Φώφη: Θα κάνω ό,τι μου πει ο Γιώργος…

Η υπερνομάρχης Αθήνα – Πειραιά, που είδε προσφάτως το όνομά της να πέφτει στο τραπέζι για υποψήφια δήμαρχος Αθήνας του ΠΑΣΟΚ μέσω παραπολιτικών σχολίων, συζητώντας με συνεργάτες της ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τής έθεσε θέμα να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ για τον δήμο της Αθήνας, τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Αυτό μάλιστα που προβληματίζει την κ. Γεννηματά είναι το πώς πέφτει το όνομά της στο τραπέζι για τον δήμο της Αθήνας από τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει γίνει ούτε καν νύξη περί ενός τέτοιου ενδεχομένου από τον ίδιο τον πρόεδρο, με τον οποίο, λόγω και καλών προσωπικών σχέσεων που έχουν αναπτύξει, μπορεί και συνομιλεί κατευθείαν.

Η κ. Γεννηματά βεβαίως με κάθε ευκαιρία υπογραμμίζει σε συνεργάτες της ότι θα ήθελε να ηγηθεί και πάλι του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ για την υπερνομαρχία, καθώς πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει και δεύτερη νίκη. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν στενοί φίλοι αλλά και συνεργάτες της, η ίδια τους επισημαίνει πως έχει το πολιτικό θάρρος να δώσει τη μάχη όπου άλλου της ζητηθεί από τον πρόεδρο και το κόμμα. Μάλιστα, στενοί φίλοι της και πρώην συνεργάτες του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά σημείωναν χαρακτηριστικά ότι «η Φώφη έχει πάρει από τον πατέρα της την αίσθηση της πειθαρχίας. Όπου κι αν της ζητηθεί από την ηγεσία μια συγκεκριμένη αποστολή θα ανταποκριθεί».

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, την περασμένη Παρασκευή το βράδυ υπήρξε και νέα συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τη Φώφη Γεννηματά όπου συζητήθηκε το θέμα της υπερνομαρχίας εν όψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του Οκτωβρίου. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η κ. Γεννηματά επεσήμανε εκ νέου στον κ. Παπανδρέου τις δυσκολίες συνεργασίας που έχει με τον Γιάννη Σγουρό και άφησε στον ίδιο να αποφασίσει για το τι μέλλει γενέσθαι.

Προκριματικές

Πάντως ο Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι επιθυμεί να κλείσει το συντομότερο δυνατόν -ακόμα και τις αμέσως επόμενες μέρες- το θέμα της υπερνομαρχίας, ώστε να δώσει τις τελικές λύσεις σε ορισμένους κρίσιμους δήμους -ιδιαίτερα της Β΄ Αθήνας όπου το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει το προβάδισμα έναντι της ΝΔ, με βάση τα γκάλοπ- όπου υπάρχουν άγριες κόντρες μεταξύ των πολλών υποψηφίων. Παράλληλα, δρομολογούνται και προκριματικές σε ορισμένους δήμους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνουν προκριματικές εκεί όπου τα πράγματα είναι πιο ήρεμα και να αποφευχθούν οι έντονοι διχασμοί και οι ανοιχτές συγκρούσεις (όπως π.χ. είναι το Χαϊδάρι, η Γλυφάδα κ.ά.).

Προκριματικές, πλην απροόπτου, θα γίνουν στον Άλιμο (όπου οι κυριότεροι διεκδικητές είναι οι Λ. Ανωμερίτης -πρόσωπο που φαίνεται ότι θα στηρίξει και ο Συνασπισμός- και ο Μ. Ορφανός), στην Κηφισιά, στα Μέγαρα, στη Μεταμόρφωση, στο Κερατσίνι, στο Νέο Ψυχικό. Επίσης, πλην απροόπτου προκριματικές θα γίνουν στον δήμο Νάξου, στην Πολίχνη, στη Λευκίμη κ.α.

Β΄ Αθήνας

Λεπτοί χειρισμοί γίνονται αυτές τις ώρες για τον υποψήφιο στον δήμο Χαλανδρίου, έναν μεγάλο και κρίσιμο δήμο της Β΄ Αθήνας, που το ΠΑΣΟΚ θέλει να τον κερδίσει. Φαίνεται ότι εκεί παίζονται πολλά για την διεύρυνση της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ. Υπάρχει λοιπόν περίπτωση, και μάλιστα πολύ σοβαρή, να υπάρξει κοινός υποψήφιος, ο κ. Παπαμιχαήλ (στέλεχος του ΣΥΝ με εμπειρία στην αυτοδιοίκηση). Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να βρει τρόπο να πείσει την κ. Χαλάτση να μην επιμείνει να είναι υποψήφια. Και αυτό γιατί η κ. Χαλάτση είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, όπως ακριβώς και η Νόρα Κατσέλη, που ορίστηκε υποψήφια στη Νέα Σμύρνη και υπήρξε εγκύκλιος του κόμματος για την όλη υπόθεση.

Πάντως, η κ. Κατσέλη στη Νέα Σμύρνη φαίνεται ότι ήδη άρχισε να συσπειρώνει τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, και όχι μόνο, και να πηγαίνει πλέον με τη λογική της «νίκης από τον πρώτο γύρο».

Στους επίσης κρίσιμους δήμους της Β΄ Αθήνας Δάφνη και Υμηττό η κατάσταση φαίνεται να ξεκαθαρίζει, και υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ -πλην απροόπτου- θα είναι για τον μεν πρώτο ο κ. Δαουλάρης, για τον δε δεύτερο ο κ. Αθανασόπουλος.

Αγκάθια σε Γλυφάδα – Χαϊδάρι

Θολό τοπίο εξακολουθεί να υπάρχει σε δύο ακόμα μεγάλους και κρίσιμους δήμους της Β΄ Αθήνας, που τους είχε κερδίσει το 2002 το ΠΑΣΟΚ, τη Γλυφάδα και το Χαϊδάρι.

Στο Χαϊδάρι 11 υποψήφιοι κονταροχτυπιούνται και η κατάσταση είναι εκρηκτική.

Ακόμα όμως πιο περίπλοκη και εκρηκτική είναι η κατάσταση στη Γλυφάδα. Ο νυν δήμαρχος (συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ), Στέλιος Σφακιανάκης, δεν έχει ακόμα λάβει την τελική του απόφαση αν θα συνεχίσει ή αν θα αποσυρθεί. Απέναντί του βρίσκονται ορισμένα κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ -τα οποία ο ίδιος ευθέως καταγγέλλει δημοσίως για ανοιχτή υπονόμευση του έργου του- και τα οποία αποχώρησαν από το ψηφοδέλτιό του και διεκδικούν το χρίσμα (π.χ. Μάκης Φιλόπουλος). Επίσης, υπάρχει ο παράγοντας Θόδωρος Σπονδυλίδης, κομματικό στέλεχος που όμως είχε κατεβεί το 2002 με χωριστό ψηφοδέλτιο και που ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος. Κάποιοι προσδοκούν ότι μια λύση θα ήταν ο Γιάννης Σγουρός, αν δεν είναι εκ νέου υποψήφιος νομάρχης, ο οποίος θα μπορούσε να επανασυσπειρώσει μεγάλο μέρος των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ. Όμως και σε αυτή τη λύση αντιδρούν έντονα τοπικά στελέχη (κυρίως αυτοί που είτε κατέβηκαν σε χωριστό συνδυασμό το 2002 είτε ανεξαρτητοποιήθηκαν από τον κ. Σφακιανάκη).

Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν να βάλουν στο παιχνίδι την Αθηνά Λυγνού (ανεξάρτητη υποψήφια, που ψάχνει χρίσμα σε ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, δηλαδή ή τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ). Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε πρόσφατα συνάντηση των κ. Ντερέκα, Λούσκου και Μαργαρίτη (από την Περιφερειακή) με την κ. Λυγνού.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως πρότεινε η κ. Λυγνού στα τρία αυτά στελέχη οι μισοί υποψήφιοι του ψηφοδελτίου της να είναι καθαρά δική της επιλογή και οι άλλοι μισοί του ΠΑΣΟΚ. Επίσης πρότεινε σε περίπτωση νίκης από τους πέντε αντιδημάρχους οι τρεις να είναι δική της επιλογή και οι δύο του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν βουλευτές που επισημαίνουν πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να υποστηρίξει αυτόν που οδήγησε σε νίκη το ψηφοδέλτιο το 2002, δηλαδή τον κ. Σφακιανάκη, από τη στιγμή που δηλώσει ότι θα συνεχίσει. Ο ίδιος μάλιστα ο κ. Σφακιανάκης έστειλε «επιστολή φωτιά» στον Γιώργο Παπανδρέου, τη γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου και τα μέλη της Επιτροπής Εκλογικών Διαδικασιών, όπου με στοιχεία καταγγέλλει επωνύμως τα τοπικά εκείνα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που όχι μόνο υπονόμευσαν τον ίδιο αλλά δημιούργησαν και δημιουργούν μια απαράδεκτη εικόνα διάλυσης του ΠΑΣΟΚ στην τοπική κοινωνία.


Σχολιάστε εδώ