Λάδι πάλι ο Λάτσης!

Σύμφωνα με τελευταίες, έγκυρες πληροφορίες μας, με βασική ευθύνη του αρμόδιου υπουργού Γ. Αλογοσκούφη, όπως έχει εκφραστεί σε αλλεπάλληλες συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται ότι γίνεται αποδεκτό το βασικό αίτημα της Eurobank. Δηλαδή:

• Να μην ανοίξουν οι λογαριασμοί των πελατών της τράπεζας που είχαν αγοράσει τα ομόλογα εξωτερικού, μέσω των οποίων έγινε το μεγάλο κόλπο της τεράστιας φοροδιαφυγής.

Ουσιαστικά δηλαδή να παραμείνει εκτός ελέγχου τεράστιας έκτασης ξέπλυμα μαύρου και αδήλωτου χρήματος, αφού με αυτό γινόταν η αγορά των ομολόγων!

Σημειώνουμε πως για να ληφθεί απόφαση για το άνοιγμα των λογαριασμών αυτών αρκεί απόφαση από επιθεωρητή και προϊστάμενο του ΕΦΕΚ. Δεν απαιτείται δηλαδή η έγκριση του υπουργείου Οικονομίας. Ωστόσο, λόγω της σπουδαιότητας του όλου θέματος, αλλά κυρίως λόγω του… μεγέθους των ονομάτων, ζητήθηκε η άποψη του υπουργείου. Και σε συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί η απάντηση του υπουργείου με εντολή Αλογοσκούφη ήταν να μην ανοίξουν οι επίμαχοι λογαριασμοί!

Το επιχείρημα που επικαλείται το υπουργείο Οικονομίας είναι πως το θέμα δεν αφορά μόνο την Eurobank αλλά και άλλες τράπεζες, οι οποίες έκαναν το ίδιο κόλπο αλλά σε μικρότερη έκταση!

Έτσι, αν ανοίξουν οι λογαριασμοί των πελατών της Eurobank, αυτό θα συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες τράπεζες και θα δημιουργηθεί… γενικότερο σοβαρό πρόβλημα, πάντα κατά τη θέση του υπουργείου.

Το θέμα, όπως γίνεται σαφές, δεν αφορά την επιβολή και είσπραξη του προστίμου για την τεράστιας έκτασης φοροδιαφυγή. Άλλωστε, όπως είχαμε αποκαλύψει, η τράπεζα ευθύς εξαρχής είχε αποδεχτεί το πρόστιμο και δέχτηκε να το πληρώσει. Εκεί που αντιδρούσε σφοδρά και αρνιόταν πεισματικά να συμφωνήσει ήταν στο άνοιγμα των λογαριασμών, επικαλούμενη λόγους… εμπιστοσύνης, απορρήτου και προσωπικών δεδομένων!

Και, δυστυχώς, όλα δείχνουν πως της γίνεται το χατίρι.

Για να γίνει δε αντιληπτή η έκταση της τεράστιας κομπίνας αρκεί να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με πολύ συντηρητικές και μετριοπαθείς εκτιμήσεις, η φοροδιαφυγή που έγινε ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 600 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή πάνω από 200 δισ. δραχμές!

Και πρόκειται, επαναλαμβάνουμε, για συντηρητικές και μετριοπαθείς εκτιμήσεις…


Σχολιάστε εδώ