Αιρετικά

«Είμαι γέννημα θρέμμα Παναθηναϊκός», λέει δεξιά και αριστερά ο Βγενόπουλος, ο οποίος έχει τιμηθεί από στελέχη του «τριφυλλιού». Άλλος λοιπόν είναι ο λόγος για τον οποίο αποκλείει ο Βγενόπουλος οποιαδήποτε ανάμειξη της Marfin στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΠΑΕ ΑΕΚ. Όπως έλεγε ο ίδιος, «δεν συμφέρει επιχειρηματικά την τράπεζα να ασχοληθεί με μια ομάδα. Άλλο η χορηγία και άλλο η ιδιοκτησία μιας ΠΑΕ ή μιας ΚΑΕ». Bγάζει έξω λοιπόν το συναίσθημα ο Βγενόπουλος από τις επενδυτικές κινήσεις του στο ποδόσφαιρο.

Άρα η δανειοδότηση της ΑΕΚ με το ομολογιακό δάνειο ύψους 8,5 εκατ. ευρώ είναι επικερδής συμφωνία για την τράπεζα. Ίσως και με αντάλλαγμα μετοχές της ΠΑΕ για κάποιους από τους μετόχους της τράπεζας. Στο μετοχολόγιο της Marfin, άλλωστε, υπάρχουν πολλοί φίλοι της ΑΕΚ που θέλουν κάποια στιγμή να εμπλακούν με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της. Είτε για να εδραιώσουν τη διαπραγματευτική ισχύ τους είτε για να βγάλουν απωθημένα του παρελθόντος, όταν δεν κατάφεραν να κρατηθούν στο Δ.Σ. παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους.

Στο προσκήνιο βγήκε προχθές το όνομα του Θόδωρου Βενιάμη. Από το περιβάλλον του διαψεύστηκε οποιοδήποτε ενδεχόμενο εμπλοκής του στην ΑΕΚ, όμως, ακόμα και στελέχη της Marfin υποστηρίζουν ότι ο εν λόγω εφοπλιστής σκέφτεται πολύ σοβαρά να μπει στην «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ. Συνδέεται, άλλωστε, φιλικά τόσο με τον Νίκο Κούλη όσο και με τον εφοπλιστή Θανόπουλο, ο οποίος τον έφερε ουσιαστικά σε επαφή με τον Ντέμη Νικολαΐδη.

Η αφήγηση ενός φίλου…

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό τι μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας άνθρωπος για να κατηγορήσει κάποιον που δεν πολυγουστάρει να βλέπει. Ο Ίλιε Ντουμιτρέσκου από εξωτερική εμφάνιση είναι φιγουρίνι και παλικάρι. Του αρέσει να είναι κοστουμαρισμένος φορώντας λουστρίνι. Άκουσε ο άνθρωπος ότι η πρώτη προπόνηση του ΠΑΟΚ θα γινόταν στη Σουρωτή και φαντάστηκε ότι πρόκειται για εγκαταστάσεις ευρωπαϊκών προτύπων. Δεν αποχωρίσθηκε το αγαπημένο του κοστούμι, επέλεξε και μια καλή γραβάτα και πήγε. Τα ρούχα δεν κάνουν τον προπονητή. Δηλαδή ο Φρίνγκερ, που φορούσε ολημερίς φόρμα, ήταν καλός προπονητής; Μην τρελαθούμε. Ο Αυστριακός ήταν τέσσερις-πέντε μήνες στον ΠΑΟΚ και σ’ αυτό το διάστημα δεν κατάλαβε την ομάδα. O Ντομιτρέσκου ρώτησε ακόμη για τον χαρακτήρα κάθε παίκτη. Λίγο πολύ έμαθε τις ιδιαιτερότητες των «αρχηγών» και διαμόρφωσε ανάλογα την τακτική του. Φόρεσε το προσωπείο του απόλυτου μονάρχη και προσπάθησε να ζωντανέψει την εποχή του Μεσαίωνα. Συγκέντρωσε τους παίκτες σε σημείο όπου να ακούν και οι μεταβιβαστές του προέδρου για να τους μιλήσει. Τα είπε έξω από τα δόντια γνωρίζοντας ότι ο πρόεδρος θα τα μάθει όλα χαρτί και καλαμάρι. Και όποιος δεν άκουγε τις εντολές του έπαιρνε κάμψεις και κοιλιακούς. Άσχετα αν αυτοί που δέχθηκαν το καψόνι ήταν πιτσιρικάδες. Δεν είναι αφελής ο άνθρωπος, ξέρει ποιους πρέπει να χρησιμοποιήσει για να πάρουν και οι υπόλοιποι το μήνυμα. Η τακτική του λοιπόν σχολιάστηκε. Τι να έκανε ο άνθρωπος; Σκέφθηκε ότι αν πάει με τα νερά των ποδοσφαιριστών θα έχει την ίδια τύχη με τους Καραγεωργίου και Κωστίκο. Έπειτα από αυτό που έκανε στην Καλλιθέα, γνωρίζει επίσης ότι αν δεν πετύχει στον ΠΑΟΚ τελείωσε από το ελληνικό πρωτάθλημα. Ίσως να ήθελε να πει «κύριε Θόδωρε, κύριε Μάρτσιν, κύριε Δημήτρη, παίξτε λίγο μπάλα σας παρακαλώ», αλλά για λόγους αξιοπρέπειας έπρεπε να κάνει αρχηγική εμφάνιση. Υπάρχει όμως κι ένα αρνητικό στην όλη ιστορία. Δεν κέρδισε τις εντυπώσεις στον βαθμό που θα ήθελε και σε κάποιους δεν πολυάρεσε αυτή η επιβλητική εμφάνιση. Και φρόντισαν να το δείξουν με διάφορους τρόπους.


Καθοριστικός ο ρόλος του Στάθη

Από ανεπιθύμητος ο Πέτρος Στάθης έγινε, μέσα σε έναν χρόνο και κάτι μήνες, ένα από τα πλέον αποδεκτά πρόσωπα στον κόσμο της ΑΕΚ. Έστω και αν οι οργανωμένοι οπαδοί δεν γνωρίζουν ακριβείς λεπτομέρειες για τον ρόλο που έπαιξε την περίοδο που πέρασε η ΠΑΕ στον Ντέμη Νικολαΐδη.

Πόσω μάλλον για τη συμβολή που είχε ο πρώην αντιπρόεδρος στην απόρριψη της τριτανακοπής που κατέθεσε η ENIC κατά της απόφασης να υπαχθεί η «Ένωση» στο άρθρο 44. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόφαση διέρρευσε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης από τον Στάθη, ο οποίος πανηγύριζε για την οριστική απεμπλοκή της ομάδας από τους Άγγλους. Φυσικά η χαρά οφειλόταν σε πολλούς λόγους. Όχι μόνο σε συναισθηματικούς αλλά και σε οικονομικούς. Διότι, όπως ακούγεται στην πιάτσα, ο Στάθης αποζημιώθηκε για τη συνεισφορά του.

«Σημασία έχει ότι έσωσε την ΑΕΚ από τους Άγγλους, όταν όλοι αδιαφορούσαν, ενώ συμμετείχε ενεργά στην κατάθεση του φακέλου για υπαγωγή της ΠΑΕ στο άρθρο 44», έλεγε εν ενεργεία στέλεχος της «Ένωσης» που διατηρεί ανοιχτή γραμμή με τον Στάθη.

Ο συγκεκριμένος παράγοντας μάλιστα αποκάλυψε και τη συμβολή τού πρώην αντιπροέδρου στη χορήγηση του δανείου από τη Marfin. Ο Στάθης, άλλωστε, είχε συνεργαστεί με τη συγκεκριμένη τράπεζα, όταν την έβαλε χορηγό στην ΑΕΚ.


Φεύγει για βορρά

Το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το καλοκαίρι από τον Ολυμπιακό σκέφτεται σοβαρά ο Νίκος Χατζής. Ο Καλαματιανός βλέπει τον Γιόνας Καζλάουσκας να αναζητά ξένο γκαρντ για να τον κάνει δίδυμο με τον Σεϊμπούτις. Αντιλαμβάνεται δηλαδή ότι ο λιθουανός κόουτς δεν τον υπολογίζει στα άμεσα σχέδιά του. Έτσι ο Χατζής αναζητά ομάδα για να συνεχίσει την καριέρα του αν και δεσμεύεται με συμβόλαιο για έναν ακόμη χρόνο.

Αν και ο Χατζής έχει προτάσεις από το εξωτερικό, θα προτιμούσε να μείνει στην Ελλάδα. Έτσι, καλοβλέπει ως επιλογή τον Άρη, στον οποίο θα βρει θέση εφόσον οριστικοποιηθεί η φυγή του Πάντιους, για τον οποίο ενδιαφέρονται ομάδες της Ρωσίας.

Χτυπήματα κάτω από τη μέση…

Υπάρχουν κάποιοι μέσα στη Σούπερ Λίγκα που επιθυμούν τη διάλυσή της. Πρόκειται για ιδιαίτερα φανατικούς υποστηρικτές της ιδέας Πανόπουλου, αλλά μόνο στις δημόσιες τοποθετήσεις τους. Πίσω από την κουρτίνα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να διαλύσουν τη συμμαχία. «Υπάρχουν Δούρειοι Ίπποι και στις δύο πλευρές με κοινό στόχο τον Βίκτωρα επειδή δεν τον ελέγχουν», εξηγούσε γνώστης της κατάστασης για να δικαιολογήσει την επιθυμία να διαλυθεί η Σούπερ Λίγκα. Κάποιες ενέργειες, μάλιστα, δείχνουν ξεκάθαρα ότι παρασκηνιακά γίνεται παιχνίδι και από τις δύο πλευρές. Εκεί, άλλωστε, απέδωσε και ο Γιάννης Γούμενος τον πόλεμο που του γίνεται τις τελευταίες μέρες με διάφορα δημοσιεύματα που αφορούν είτε ενέργειές του για το γήπεδο είτε μεταγραφικά σενάρια.

Μένει ο «Παπ»

Είναι οριστικό! Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος θα φοράει και την επόμενη σεζόν την φανέλα του Παναθηναϊκού, ανεξάρτητα από την προσφορά που θα του κάνουν οι «πράσινοι». Μοναδική περίπτωση να φύγει ο «Παπ» αποτελεί ενδεχόμενη πώλησή του από τον Παναθηναϊκό. Προοπτική όμως που δείχνει απίθανη διότι τόσο ο Γιάννης Βαρδινογιάννης όσο και ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι θέλουν την παραμονή του διεθνούς επιθετικού.

Στον Ολυμπιακό, βέβαια, θέλουν τον Παπαδόπουλο. Αλλά ο 25χρονος επιθετικός δεν σκέφτεται αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο μετακίνησής του στο λιμάνι. Ίσως επειδή δεν θέλει να μπλέξει σε δικαστικές αντιπαραθέσεις με τον Παναθηναϊκό.

Έτσι, θα εξαντλήσει το υπάρχον συμβόλαιο που έχει με τους «πράσινους», ώστε να φύγει σε μία διετία που λήγει οριστικά. Εκτός και αν τελικά του γίνει πρόταση που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι ο Παπαδόπουλος θα ανανεώσει το συμβόλαιό του μόνο εάν πάρει 800-900.000 ευρώ τον χρόνο. Είτε έτσι είτε αλλιώς, όμως, ο Παπαδόπουλος θα μείνει και την επόμενη σεζόν στον Παναθηναϊκό.


Το ενδιαφέρον στο «καυτό» Παλέρμο

Το τελευταίο της χαρτί παίζει η Μίλαν για την υπόθεση του τίτλου μέσα στο «καυτό» Παλέρμο. Η τοπική ομάδα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη στην έδρα της, όμως η Μίλαν διαθέτει την ποιότητα για να πάρει τους τρεις βαθμούς. Οι δύο ομάδες θα παίξουν ανοιχτά, αφού δεν έχουν τίποτα να χάσουν, με τους Μιλανέζους να έχουν τον πρώτο λόγο για το τρίποντο.

«Αυτοκτόνησε» η Ίντερ στο Λιβόρνο και ουσιαστικά έμεινε για άλλη μια χρονιά χωρίς τίτλο, ενώ ακόμα δεν έχει εξασφαλίσει θέση για το Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου. Η ομάδα του Μαντσίνι υποδέχεται την Ουντινέζε και έχει τον πρώτο λόγο για τη νίκη. Η Ουντινέζε δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή αγωνιστική κατάσταση και φέτος δεν μας έχει συνηθίσει στις εκπλήξεις.

Πάμε τώρα στην Ισπανία. Σε αγωνιστική άνοδο βρίσκεται η Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία «πετάει» από νίκη σε νίκη το τελευταίο διάστημα στο πρωτάθλημα. Μείωσε στους επτά βαθμούς τη διαφορά της από την κορυφή και θα παλέψει ως το τέλος για τον τίτλο. Αυτή την αγωνιστική πάει στη Μαγιόρκα, στην «πρώτη» του Γκρεγκόριο Μανθάνο στον πάγκο των νησιωτών. Η «βασίλισσα», πάντως, διαθέτει παίκτες με κλάση για να φύγει με το τρίποντο από την αναμέτρηση αυτή.

Τέλος, στην Ολλανδία σε εξαιρετική κατάσταση βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η Ουτρέχτη, η οποία προέρχεται από το διπλό μέσα στην Άλκμααρ. Στόχος της είναι οι θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη, γι’ αυτό και στηρίζει πολλά στη δύναμη της έδρας της. Η αντίπαλός της Ρόντα πραγματοποιεί μια μέτρια πορεία ως τώρα και δεν δείχνει ικανή να κάνει την έκπληξη σε αυτό το ματς.


Βρήκε το… λιμάνι του

Θετικός στην παραμονή του για έναν ακόμα χρόνο στον Ολυμπιακό εμφανίζεται ο Ριβάλντο. Ο βραζιλιάνος άσος το τελευταίο διάστημα έχει βρει τον εαυτό του και διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του στην Ελλάδα. Το σενάριο της παραμονής του για έναν ακόμα χρόνο στο λιμάνι βρίσκει σύμφωνο και τον Τροντ Σόλιντ, ο οποίος, βλέποντας… αφηνιασμένο τον 34χρονο άσο, έχει εισηγηθεί την παραμονή του. Τον τελευταίο λόγο, πάντως, τον έχει ο Σωκράτης Κόκκαλης, καθώς η πρόθεσή του είναι να κρατήσει τον «Ρίμπο», αλλά με μείωση αποδοχών.


Σχολιάστε εδώ