ο Δαίμονας των δημαρχείων

Δημαρχάρα μου, όλο τον χρόνο η εν λόγω υπηρεσία είναι ανύπαρκτη. Τώρα, που θα δουλέψουν λίγο τα καταστήματα για να βγάλουν τα σπασμένα της χρονιάς, σε έπιασε το… σερίφικο; Μήπως βγάζεις τα απωθημένα σου εξαιτίας του… κατασκευαστομπουμπουκιού που έχεις πρόεδρο στο δημοτικό συμβούλιο; Είναι δυνατόν η κυβέρνηση να τον θεωρεί πολιτικά ανίκανο να διοικήσει έναν οργανισμό και εσύ να τον θεωρείς ικανό; Μάλλον έχουν δίκιο οι φήμες που λένε πως αν σου βαστάει κάνε και αλλιώς.

Η πιο δημοκρατική διάταξη που έχει ποτέ εφαρμοστεί στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιτέλους, πήρε σάρκα και οστά. Με την ψήφιση του νέου κώδικα θεσμοθετείται η δυνατότητα, η οποία στην ουσία σημαίνει υποχρέωση, για τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων, εφόσον η πρόταση αυτή ψηφίζεται από τα 2/3 του δημοτικού συμβουλίου. Σταματάει επιτέλους η αυτοκρατορική αντίληψη ορισμένων δημάρχων. Η δικαιολογία που έλεγαν μέχρι τώρα πως κάνουν ό,τι θέλουν, αφού έχουν εκλεγεί με πλειοψηφία, πάει περίπατο. Ο Προκόπης με αυτήν τη διάταξη θα περάσει στην ιστορία της αυτοδιοίκησης. Κανείς δεν τολμούσε μέχρι σήμερα. Μπράβο, υπουργέ!

Το ψηφοδέλτιο του Ανδρέα Παχατουρίδη στο Περιστέρι θα έχει ίσως τις μεγαλύτερες εκπλήξεις από κάθε άλλο ψηφοδέλτιο. Δεν εννοώ ως προς το περιεχόμενό του αλλά ως προς την ποιότητά του. Αρκετοί σύμβουλοι, που θεωρούν τον εαυτό τους σίγουρο, ξαφνικά θα μάθουν ότι θα πάνε μόνιμα διακοπές. Όσοι μάλιστα έχουν εκθέσει με τη «συμπεριφορά» τους τη δημοτική παράταξη ούτε στο όνειρό τους δεν θα ξαναδούν το δημοτικό συμβούλιο. Πριν από λίγες ημέρες, σε γνωστή ταβέρνα της περιοχής ήταν ο αγαπητός δήμαρχος μαζί με μια φιλική του παρέα. Ως γνωστόν, επειδή τρως με το στόμα, αλλά με τα αφτιά ακούς τι λένε οι γύρω σου, έγινα μάρτυρας δύο «αποκεφαλισμών» που θα ανακοινωθούν οσονούπω. Μαύρος… λύκος που τους έφαγε. Μιλάμε για μεγάλα λαμόγια.

Πήγα στην παρουσίαση που έκανε για το βιβλίο του ο φίλτατος Βύρωνας σε ξενοδοχείο της Αθήνας. Ο χαμός έγινε. Αλλού είναι η είδηση για μένα. Εκεί παρών ήταν και ο Γιώργος Πατούλης. Ο γνωστός γιατρός και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πεύκης. Σας έχω πει και άλλη φορά πως η Ρηγίλλης ενδιαφέρεται να ανιχνεύσει τις προθέσεις του προκειμένου να κατέβει υποψήφιος δήμαρχος στο Μαρούσι. Δεν ξέρω τελικά ποια θα είναι η έκβαση αυτού του θέματος, αλλά διαπίστωσα με τα μάτια μου ότι ο Γιώργος όχι μόνο είναι συμπαθής και αγαπητός απ’ όλους τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και η προσπάθεια για να πειστεί, εάν δεν το έχει ήδη κάνει, συνεχιζόταν στα «πηγαδάκια» εντός της αιθούσης. Το άκουσα με τα αφτάκια μου. Μιλάμε για σοβαρό επιστήμονα και μετρημένο άνθρωπο. Άλλος θα είχε καβαλήσει το καλάμι και θα ταξίδευε στον ουρανό. Τέτοια σεμνότητα δεν τη βρίσκεις συχνά.

Με βαριές κατηγορίες εις βάρος του δημάρχου Γιώργου Αμπατζόγλου αποχώρησε το στέλεχος της παράταξής του και δημοτικός σύμβουλος Βιλιώτης. Με μια ανακοίνωση-κόλαφο εξηγεί τους λόγους της αποχώρησής του από την πλειοψηφία, χαρακτηρίζοντας τον συμπαθή και έντιμο Γιώργη αλαζόνα, εγωπαθή και αχάριστο. Η αλήθεια είναι ότι εγώ, πέντε – έξι φορές που έχω μιλήσει με τον φίλτατο τοπάρχη, δεν έχω διακρίνει τέτοια… πλεονεκτήματα. Για να το λέει, όμως, ένας πρώην στενότατος συνεργάτης του, κάτι παραπάνω θα ξέρει.

Ο Βιλιώτης τα δύο προηγούμενα χρόνια ήταν πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.

Μπορεί και να μη συμβαίνει τίποτα, αλλά μου φαίνεται λίγο περίεργο. Μέχρι σήμερα ήξερα ότι γινόταν το αντίθετο. Διαβάστε, λοιπόν, τι έγινε. Πρόεδρος στη δημοτική επιχείρηση του δήμου Αγίας Παρασκευής είναι ο Σάββας Αντωνιάδης. Ικανός άνθρωπος και χαμηλών τόνων. Επί δεκαπέντε περίπου χρόνια ήταν και πρόεδρος της ΤΟ της ΝΔ στην περιοχή.

Ο λόγος του είχε κύρος περί των κομματικών πεπραγμένων. Ξαφνικά, λοιπόν, παραιτήθηκε από την κομματική οργάνωση. Οι φήμες λένε ότι η τοπική οργάνωση πνέει μένεα κατά της δημοτικής αρχής εξαιτίας του ότι δεν διορίζεται κανένα «γαλάζιο» παλικάρι. Ο πρόεδρος δεν μπορούσε να αντέξει άλλο την πίεση και αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στη θέση του άρχοντα της επιχείρησης του δήμου. Πάντως, συμβαίνει πρώτη φορά να εγκαταλείπει κάποιος κομματικό αξίωμα που συνήθως ανοίγει πόρτες και να διαλέγει έναν μισθό 1.000 ευρώ. Μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;

Προφανώς θα το έχετε μάθει ότι ο δημοτικός σύμβουλος Ηλιούπολης Τάσος Ευσταθίου είναι και αντιπρόεδρος στον ΟΣΕ. Μιλάμε για τον οργανισμό όπου η διαπλοκή… κρεμιέται από τα παράθυρα. Ο Τάσος, λοιπόν, έχει βάλει πλώρη και για υποψήφιος δήμαρχος. Ειλικρινά έχω μια απορία. Στο πρόγραμμα που θα εξαγγείλει θα μας πει και για τα πεπραγμένα του οργανισμού που συνδιοικεί ή μόνο για την Ηλιούπολη;

Λυτούς και δεμένους βάζει το γνωστό λαμόγιο που συστήνεται ως… συγγενής του πρωθυπουργού και παίρνει δουλειές από τους δήμους για να μη γράφουμε για τα καμώματά του. Μαθαίνω ότι σύντομα θα γίνει τηλεοπτικός ήρωας. Λεύκωμα θα γίνουν οι δραστηριότητές του. Μαζί με αυτόν και οι τοπάρχες που για να έχουν «πόρτα» στη Ρηγίλλης τον φορτώνουν με δεσμίδες από πράσινα ευρώπουλα. Ξυπνήστε, πριν γίνετε πανελληνίως ρόμπα!

Σήκωσαν ήδη τη σημαία της διεκδίκησης του δημαρχιακού θώκου αρκετά στελέχη από την παράταξη του Ντηνιακού στο Χαϊδάρι. Όλοι περίμεναν να ανακοινώσει ο δήμαρχος ότι δεν πρόκειται να είναι πάλι υποψήφιος. Όπερ και εγένετο. Έχουμε και λέμε λοιπόν. Ο Δημήτρης Τσατσαμπάς, ο Κώστας Φουρλής και ο Λευτέρης Καπετανάκης θεωρούνται οι πιο σοβαροί διεκδικητές. Τα συντρόφια μού λένε ότι ο νυν τοπάρχης έχει δώσει το δαχτυλίδι της διαδοχής στον Φουρλή. Για να δούμε. Θα διαψευστώ ή θα επιβεβαιωθώ; Μάλλον το δεύτερο.

Η οικογένεια Εξαδάκτυλου στη Νέα Ιωνία έχει χωριστεί στα δύο. Ο πατέρας είναι σήμερα δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Νίκου Δακουτρού. Στην ουσία, δηλαδή, ανήκει στον συνδυασμό του νυν τοπάρχη Χαραλάμπους, αφού Δακουτρός και ο δήμαρχος πάνε πλάι πλάι. Ο γιος του Εξαδάκτυλου θα είναι, εάν ο Κουκουλάρης είναι υποψήφιος, μαζί του. Τα πράγματα μπορεί να είναι λίγο μπερδεμένα, αλλά για όσους ξέρουν είναι πολύ απλά. Ο Νικόλας δεν θα είναι υποψήφιος. Ο πατέρας δεν θα ασχοληθεί ξανά με τα κοινά. Ο γιος δεν θα πολιτευτεί με κανέναν. Τελεία και παύλα.

Ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τον τοπάρχη Κρωπίας Αθανασόπουλο για τα εικονικά και πλαστά τιμολόγια που βρήκε το ΣΔΟΕ στο λογιστήριο της δημοτικής του επιχείρησης. Είκοσι πέντε εκατομμυριάκια δόθηκαν για ανύπαρκτο έργο, λέει το πόρισμα. Δημαρχάρα, μπορεί τα «έργα» να έγιναν επί της θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής, αλλά και η σιωπή η δική σου είναι εξίσου ένοχη. Δεν νομίζεις ότι είναι καιρός να μιλήσεις;

Βόμβα μεγατόνων είναι έτοιμη να εκραγεί στον δήμο Αγίων Αναργύρων. Δεν θα μείνει όρθιο κεφάλι στη διοίκηση του Κώστα Τρίγκα. Μια και το έφερε η κουβέντα, θέλω να ρωτήσω: Παίρνει ακόμα τον μισθό του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου ο δικηγόρος Ηλίας Γιάτσιος; Ρωτάω επειδή εδώ και αρκετούς μήνες έχει τοποθετηθεί και πρόεδρος ενός νοσοκομείου, επ’ αμοιβή βεβαίως. Δημαρχάρα, εάν συμβαίνει αυτό, δεν είναι προκλητικό; Άντε να δίνεις στην κόρη σου τον μισθό της γραμματέως που έχεις στο γραφείο σου. Δεκτό. Αλλά δύο μισθούς σε έναν σύμβουλό σου, όταν η πολύπαθη πόλη των Αγίων Αναργύρων έχει πνιγεί στην ανεργία, πάει πολύ. Πάντως, εδώ που τα λέμε, πρέπει να είναι πολύ ικανό αυτό το παλικάρι ο Ηλίας. Πώς τα προλαβαίνει όλα, είναι θαύμα Θεού. Ξύπνα, λαέ! Σε δουλεύουν ψιλό γαζί…

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο για τον κ. Γιάτσιο. Η απίστευτη πρόκληση σε πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος, ο κ. Μούρτης, κατά της απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου για τις παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και των e-mail των ευρωπαίων πολιτών. Μόνο ο Γιάτσιος ψήφισε και δήλωσε υπέρ των παρακολουθήσεων. Αλήθεια, τι λένε ο δικηγορικός σύλλογος και η Νέα Δημοκρατία, που τον έκαναν πρόεδρο στο νοσοκομείο της Κομοτηνής;

Τον Βασίλη Λεμπέση θα υποστηρίξει το ΚΚΕ ως υποψήφιο δήμαρχο στη Σαλαμίνα.

Νύχτα έφυγε ο Τάσος Γκιώνης από την παράταξη του δημάρχου Αλίμου, Κώστα Μαντζουράνη. Ο Τάσος δεν άντεξε τον πόλεμο που του γινόταν εδώ και αρκετό καιρό από ανθρώπους του δημάρχου. Αχ, βρε Τασούλη. Ακόμη δεν έμαθες τον γιατρό τοπάρχη σου. Όταν δεν θέλει κάποιον, βάζει άλλους να του πριονίζουν την καρέκλα. Η αλήθεια είναι ότι ο αγαπητός Γκιώνης είχε κάνει καλή δουλειά στο γραφείο ανέργων του δήμου.

Εάν ευδοκιμήσει τελικά η ζύμωση που ετοιμάζεται μεταξύ των Θωμόπουλου, Ανωμερίτη και Κεφαλά στον Άλιμο, τότε είναι βέβαιο ότι ο Κώστας Μαντζουράνης πρέπει από σήμερα να μαζεύει τα πράγματά του από το δημαρχείο. Και οι τρεις θεωρούνται ηγετικές φυσιογνωμίες στον κομματικό τους χώρο. Λέτε να δούμε κάτι τέτοιο;

Πέντε είναι τελικά οι υποψήφιοι «μνηστήρες» για τη διαδοχή του Κουκουβίνου στο Ίλιον. Ο Βασίλης Φεγγερός, ο Νίκος Ζενέτος, ο Σταύρος Μηλιώνης, ο Φώτης Μαρκόπουλος και ο Χαρ. Πετρόπουλος. Την προηγούμενη Κυριακή όλα τα «πράσινα» συντρόφια μαζεύτηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχιακού μεγάρου και έθεσαν τον εαυτό τους προς κρίση. Οι κομματικές διαδικασίες, μέχρι την τελική επιλογή, θα διαρκέσουν περίπου δύο μήνες. Πάντως, για να ξέρετε τι πρόκειται να έρθει, μου είπαν ότι ο Φώτης Μαρκόπουλος, ανεξάρτητα από την τελική επιλογή, θα είναι υποψήφιος.

Τέτοιο μπάχαλο δεν έχω ξαναδεί. Με επιστολή που έστειλε στις εφημερίδες, ο αντιδήμαρχος Π. Φαλήρου Αλέξανδρος Κορόμηλος καταγγέλλει την υφισταμένη του υπάλληλο, επειδή, όπως λέει, τον αγνοεί πλήρως και ακούει μόνο τον… δήμαρχο! Μια επιστολή σκέτος τραγέλαφος. «Τη φωνάζω στο γραφείο μου για να συνεργαστούμε και μου απαντάει ότι δεν μπορεί να έρθει, γιατί έχει δουλειά…». Στην επιστολή του ο ταλαίπωρος αντιδήμαρχος αποκαλύπτει ότι ένα πρωί, αγανακτισμένος, πήγε στο γραφείο της και έσπασε όλα τα πράγματα που βρήκε πάνω… για να τον προσέξει! Απίθανα πράγματα. Θυμάστε την ιστορική φράση του αείμνηστου πολιτικού ηγέτη: Ποιος κυβερνά αυτήν τη χώρα; Φυσικά το ερώτημα εδώ μετατρέπεται αναλόγως.

Την παραίτησή του υπέβαλε ο δημοτικός σύμβουλος Διαμαντής Αυθονιάδης που ανήκε στην πλειοψηφία στον δήμο Ωρωπού. Ο δήμαρχος Σπύρος Μέξης μαθαίνω ότι προσπαθεί να τον μεταπείσει. Την άλλη εβδομάδα νεότερα.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Άλλες κασέτες διαπλοκής δεν δεχόμαστε. Έχει γεμίσει το συρτάρι. Βίντεο θέλουμε. Συντρόφια μου, χρόνια πολλά!


Σχολιάστε εδώ