάθεση, σε έναν αθλητικό σύλλογο την έκταση όπου στεγάζονται αναψυκτήρια, αίθουσα δεξιώσεων και γήπεδα τένις, συνολικού εμβαδού δεκαέξι στρεμμάτων, έναντι 300 ευρώ τον μήνα! Η διάρκεια μίσθωσης είναι δεκαπέντε χρόνια. Μια έκταση σκέτος παράδεισος. Δημαρχάρα μου, η ιστορία αυτή είναι παλιά, αλλά εγώ τώρα την έμαθα. Μπας και έχεις κανένα άλλο χωράφι επί της Κηφισίας να το νοικιάσω εγώ; Δίνω 500 ευρώ. Για να σοβαρευτούμε! Περιμένω απάντηση.

Έγινε πρόσφατα στο υπουργείο Εσωτερικών ευρύτατη σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων για να βρεθεί επιτέλους τρόπος προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πλαστότητα των αδειών παραμονής που δίνονται στους αλλοδαπούς. Στη σύσκεψη ακούστηκαν απίθανα πράγματα. Η διαφθορά στους δήμους δεν έχει προηγούμενο. Όλα ξεκινούν από εκεί. Βασικό ρόλο στην αλυσίδα της διαφθοράς παίζουν και οι εφορίες. Μόνο σε μία είχαν δοθεί 5.000 πλαστά ΑΦΜ. Καταγράφηκαν δήμοι όπου είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι υπάλληλοι που εργάζονται στις ανάλογες υπηρεσίες χρηματίζονται για να εξυπηρετούν παράνομους αλλοδαπούς. Να μου το θυμηθείτε. Δεν θα αργήσει η μέρα που κλιμάκιο Εισαγγελέων θα κάνει έφοδο σε υπηρεσίες δήμων και θα γελάσει ο κάθε πικραμένος.

Σαρώνει ο Ευσταθιάδης στην Αργυρούπολη. Τελικά, καθημερινά αποδεικνύεται ότι η επιλογή της Χαριλάου Τρικούπη ήταν η καλύτερη. Οι κάτοικοι της περιοχής δείχνουν να έχουν «αγκαλιάσει» την υποψηφιότητα του πρώην δημάρχου της πόλης. Από τη μια η υποβάθμιση της ζωής των δημοτών εξαιτίας των αλλεπάλληλων λανθασμένων επιλογών του νυν τοπάρχη, και από την άλλη το συνεχιζόμενο αλαλούμ στο κυκλοφοριακό εξαιτίας των πρόχειρων σχεδιασμών του από τη δημοτική αρχή, δείχνουν ότι η Αργυρούπολη δεν αντέχει άλλο αυτή την κατάσταση.

Την υποψηφιότητά του ανακοίνωσε ο Μιχάλης Τριανταφυλλίδης για τον δήμο Δραπετσώνας. Στην πρώτη συγκέντρωσή του ήταν αρκετά στελέχη του νυν δημάρχου. Φυσικά αυτό μπορεί να μη σημαίνει τίποτα. Μπορεί όμως και να σημαίνει πολλά.

Ως γνωστόν, το καζίνο της Πάρνηθας ανήκει στα διοικητικά όρια του δήμου Αχαρνών. Την τριετία 2000-2002 ως δημοτικά τέλη απέδωσε στον δήμο περίπου 42.000 ευρώ αντί των 5.000.000 ευρώ που θα έπρεπε κανονικά! Χαμπάρι δεν είχε πάρει κανένας στον δήμο τι συμβαίνει. Στις αρχές του προηγούμενου χρόνου ανέλαβε αντιδήμαρχος οικονομικών ο Χρήστος Ντούρος. Αμέσως ζήτησε να μάθει τι έχει συμβεί με αποτέλεσμα να κατατεθεί αγωγή αξίωσης όλου του πραγματικού ποσού μαζί με το πρόστιμο. Η απορία μου βέβαια για την «κατά λάθος» μη είσπραξη από την προηγούμενη δημοτική αρχή παραμένει. Πάντως, να επισημάνουμε ότι η είσπραξη τελών έχει πενταετή παραγραφή. Γι’ αυτό, Νικόλα, τρέχα όσο μπορείς. Κατά τ’ άλλα, μπράβο.

Εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθούν πολλά ονόματα υποψηφίων δημάρχων που θα έχουν την επίσημη στήριξη από τα δύο μεγάλα κόμματα. Λόγω της εμφάνισης πολλών υποψηφίων σε αρκετές περιοχές το ΠΑΣΟΚ θα κάνει και προκριματικές εκλογές. Σίγουρες περιοχές όπου θα γίνουν τέτοιες διαδικασίες είναι η Κηφισιά, ο Άλιμος, η Μεταμόρφωση, το Κερατσίνι και τα Μέγαρα.

Άρχισαν οι απώλειες για την παράταξη του νυν δημάρχου στον Άγιο Δημήτριο, Παντελή Ειρηνάκη. Ήδη δύο δημοτικοί σύμβουλοι ανακοίνωσαν επισήμως την αποχώρησή τους, ενώ ένας τρίτος βρίσκεται με το ένα πόδι έξω από την πόρτα. Βέβαια, ο αντάρτης που θεωρείται μέχρι σήμερα σίγουρο ότι θα διασπάσει το «πράσινο» ψηφοδέλτιο, Μανώλης Παπαδακάκης, δεν κερδίζει αυτές τις παράπλευρες απώλειες, αφού οι αποχωρήσαντες τηρούν άκρα σιωπή σχετικά με τις επόμενες κινήσεις τους.

Σε απολογία κλήθηκε πριν από λίγες ημέρες ο πρώην δήμαρχος Κηφισιάς φίλτατος Βάρσος από την Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για κάποιες παράτυπες αποφάσεις που είχαν ληφθεί επί των ημερών του. Στην ουσία δεν υπάρχει περιεχόμενο παρανομίας, αλλά κάποιας άκυρης ψήφου επί συγκεκριμένου θέματος, αφού ο ίδιος ήταν δήμαρχος και δεν είχε δικαίωμα ψήφου. Ο Χιωτάκης, ο νυν δήμαρχος, έτριβε τα χέρια του όταν έμαθε τα περί προσκλήσεως σε απολογία και… άναψε λαμπάδα δύο μέτρα στον Άγιο Αιγίνης. Άνθρακες ο θησαυρός, όμως. Ο Βάρσος βγήκε καθαρός από αυτή την περιπέτεια.

Έντονο είναι το πολιτικό φλερτ στους Αγίους Αναργύρους ανάμεσα στον πρώην δήμαρχο Ν. Ταμπακίδη και δύο συμβούλους «αντάρτες» της παράταξης του κ. Τρίγκα. Μάλιστα φίλοι και εχθροί των δύο συμβούλων λένε ότι η συνεργασία με τον κ. Ταμπακίδη είναι δεδομένη, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ίδιος (οικονομικός έλεγχος, υπόθεση οικοπέδων). Εκείνο όμως που επισημαίνουν είναι ότι η συνεργασία τους θα είναι ποικιλόμορφη και ανάλογα με το ποιος θα είναι ο εκλεκτός της Χαριλάου Τρικούπη.

Επιστολή «φωτιά» έστειλε η δημοτική παράταξη «Πολιτών Κοινωνία – Η Άλλη Γλυφάδα» με επικεφαλής τον Β. Τσατσαράγκο προς όλα τα πολιτικά κόμματα με θέμα τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό. Στην επιστολή του ο κ. Τσατσαράγκος καταγγέλλει ότι ο χώρος του Ελληνικού έχει μετατραπεί σε απέραντο σκουπιδότοπο, ενώ παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης καμία θετική εξέλιξη δεν υπάρχει για την αξιοποίηση του πάρκου.

Εκατοντάδες μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ της Νέας Σμύρνης έδωσαν δυναμικό και ενθουσιώδες παρών στην πρώτη ομιλία της Νόρας Κατσέλη ως υποψήφιας δημάρχου της πόλης. Μπροστά σε πολίτες της Ν. Σμύρνης, ανάμεσα στους οποίους ξεχώριζαν νέες και νέοι, η Νόρα Κατσέλη μίλησε για το όραμά της για την πόλη. Δεσμεύθηκε πως θα εργαστεί «μαζί με τους πολίτες για μια Νέα Σμύρνη ανθρώπινη, ανοιχτή, πόλη του πολιτισμού και της ανάπτυξης». Την εκδήλωση τίμησαν οι βουλευτές Αλέκος Παπαδόπουλος, Μαρία Δαμανάκη, Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Γείτονας, Μιλένα Αποστολάκη, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Χρήστος Πρωτόπαπας, Στέφανος Τζουμάκας, Γιώργος Ανωμερίτης, Σταύρος Μπένος και Κίμων Κουλούρης. Ο Παρασκευάς Αυγερινός, ιστορικό στέλεχος του Κινήματος, συγκίνησε το ακροατήριο με την παρουσία του και την τοποθέτησή του.

Ο Εξορκιστής
ΥΓ.: Συντρόφια μου, μαζί με τα δελτία Τύπου που στέλνετε για δημοσίευση βάλτε και καμιά επιταγούλα.
Το νόμισμα επιλέξτε το εσείς. Εγώ το αντίκρισμα θέλω. Αν δεν έχετε, δεν πειράζει. Καλή καρδιά. Διαβάστε μας και διαδώστε μας. Αυτό φτάνει και περισσεύει.


Σχολιάστε εδώ