«ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ»

Το συμπέρασμα αυτό δεν είναι άλλο από το ότι στις 16 Μαρτίου 2005, έξι μέρες δηλαδή, μετά την επίσκεψη του «αφεντικού» της ελληνικής Vodafone Γιώργου Κορωνιά στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο παρέπεμψε στον υπουργό Δικαιοσύνης και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κάποιος (ή κάποιοι) πήρε τη μεγάλη απόφαση να σταματήσουν οι έρευνες για τον εντοπισμό των υποκλοπέων.

Ο Ζήκου της Ericsson ήταν κατηγορηματικός και είπε πολλές φορές ότι η Vodafone του ζήτησε να της δώσει πίσω τα αρχεία που έψαχνε και στα οποία από τις 5 Μαρτίου 2005 είχε βρει τους (πρώτους) αριθμούς με τα τηλέφωνα που παρακολουθούνταν. Όσο κι αν αμφισβητήσει κανείς τα λεγόμενα του Ελληνοαυστραλού, ο οποίος ήταν ευδιάκριτο ότι ήθελε με κάθε τρόπο να βγάλει την «ουρά» της δικής του εταιρείας έξω από την υπόθεση, δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ήταν πειστικός, όταν έλεγε ότι του ζητήθηκε εγγράφως από τη Vodafone να επιστρέψει τα αρχεία, χωρίς να ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Υποστήριξε ότι δεν κράτησε αντίγραφα -και σε αυτό όποιος θέλει τον πιστεύει-, αλλά δύσκολα θα μπορέσει να τον αντικρούσει ο κ. Κορωνιάς -όταν σε λίγες ημέρες γίνει η κατʼ αντιπαράσταση εξέτασή τους- ότι σε συνάντηση που είχαν στις 23 Μαρτίου τον διαβεβαίωσε ότι «τα έχει πει όλα στις ελληνικές αρχές, και εκείνες αν χρειαστούν θα τον καλέσουν».

Κι εδώ μπαίνει το μεγάλο ερώτημα: «ποιος και γιατί ζήτησε να σταματήσουν οι έρευνες»;


Τρόμαξαν από τους «υποκλοπείς» ή είναι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο;

Όσοι έχουν παρακολουθήσει από κοντά τις εργασίες της Επιτροπής Θεσμών -στην οποία ακούστηκαν ως τώρα οι υπουργοί Γιώργος Βουλγαράκης και Αναστάσης Παπαληγούρας, τα μέλη της ΑΔΑΕ και τα εγχώρια «αφεντικά» των δύο εμπλεκόμενων πολυεθνικών- είναι, πλέον, βέβαιοι ότι η απόφαση για το «κουκούλωμα» λήφθηκε αμέσως μετά την αποκάλυψη του κυκλώματος.

Όσο για το λόγο για τον οποίο αποφασίστηκε το «κουκούλωμα» οι εκδοχές που υποστηρίζονται είναι δύο. Και στις δύο εμπλέκεται η κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να τρόμαξε από την «καυτή πατάτα» που βρέθηκε να έχει στα χέρια της:

• Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, η κυβέρνηση θέλησε να κλείσει άρον άρον το θέμα, στέλνοντάς το σε μια αργόσυρτη δικαστική διαδικασία, επειδή ο «υποκλοπέας» είναι (σύμφωνα και με τα όσα ισχυρίστηκε ο κ. Κορωνιάς) κάποιος πανίσχυρος διεθνής «οργανισμός» (βλέπε μυστικές υπηρεσίες υπερδύναμης) που ήταν πάνω από την Vodafone, αλλά και την ίδια την ελληνική κυβέρνηση.

• Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, την οποία υποστηρίζουν (παρασκηνιακά, αλλά όχι δημοσίως μέχρι στιγμής) ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ (το «Παρόν» έχει γράψει σχετικά, εδώ και αρκετές βδομάδες), «κάποιοι από την κυβέρνηση ήταν μπλεγμένοι σε αυτή την ιστορία» και ζήτησαν να κλείσει όπως όπως, για να μην «πιαστεί στα πράσα» το κύκλωμα των «υποκλοπέων» και βγουν στη φόρα πράγματα που ξεκίνησαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά δεν σταμάτησαν εκεί, επειδή, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, «σε κάποιους άρεσε, που άκουγαν…».


Οι γαλάζιοι «άτακτοι» και το «πυρ κατά βούληση»

Η δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση από την υπόθεση των υποκλοπών, που όλα δείχνουν ότι την είχε υποτιμήσει, αποδεικνύεται από τη στάση που κρατούν οι βουλευτές της ΝΔ στην Επιτροπή Θεσμών.

Χωρίς τον παραμικρό συντονισμό μεταξύ τους, οι περισσότεροι ακολουθούν την τακτική του «πυρ κατά βούληση», επιτιθέμενοι με ερωτήματα που στρέφονται άλλοτε κατά της Vodafone, άλλοτε κατά της Ericsson και συχνά γενικώς και κατά πάντων. Δεν είναι λίγες οι φορές όπου σοβαρές πτυχές έχουν αναδειχθεί από ερωτήσεις κυβερνητικών βουλευτών, όπως ο Χρήστος Ζώης και ο Βασίλης Μαγγίνας, που ρωτούν χωρίς προκαταλήψεις, ή από προτάσεις που διατυπώνει ο Μιλτιάδης Έβερτ.

Συχνά οι βουλευτές της Ν.Δ. θυμίζουν «ατάκτους», και η αδυναμία συνεννόησης με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Τάσο Καραμάριο είναι περισσότερο από εμφανής. Ο Δωδεκανήσιος πολιτικός έχει τους δικούς του «διαύλους επικοινωνίας» με την κυβέρνηση και αιφνιδιάζει τους συναδέλφους του όπως έγινε με την κλήτευση του διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού Γιάννη Αγγέλου, που, ενώ ο γραμματέας της «γαλάζιας» Κ.Ο. Απ. Σταύρου την αρνούνταν επιτιθέμενος στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καραμάριος ανακοίνωνε τον προγραμματισμό της.

Η ακρόαση του κ. Αγγέλου θα γίνει το πρώτο δεκαπενθήμερο, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν θα προηγηθεί της κατ’ αντιπαράσταση εξέτασης των Γ. Κορωνιά και Μπιλ Ζήκου, που τη ζήτησε πρώτος ο «γαλάζιος» Χ. Ζώης.


«Στερνή μου γνώση», που δεν έκαναν εξαρχής Εξεταστική

Με αυτά και με αυτά δεν είναι λίγοι στην κυβέρνηση που εκ των υστέρων σκέφτονται ότι κακώς αρνήθηκαν να γίνει τώρα Εξεταστική Επιτροπή, αφού στην πράξη πέρασε του ΠΑΣΟΚ και η Επιτροπή Θεσμών με τον τρόπο που λειτουργεί έχει γίνει ήδη Εξεταστική. Λένε, μάλιστα, ότι αν ήταν κανονική Εξεταστική, η κυβέρνηση «θα είχε ελεγχόμενη σύνθεση», αφού οι βουλευτές ορίζονται και η περιορισμένη δημοσιότητα των συνεδριάσεων της «θα άφηνε περιθώρια για καλύτερους επικοινωνιακούς χειρισμούς».

Αυτό το «στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» κάνει την κυβέρνηση να αναζητεί «μπούσουλα» και τον μόνο που έχει βρει μέχρι στιγμής είναι ο χρόνος, για τον τρόπο θεωρεί ότι τρέχει υπέρ της, αφού εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης ότι περιορίζεται σιγά σιγά. Αρκεί, βεβαίως, -κι αυτό το λέμε εμείς- να μη σκάσει το επόμενο διάστημα -κυρίως από τη μεριά της Δικαιοσύνης- κάποια «βόμβα» μεγαλύτερης ισχύος από όσες έχουν εκραγεί ως τώρα στη Βουλή.


Γιατί δεν θα καλέσουν τον Γιώργο Παπανδρέου

Μια ακόμη επιβεβαίωση της δυσκολίας στην οποία έχει βρεθεί η κυβέρνηση είναι και η «διαρροή» που κάποιοι φαεινοί εγκέφαλοι έκαναν για το ενδεχόμενο να κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου επειδή, όπως έλεγαν, είχε προαναγγείλει στοιχεία που βγήκαν αργότερα στη δημοσιότητα.

«Δεν ξέρω ποιος το σκέφθηκε, αλλά μεγαλύτερο δώρο από αυτό δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ» σχολίαζε κυβερνητικός βουλευτής. Ο ίδιος έλεγε ότι και μόνο με την κλήτευσή του στην Επιτροπή θα γινόταν γνωστό στο πανελλήνιο ότι ο Γιώργος Παπανδρέου επιβεβαιώθηκε από τα γεγονότα, κάτι που όχι ζημιά δεν θα του έκανε, αλλά θα του ενίσχυε όσο τίποτε άλλο το αρχηγικό του προφίλ.

Πέραν αυτού, επέμενε ο συνομιλητής μας ότι θα δινόταν ένα ακόμη βήμα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για να επιτεθεί στην κυβέρνηση, ενώ αν γινόταν κάτι τέτοιο -που οι παλαιότεροι θυμούνταν ότι στις Επιτροπές της Βουλής ούτε το 1989 ούτε άλλη φορά κλήθηκε πολιτικός αρχηγός-, τότε ο επόμενος που θα καλούνταν δεν θα μπορούσε να είναι άλλος παρά ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Κάπως έτσι, λοιπόν, όποιος σκέφθηκε να κληθεί ο Γιώργος μάλλον το έχει ήδη… ξεχάσει.


Σε «κόκκινη επιτήρηση» (;) η Λιάνα μετά τα περί Κόκκαλη

Δεν ξέρουμε αν είναι τυχαίο, αλλά από την ημέρα που η Λιάνα Κανέλλη στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής -κατά την ακρόαση των μελών της ΑΔΑΕ- αναφέρθηκε στα στοιχεία με τους κερδισμένους του ΟΠΑΠ, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς για την εμπλοκή της Intracom σε παρεμβάσεις στο λογισμικό, δεν είναι η μόνη από το ΚΚΕ που είναι παρούσα στις συνεδριάσεις.

Και στην ακρόαση του Γ. Κορωνιά την περασμένη εβδομάδα, αλλά και αυτή την εβδομάδα που εξετάστηκε ο Μπιλ Ζήκου, στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε η Επιτροπή ήταν για πολλές φορές παρών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ και όταν έφευγε εκείνος έμενε πάντα και κάποιος -κυρίως ο Άγγ. Τζέκης- στη συνεδρίαση.

Να είναι τυχαίο; Δεν το αποκλείουμε, αφού και βουλευτές άλλων κομμάτων μπαινόβγαιναν στην Επιτροπή ως παρατηρητές και ακροατές, αφού ερωτήσεις κάνουν μόνον τα 13 μέλη. Έκανε, όμως, εντύπωση -και σχολιάστηκε από βουλευτές και δημοσιογράφους που υπαινίσσονταν διάφορα περί «επιτήρησης» μετά τα περί Κόκκαλη- η πολυπρόσωπη παρουσία του ΚΚΕ, το οποίο μέχρι τώρα δεν είχε δείξει να έχει και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο θέμα.


Ξέμειναν και πάλι από νομοσχέδια

Δύο προ ημερησίας διάταξεως συζητήσεις αποφάσισε την περασμένη Πέμπτη η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Την πρώτη, που θα γίνει τη μεθεπόμενη Τετάρτη, 29 Μαρτίου, την έχει ζητήσει ο Πρωθυπουργός και θα έχει αντικείμενο την ανάπτυξη. Τη δεύτερη, που προγραμματίστηκε για τις 13 Απριλίου, την έχει ζητήσει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και θα αφορά γενικότερα την πορεία της οικονομίας.

Θα έχουμε, έτσι, παραμονές του Πάσχα δύο κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις, στις οποίες οι πολιτικοί αρχηγοί θα συγκρουστούν -οι αφορμές άλλωστε είναι πολλά- για να δώσουν επιχειρήματα -στους δικούς του, φυσικά, ο καθένας- εν όψει των διακοπών που ακολουθούν.

Μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό, πάντως, επανήλθαν και τα προβλήματα στο νομοθετικό έργο που και στο παρελθόν αντιμετώπιζε η κυβέρνηση. Για το προσεχές διάστημα δεν είναι έτοιμο προς συζήτηση κάποιο σοβαρό νομοσχέδιο και ευτυχώς που φεύγοντας από το Υγείας ο Νικήτας Κακλαμάνης άφησε πίσω του ένα σχέδιο για το φάρμακο, διότι διαφορετικά μέχρι το Πάσχα η Βουλή θα συζητούσε μόνο συμβάσεις και νομοθετήματα που είναι εναρμονίσεις στο ευρωπαϊκό δίκαιο.


Δεν σέρβιραν στο κυλικείο για να μπουν στην αίθουσα

Είναι λίγο καθυστερημένο, αλλά, επειδή μας το ζήτησαν βουλευτές, ας το γράψουμε. Αφορά την -αν μη τι άλλο- πρωτότυπη λύση που φαίνεται να βρέθηκε για να υποχρεώνονται οι βουλευτές να μπαίνουν στην αίθουσα, όταν έχει συνεδριάσεις όπου δεν πρέπει να δείχνεται ότι γίνονται μπροστά σε άδεια έδρανα.

Στις 8 Μαρτίου, όπου έγινε η ειδική συνεδρίαση για την ημέρα της γυναίκας, από το γραφείο της προέδρου της Βουλής δόθηκε εντολή στους υπευθύνους του κυλικείου να σταματήσουν το σερβίρισμα μέχρι να ολοκληρωθούν οι ομιλίες.

Δεν ξέρουμε πόσοι βουλευτές έφυγαν από το κυλικείο, εκείνο που ξέρουμε είναι ότι την πλήρωσαν οι εργαζόμενοι στο κτίριο που περίμεναν πολλή ώρα για να πιούν ένα καφέ ή ένα χυμό, ακόμη και νερό. Αν πάντως απέτυχε το σχέδιο αυτό, μπορούν την επόμενη φορά να βρουν πιο δραστικούς τρόπους για να μπαίνουν οι βουλευτές στην αίθουσα όπως να τους … σπρώχνουν κάποιοι ή ακόμη και να… βάλουν καρφιά στα καθίσματα του κυλικείου, για να μη βρίσκουν καρέκλες να κάτσουν και να πηγαίνουν στα έδρανα!


Σχολιάστε εδώ