Άθλια επίθεση «εκσυγχρονιστών» κατά κυπρίων βουλευτών

Τα μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων έφυγαν απογοητευμένα από τη συνάντηση που είχαν το βράδυ της Πέμπτης με την αντίστοιχη Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, στην οποία αντί για τη συμπαράσταση που περίμεναν να βρουν αντιμετώπισαν ένα εχθρικό κλίμα πιέσεων για υποχωρήσεις.

Τον τόνο έδωσε ο στενός συνεργάτης του τέως πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Κοσμίδης, ο οποίος αφού έθεσε αρχικώς ερωτήματα του τύπου «υπέρ ποιου τρέχει ο χρόνος», εν συνεχεία τα έβαλε χωρίς προσχήματα με τους Κυπρίους, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ: «Αλίμονο εάν επικρατήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση η άποψη ότι κακώς ενέταξαν την Κύπρο και το μετανιώσουν…».

Ο κ. Κοσμίδης, πιστός εκφραστής της γραμμής Σημίτη, δεν δίστασε να επιτεθεί ευθέως στον κύπριο Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και να επιρρίψει σ’ αυτόν την ευθύνη για την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν από τον κυπριακό λαό. «Ο λαός πρέπει να καθοδηγείται από εμπνευσμένους ηγέτες που γνωρίζουν όσα δεν γνωρίζουν οι πολίτες», τόνισε.

Γνωρίζει βεβαίως ο κ. Κοσμίδης από «εμπνευσμένους ηγέτες» που υπηρέτησε. Ο κ. Σημίτης, ακόμη και εκ των υστέρων, θεωρεί π.χ. (αυτό έγραψε στο βιβλίο του) ότι η επιδιαιτησία Ανάν ήταν υπέρ της Κύπρου! Για να παραφράσουμε το λαϊκό ρητό «άμα έχεις τέτοιους ʽʽεμπνευσμένους ηγέτες” τι τους θέλεις τους εχθρούς».

«Πληρωμένη», ωστόσο, πήρε την απάντηση από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κόμματος κ. Συλλούρη, ο οποίος με παρρησία τού είπε: «Ξέρετε, κύριε Κοσμίδη, εμείς δεν μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για οικονομικούς λόγους, γιατί είμαστε από αυτούς που συνεισφέρουν στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Μπήκαμε για να λυθεί το πολιτικό μας πρόβλημα, το Κυπριακό, που αν δεν λυθεί δεν έχει κανένα νόημα για μας να είμαστε στην Ένωση!».

Επιθετικοί, αλλά πάντως όχι τόσο όσο ο κ. Κοσμίδης, εμφανίστηκαν ο αρμόδιος για τα εξωτερικά του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής που κάλεσε τους Κυπρίους «να δείξουν ότι θέλουν να υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό» και η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία διαφώνησε με την άποψη του επικεφαλής της κυπριακής επιτροπής και αναπληρωτή προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Νίκου Κλεάνθους που είχε πει ότι «το κλειδί της λύσης το έχει η Άγκυρα».

«Τα κλειδιά είναι πολλά και πρέπει, μέσω της διπλωματίας, να τα χρησιμοποιήσουμε για να ανοίξουμε πολλές πόρτες», υποστήριξε η πρώην Επίτροπος που κάλεσε τους Ελληνοκύπριους να ενισχύσουν τους Τουρκοκύπριους για να θέλουν και εκείνοι την επίλυση του Κυπριακού.

«Οι Τουρκοκύπριοι καλώς ή κακώς από μας ζουν», έσπευσαν να απαντήσουν οι κύπριοι βουλευτές, ενώ ειδικότερα η πρώην δήμαρχος της κατεχόμενης Μόρφου και βουλευτής του ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδοπούλου δεν έκρυψε την ενόχλησή της για όσα είχαν ακουστεί, κυρίως διότι έδειχναν ότι στις τοποθετήσεις των ελλαδιτών βουλευτών δεν είχε γίνει λόγος για το πρόβλημα της κατοχής και όσων συνεχίζει να κάνει η Άγκυρα.

Στη δευτερολογία του και σε όσο πιο διπλωματική γλώσσα μπορούσε, ο κ. Κλεάνθους σημείωσε: «Και εμείς οι Κύπριοι δεν αισθανόμαστε καλά που περνάει ο χρόνος χωρίς λύση, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε και μια λύση που δικαιώνει όλα τα αιτήματα της άλλης πλευράς και αγνοεί όλα τα δίκαια του κυπριακού Ελληνισμού». Από τη συνεδρίαση της επιτροπής… έλαμψαν διά της απουσίας τους οι κυβερνητικοί βουλευτές -μίλησε μόνον ο Μάξιμος Χαρακόπουλος που ρώτησε για την αεροπορική γραμμή του Αζερμπαϊτζάν προς τα κατεχόμενα- και ο πρόεδρος της επιτροπής Σωτήρης Χατζηγάκης που περιορίστηκε σε γενικόλογες ευχές για λύση.

Αξιοσημείωτες ήταν επίσης οι αποστάσεις από τους υπόλοιπους «πράσινους» βουλευτές που τήρησε ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ότι οποιαδήποτε λύση αναζητηθεί δεν μπορεί να αγνοεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.


Στη Βουλή έπειτα από δύο μήνες ο Καραμανλής

Έπειτα από δύο ολόκληρους μήνες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα κάνει αύριο το βράδυ την πρώτη του κοινοβουλευτική εμφάνιση. Η προηγούμενη «επίσκεψή» του στη Βουλή ήταν πριν από τα Χριστούγεννα, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Ο κ. Καραμανλής θα βρεθεί στην αίθουσα του Κοινοβουλίου όχι με δική του πρωτοβουλία, αλλά ύστερα από αίτημα του προέδρου του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνου να γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το πρόβλημα της ανεργίας. Είναι βέβαιο όμως ότι η συζήτηση δεν θα μείνει μόνο στην ανεργία. Το σκάνδαλο των υποκλοπών και όλες οι άλλες εξελίξεις που μεσολάβησαν όλο αυτό το διάστημα, αλλά και αυτές που έρχονται με τις επαπειλούμενες απεργίες, θα τεθούν τουλάχιστον από τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση, και άρα ο κ. Καραμανλής δεν μπορεί παρά να δώσει απαντήσεις. Βέβαια η κυβέρνηση περίμενε τα «καλά λόγια» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οικονομία για να προγραμματίσει την συζήτηση αυτή, αλλά αυτό δεν αρκεί για να περάσει ένα ευχάριστο (κοινοβουλευτικό) βράδυ ο πρωθυπουργός.

Πολύ περισσότερο που, σε αντίθεση με όσα έλεγε όταν ήταν στην αντιπολίτευση, χρειάστηκε εξήντα ολόκληρες ημέρες για να… βρει τον δρόμο για τη Βουλή.


Το… χάος στην Επιτροπή «ασπίδα» για τον Κορωνιά

Ο χαώδης τρόπος με τον τρόπο οργανώθηκε την περασμένη Τρίτη η ακρόαση των μελών της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας λειτούργησε τελικά σαν «ασπίδα προστασίας» προς το «αφεντικό» της Vodafone Γιώργο Κορωνιά.

Η έλλειψη σχεδίου από την αντιπολίτευση, αφού οι βουλευτές της μόνο στα… χέρια δεν πιάστηκαν για το ποιος θα κάνει πρώτος τις περισσότερες ερωτήσεις, έριξε «νερό στον μύλο» της (επίσημης) ΝΔ, που είχε πάει αποφασισμένη να μην επιτρέψει με τίποτε να ληφθεί απόφαση για να προσέλθουν στην Επιτροπή κυρίως ο διευθυντής του Πρωθυπουργικού Γραφείου Γιάννης Αγγέλου και κατά δεύτερο λόγο ο Κορωνιάς, τον οποίο κάποιοι από το κυβερνητικό στρατόπεδο δείχνουν να φοβούνται πολύ. Και έτσι, παρόλο που ο Μιλτιάδης Έβερτ με τον Γιάννη Κεφαλογιάννη είχαν εξαρχής μιλήσει για τις ευθύνες του κορυφαίου στελέχους της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας και είχαν ζητήσει να κληθεί στη Βουλή, το θέμα της κλήτευσής του έμεινε σε εκκρεμότητα.

Και φαίνεται ότι θα μείνει για καιρό, αφού, παρά τη φασαρία που έκαναν την Πέμπτη στη Διάσκεψη των Προέδρων οι «πράσινοι», η πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη συντάχθηκε με την κυβερνητική «γραμμή», την οποία έχει αναλάβει να περάσει ο Απ. Σταύρου.


Καλύτερα που έκλεισαν το κύκλωμα

Αν η αντιπολίτευση ήταν πιο οργανωμένη, θα μπορούσε να θέσει το ζήτημα του κ. Κορωνιά σε ψηφοφορία -ακόμη και με πρόταση μομφής κατά του Α. Καραμάριου, ο οποίος, για να υπακούσει στο κόμμα του, παραβίασε κατάφωρα τον Κανονισμό της Βουλής.

Και μπορεί ο Γ. Κεφαλογιάννης από την ώρα που έγινε σύμβουλος του πρωθυπουργού να άλλαξε κάπως τη στάση του, δεν ισχύει όμως το ίδιο με τον Μ. Έβερτ, ο οποίο ή θα ξεφτιλιζόταν κάνοντας «τούμπα» ή θα ψήφιζε υπέρ της κλήτευσης του Κορωνιά, και θα σχηματιζόταν έτσι πλειοψηφία επτά έναντι έξι.

Το θέαμα πάντως που παρουσίασαν και οι δύο μεγάλες παρατάξεις στη συνεδρίαση της Επιτροπής ήταν αποκαρδιωτικό. Από το μια οι διαγ(κ)ωνισμοί των «πράσινων» Ε. Βενιζέλου και Απ. Κακλαμάνη για το ποιος θα «καπελώσει» τη διαδικασία, και από την άλλη η προσπάθεια των «γαλάζιων» να μην ακουστεί κάτι, ακόμη και ως ερώτηση, που θα «ζωγράφισε» ευθύνες της κυβέρνησης, δημιούργησαν μια καθόλου τιμητική για το Κοινοβούλιο ατμόσφαιρα.

(Ακούστηκε, μάλιστα, έπειτα από πολλά χρόνια και η φωνή του πρώην πρωθυπουργού Τζαννή Τζαννετάκη, ο οποίος έκανε αισθητή την παρουσία του στο Κοινοβούλιο όταν επιτέθηκε στον Βενιζέλο…).

Με αυτά και με αυτά ίσως ήταν καλύτερα που έκλεισε το κύκλωμα του καναλιού της Βουλής και δεν μεταδόθηκε αυτή η συνεδρίαση, παρόλο που ακούγεται παράδοξο μια υποτιθέμενη Επιτροπή Διαφάνειας να συνέρχεται «εν κρυπτώ»…

Αν όμως ο ελληνικός λαός έβλεπε αυτή τη συνεδρίαση θα έχανε πάσα ιδέα για το επίπεδο εκείνων που τον εκπροσωπούν…


Και εσωτερικές αντιθέσεις στα μέλη της ΑΔΑΕ

Από ό,τι φάνηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών υπάρχουν αντιθέσεις και στο εσωτερικό της ΑΔΑΕ. Οι τοποθετήσεις του προέδρου της Αρχής Ανδρέα Λαμπρινόπουλου και των τριών καθηγητών που τον συνόδευαν (Ι. Βενιέρης και Χ. Καψάλης του ΕΜΠ, Χ. Δουληγέρης από το Πανεπιστήμιο Πειραιά) έδειξαν ότι για τη σύνταξη του πορίσματος από την Αρχή θα δοθεί σκληρή μάχη.

Ο κ. Βενιέρης, που καθόταν δίπλα στον πρόεδρο (ο οποίος είχε πρόβλημα με το ακουστικό που φοράει από τους ψιθύρους των βουλευτών και των δημοσιογράφων που βρίσκονταν στην αίθουσα) ήταν ο πιο «ανοιχτός» και ο πλέον ομιλητικός. Αντιθέτως ο Χ. Καψάλης παρενέβαινε κάθε τόσο για να «μαζέψει» πράγματα που είχαν ακουστεί και μπορούσαν να εκληφθούν ως επίριψη ευθυνών είτε στην κυβέρνηση είτε στη Vodafone.

Πιο συγκρατημένος και συνάμα πιο άνετος ο Χ. Δουληγέρης έκανε αίσθηση όταν σε -εκτός μικροφώνου- απορία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ για το αν μπορούν να είναι βέβαιοι ότι τα αντίγραφα του λογισμικού που τους δόθηκαν από τη Vodafone για έρευνα «είναι τα πραγματικά», είπε το αμίμητο: «Αυτό είναι μια πολύ καλή ερώτηση».


Παρατράβηξε η ιστορία με τις Παρασκευές

Πολύ κακή τακτική ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση. Όλα τα επίμαχα νομοσχέδια και τις σκανδαλώδεις τροπολογίες τις καταθέτουν Παρασκευή απόγευμα ή Σάββατο πρωί. Από τις αλλαγές στον «βασικό μέτοχο» έως την τροπολογία για το μικροξήλωμα του «Καποδίστρια» και από τα νομοσχέδια για τα εργασιακά και τις ΔΕΚΟ έως τις ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και το ωράριο των καταστημάτων.

Το ίδιο σύστημα ακολούθησε και η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά όχι με τέτοια συχνότητα. Το κακό έχει παρατραβήξει με τους σημερινούς κυβερνώντες, οι οποίοι σχεδόν όλα τα σοβαρά θέματα τα στέλνουν στη Βουλή στο τέλος της εβδομάδας, πιστεύοντας ότι έτσι δεν θα πάρουν δημοσιότητα.

Έτσι, όμως, δεν γίνεται κυβερνητική πολιτική. Αν οι υπουργοί που υπόσχονταν διαφάνεια φοβούνται τις αντιδράσεις από τη δημοσιότητα των αποφάσεων που λαμβάνουν, κάτι δεν πάει καλά. Και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν τόσο το καλύτερο (και) για τους ίδιους.


Σχολιάστε εδώ