ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩ(ΦΡΕΝ)ΙΚΩΝ

Άλλη μια εβδομάδα πέρασε με άγνωστο ακόμη ποιος ή ποια θα αναλάβει τα ηνία της ελληνικής διπλωματίας… Θα πάει μακριά η βαλίτσα; ερωτάται ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο μόνος βεβαίως που ξέρει… Το μόνο πάντως που γνωρίζουμε εμείς και όλοι βεβαίως οι διπλωμάτες στο υπουργείο Εξωτερικών, μηδέ των κλητήρων εξαιρουμένων, είναι τα καθημερινά δημοσιεύματα και πρωτοσέλιδα για τον υπουργικό ανασχηματισμό, τον δομικό, σαρωτικό, επικείμενο, καθυστερημένο, αναγκαίο και όποιον άλλον επιθετικό προσδιορισμό θέλετε να προσθέσετε εσείς… Πότε μας διαβεβαιώνουν «έγκυρες πηγές» ότι το υπουργικό σταυρόλεξο -ποιοι φεύγουν και ποιοι μένουν- λύθηκε στην Κίνα και πότε στη Ραφήνα… Επόμενη ίσως εξέλιξη είναι τι θα προτείνει και η νέα γερμανίδα καγκελάριος Άνκελα Μέρκελ, στο επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Βερολίνο για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών (αν πρέπει να γνωρίζει και γερμανικά, βλέπω να προηγείται η δήμαρχος Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη…). Συνεχίζεται λοιπόν η ονοματολογία υπουργών και υφυπουργών, ποιος φεύγει ποιος έρχεται και ποιος… αναβαθμίζεται αποκτώντας και γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου (εκεί «παίζει» μονότονα μόνο το όνομα Π. Μολυβιάτης…) και η διπλωματική υπηρεσία περιμένει υπομονετικά να δει πού θα καθίσει η μπίλια της ιδιότυπης αυτής ρουλέτας…

Δεν ξέρω πόσο τελικά θα αποδώσει στην πράξη συγκεκριμένα οικονομικά οφέλη η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην Κίνα. Αναμφίβολα ήταν σημαντική επίσκεψη και πολλαπλώς ελπιδοφόρα… Να θυμίσω πάντως ότι με υψηλότατες προσδοκίες για εξαγωγές, επενδύσεις και για αυξημένο προσωπικό γόητρο επισκέπτονται συνεχώς την Κίνα ηγέτες απ’ όλες τις χώρες του κόσμου… Και οι Κινέζοι, πάντα ευγενείς, τους υποδέχονται με αυτό το απροσδιόριστο χαμόγελο και με νεύματα πλήρους κατανόησης…

«Ιστορική» χαρακτήρισαν, με τη γνωστή συνέπεια στην υπερβολή, φιλοκυβερνητικά και κατευθυνόμενα δημοσιεύματα την πρωθυπουργική επίσκεψη… Διερωτώμαι πόσο λιγότερο ιστορική ήταν η επίσκεψη μόλις προ ολίγων ετών του τότε πρωθυπουργού Κων. Σημίτη στο Πεκίνο, όπως και προ 27ετίας του τότε πρωθυπουργού Κων. Καραμανλή, θείου του σημερινού πρωθυπουργού; Και οι τρεις επισκέφθηκαν το Σινικό Τείχος και οι τρεις περιηγήθηκαν την Απαγορευμένη Πόλη… Στο «Σπίτι του Λαού» μίλησε και ο Κ. Σημίτης και μάλιστα τον περισσότερο χρόνο αναφέρθηκε όχι στο Κυπριακό, αφού οι θέσεις μας είναι σχεδόν ταυτόσημες, αλλά στις θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες του ελληνικού ελαιόλαδου και της ελιάς… και οι κινέζοι επίσημοι άκουγαν εκστασιασμένοι με ορθάνοιχτα μάτια που έμοιαζαν με… ελιές Καλαμών α΄ ποιότητας, αλλά παρά την πρωθυπουργική διαφήμιση του ελληνικού ελαιόλαδου, δεν διαπιστώθηκε ούτε μικρή, συμβολική έστω, αύξηση των εξαγωγών μας ελαιόλαδου προς την Κίνα. Από τότε όμως μέχρι σήμερα… δεν υπήρξε καμία συνέχεια από ελληνικής πλευράς, μόλις έσβησαν τα φώτα της δημοσιότητας από την πρωθυπουργική επίσκεψη…
Εργοστάσιο επεξεργασίας ελληνικών μαρμάρων στην Κίνα (Όμιλος Λάτση-Κυριακίδη) εγκαινίασε προ τριετίας ο τότε πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ένα βαρυσήμαντο κείμενο στρατηγικής συνεργασίας υπέγραψε προ ημερών ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με την κινεζική ηγεσία… Προσωπικά προτιμώ το… μάρμαρο που φέρνει σίγουρα κέρδη και συνάλλαγμα στην Ελλάδα από τα βαρύγδουπα κείμενα στρατηγικής συνεργασίας που καταλήγουν γρήγορα στο… ιστορικό αρχείο του υπουργείου…

Δεν ξέρω πώς υπομειδιούν συγκαταβατικά οι Κινέζοι ή πώς ξεκαρδίζονται στα γέλια όταν ακούν ανέκδοτα περί «στρατηγικής συνεργασίας» Ελλάδας και Κίνας… Και μόνο τα επιμέρους συγκριτικά μεγέθη να αντιπαραβάλεις, ο βαρύγδουπος χαρακτηρισμός του στρατηγικού εταίρου δίνει αφορμή για αρνητικό σχολιασμό και περιπαικτική διάθεση… Και για να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα, αρκεί μόνο μια μικρή ενδεικτική ειδησούλα πώς κινούνται και προωθούν θέματα οικονομικής και ενεργειακής διπλωματίας άλλες χώρες… Μόλις λοιπόν αναχώρησε από τη Σαγκάη ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, κατέφθασε στο Πεκίνο ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας για τριήμερη επίσκεψη. Η Σαουδική Αραβία δεν έχει βεβαίως τον επίζηλο τίτλο του «στρατηγικού εταίρου», που αυτοαπονείμαμε εμείς στη σχέση μας με την Κίνα, ούτε χαρακτήρισε την επίσκεψη του Σαουδάραβα μονάρχη ιστορική… Στο πλαίσιο όμως της σύντομης παραμονής του υπεγράφη συμφωνία ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κίνας ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής υγρών καυσίμων στον κόσμο, με συνεχή και αλματώδη ετήσια αύξηση 15% από το 2004, και η Σαουδική Αραβία αποτελεί έναν από τους κυριότερους προμηθευτές της (17% των πετρελαϊκών εισαγωγών της). Σημαντικά κατασκευαστικά έργα ανέλαβε να υλοποιήσει η Κίνα στη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο της ως άνω συμφωνίας. Χωρίς λοιπόν μεγάλα λόγια κλείστηκαν σημαντικότατες συμφωνίες. Εμείς προτιμήσαμε τον χαρακτηρισμό του στρατηγικού εταίρου στα χαρτιά και έχουμε επιπλέον λαμβάνειν από τις… υψηλές προσδοκίες που εμείς δημιουργήσαμε…

Τον αρχικά απόρρητο ονομαστικό κατάλογο των επιχειρηματιών που θα συνόδευαν τον πρωθυπουργό στην Κίνα έκανε τελικά φύλλο και φτερό το γραφείο του υφυπουργού Εξωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη… Προώθησε τα ονόματα στα μέσα ενημέρωσης ώστε την επόμενη φορά όσοι πιστοί προσέλθετε, για να φιγουράρετε σε αυτή τη λίστα επιχειρηματιών. Μορφή επιχειρηματικής καταξίωσης και περαιτέρω αναβάθμισης του προσωπικού γοήτρου όσων συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν τη λίστα των επωνύμων μεγαλοεπιχειρηματιών, προσπάθησε, τεχνηέντως να μεταδώσει το υπουργείο Εξωτερικών. Η στήλη επαναλαμβάνει ειλικρινή σχόλιο σοβαρού επιχειρηματία που διευκρινίζει ότι τις σοβαρές επιχειρηματικές διαπραγματεύσεις οι επιχειρηματίες τις κάνουν μόνοι τους και όχι σε ομαδικά ταξίδια… και μετά πέταξε το «καρφάκι» του: «Στις πρωθυπουργικές επισκέψεις, όπως γινόταν και στο παρελθόν, μερικοί έρχονται για κάποια ”διαπλοκούλα”, κάπως να υποχρεωθούν και να υποχρεώσουν». Το ακούω και το καταγράφω, γιατί φαίνεται ότι έχει δόση αληθείας…

Οι μεταθέσεις διπλωματών και διοικητικών που «μαγειρεύονται» το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε τελική φάση επεξεργασίας… και όσοι ανησυχούν για τη μετα-Μολυβιάτη εποχή έχουν δραστηριοποιηθεί από καιρό και στο παρασκήνιο να εξασφαλίσουν τοποθέτηση στο εξωτερικό, στην πόλη της αρεσκείας τους… Γίνεται βεβαίως το έλα να δεις…

A.Κ.


Σχολιάστε εδώ