2,5 δισ. έχασε η ΑΤΕ από κόκκινους κωδικούς

Δυόμισι δισεκατομμύρια δραχμές είναι τα… χαμένα (κλεμμένα από στελέχη και εργαζόμενους της εταιρείας) της Αγροτικής Χρηματιστηριακής Α.Ε., από «κόκκινους κωδικούς» που είχαν εγγραφεί σε επενδυτές οι οποίοι σήμερα αμφισβητούν ότι χρωστάνε αυτά τα χρήματα!

Πρόκειται για αποκάλυψη που αναφέρεται σε έγγραφο-φωτιά με τον χαρακτηρισμό μάλιστα «Εμπιστευτικό – προσωπικό», που έστειλε στις 20 Φεβρουαρίου 2002, στον τότε υποδιοικητή της Αγροτικής Τράπεζας Χρήστο Καζαντζή, ο τότε πρόεδρος της Αγροτικής Χρηματιστηριακής Μιχάλης Βόττας και το «ΠΑΡΟΝ» φέρνει στο φως σήμερα.

Από το έγγραφο αυτό, όπου ο κ. Βόττας επισημαίνει ότι «δημιουργούνται υπόνοιες τέλεσης μη νομίμων πράξεων/ποινικών αδικημάτων», αποκαλύπτεται, κατά τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο, μια σημαντική πλευρά της ληστείας του χρηματιστηρίου και κρατικοί παράγοντες, της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης Σημίτη, έπαιζαν το παιχνίδι με χρήματα του Δημοσίου που εμφάνιζαν ως χρήματα… επενδυτών!

Και πέντε χρόνια από εκείνο το μεγάλο έγκλημα, όπου οι πολίτες «σπρώχτηκαν» από την τότε κυβέρνηση στη Σοφοκλέους, κανένας δεν έχει πληρώσει, ενώ ΞΕΡΟΥΝ ποιοι ήταν οι ΕΓΚΕΦΑΛΟΙ του «μεγάλου κόλπου», όπως αποδεικνύεται και από το έγγραφο που αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα μας.
Το ερώτημα είναι, τουλάχιστον μετά από τη σημερινή αποκάλυψη, θα λογοδοτήσει κανένας; Ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας κ. Μηλλιάκος γνωρίζει το έγγραφο της Αγροτικής Χρηματιστηριακής που φέρνουμε στο φως; Θα απασχολήσει κανέναν Εισαγγελέα, ο οποίος θα πρέπει να αναζητήσει τα ονόματα των επενδυτών στο όνομα των οποίων, εν αγνοία τους, έπαιξαν τα 2,5 δισ. δρχ.;

Το ντοκουμέντο

Στη συνέχεια, παραθέτουμε το «εμπιστευτικό» έγγραφο του τότε προέδρου της Αγροτικής Χρηματιστηριακής κ. Βόττα:

«Κύριε Υποδιοικητά,
Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η εταιρεία μας για την είσπραξη των χρεωστικών υπολοίπων των πελατών της αλλά και κατά την εξέταση των επιμέρους υφισταμένων σχετικών στοιχείων, διαπιστώθηκε ότι οφειλές ύψους 2,5 δισ. δραχμών περίπου αμφισβητούνται από τους επενδυτές στους κωδικούς των οποίων παρουσιάζονται.
Επιπρόσθετα όμως από τις προσωπικές συζητήσεις που έλαβαν χώρα με τους συγκεκριμένους πελάτες αλλά και, κυρίως, από την πρώτη αξιολόγηση των σχετικών στοιχείων δημιουργούνται υπόνοιες τέλεσης μη νομίμων πράξεων/ποινικών αδικημάτων (και) από στελέχη (πρόσωπα της απελθούσας διοίκησης και εργαζομένους) της εταιρείας.
Εκτιμούμε ότι η Διοίκηση της ΑΤΕ θα ήταν χρήσιμο να συγκροτήσει Επιτροπή από Επιθεωρητές και (ίσως) νομικούς της τράπεζας η οποία, με τη συνδρομή των αρμοδίων στελεχών και νομικών της εταιρείας, θα αξιολογήσει τα σχετικά στοιχεία και θα καθορίσει τον περαιτέρω χειρισμό των συγκεκριμένων υποθέσεων.
Από τα παραπάνω δεδομένα, από τη μέχρι σήμερα συνεργασία της εταιρείας μας με τις λοιπές εταιρείες του Ομίλου της ΑΤΕ και την εν γένει αρνητική αντιμετώπισή της (και εν πολλοίς υπονόμευση των προσπαθειών της) προκύπτει ότι δεν αναμένεται να αρθεί η εσωστρέφεια που μέχρι σήμερα τη χαρακτηρίζει, για λόγους ανεξάρτητους από τη βούληση και το εύρος των δυνατοτήτων του υπογράφοντος.
Το γεγονός αυτό βέβαια αποτελεί, αναπόδραστα, έναν επιπρόσθετα ανασχετικό παράγοντα στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ανάπτυξή της, στόχο που εξ αρχής είχε τεθεί από τον υπογράφοντα μετά από την επιτυχή αποκατάσταση της ομαλής και σύννομης λειτουργίας της (και επιβεβαίωσή της από τις αρμόδιες αρχές), καθώς και τη δημιουργία ισχυρών βάσεων για την περαιτέρω αναπτυξιακή της πορεία.
Κατʼ ακολουθίαν όσων ανωτέρω εκτίθενται, βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να υποβάλω την παραίτησή μου από τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Αγροτικής ΑΧΕ. Προκειμένου όμως να μη διαταράξω την ομαλή λειτουργία της αλλά και να συνδράμω στην (ομαλή) μεταβολή στο νέο διοικητικό σχήμα που θα επιλεγεί, σας κάνω γνωστή την πρόθεσή μου να αποχωρήσω οριστικά την 28.2.2002.
Ευχαριστώ για τη μέχρι σήμερα συνεργασία μας.

Με εκτίμηση
Μιχάλης Βόττας
Πρόεδρος Δ.Σ.»


Σχολιάστε εδώ