Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…

Διότι ακόμα και αυτός ο υπερδιπλασιασμός του μέσου ημερήσιου όγκου συναλλαγών -σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, ακόμα και με τα τέλη του 2005- οφείλεται μάλλον στη σπουδή που δείχνουν ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων και κάποιοι μεγάλοι «παίκτες» για να τζιράρουν σε χαρτιά που ούτως ή άλλως πρωταγωνιστούν, παρά σε «φρέσκα» κεφάλαια ιδιωτών που κατευθύνουν ξανά τη ρευστότητά τους στη Σοφοκλέους.

Την ίδια στιγμή, ακόμα και σε περιόδους γενικής ευφορίας, όπως αυτή που διάγουμε εσχάτως, δεν λείπουν οι σώφρονες επενδυτές που κατοχυρώνουν τα κέρδη τους και δεν διστάζουν να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους, όταν οι ίδιοι κρίνουν, ακόμα και αν αυτό σημαίνει την έξοδό τους από ένα χαρτί που «τρέχει». Για τον λόγο αυτόν παρατηρούμε μια «αποθέρμανση», όπως πολύ εύγλωττα τη χαρακτήρισαν έμπειροι συνάδελφοι μεσοβδόμαδα, σε μετοχές που έκαναν αξιοσημείωτα «ράλι» τις περασμένες δύο με τρεις εβδομάδες. Το σημαντικό είναι πως αυτές οι ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν κυρίως σε τίτλους της μεσαίας και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Καθώς ακούστηκαν και εκείνοι που διατράνωσαν την πίστη τους πως το παιχνίδι έλαβε τέλος για τους μικρούς του ΧΑ, αλλά και εκείνοι -με τους οποίους συντάσσεται η στήλη- οι οποίοι εκτιμούν ότι το παιχνίδι στην αγορά δεν είναι πια υπόθεση κλάδων, κεφαλαιοποιήσεων ή γενικότερων τάσεων, αλλά υπόθεση επιλεγμένων τίτλων ανεξαρτήτως κεφαλαιοποίησης ή επιπέδου τιμής.

Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, είναι καλοδεχούμενες οι ρευστοποιήσεις θέσεων, αφού μας δίνουν την ευκαιρία να «μπούμε» σε τίτλους που αξίζουν τον κόπο, σε τιμές που αξίζουν το ρίσκο!

Κατά τα λοιπά και παρά τη «βροχή» των εκθέσεων-συστάσεων από ξένους οίκους για μια πληθώρα τίτλων του ΧΑ, οι πιο έμπειροι των χρηματιστών λένε πως σημαντικό ρόλο αυτή την περίοδο έχουν περισσότερο τα εγχώρια επενδυτικά σχήματα παρά οι ξένοι θεσμικοί. Οι… οδηγίες προς επίδοξους επενδυτές, πάντως, παραμένουν σε γενικές γραμμές οι ίδιες: όπου ακούμε πολλά κεράσια κρατάμε μικρό καλάθι, όπερ μεθερμηνευόμενο σημαίνει πως δεν είναι απαραίτητα επενδυτική ευκαιρία η όποια μετοχή τρέχει ή η οποιαδήποτε εταιρεία ανακοινώνει συμφωνίες και «deals», όσο μεγάλα και σημαντικά και αν είναι αυτά. Και αν δεν με πιστεύετε, σας προκαλώ να δείτε την πορεία των τίτλων γνωστότατων εταιρειών που πολύ πρόσφατα μας ξάφνιασαν ευχάριστα με την ανακοίνωση της μεταξύ τους συμφωνίας…

ΥΓ.: Κανείς σώφρων άνθρωπος δεν διαφωνεί πως οι ειδήσεις που κάνουν πάταγο βλέπουν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας με κατακλυσμιαίους ρυθμούς. Την τελευταία είδηση περί εξαγοράς του 49% του ΥΓΕΙΑ από τη Mαrfin η αγορά την εξέλαβε θετικά. Μένει να δούμε αν θα αποτυπωθεί αυτή η θετική αντίδραση και σε βάθος χρόνου στο ταμπλό…

Π. Γ.


Σχολιάστε εδώ