tabula rasa

Την ώρα που όλα τα κυβερνητικά στελέχη και ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών προσδοκούν πως το «πνεύμα των Χριστουγέννων» θα επηρεάσει θετικά γι΄ αυτούς τον Κώστα Καραμανλή, ώστε να τους συμπεριλάβει στα σχέδιά του για τον ανασχηματισμό, ο υπουργός Υγείας, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, προσδοκά το αντίθετο: να μην είναι στη λίστα των προς ανασχηματισμό υπουργών!
Για την ακρίβεια, να μην είναι καθόλου στη λίστα του πρωθυπουργού και να λάβει έτσι το «χρίσμα» για τη μετακόμισή του στο δημαρχιακό μέγαρο της πλατείας Κοτζιά.
Εδώ και αρκετούς μήνες, πριν καλά καλά ενταχθεί το θέμα της κυβερνητικής υποψηφιότητας για τον δήμο Αθηναίων στην ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας, ο υπουργός Υγείας εκδήλωσε δημοσίως και σαφώς τις προθέσεις του.

Με εξαίρεση τον Γιώργο Βουλγαράκη -ο οποίος με έμμεσο τρόπο και σχετικά πρόχειρα δεν είχε αποκλείσει επίσης ένα τέτοιο ενδεχόμενο- ο Νικήτας Κακλαμάνης καλλιέργησε με εμφατικό τρόπο την επιδίωξή του.
Οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν μονίμως στις πρώτες θέσεις δημοτικότητας, ενώ θεωρείται μακράν ο πιο επιτυχημένος υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή.
Αυτή είναι άλλωστε η μεγάλη του δύναμη, αλλά και η μεγάλη του αδυναμία!
Διότι αφενός θεωρείται πως κερδίζει με περίπατο το δήμο της Αθήνας, αφετέρου όμως πρέπει να υπερβεί το εμπόδιο ότι η αποχώρησή του από την κυβέρνηση θα μειώσει το μέσο όρο δημοφιλίας της κυβέρνησης!
Κι αυτό δημιουργεί προβληματισμούς στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο ίδιος επιμένει.
«Με την μακρά θητεία μου στο Ευρωκοινοβούλιο και τα δύο τελευταία χρόνια με τη δουλειά μου στο υπουργείο Υγείας κλείνω έναν μεγάλο πολιτικό κύκλο. Η παραμονή μου στην κυβέρνηση και στη Βουλή δεν έχουν να μου προσφέρουν τίποτε περισσότερο, θέλω να ασχοληθώ με την Αθήνα, να εφαρμόσω τις ιδέες μου και τις πολιτικές που έχω στο μυαλό μου και μετά να πάω σπίτι μου», λέει, εξηγώντας το σκεπτικό και τις προθέσεις του.

Η αλήθεια είναι πως η «υποψηφιότητα Κακλαμάνη» έχει αρκετούς θιασώτες στη Νέα Δημοκρατία, με πρώτη εκείνη της νυν δημάρχου Ντόρας Μπακογιάννη, με την οποία υπάρχει συνεχής επικοινωνία.
Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο ο κ. Κακλαμάνης απέκτησε ανταγωνιστές. Η δήλωση βόμβα του Γιώργου Αλογοσκούφη ότι «η Γιάννα Αγγελοπούλου θα ήταν μια πολύ καλή δήμαρχος που θα συνέχιζε την παράδοση καλών δημάρχων από την παράταξη», της προκάλεσε αμηχανία στον υπουργό Υγείας που έσπευσε να σηκώσει το γάντι και επέκρινε τον υπουργό Οικονομίας ότι «είναι πολύ υπάκουος στις Βρυξέλλες»!
Αλλά και η πρόταση του Πάνου Παναγιωτόπουλου υπέρ μιας υποψηφιότητας του Νίκου Κωνσταντόπουλου (προφανώς για να επιβεβαιώσει τον τίτλο του «κόκκινου Πάνου» και να διευρύνει τα -μάλλον θεωρητικά- ερείσματά του στην Αριστερά, ήρθε να διαταράξει τη «μονοκρατορία» του κ. Κακλαμάνη στο πάνελ των νεοδημοκρατικών υποψηφιοτήτων για τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι ωστόσο τι θα κάνει ο Καραμανλής.

Στο Μαξίμου κάνουν τη «σφίγγα», στη Ρηγίλλης όμως ο υπουργός Υγείας δεν διαθέτει ισχυρούς συμμάχους.
Το δίδυμο Μεϊμαράκη- Καραχάλιου φαίνεται ότι εξετάζει κι άλλες υποψηφιότητες για τον δήμο και την υπερνομαρχία όπως -σύμφωνα με τις φήμες- εκείνες της Έλενας Κουντουρά, του Άρη Σπηλιωτόπουλου (λόγω και της φιλίας του με τον Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού), του Δημήτρη Κωνσταντάρα και του Βύρωνα Πολύδωρα (αν φυσικά δεν μπει στην κυβέρνηση)!
Την προηγούμενη εβδομάδα ο Νικήτας Κακλαμάνης ανησύχησε ακόμα περισσότερο όταν του μεταφέρθηκαν «πληροφορίες» ότι το Μαξίμου συζητάει ακόμα και την υποψηφιότητα του Νίκου Χατζηνικολάου, γεγονός που συνδυάστηκε με πρόσφατη συνάντησή του με τον Θεόδωρο Ρουσσόπουλο, καθώς και τη συνέντευξη
«αγιογραφία» του τελευταίου στην εκπομπή του γνωστού δημοσιογράφου.

Η ηρεμία του αποκαταστάθηκε λίγο αργότερα, καθώς ο Νίκος Χατζηνικολάου διέψευδε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο…
Ένα είναι βέβαιο. Εάν ο Καραμανλής απορρίψει την υποψηφιότητα Κακλαμάνη, επειδή θέλει να τον κρατήσει στην κυβέρνηση, τότε ο υπουργός Υγείας πρέπει να προστατεύσει το έργο του και να διαψεύσει εκείνους που τον χαρακτηρίζουν «υπερτιμημένο».

Η πρόσφατη ιστορία με τα… ποντίκια στο Δρομοκαΐτειο θεωρήθηκε άλλωστε από τον ίδιο ως «προβοκάτσια» σε βάρος του. Και είναι βέβαιο πως έπονται κι άλλες…


Σχολιάστε εδώ