Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το χαράτσι για την ΕΡΤ!

Την ίδια ώρα διαβάζουμε («Press Time», 21.3.2006) πως ο πρόεδρος σκέφτεται να διακόψει το γύρισμα των σίριαλ εποχής, επειδή είναι πολυέξοδα και δεν έχουν προφανώς το αντίστοιχο εμπορικό κέρδος, ενώ διατηρεί το δίωρο κουτσομπολίστικο ριάλιτι της Δρούζα (θυμηθείτε την υπόθεση Μιλένας Αποστολάκη). Είναι φανερή λοιπόν η μετάλλαξη του περιεχομένου της ΕΡΤ προς ανάλογο εκείνου της ιδιωτικής τηλεόρασης. Υπ’ αυτές τις συνθήκες τι νόημα έχει η καταβολή του ανταποδοτικού τέλους και μάλιστα υπό την πάντοτε εκβιαστική μορφή του λογαριασμού της ΔΕΗ;

Κόλαφο για την ΕΡΤ, αλλά και την κυβέρνηση, αποτελεί η ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι εξετάζει το θέμα του ανταποδοτικού τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μελετά ειδικότερα την περίπτωση της Ελλάδας, καθώς υπάρχει ήδη οδηγία προς τα κράτη μέλη για τον τρόπο διάθεσης των χρηματικών πόρων που διατίθενται με κάθε μέσο για τη λειτουργία «δημόσιων υπηρεσιών».

Το θέμα ήλθε στη δημοσιότητα ύστερα από την παρέμβαση του νομαρχιακού συμβούλου Αθηνών Γιάννη Αϊβαλιώτη, ο οποίος είχε επαφές με στελέχη της ΕΕ για το θέμα αυτό. Όπως προκύπτει από την ενημέρωση που είχε ο ίδιος, επίκειται τοποθέτηση της Κομισιόν για τα δημοτικά τέλη στην Ελλάδα, τα οποία επίσης πληρώνονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κατά της χρήσης του ανταποδοτικού τέλους για «εμπορικούς» σκοπούς, όπως το «κλείσιμο» αθλητικών γεγονότων, έχουν καταφύγει στην ΕΕ και οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών καναλιών (όταν η ΕΡΤ κέρδισε με μεγαλύτερη προσφορά το Τσάμπιονς Λιγκ για δύο χρόνια). Το «Π» είχε αποκαλύψει ότι στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας βρίσκεται η οδηγία της Κομισιόν για τη χρήση του ανταποδοτικού τέλους, όπως επίσης και η έκθεση που είχε υποβληθεί στον υπουργό Τύπου επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ Χρήστο Πρωτόπαπα για τις ανάγκες αλλαγής στους προϋπολογισμούς της ΕΡΤ ΑΕ ώστε να είναι συμβατοί με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ανταποδοτικό τέλος. Το κεντρικό νόημα της παρέμβασης της Κομισιόν είναι ότι οι κάθε είδους δημόσιες επιχορηγήσεις πρέπει να χρησιμοποιούνται για προσφορά προγραμμάτων δημόσιου ενδιαφέροντος και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται με τρόπο που οδηγεί σε στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. Αυτό εξάλλου ήταν και το επιχείρημα των ιδιωτικών καναλιών εναντίον της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Αϊβαλιώτη, υπάρχει έγγραφο της Κομισιόν που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «σε χώρες όπως η Πορτογαλία, οι Κάτω Χώρες και πρόσφατα στη φλαμανδική κοινότητα του Βελγίου, η εισφορά καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από μια άμεση επιχορήγηση. Παρομοίως δεν υπάρχει εισφορά στο Λουξεμβούργο και στην Ισπανία, ενώ στην Ελλάδα υπάρχει αντίθετα ένας φόρος επί της ηλεκτρικής ενέργειας». Στο ίδιο έγγραφο σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το «σύστημα της δημόσιας ραδιοφωνίας-τηλεόρασης στα κράτη μέλη» στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Άμστερνταμ, που διαχωρίζει την παροχή ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων από τις γενικότερες αρχές του ελεύθερου εμπορίου σε ανταγωνιστικό περιβάλλον, αλλά και στο πλαίσιο της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ραδιοτηλεοπτική Ανακοίνωση) για τη χρήση των χρηματικών πόρων σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς σε προγράμματα δημοσίου συμφέροντος.


Σχολιάστε εδώ