Άκαρπη συνάντηση Φώφης-Σγουρού

Μάχη με υπαιτιότητα της Φώφης, που δεν τα βρήκε μαζί του την ύστατη στιγμή, όταν πριν από δέκα ημέρες συναντήθηκε μυστικά με τον νομάρχη Αθηνών προκειμένου να καμφθούν οι διαφωνίες.

Είναι περίπου βέβαιο πως η Φώφη Γεννηματά θα είναι εκ νέου επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στην υπερνομαρχία, αλλά μέχρι τώρα, εκτός απροόπτου, είναι σίγουρο πως δεν θα είναι μαζί της ο Γιάννης Σγουρός, αφού η κ. Γεννηματά δεν θέλει δίπλα της να φιγουράρει η φωτογραφία του, όπως στις προηγούμενες νομαρχιακές εκλογές, με τη γνωστή τριάδα Μίχας-Σγουρός-Γεννηματά.

Η κόντρα της Φώφης Γεννηματά και του νομάρχη Αθηνών ξεκίνησε όταν η Φώφη, ως επικεφαλής του συνδυασμού και νικήτρια των νομαρχιακών εκλογών στη μεγαλύτερη περιφέρεια της Ελλάδας, ήθελε να είχε και τον πρώτο λόγο σε ό,τι γίνεται στη νομαρχία. Ως έναν βαθμό δίκιο είχε. Από την άλλη όμως ο κ. Σγουρός, που δεν ελίσσεται εύκολα, δεν της έκανε τα πολιτικά χατίρια. Δεν της μετακινούσε εύκολα δικούς της ανθρώπους, όπως ήθελε η Φώφη, δεν υπέγραφε διάφορα ρουσφέτια, δεν γίνονταν διευθυντές άνθρωποι που ήθελε η υπερνομάρχης, με αποτέλεσμα όταν έφτασε ο κόμπος στο χτένι να χάσουν και κάθε επικοινωνία μεταξύ τους.

Η Φώφη τον καθάρισε τον Σγουρό, λένε παντού, για μια χούφτα ρουσφετιών. Όλοι το λένε αυτό. Στο ΠΑΣΟΚ, στην υπερνομαρχία, στη νομαρχία, παντού. Πέρασε το δικό της, αφού ο κ. Σγουρός επέμενε πως ως νομάρχης ήταν αυτός υπεύθυνος για τη λειτουργία των υπηρεσιών και η Φώφη διακοσμητικό στοιχείο χωρίς αρμοδιότητες. Εκείνος υπέγραφε τα διάφορα έγγραφα, εκείνος ήταν που έβγαζε τη «λάντζα», εκείνος ξεπερνούσε τις κακοτοπιές, αλλά και έκανε σημαντικό έργο και σήκωσε όλο το βάρος, με αποτέλεσμα να θεωρείται απολύτως απαραίτητη η παρουσία του στη νομαρχία.

Τα ίδια γίνονταν, οι ίδιες κόντρες, και μεταξύ Κουλουμπή και Ευσταθιάδη, μεταξύ Μπεσμπέα και Κατριβάνου, μόνο που τώρα η κόντρα Φώφης Σγουρού εστιάζεται κυρίως στο γεγονός ότι ο Γιάννης Σγουρός μονοπωλούσε την προβολή, μια και αυτός ήταν που έπαιρνε τις αποφάσεις έκανε παρεμβάσεις παντού και έδινε λύσεις.

Ο πόλεμος δηλαδή μεταξύ των δύο ήταν και είναι για την εξουσία. Ποιος κυβερνά δηλαδή τη νομαρχία: ο Σγουρός, που έχει αρμοδιότητες, ή η Φώφη, που ως υπερνομάρχης ήθελε να έχει το πάνω χέρι; Και με το βέτο που θέτει παίρνει τώρα η Φώφη την εκδίκησή της και ασφαλώς θέλει έναν υποψήφιο του χεριού της…

Ο κ. Παπανδρέου μάλιστα ζήτησε και από την κ. Γεννηματά και από τον κ. Σγουρό να συναντηθούν και «να τα βρουν», κάμπτοντας τις αντιρρήσεις του κ. Σγουρού, ο οποίος διαμήνυε «εγώ δεν έχω τίποτα να πω με τη Φώφη». Η συνάντηση Γεννηματά – Σγουρού, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έγινε την περασμένη βδομάδα χωρίς όμως αποτέλεσμα, καθώς επιβεβαιώθηκε πως δεν γεφυρώθηκαν οι διαφορές. Λίγο μάλιστα πριν από τη συνάντηση, ο κ. Παπανδρέου απέρριψε ένα πρόσωπο έκπληξη για τη νομαρχία Αθήνας, που του πρότεινε η κ. Γεννηματά.

Ο κ. Σγουρός σε περίπτωση που δεν θα είναι υποψήφιος δεν θα το βάλει εύκολα κάτω: Θα κάνω μεγάλη φασαρία, φέρεται να υποστηρίζει, δεν θα περάσει έτσι.

Ωστόσο, άλλες πληροφορίες λένε πως στον κ. Σγουρό μπήκε το δίλημμα, για να ξεπεραστεί το πρόβλημα στις σχέσεις ανάμεσα στους δύο: Ή πας υποψήφιος δήμαρχος ή πηγαίνεις στο σπίτι σου. Εξ ου και το ότι ο δήμος Γλυφάδας δεν «έκλεισε» ακόμη, γιατί ενδέχεται να είναι ο κ. Σγουρός υποψήφιος, αλλά ο ίδιος δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται.

Ως εκ τούτου η λύση που θα δοθεί θα είναι διαφορετική, καθώς ακούγεται ότι μπορεί στην «οικογενειακή φωτογραφία» στη θέση του κ. Σγουρού να τοποθετηθεί ένας άλλος Γιάννης. Ο κ. Δημαράς. Το όνομα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ακούστηκε τελευταία έντονα, ως ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να πει οτιδήποτε, αφού όλες τις λεπτομέρειες τις γνωρίζει μόνο ο κ. Παπανδρέου, που μπορεί να κάνει και εκπλήξεις, ανακοινώνοντας άλλους υποψήφιους δίπλα στο κάδρο της Φώφης Γεννηματά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος δεν θέλει να διακινδυνεύσει το ισχυρό χαρτί που λέγεται Φώφη Γεννηματά, πέρα από την πρόταση στον κ. Σγουρό που αναφέρουμε παραπάνω ανέθεσε σε στενούς του συνεργάτες να αναζητήσουν άμεσα αντικαταστάτη του για τη νομαρχία. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν κρούσεις σε 5 στελέχη του ευρύτερου χώρου του ΠΑΣΟΚ και αν τελικά δεν ξεπεραστεί το θέμα Σγουρού τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα, ως πιθανότεροι αντικαταστάτες του για υποψήφιοι στη νομαρχία φέρονται οι κ. Γιάννης Δημαράς (βουλευτής ΠΑΣΟΚ) και Κυριάκος Ντηνιακός (νυν δήμαρχος Χαϊδαρίου, ο οποίος όμως από καιρό έχει δηλώσει ότι δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για νέα θητεία στον δήμο).

Ο κ. Δημαράς μάς διαβεβαίωσε ότι «κανένας δεν του μίλησε», «αν του γίνει πρόταση θα το σκεφθεί» και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποφασίσει, εάν πριν «δεν μιλήσει με τον Γιάννη Σγουρό», τον οποίο εκτιμά απεριόριστα. Συνεργάτης του κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε το «Π» ότι το αργότερο την εβδομάδα αυτή θα έχει κλείσει η υπόθεση Υπερνομαρχία, «έτσι ή αλλιώς».

Τώρα τελευταία στο μάτι της Φώφης μπήκε και ο κ. Πασβαντίδης. Πολλοί καλοθελητές έχουν μεταφέρει στην υπερνομάρχη Αθηνών και έχει μάθει τις ανοικτές συζητήσεις που κάνει ο αντινομάρχης όταν λέει πως όλα αυτά βλάπτουν την παράταξη και πως τα γκολ που μπαίνουν είναι αυτογκόλ. Ο ίδιος πιστεύει ακράδαντα πως όλο αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί έχει κάνει ζημιά που θα φανεί στις εκλογές του Οκτωβρίου, και επειδή φαίνεται πως όλα αυτά δεν άρεσαν καθόλου στη Φώφη, γιατί τη φωτογραφίζουν, άρχισε να μπαίνει σε δυσμένεια και ο ίδιος. Άλλωστε τριάμισι χρόνια τώρα ο κ. Πασβαντίδης ήταν συνεργάτης του κ. Σγουρού, μαζί έβγαζαν τη δουλειά, όταν χρειαζόταν, για παράδειγμα να απεγκλωβιστούν οι γκισέδες της νομαρχίας σε περίοδο αιχμής, για να βγει η Φώφη ασπροπρόσωπη. Ε, όλα αυτά έχουν και το τίμημά τους.

Όλο αυτό το σκηνικό όμως δείχνει περίτρανα και πώς λειτουργεί το ΠΑΣΟΚ εκεί όπου έχει τις ισορροπίες με το μέρος του. Ανάλογα περιστατικά, τηρουμένων βέβαια των αναλογιών, διαπιστώθηκαν και σε άλλους δήμους ή νομαρχίες της χώρας, ιδίως μετά την απόφαση για προκριματικές εκλογές.

Αυτό το πισωγύρισμα, που συνέβη εξαιτίας της Επιτροπής Εκλογικών Διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ, έφερε τα πάνω κάτω ανάμεσα σε πολλούς κομματικούς υποψηφίους, σε διάφορες περιοχές, και ως αποτέλεσμα έχει στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου το ΠΑΣΟΚ να κινδυνεύει να βρεθεί και πάλι μπροστά σε φαινόμενα ανάλογα εκείνων των προηγούμενων εκλογών που κόστισαν πολιτικά τη νίκη.

Κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έλεγε πως σε αυτές τις εκλογές, παρότι το κλίμα ευνοεί το κόμμα του, εν τούτοις δεν είναι καθόλου σίγουροι στη Χαριλάου Τρικούπη πως στις επικείμενες δημοτικές εκλογές θα πρασινίσουν αρκετοί δήμοι και νομαρχίες. Το ΠΑΣΟΚ αυτή την ώρα αντιμετωπίζει το εξής πρόβλημα: Είναι ανεβασμένος αρκετά ο πήχυς. Και επειδή το βράδυ των εκλογών στον πίνακα των δημοτικών και νομαρχιακών αποτελεσμάτων θα συναχθούν και πολιτικά αποτελέσματα, το εσωκομματικό τοπίο δεν βοηθά με τους χειρισμούς που έγιναν, έστω και αν το ΠΑΣΟΚ ελπίζει να αποκομίσει δήμους και νομαρχίες εξαιτίας του πολιτικού κλίματος και της δυσαρέσκειας του κόσμου απέναντι στη ΝΔ.

Οι κατευθύνσεις που δίνει το ΠΑΣΟΚ σε όλους τους υποψήφιούς του, για να ξεπεράσει τα δικά του προβλήματα, είναι να πολιτικοποιηθούν οι δημοτικές εκλογές και να εμφανίζουν πως ακόμη και για τα πιο ακραία φαινόμενα ευθύνονται οι αντίπαλοι των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που αν γίνει έτσι τότε η ήττα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι μεγαλύτερη αφού στις εκλογές για την ΤΑ ρόλο για τους πολίτες παίζουν οι υποψήφιοι και τα πρόσωπα και όχι η γενική πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης.


Σχολιάστε εδώ