Ανασχηματισμός με βόμβα-Σιούφα;

Για τον ανασχηματισμό, φυσικά, ο λόγος, τον περιλάλητο, τον πολλάκις προαναγγελθέντα και μάλιστα με… έγκυρα και «αποκλειστικά» ρεπορτάζ και «αδιαμφισβήτητες» πληροφορίες που ξεκίνησαν απ’ τον περασμένο Απρίλη (!) και πολλάκις διαψευσθέντα.

Αλλά φαίνεται ότι επέστη η ώρα. Και η εβδομάδα που ξεκινά αύριο θα είναι κρίσιμη για τις κυβερνητικές αλλαγές. Όλα δείχνουν πως ο Κώστας Καραμανλής θα προχωρήσει στον πρώτο του ανασχηματισμό, παρά την αποστροφή που γενικά αισθάνεται σε ανασχηματισμούς. Άλλωστε, έτσι κι αλλιώς, όπως έγκαιρα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» έγραψε, είχε κατ’ αρχάς αποφασίσει ότι θα προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση περίπου στη συμπλήρωση δύο χρόνων απ’ την εκλογική του νίκη. Ε, ο ένας περίπου μήνας νωρίτερα δεν αλλάζει επί της ουσίας τους σχεδιασμούς του. Ίσως μάλιστα να επιβάλλεται κιόλας, αφού εν όψει αναμονής των αλλαγών στην κυβέρνηση επικρατεί παραλυσία και ελάχιστοι υπουργοί παράγουν έργο. Και μάλιστα σε μια περίοδο που προκύπτει ευνοϊκή και για την κυβέρνηση και για τον Καραμανλή, όπως δείχνουν και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Πράγματι, πολύ στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού μάς έλεγε πως έχει πολύ μεγάλη σημασία τόσο η διεύρυνση της υπέρ της κυβέρνησης διαφοράς στην πρόθεση ψήφου, όσο και η άνοδος της δημοφιλίας του Καραμανλή. Και μάλιστα η άνοδος αυτή σημειώνεται, κατά το ίδιο στέλεχος, σε μια περίοδο που ο πρωθυπουργός εισέπραξε αρκετά χτυπήματα κάτω απ’ τη ζώνη, σε ορισμένες δε περιπτώσεις ακόμα και με αισχρές προσωπικές επιθέσεις. Κάτι που σημαίνει ότι αυτές οι επιθέσεις με άθλια υπονοούμενα τελικά έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα απ’ αυτό που επεδίωκαν και περίμεναν οι εμπνευστές τους…

Παρά το γενικά ευνοϊκό όμως κλίμα, όπως προαναφέραμε, το συνολικότερο κλίμα, όπως όλα δείχνουν, «σπρώχνει» τον πρωθυπουργό στον ανασχηματισμό.

Από πού… η έκπληξη;

Βεβαίως και με βάση τα παραπάνω, απ’ αυτόν ειδικά τον ανασχηματισμό θα λείψει το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Ακριβώς όμως γι’ αυτό υπουργός, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας του Καραμανλή, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προκύψουν τελικά από αλλού η έκπληξη και ο αιφνιδιασμός. Και συγκεκριμένα να πάει τελικά ο πρωθυπουργός, παρά το περί του αντιθέτου κλίμα που έχει καλλιεργηθεί, σε:

• Σαρωτικό ανασχηματισμό.
• Συγχωνεύσεις υπουργείων.
• Δομικές αλλαγές.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξουν πράγματι και εκπλήξεις, ίσως και… σεισμικές. Και γερό ανακάτεμα της τράπουλας. Εκτός απ’ τις συγχωνεύσεις υπουργείων (Πολιτισμού με Παιδείας κ.λπ.) θα έχουμε και μετακινήσεις υπουργών, όπως του Γ. Σουφλιά, της Φ. Πετραλιά, του Μ. Κεφαλογιάννη, του Θ. Ρουσόπουλου, ακόμα και του Δημ. Σιούφα, ενός εκ των απορρήτων του Κώστα Καραμανλή. Μιλάμε δηλαδή για ριζική αλλαγή ισορροπιών. Σε αυτό το σενάριο εντάσσεται ακόμα και η είσοδος στην κυβέρνηση του Β. Μεϊμαράκη και η αντικατάστασή του στη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής απ’ τον Λ. Ζαγορίτη.

Ωστόσο, σημειώνουμε, αυτό το σενάριο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, αν και στην πολιτική δεν ενδείκνυται η… βεβαιότητα. Περισσότερες πάντως πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο ενός ανασχηματισμού… ερωτικού, μια και θα βρισκόμαστε κοντά στη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Ενός ανασχηματισμού δηλαδή με «λελογισμένες» κινήσεις και αλλαγές, δεδομένου μάλιστα, όπως προαναφέραμε, πως τα πράγματα δείχνουν να «στρώνουν» και για την κυβέρνηση και για τον Καραμανλή προσωπικά…

«Κλειδιά» Σιούφας – Ντόρα

Σε κάθε πάντως περίπτωση, αυτό που θα «χρωματίσει» τον ανασχηματισμό θα είναι η είσοδος στην κυβέρνηση της Ντόρας Μπακογιάννη. Σχετικά με τη θέση, στην οποία θα τοποθετηθεί και πέραν αυτού που τη θέλει στο υπουργείο Εξωτερικών (σενάριο που πάντως περισσότερο διακινείται ως πόθος της δημάρχου Αθηναίων…), τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για μια κίνηση-έκπληξη του Καραμανλή:

• Μετακίνηση του Δημ. Σιούφα σε θέση κοντά στον πρωθυπουργό, κάτι σαν συντονιστής κυβέρνησης – κόμματος – Κ.Ο. και τοποθέτηση της Ντ. Μπακογιάννη στο υπουργείο Ανάπτυξης. Είναι επίσης πολύ πιθανό να μετακινηθούν οι υπουργοί:
• Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας.
• Αγροτικής Ανάπτυξης.
• Μακεδονίας – Θράκης.

Ενδεχομένως θα υπάρξει μετακίνηση – αναβάθμιση και της Φ. Πετραλιά και της Μαρ. Γιαννάκου. Ενώ σε ό,τι αφορά τον Γ. Βουλγαράκη, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα θα μετατεθεί, όπως επεδίωκε, αλλά θα κρατήσει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Πολύ περισσότερες, σε ένα τελικά «διορθωτικό» ανασχηματισμό, θα είναι οι αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών. Κατ’ αρχάς θα καταργηθούν τα λεγόμενα «ολυμπιακά» υφυπουργεία (Δημόσιας Τάξης, Παιδείας, Πολιτισμού). Επίσης θα απομακρυνθούν αρκετοί υφυπουργοί και στη θέση τους θα δοκιμαστούν νέα στελέχη. Στελέχη σαν τους Χρ. Ζώη, Α. Λυκουρέντζο, Ζ. Μακρή, Λ. Ζαγορίτη κ.ά. και ασφαλώς κάποιοι «ανώνυμοι», όπως ο Αντ. Μπέζος, που δεν έχουν καθημερινή πρόσβαση στα κανάλια. Ωστόσο θα υπάρξουν και -λίγοι- υφυπουργοί, οι οποίοι θα αναβαθμιστούν, ως πετυχημένοι. Αναφέρουμε ενδεικτικά τον Χρ. Φώλια και τον Γ. Παπαθανασίου.

Σε ό,τι αφορά το ποιοι -εκτός της Ντ. Μπακογιάννη- θα μπουν στην κυβέρνηση σε θέση υπουργική, αναφέρουμε τους Β. Πολύδωρα, και Σ. Τσιτουρίδη. Πολλά θα παιχτούν και σχετικά με τον διάδοχο του Νικ. Κακλαμάνη στο Υγείας. Πάντως, η υποψηφιότητά του για τον δήμο Αθηναίων δεν θα ανακοινωθεί σήμερα, στη συνεδρίαση της ΚΕ. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει σε ειδική συνδιάσκεψη για την αυτοδιοίκηση.


Σχολιάστε εδώ