ΚΑΤΩ… στον ΠΕΙΡΑΙΑ

Συγκεκριμένα, με την 823/2005 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ο επιχειρηματίας, επειδή θα κατέβαλλε 44.004 ευρώ για ανάπλαση της πλατείας Παπαναστασίου, θα μπορούσε να δημιουργήσει 10 θέσεις πάρκινγκ, οι οποίες βέβαια θα χρησιμοποιούνται από τα ΙΧ των φίλων και των πελατών του και αν μένει κανένα… κόκαλο θα παίρνουν και οι κάτοικοι καμία θέση! Ο επιχειρηματίας βέβαια διαμόρφωσε την πλατεία και τους γύρω δρόμους όπως ήθελε και έκανε τα πάρκινγκ. Όμως η διαμόρφωση έγινε με βάση το συμφέρον της εταιρείας του και όχι των πολιτών. Έτσι, επεξέτεινε τα πεζοδρόμια, μεγάλωσε την πλατεία και περιόρισε τις θέσεις στάθμευσης των πολιτών. Παράλληλα, μειώθηκε η προσβασιμότητα στην οδό Σχιστής και Μανούσου Κούνδουρου. Ήδη τα βυτιοφόρα που μετέφεραν όλο τον χειμώνα πετρέλαιο στα σπίτια της περιοχής… δεινοπαθούσαν! Εξάλλου, περιορίστηκε το πλάτος της λεωφόρου Παπαναστασίου, απ’ όπου διέρχεται και τρόλεϊ, με αποτέλεσμα το μποτιλιάρισμα να είναι στην… ημερήσια διάταξη. Οι κάτοικοι της περιοχής με την υποστήριξη της επικεφαλής του συνδυασμού «Άρωμα Πόλης», Στέλλας Αλφιέρη, ζήτησαν στο τελευταίο ΔΣ να ακυρωθεί η απόφαση. Ο δήμαρχος είπε ότι το θέμα θα επανεξετασθεί. Για να δούμε…

• «Ανεβασμένος» εμφανίζεται τις τελευταίες μέρες ο Χρ. Αγραπίδης. Δύο είναι οι εκδοχές γι’ αυτό: είτε υπάρχει κάποιο μυστικό γκάλοπ που του δίνει… αέρα έναντι του Π. Φασούλα (ο οποίος, αν και δεν έχει δηλωθεί ως υποψήφιος, θεωρείται ο πιο… επικίνδυνος αντίπαλός του) είτε πήρε πολλές διαβεβαιώσεις για στήριξη και βοήθεια από τον Κ. Καραμανλή και τον Γ. Αγγέλου, με τους οποίους συναντήθηκε τελευταία. Πάντως, οφείλουμε να πούμε ότι ο Αγγέλου τού επεσήμανε δύο φορές κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν ότι οι εκλογές θα είναι πολύ δύσκολες και θα πρέπει να τις προσέξει ιδιαίτερα.

•Από την άλλη πλευρά όμως, την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, τα πράγματα δεν θα λέγαμε ότι είναι ιδιαίτερα ευχάριστα. Όλη αυτή η… πρεμούρα να κατέβει ο Φασούλας έχει δημιουργήσει δυσαρέσκεια σε πολλά στελέχη του κόμματος που τονίζουν ότι δεν πρέπει ένα κόμμα εξουσίας όπως το ΠΑΣΟΚ να φτάνει να… παρακαλάει κάποιο μέλος του για να το εκπροσωπήσει σε έναν μεγάλο δήμο. Αντιθέτως, το κάθε μέλος θα έπρεπε να θεωρεί τιμή του να εκπροσωπήσει το κόμμα σε έναν δήμο όπως ο Πειραιάς και να μην… περιμένει πιέσεις και παρακάλια.

•Πάντως, είτε κατέβει ο Φασούλας είτε όχι, η Χαριλάου Τρικούπη έχει αρχίσει να βολιδοσκοπεί διάφορους επώνυμους για να πλαισιώσουν τον συνδυασμό της στον Πειραιά, όπως τον Χρήστο Ιακώβου, τον Δημήτρη Παρασκευόπουλο (νυν νομαρχιακό σύμβουλο με τον Γ. Μίχα) και άλλους. Το ζητούμενο εν προκειμένω είναι πως αν τους συμβούλους του συνδυασμού τούς επιλέξει το κόμμα, ο επικεφαλής του συνδυασμού και υποψήφιος δήμαρχος τι ρόλο θα παίξει; Τον ρόλο της… γλάστρας;

•Το γεγονός της εβδομάδας όμως για τον Πειραιά ήταν η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Σεραφείμ που έγινε την περασμένη Κυριακή στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας. Πάντως ακούστηκαν πολλές… μουρμούρες, επειδή δεν προσκλήθηκαν στον Πειραιά πολλοί επώνυμοι Πειραιώτες και δημοσιογράφοι. Τι να συνέβη άραγε; Έγινε κάποιο λάθος ή ορισμένοι άρχισαν με το… καλημέρα να βάζουν… τρικλοποδιές στον νέο ιεράρχη;

•Επιχείρηση ανάπλασης και εξωραϊσμού των δρόμων Καραολή και Δημητρίου, Ελ. Βενιζέλου και Τσαμαδού ξεκίνησε το Βʼ Διαμέρισμα. Ο πρόεδρος Γ. Μαστρονικόλας, μετά από συζήτηση με επιτροπή κατοίκων, κατέγραψε τις ζημιές και τις κακοτεχνίες που υπήρχαν στους δρόμους και στη συνέχεια με τον προϊστάμενο των συνεργείων, Σταύρο Νανίδη, τον εντεταλμένο σύμβουλο Γ. Βοϊδονικόλα και τον αντιδήμαρχο Γ. Δαβάκη, που φρόντιζε να κλείνει η Δημοτική Αστυνομία την κυκλοφορία στους δρόμους όπου γίνονταν έργα, έπιασαν δουλειά και σε χρόνο ρεκόρ οι ζημιές στα πεζοδρόμια αποκαταστάθηκαν, οι λακκούβες στους δρόμους έκλεισαν και οι όποιες κακοτεχνίες υπήρχαν διορθώθηκαν. Στο μεταξύ, εντός των ημερών θα αρχίσει και το μεγάλο έργο της ανάπλασης, με νέα ασφαλτόστρωση, των περισσότερων κεντρικών δρόμων των συνοικιών που έχει υποσχεθεί ο δήμαρχος στους φορείς των Διαμερισμάτων.

•Από το «Π» πληροφορήθηκε η ηγεσία του δήμου τις… δραστηριότητες του προϊσταμένου του ΚΕΠ κ. Λιακόπουλου, αφού από τις 3 Μαρτίου το έγγραφο του ΑΣΕΠ που αποκάλυπτε το σκάνδαλο η αρμόδια διευθύντρια δεν το είχε διαβιβάσει στους πολιτικούς προϊστάμενούς της. Έτσι, δεν είχε γίνει καμία ενέργεια και δεν είχε φυσικά ενημερωθεί η Εισαγγελία. Βέβαια, μετά το δημοσίευμά μας κινητοποιήθηκαν όλοι και το πρωί της περασμένης Δευτέρας ο αρμόδιος για το προσωπικό αντιδήμαρχος Γ. Δαβάκης έδωσε εντολή να διενεργηθεί κατεπείγουσα ΕΔΕ, ενώ έστειλε όλα τα στοιχεία της υπόθεσης που συγκέντρωσε (έγγραφο, ΑΣΕΠ κ.λπ.) στον γενικό γραμματέα του δήμου Χαράλαμπο Λιναρδόπουλο για τα περαιτέρω.

•Περιοδεία στο εμπορικό κέντρο της πόλης με την ευκαιρία της Ημέρας του Καταναλωτή πραγματοποίησε ο δήμαρχος Κορυδαλλού, Στέφανος Χρήστου, με συνεργάτες του, προκειμένου να ενημερώσουν προσωπικά δημότες και καταναλωτικό κοινό για τη λειτουργία του Γραφείου Ενημέρωσης Καταναλωτών και Ενίσχυσης της Τοπικής Αγοράς που κλείνει ήδη έναν χρόνο. Η ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού ήταν ιδιαίτερα θερμή.

• Σημεία και τέρατα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο. Ενώ στην αρχή 26 σύμβουλοι είχαν ταχθεί υπέρ της πρότασης να μπει στην ημερήσια διάταξη το θέμα της επαναλειτουργίας του μαγαζιού «Kitchen bar», συμφερόντων Λουκά Μπολέτση, Κακέτση και Παναγόπουλου, ο πρόεδρος του σώματος Κ. Γκαβέρας δεν το έβαλε αμέσως και το άφησε στην αναμονή. Μόλις πέρασε η ώρα και άρχισαν να αποχωρούν οι σύμβουλοι και μαζί τους και ο δήμαρχος, επειδή είχε κάποια δουλειά, ο πρόεδρος το… θυμήθηκε και ζήτησε να ξαναγίνει ψηφοφορία. Όμως πολλοί σύμβουλοι είχαν φύγει και δεν συμπληρωνόταν ο αριθμός των 19 ψήφων που απαιτούνται για να μπει ένα θέμα στην ημερήσια διάταξη. Έτσι το θέμα δεν συζητήθηκε και στερήθηκε από ένα μαγαζί με ιστορία στην πόλη η δυνατότητα να επαναλειτουργήσει. Γι’ αυτό αλλά και για πολλά άλλα ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μ. Μπεντενιώτης δήλωσε ότι η στάση του κ. Γκαβέρα προσβάλλει τον θεσμό και υποτιμά τους δημοτικούς συμβούλους.

•Ο Μ. Μπεντενιώτης όμως έθεσε κι άλλο ένα θέμα. Μιλώντας προ ημερήσιας διάταξης για το «Αττικόν» τόνισε ότι συνήθως όταν γίνονται τέτοιες αλλαγές στη χρήση ιδιαίτερα προβεβλημένων χώρων υπάρχει κι ένα σημαντικό ποσό που δίδεται ως «αέρας». Τον «αέρα» λοιπόν για τη μετατροπή της εισόδου του κινηματογράφου σε καφετέρια του Μαρινόπουλου γιατί δεν τον πήρε ο δήμος, και σε τι ύψος ανήλθε; Αυτό ρώτησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας. Επίσης, ο κ. Μπεντενιώτης συνεχάρη δημοσίως τον επικεφαλής της Δημοτικής Αστυνομίας, αντιδήμαρχο Γ. Δαβάκη, επειδή έσπευσε να σφραγίσει τη συγκεκριμένη καφετέρια διότι δεν είχε άδεια! Δεν παρέλειψε όμως να δηλώσει ότι πρέπει να ελεγχθεί σχολαστικά ο κινηματογράφος για να διαπιστωθεί αν προκύπτουν προβλήματα ασφάλειας για τους θεατές. Για το ίδιο θέμα έκανε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ο Σύλλογος Συνταξιούχων της ΑΤΕ που είναι ιδιοκτήτης του ακινήτου.


Σχολιάστε εδώ