Ο «σώζων εαυτόν σωθήτω» στο σκάνδαλο των υποκλοπών

Τα «μεγάλα μαχαίρια» βγήκαν πλέον στην υπόθεση του σκανδάλου των υποκλοπών. Η διήμερη ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής του αντιπροέδρου και διευθύνοντος της Vodafone Γιώργου Κορωνιά, αλλά και το προσχέδιο πορίσματος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών δημιούργησαν νέα δεδομένα στη διερεύνηση της υπόθεσης, και οδήγησαν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στον επαναπροσδιορισμό της τακτικής τους. «Ο σώζων εαυτόν σωθήτω» φαίνεται να είναι το νέο δόγμα που ακολουθείται από τους πάντες.

Ο κ. Κορωνιάς, όπως έλεγαν βουλευτές, έδειξε με την εμφάνισή του στη Βουλή ότι «είναι αποφασισμένος να πουλήσει ακριβά το τομάρι του». Γι’ αυτό και στην προσπάθειά του να αποσείσει κάθε δική του ευθύνη και να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τα συμφέροντα της εταιρείας του δεν δίστασε να βάλει κατά πάντων. Στο πλαίσιο αυτό:

• Πρώτον: χρέωσε όλη την ευθύνη για τις υποκλοπές στην Ericsson, διατηρώνοντας μια καθόλου πειστική «γραμμή άμυνας», με πιο κραυγαλέο τον ισχυρισμό του ότι δήθεν δεν ήξερε πως ήταν προεγκατεστημένο στην εταιρεία του το σύστημα των «νομίμων συνακροάσεων», πάνω στο οποίο «πάτησε», κατά τη δική του έκφραση, το «παρείσακτο λογισμικό» που έκανε τις υποκλοπές.

• Δεύτερον: κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες να συνταυτιστεί με την κυβέρνηση και τα όσα έχουν ήδη πει οι αρμόδιοι υπουργοί, αλλά εκεί που θεωρούσε ότι τα συμφέροντά του συγκρούονταν με αυτά της κυβέρνησης δεν δίστασε να πει πράγματα που «άδειαζαν» την κυβέρνηση, κυρίως σε ό,τι αφορά τις έρευνες για να βρεθούν ποιοι ήταν οι υποκλοπείς, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα ότι τα κυβερνητικά στελέχη στα οποία εκείνος κατέφυγε δεν έκαναν ή δεν του ζήτησαν να κάνει όσα απαιτούνταν για να «πιαστεί στα πράσα» το κύκλωμα.

• Τρίτον: «φωτογράφησε» εξωελλαδικούς και υπερευρωπαϊκούς παράγοντες ότι κρύβονται πίσω από τους υποκλοπείς, επαναφέροντας το «σενάριο» για τους Αμερικανούς που αρχικά είχε βγει από την κυβέρνηση και στη συνέχεια «μαζεύτηκε» μετά τις αντιδράσεις από την Ουάσινγκτον.

Το ταξίδι Κορωνιά στη Σουηδία και η «ομπρέλα» της Ericsson

Οι τοποθετήσεις του κ. Κορωνιά προκάλεσαν την αντίδραση της Ericsson, αλλά το πόσο πραγματικός είναι ο διαφαινόμενος «πόλεμος μεταξύ των δύο εταιρειών» για τον οποίο έσπευσαν ορισμένοι να μιλήσουν θα διαφανεί την ερχόμενη Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία αποφασίστηκε να κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών ο διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής Ericsson.

Ένα ταξίδι, όμως, που αποκαλύφθηκε στη Βουλή ότι έκανε πριν από λίγες ημέρες στη Σουηδία ο αντιπρόεδρος της Vodafone οδηγεί πολλούς στο συμπέρασμα ότι έχει υπάρξει παρασκηνιακή συμφωνία ανάμεσα στις δύο εταιρείες.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ο -κατά τα άλλα εμφανιζόμενος ως απόλυτα ψύχραιμος- κ. Κορωνιάς στην κυριολεξία «αποσταθεροποιήθηκε» όταν ο τέως πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης (που αποδεικνύεται αρκετά ενημερωμένος για την υπόθεση) τον ρώτησε γι’ αυτό το ταξίδι.

Ο πλουσιοπάροχα αμειβόμενος μάνατζερ, που από το περιβάλλον του αποκαλείται… Θεός, έδειξε να χάνει τον έλεγχο σε αυτά τα ερωτήματα και εμφανίστηκε να μη θυμάται τα ονόματα δύο ανθρώπων της μητρικής Ericsson που συνάντησε!

Υποχρεώθηκε, ωστόσο, να πει ότι «είδε» τον αντιπρόεδρο που έχει αρμοδιότητα για νομικά θέματα και τον οικονομικό διευθυντή, δύο πρόσωπα που δεν μπορεί να έχουν καμία σχέση με θέματα ασφαλείας για τα οποία υποτίθεται ότι υπάρχει αντιδικία μεταξύ των εταιρειών και που αντιθέτως δείχνουν ότι οι επαφές είχαν σχέση με «νομική ομπρέλα» που άνοιξε για να πέσουν όλοι μαζί στα μαλακά.

Όλα αυτά προκαλούν υποψίες σε αρκετούς βουλευτές, ότι το «φόρτωμα» όλων των ευθυνών στην Ericsson και ο ισχυρισμός ότι δήθεν η Vodafone δεν είχε ιδέα για το λογισμικό των νόμιμων συνακροάσεων είναι προσχεδιασμένο και προσυμφωνημένο. Με ποιον στόχο; Να μετριαστούν οι ευθύνες της εν Ελλάδι εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, και οι ελληνικές αρχές να ψάχνουν ουσιαστικά «ψύλλους στα άχυρα», καθώς η Ericsson Σουηδίας δεν μπορεί να υποστεί ούτε ελέγχους ούτε πολύ περισσότερο ποινές, αφού δεν υπόκειται στους ελληνικούς νόμους.

Με άλλα λόγια όσα πορίσματα με τις ευθύνες της κι αν βγουν από την ΑΔΑΕ και όσες δικαστικές έρευνες κι αν γίνουν στην Ελλάδα, τη μητρική Ericsson κανείς δεν μπορεί να την «ακουμπήσει».

Το παιχνίδι αυτό μάλλον υποψιάστηκε και ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Μαγγίνας, που ζήτησε κατά την ακρόαση του διευθύνοντος συμβούλου της ελληνικής Ericsson να καταβληθεί προσπάθεια να είναι παρών και εκπρόσωπος της σουηδικής μητρικής εταιρείας.

Εγκατέλειψε η κυβέρνηση το «λάου λάου», που την εξέθετε

Στα ενδιαφέροντα της υπόθεσης είναι η πλήρης αλλαγή «πλεύσης» που υποχρεώνει και την κυβέρνηση να αλλάξει πλήρως τη δική της τακτική. Διαπιστώνοντας ότι το ως τώρα «λάου λάου» της διερεύνησης που ακολουθείτο εξέθετε την κυβέρνηση, καθιστώντας την στα μάτια της κοινής γνώμης περισσότερο ύποπτη το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου επανασχεδίασε την τακτική του.

Έδωσε εντολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών Αν. Καραμάριο να καλέσει και σε δεύτερη συνεδρίαση τον κ. Κορωνιά, έτσι ώστε τυχόν σκιές που θα άφηνε την πρώτη ημέρα να φωτιστούν την επομένη. Μάλιστα ήταν τόσο αιφνίδια αυτή η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης, που ο Καραμάριος δέχθηκε επίθεση ακόμη και από βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι, όντας στη συνεδρίαση στην οποία υπήρχε φραγή των κινητών τηλεφώνων, δεν είχαν ενημερωθεί.

Στο ίδιο πλαίσιο, το Μαξίμου «άναψε πράσινο φως» στον κ. Καραμάριο να καλέσει τη μεθεπόμενη εβδομάδα τον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, Γιάννη Αγγέλου, καθώς εκτίμησαν ότι η άρνηση να ικανοποιηθεί το σχετικό αίτημα που έχει υποβάλει εδώ και καιρό σύσσωμη η αντιπολίτευση ήταν ένας ακόμη παράγοντας που ενίσχυσε τις βαρύτατες αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ για «συγκάλυψη».

Ξεπλήρωσαν το «ρουσφέτι» στον Απ. Κακλαμάνη

Έξαλλοι είναι πολλοί από τους κυβερνητικούς βουλευτές με τα μέλη της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Η έκθεση για τον «διεξαγόμενο έλεγχο» που απροειδοποίητα έστειλαν στη Βουλή την παραμονή της ακρόασης του Γ. Κορωνιά δημιούργησε ιδιαίτερη αίσθηση, καθώς έφερε στην επιφάνεια νέα δεδομένα για την υπόθεση των υποκλοπών που, εκτός των άλλων, «στρίμωξαν» τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Vodafone, αλλά και την κυβέρνηση, που εμφανίστηκε να μην ξέρει -ή να μην έχει πει- σημαντικά στοιχεία.

Βουλευτές της ΝΔ δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για την κίνηση αυτή των μελών της ΑΔΑΕ, ενώ ορισμένοι, όπως ο γενικός γραμματέας της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος Απ. Σταύρου, αλλά και ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Αν. Καραμάριος, εξέφρασαν απορίες για τις σκοπιμότητες που υποκρύπτει η έκδοση ενός τέτοιου «πορίσματος» προτού ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι «με την έκθεση αυτή κάποιοι ξεπλήρωσαν το “ρουσφέτι” του διορισμού του στην Αρχή από τον Απόστολο Κακλαμάνη». Θύμιζαν δε με νόημα σε όσους δεν αντιλαμβάνονταν τον υπαινιγμό τους ότι τα μέλη της ΑΔΑΕ έχουν διοριστεί από τον τέως πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος έχει τον «πρώτο λόγο» μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στην Επιτροπή Θεσμών.


Σχολιάστε εδώ