Σε δικαστήριο μετατρέπεται το ΕΣΡ!

Αλλά ακόμη και αν ισχύει η επέκταση των αρμοδιοτήτων του Ραδιοτηλεοπτικού στον χώρο της Δικαιοσύνης, προκαλεί ερωτηματικά η μη αναφορά -στην εισήγηση- των στοιχείων από το Τορίνο που παρουσίασε η «Καθημερινή». Δεν εντυπωσιάζει πάντως η νέα εμπλοκή του συμβουλίου στα κατασκευαστικά, καθώς επί «βασικού μετόχου» εξέδωσε αναρίθμητα πιστοποιητικά διαφάνειας σε Άκτωρα και Ελληνική Τεχνοδομική.

Τα σποτ που ενόχλησαν τον Γ. Σουφλιά είναι δύο:

• «Έλα, ησυχία! Βγάλτε μια κόλλα χαρτί. Διαγώνισμα στην άλγεβρα. Λοιπόν, αν το Μετρό του Τορίνο έχει μήκος 9,6 χιλιόμετρα, 15 σταθμούς, κόστος 600.000.000 ευρώ και η επέκταση του Μετρό της Αθήνας έχει μήκος 4,3 χιλιόμετρα, 3 σταθμούς και κόστος 700.000.000 ευρώ, πόσο μπορεί να κλέψει ένας εργολάβος μέχρι μία κυβέρνηση να αποφασίσει να κάνει κάτι; Θα… Μπόμπολα, Σουφλιά (θυμωμένα), θα σας χωρίσω! Θα μαζέψω τις κόλλες σε δύο χρόνια. (μουσική υπόκρουση Ζορμπά) Ζήσε τη ρεμούλα σου στην Ελλάδα»!

• «Απλό παράδειγμα ληστείας: Μετρό του Τορίνο. Μήκος 9,6 χιλιόμετρα. Σταθμοί 15. Κόστος 600.000.000 ευρώ. Επέκταση του Μετρό της Αθήνας, από Μοναστηράκι προς Αιγάλεω. Μήκος γραμμής 4,3 χιλιόμετρα. Σταθμοί 3. Κόστος πάνω από 700.000.000 ευρώ. Ημερομηνία παράδοσης άγνωστη… Κυβερνητική αντίδραση (παιδικό τραγούδι) μια ωραία πεταλούδα… μια ωραία πεταλούδα. (μουσική υπόκρουση Ζορμπά) Ζήσε τη ρεμούλα σου στην Ελλάδα»!

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η έμμεση θέση που διατυπώνεται στην εισήγηση υπέρ του υπουργού, με το επιχείρημα πως αφού το ένα από τα δύο σποτ δεν μεταδόθηκε σε σατιρική εκπομπή αλλά κατά τη διάρκεια δύο ημερών, ανά ώρα, «δεν δικαιολογείται» το «ύφος του», ενώ επαναλαμβάνει πως υπάρχουν «όρια στην ελευθερία έκφρασης, ακόμη και όταν αυτή ασκείται μέσω σάτιρας». Η ειδική επιστήμονας αρχικά αναφέρει πως το ΕΣΡ «θα πρέπει να εξετάζει την αλήθεια και ακρίβεια ή μη των στοιχείων – πραγματικών περιστατικών που μεταδόθηκαν από τον σταθμό» και στη συνέχεια κρίνει πως «εφόσον αυτά αποδειχθούν ως αναληθή», το συμβούλιο θα πρέπει «να κρίνει κατά πόσο η συχνή παρουσίασή τους προσέβαλε την προσωπικότητα του καταγγέλλοντος, δημιουργώντας εσφαλμένη εικόνα γι’ αυτόν». Και ακόμη περισσότερο, «στη συνέχεια το ΕΣΡ θα πρέπει επίσης να εξετάσει κατά πόσο υπήρξε υπέρβαση των θεμιτών ορίων άσκησης κριτικής και απόδοσης χαρακτηρισμών κατά του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, που είχαν ως στόχο την επίθεση κατ’ αυτού και την καταφρόνησή του, ώστε να καταλήξουν σε προσβολή της τιμής και της προσωπικότητάς του».

Είναι αυτονόητο πως η ειδική επιστήμονας, εκτός από το γεγονός ότι δεν συμπεριέλαβε τα στοιχεία από το Τορίνο, όπως κατεγράφησαν στην «Καθημερινή», στην εισήγησή της δεν κάνει καμία εκτίμηση για το ενδεχόμενο όσα καταγγέλλονται να είναι αληθινά. Και βέβαια δεν γίνεται καμία αναφορά στον επιχειρηματία Γ. Μπόμπολα…

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Σε μια περίοδο που έχει κλείσει τα μέτωπα με τα διαπλεκόμενα και η πλευρά του Γ. Αλαφούζου ετοιμάζει έναν τηλεοπτικό σταθμό που θα την υποστηρίζει πολιτικά, ένας υπουργός της συνεχίζει την αντιπαράθεση με το συγκρότημα του Νέου Φαλήρου και ενώ έχει πέσει η «οδηγία» για το ρίξιμο των τόνων εκατέρωθεν.


Σχολιάστε εδώ