…και το ψηφιακό μέλλον

Ως το 2012 θα περιμένει η Ελλάδα την ανάπτυξη της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, διότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες των καναλιών δεν είναι έτοιμοι να δεχθούν ανταγωνισμό.

Οι ιδιοκτήτες δεν θέλουν την άμεση απελευθέρωση, διότι αυτό σημαίνει την άμεση μετάδοση επιπλέον ελεύθερων προγραμμάτων, χωρίς εξασφαλισμένα έσοδα, σε αντίθεση με τη NetMed που την επιδιώκει με κάθε τρόπο (σύντομα και μέσω της πρίζας του τηλεφώνου), διότι διαθέτει πρόγραμμα και πελάτες.

Παρ’ όλα αυτά, στη συνάντηση της Δευτέρας η ένωση των ιδιοκτητών μέσω του διευθύνοντος συμβούλου του Star, Πάνου Κυριακόπουλου, δήλωνε πως «δεν μπορεί να υπάρξει αδειοδότηση για αναλογική τηλεόραση και ραδιόφωνο, αν πρώτα δεν καθοριστεί το πλαίσιο της μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση και αν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει να προχωρήσει και στο ψηφιακό ραδιόφωνο», ζητώντας ταυτόχρονα νέο χάρτη συχνοτήτων.

Ο πρόεδρος της ΕΙΙΤΗΣΕ, Κ. Κιμπουρόπουλος, έκανε λόγο για «γιγάντωση των δραστηριοτήτων των λεγόμενων “δημόσιων φορέων μέσων ενημέρωσης” τα τελευταία χρόνια», εννοώντας προφανώς τη λειτουργία του Καναλιού της Βουλής και τις ενισχύσεις προς την ΕΡΤ. Μάλιστα έκανε λόγο για «δραστηριοποίηση του κρατικού φορέα ηλεκτρονικών μέσων στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση», αλλά και για «εμφάνιση κομματικών φορέων μέσων ενημέρωσης, ντε φάκτο και χωρίς καμία θεσμική ρύθμιση», «φωτογραφίζοντας» το ραδιόφωνο του ΣΥΝ.

Οι συνδρομητές της ψηφιακής τηλεόρασης DTH έως το 2008 θα φτάσουν τα 100 εκατομμύρια, σύμφωνα με έκθεση του Research and Markets. Τα συμπεράσματα της έκθεσης είναι τα εξής:

• Η αγορά της ψηφιακής συνδρομητικής τηλεόρασης DTH βρίσκεται στο 12ο έτος της με 60 πλατφόρμες παγκοσμίως.

• Έως το τέλος του 2008 θα υπάρχουν 100 εκατομμύρια συνδρομητές ψηφιακής DTH τηλεόρασης, συνεχίζοντας την κυριαρχία της DTH ως της πρώτης ψηφιακής τηλεοπτικής πλατφόρμας.

• Η αναμενόμενη διάθεση της συνδρομητικής πλατφόρμας DTH στην Κίνα το 2006 ή το 2007 θα βοηθήσει την Ασία να γίνει η γρηγορότερα αναπτυσσόμενη περιοχή για τους συνδρομητές DTH.

Την ίδια ώρα η Multichoice South Africa ανακοινώνει τη μετάδοση προγραμμάτων με το σύστημα υψηλής ευκρίνειας το επόμενο έτος, σύμφωνα με ανακοίνωση που έγινε στο συνέδριο Satcom Africa 2006, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Νότιο Αφρική την περασμένη εβδομάδα. Η Multichoice επεκτάθηκε ήδη και σε σχολεία με εκπαιδευτικό μπουκέτο καναλιών. Οι μαθητές στη Νιγηρία έχουν τώρα τη δυνατότητα οπτικού βοηθήματος κατά την εκπαίδευσή τους, καθώς η Multichoice Nigeria διαθέτει το δεύτερο στάδιο του προγράμματος Resource Centre Project, το Multichoice Education Bouquet Clementina Olomu.


Σχολιάστε εδώ