ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ

Ήδη από την προηγουμένη είχαν ειδοποιηθεί ότι θα έφτανε στις τρεις για να μιλήσει, με το που θα σταματούσε η στάση εργασίας των δημοσιογράφων. Το «τρεις», όμως, έγινε… τέσσερις, το «τέσσερις»… πέντε και τελικώς ο Γιώργος Παπανδρέου μπήκε στην αίθουσα στις έξι ακριβώς και άρχισε να μιλάει υπό πίεση (και με πολλά σαρδάμ), αφού είχε ήδη φτάσει στα αφτιά των ιθυνόντων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ότι το «στήσιμο» είχε προκαλέσει σε πολλούς «πράσινους» έντονες τάσεις φυγής και ο κίνδυνος να μιλήσει ο αρχηγός τους μπροστά σε άδεια έδρανα ήταν πολύ μεγάλος.

«Η ώρα ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει, παραμένει αναλλοίωτη και στην εποχή της ανανέωσης», σχολίαζαν πικρόχολα αρκετοί βουλευτές. Το κλίμα, μάλιστα, που δημιουργήθηκε από το «στήσιμο» ίσως δεν είναι άσχετο με το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν επανέλαβε την επόμενη μέρα το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία στο επίμαχο άρθρο 14.


Για «αχρείαστο μέτωπο» μιλούν οι «γαλάζιοι»

Σε πλήρη επικράτηση του Γιώργου Αλογοσκούφη, στη σκληρή «κόντρα» που εξελίχθηκε στο παρασκήνιο ανάμεσα στον υπουργό Οικονομίας και τον συναρμόδιο συνάδελφό του υπουργό Απασχόλησης Πάνο Παναγιωτόπουλο, κατέληξε η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ. Οι παρασκηνιακές μάχες που δόθηκαν, με την «κατασκήνωση» του Αλογοσκούφη και την «αποχή» του Παναγιωτόπουλου από τη συζήτηση απογοήτευσαν πολλούς «γαλάζιους» βουλευτές, οι οποίοι «με κρύα καρδιά» ψήφισαν το νομοσχέδιο.

Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις δεν ήταν λίγοι οι Νεοδημοκράτες -ακόμη και ο Βύρων Πολύδωρας που καταφέρθηκε από το βήμα με βαριές κουβέντες εναντίον του ΠΑΣΟΚ- που μιλούσαν για «αχρείαστο μέτωπο» που άνοιξε η κυβέρνηση. Υποστήριζαν μάλιστα ότι το μέτωπο αυτό άνοιξε μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους, αφού οι αλλαγές που προωθούνται δεν είναι τόσο ουσιαστικές όσο τις εμφανίζει το οικονομικό επιτελείο και ότι η όλη ιστορία κινδυνεύει να γυρίσει «μπούμερανγκ» στη ΝΔ.

—————*—————

«Ρεσιτάλ λαϊκισμού» από το οικονομικό επιτελείο

Εκείνο που ξένισε αρκετούς ήταν και τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν οι οικονομικοί υπουργοί για να πείσουν ότι έπρεπε να συντριβούν οι εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ.
Ακόμη και «γαλάζιοι» χαρακτήριζαν «ρεσιτάλ λαϊκισμού» ισχυρισμούς όπως αυτοί του Αλογοσκούφη ότι «χωρίς τα ελλείμματα ενός χρόνου από τις ΔΕΚΟ θα φτιάχναμε μια νέα Αττική Οδό» ή, του υφυπουργού Πέτρου Δούκα που αντιστοιχούσε σε αριθμό εργατικών πολυκατοικιών και νέων νοσοκομείων τα συσσωρευμένα ελλείμματα του ΟΣΕ. Ο βουλευτής του Συνασπισμού Γιάννης Δραγασάκης απέδειξε με στοιχεία πόσο εκτός πραγματικότητας είναι τέτοιοι λογαριασμοί -κατέθεσε μάλιστα έγγραφο, από το οποίο προέκυπτε ότι η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων αρνήθηκε να πληρώσει το κόστος των 11 εκατ. ευρώ με το οποίο επιβαρύνθηκαν οι αστικές συγκοινωνίες για την υποχρεωτική δωρεάν μετακίνηση που τους επιβλήθηκε- αλλά πιο ευχερές ήταν μάλλον το παράδειγμα του «γαλάζιου» Γιάννη Μανώλη που τίμησε τον λόγο του και δεν ψήφισε το νομοσχέδιο. Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) είναι ιδιωτικός και δεν είναι ελλειμματικός, αλλά παίρνει κρατική επιδότηση για να έχει χαμηλό εισιτήριο, είπε ο νεοδημοκράτης βουλευτής Αργολίδας. Ο αντίστοιχος οργανισμός της πρωτεύουσας (ΟΑΣΑ) είναι ελλειμματικός, διότι, αν και κρατικός, δεν παίρνει καμία απολύτως επιδότηση!

Τι απάντησαν σε αυτά οι κατά τα άλλα λαλίστατοι «εξυγιαντές» των ΔΕΚΟ υπουργοί; Τίποτε απολύτως.

Στο… στόχαστρο η Επιστημονική Υπηρεσία

Στο… στόχαστρο κυβερνητικών στελεχών, αλλά και της προέδρου της Βουλής, Άννας Μπενάκη Ψαρούδα, έχουν μπει το Επιστημονικό Συμβούλιο και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής για τις εκθέσεις που βγάζουν, καθώς επισημαίνουν αντισυνταγματικές και εν γένει προβληματικές ρυθμίσεις νομοσχεδίων. Η έκθεση-καταπέλτης για το νομοσχέδιο περί ΔΕΚΟ θεωρούν ότι ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Το είπε, άλλωστε, ξεκάθαρα ο Β. Πολύδωρας, όταν, αντικρούοντας την ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε επί λέξει: «Επειδή πολύς λόγος έγινε για την Επιστημονική Υπηρεσία, σας λέω ότι από τον νόμο του ΠΑΣΟΚ τον ’98, στις ίδιες προβλέψεις, η Νομική Υπηρεσία της Βουλής, οι ίδιοι οι υπογράφοντες δεν είχαν κάνει καμία επισήμανση απολύτως».

Ανάλογη τοποθέτηση έκανε σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο υπουργός Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλος, ενώ το πλέον ενδιαφέρον είναι ότι στις διαμαρτυρίες των αντιπολιτευόμενων που συνόδευσαν την ομιλία Πολύδωρα η κ. Μπενάκη παρενέβη, λέγοντας με νόημα: «Ο κύριος Πολύδωρας μας έδωσε μια ενδιαφέρουσα πληροφορία». Η πρόεδρος της Βουλής, βέβαια, δεν είχε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ αυτή την πληροφορία, αφού, όπως γνωρίζει η στήλη, είχε προηγηθεί έρευνα και είχε διαπιστωθεί ότι για ανάλογο νομοσχέδιο του Γιάννου Παπαντωνίου πριν από σχεδόν οκτώ χρόνια ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επιστημονικών Μελετών καθηγητής Αντ. Παντελής και η επιστημονική συνεργάτιδα Αλεξάνδρα Καρέτσου (που υπογράφουν και τώρα, όπως και τότε, την έκθεση) δεν είχαν αναφέρει τίποτε σχετικό.

—————*—————

Ποιοι είναι οι, κατά Καστανίδη, «νοσφιστές»;

Μετά τον Γιώργο Φλωρίδη, ο οποίος σε σύσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ πρόσφατα μίλησε -χωρίς ονόματα- για τον προετοιμαζόμενο «τρίτο πόλο», ένα ακόμη υψηλόβαθμο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξωτερίκευσε τέτοιου είδους φοβίες που διακατέχουν το «πράσινο στρατόπεδο». Υποστηρίζοντας την ένσταση αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, είπε: «Εάν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η εκλεγμένη από τον λαό κυβέρνηση δίνει αρνητικό παράδειγμα παραβιάσεως του Συντάγματος, τότε δίπλα, παραπέρα, μακριά από τη σκοπιμότητα ελέγχου του πολίτη υπάρχουν πολλοί που θέλουν να νοσφιστούν εξουσίες και να αποκτήσουν δικαιοδοτικούς μηχανισμούς ελέγχου πάνω στο πολιτικό μας σύστημα, να καταστρατηγήσουν τις αρχές λειτουργίας της δημοκρατίας και των δημοκρατικών θεσμών…».

Υπενθυμίζοντας ότι το ρήμα «νοσφίζομαι» σημαίνει «ιδιοποιούμαι ξένο πράγμα, σφετερίζομαι», θα θέλαμε πολύ από τον κ. Καστανίδη στην επόμενη αγόρευση να κατονομάσει κάποιους από τους «νοσφιστές» που έχει κατά νου, όταν λέει όσα λέει.

—————*—————

«Άλλο Ρέππας και Γκερέκου, άλλο Κουλούρης και Σγουρίδης»

«Φαντάζεσαι να απουσίαζε από ονομαστική ψηφοφορία ο Κίμων Κουλούρης, επειδή είχε κλείσει εκείνη την ώρα τηλεοπτική εμφάνιση στην εκπομπή της Μάρας Ζαχαρέα; Αναρωτιέσαι τι θα συνέβαινε αν ο Παναγιώτης Σγουρίδης, που γλίτωσε προ καιρού «στο τσακ» τη διαγραφή του επειδή τόλμησε να μιλήσει θετικά για κυβερνητικό νομοσχέδιο, είχε διαφοροποιήσει τη στάση του από το κόμμα του στην ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο της ΔΕΗ. επειδή τύγχανε κοντοχωριανός του;». Τα ερωτήματα αυτά έθεσε προς τη στήλη στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας αμέσως μετά δύο γεγονότα:

Πρώτον, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αγγελική (τέως Άντζελα) Γκερέκου θα εμφανιστεί σε σημερινή εκπομπή και γι’ αυτό δεν πήγε στη Βουλή το απόγευμα της Τετάρτης για να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ.

Δεύτερον, το πρωί της ίδιας μέρας ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Δημήτρης Ρέππας, δεν καταψήφισε την πρόταση του υπουργού Ανάπτυξης για να τοποθετηθεί στην προεδρία της ΔΕΗ ο Κ. Κυριακόπουλος. Οι υπόλοιποι «πράσινοι» ψήφισαν αρνητικά, αλλά εκείνος «λευκό», επειδή ο προτεινόμενος ήταν από την Αρκαδία! Οι νεοδημοκράτες διερωτώνταν τι σημαίνει το «όχι» των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αφού στο παρελθόν πάντοτε ψήφιζαν «παρών».

—————*—————

Ισχυρή η επιρροή της Λιάνας στην Αλέκα

Εντυπωσίασε με τις ποδοσφαιρικές της γνώσεις η Αλέκα Παπαρήγα όσους την άκουσαν να μιλάει στη Βουλή, αμέσως μετά το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, για το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ.
«Το τελευταίο διάστημα μου θυμίζει το εξής: Δεν πάει καλά ένα υπουργείο; Φταίει ο υπουργός, να αλλάξει ο υπουργός. Δεν πάει καλά μια ΔΕΚΟ; Να αλλάξει ο διοικητής. Μου θυμίζει -και μετά λύπης μου το λέω- το ποδόσφαιρο. Δεν πάει καλά ο Παναθηναϊκός; Να φύγει ο Μαλεζάνι. Δεν πάει καλά η Εθνική; Θα μείνει ή δεν θα μείνει ο Ρεχάγκελ; Τι θα γίνει ο Μπάγεβιτς; Θα πάει στον Παναθηναϊκό ή δεν θα πάει;», είπε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ για να στηρίξει την άποψη του κόμματός της που τη συνόψισε η ίδια ως εξής: «Τα πρόσωπα έχουν σημασία παντού. Πριν απ’ όλα, όμως, είναι το ποια πολιτική εφαρμόζει ένα πρόσωπο».

Πολλοί βουλευτές, πάντως, απέδωσαν τις αναφορές της στην ισχυρή επιρροή που ασκεί πάνω της η Λιάνα Κανέλλη (γνωστή φανατική οπαδός του Παναθηναϊκού, στον οποίο διετέλεσε στο παρελθόν και υπεύθυνη Τύπου). Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι μόλις την προηγούμενη μέρα η βουλευτής του ΚΚΕ σε έναν μικροκαβγά που είχε σε επιτροπή της Βουλής με τον «γαλάζιο» Γιάννη Κεφαλογιάννη (γνωστό επίσης για τα «πράσινα» ποδοσφαιρικά αισθήματά του) του είπε: «Δεν μιλάτε στον Μαλεζάνι, μιλάτε σε εμένα!».
—————*—————

Κλάματα και δικαστικές προσφυγές για τις προαγωγές

Κλαυθμούς και οδυρμούς, «αποβολές» και παραιτήσεις, εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στους «γαλάζιους» συνδικαλιστές, αλλά και αφορμές για ατέλειωτους δικαστικούς αγώνες με εναγόμενη τη Βουλή «έβγαλε» το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Κοινοβουλίου που συνεδρίασε -με «κολοβή» σύνθεση- την Τετάρτη και επικύρωσε τις προαποφασισμένες προαγωγές στις δύο κενές θέσεις διευθυντών.

Από τους δεκαοκτώ που έθεσαν τελικώς υποψηφιότητα επελέγησαν οι δύο που εδώ και καιρό είχε γράψει η στήλη, δηλαδή ο Γ. Ζωγράφος που έγινε διευθυντής στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο και ο Κ. Σταματόπουλος που ανέλαβε επικεφαλής στη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού.

Η συνεδρίαση, όμως, δεν εξελίχθηκε ομαλά και οι επιλογές που έγιναν ίσως τελικά κριθούν στα δικαστήρια, στα οποία απειλούν ότι θα προσφύγουν αρκετοί από τους «κομμένους».
Ορισμένοι από τους τελευταίους, μάλιστα, με το που ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα (και διαμαρτυρόμενοι για την αδικία που υποστήριζαν ότι τους έγινε), έβαλαν στην κυριολεξία τα κλάματα στους διαδρόμους έξω από την αίθουσα όπου συνήλθε το Υπηρεσιακό!

—————*—————

«Αν δεν είσαι στη ΔΑΚΕ, πας άκλαυτος»

Ο γενικός γραμματέας της Βουλής, Ι. Καραμπατζός, ως πρόεδρος του Συμβουλίου απέκλεισε από τη συνεδρίαση τον έναν από τους δύο αιρετούς εκπροσώπους των εργαζομένων, τον Γ. Πανουργιά, που είναι διευθυντής των γραφείων της ΝΔ, επειδή ήταν και ο ίδιος κρινόμενος.
Επίσης, για τον ίδιο λόγο δεν δέχθηκε τον αναπληρωτή του Σπ. Χρυσανθόπουλο, επί χρόνια πρόεδρο του Συλλόγου Υπαλλήλων και επικεφαλής της ΕΚΟ της ΝΔ, την οποία δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει, ενώ κατά πληροφορίες απειλεί και με παραίτηση από τη θέση του τμηματάρχη που κατέχει.

Το κλίμα μεταξύ των υπαλλήλων της Βουλής και κυρίως των ενδιαφερομένων για τις θέσεις «βάρυνε» ακόμη περισσότερο, όταν έγινε γνωστό ότι ο κ. Καραμπατζός προκειμένου να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις ανέφερε τα ονόματα μόνο τεσσάρων «γαλάζιων» υπαλλήλων που δεν επιλέχθηκαν, «αν και ήταν άξιοι», όπως είπε.

Η αναφορά του αυτή ερμηνεύτηκε ποικιλοτρόπως. Κάποιοι είπαν ότι τους «έκλεισε το μάτι», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα «αποκατασταθούν» σε επόμενες κρίσεις. Άλλοι θεώρησαν τα λόγια του «στάχτη στα μάτια» για να μη γενικευθούν οι διαμαρτυρίες και οι προσφυγές.

Την ίδια ώρα εξοργισμένοι ήταν αρκετοί από τους υπόλοιπους υποψηφίους -ανάμεσά τους και ορισμένοι που μπαίνουν στη Βουλή νωρίς το πρωί και αποχωρούν κοντά στα μεσάνυχτα- οι οποίοι αναρωτιόνταν αν «έχει νόημα να εργάζεται κανείς» και έλεγαν: «Τελικά αν δεν είσαι στη ΔΑΚΕ, όχι μόνο σε «σφαγιάζουν» υπηρεσιακά, αλλά πας και… άκλαυτος!».


Σχολιάστε εδώ