Φαίνεσθαι και είναι

Οι επαΐοντες λένε πως σημασία δεν έχει «τι λέει κάποιος», αλλά «πώς το λέει και ποιος το λέει». Έτσι πορευόμενοι στον δρόμο του «φαίνεσθαι» και όχι στο δρόμο του «είναι» αναγορεύουν την επικοινωνιακή πολιτική σε μέτρο όλων των πραγμάτων. Επιχειρούν να κερδίσουν το πολιτικό παιχνίδι χρησιμοποιώντας την επικοινωνιακή πολιτική, για να δεσμεύσουν τις «εντυπώσεις» της κοινής γνώμης. Διαμορφώνουν ένα ψευδοπεριβάλλον ανάμεσα στον πολίτη και στην πραγματικότητα με στόχο να ελέγξουν τις τάσεις και τις διαθέσεις του. Όμως νομοτελειακά το ψευδοπεριβάλλον διαρρηγνύεται από την πραγματικότητα που βιώνει ο μέσος πολίτης.

• Και ποια πραγματικότητα βιώνει καθημερινά ο μέσος εργαζόμενος πολίτης; Με το που θα εκκινήσει για την εργασία του έχει να αντιμετωπίσει το κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους, στη συνέχεια να δώσει μάχη για μια θέση πάρκιν και κατόπιν πρέπει να υπερασπιστεί με δόντια και με νύχια μια κακά αμειβόμενη και απειλούμενη θέση εργασίας. Με το που θα επιστρέψει στο σπίτι του έρχεται αντιμέτωπος με τις καθημερινές πιεστικές ανάγκες του νοικοκυριού του, με την ακρίβεια που ροκανίζει το εισόδημά του, με τους λογαριασμούς ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ, με το ραβασάκι της εφορίας (κι αν είναι υψηλόμισθος με την υπερφορολόγηση), με το ραβασάκι της τράπεζας (λόγω δανείου ή πιστωτικής κάρτας), με τα φροντιστήρια των παιδιών του (αφού η λεγόμενη δωρεάν παιδεία έχει καταντήσει ανέκδοτο) κι αν δεν είναι τυχερός, με τους «ήχους ασφυξίας» του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ανάλογη πραγματικότητα, μάλλον στη χειρότερη εκδοχή της, βιώνει και ο μέσος συνταξιούχος.

• Μετά ταύτα, πώς η επικοινωνιακή πολιτική να διαμορφώσει ένα «φαίνεσθαι» που δεν θα συγκρούεται με το «είναι»; Όσο τα νοικοκυριά βιώνουν τα προβλήματα της καθημερινότητας, όσο αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα με το οικογενειακό εισόδημά τους, όσο η ανεργία απειλεί ή πλήττει, τόσο η επικοινωνιακή πολιτική θα αποδεικνύεται ανίσχυρη να δεσμεύσει τις τάσεις και τις διαθέσεις του λαϊκού παράγοντα. Διά ταύτα οι κυβερνώντες να ρίξουν το βάρος τους στη θεραπεία των κακώς κειμένων, εάν θέλουν το σύμπαν να συνωμοτήσει υπέρ τους, διαφορετικά θα συνωμοτήσει εναντίον τους, παρά τις καλές επιδόσεις τους στην επικοινωνιακή πολιτική.


Σχολιάστε εδώ