Ψωμιάδης: το απόλυτο φαβορί

Πολιτικός με πολλούς φανατικούς πολέμιους, αλλά ακόμη περισσότερους φίλους, ο Ψωμιάδης εμφανίζεται να παίζει μόνος του στο γήπεδο των νομαρχιακών εκλογών του επόμενου φθινοπώρου, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό που με άνεση ξεπερνά το 50%.

Ποσοστό που γίνεται ακόμη μεγαλύτερο όταν τίθεται εικονικά αντιμέτωπος με τέσσερα γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Βενιζέλος, Καστανίδης, Αράπογλου και Μαγκριώτης εμφανίζονται να «κατατροπώνονται» στην αντιπαράθεσή τους με τον πρώην γαλάζιο βουλευτή, υπολειπόμενοι κατά 30 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες του πιθανού αντιπάλου τους.

Και αυτό παρά το γεγονός πως δεν ξεπερνούν το 50% οι ερωτηθέντες που δηλώνουν ικανοποιημένοι -πολύ ή αρκετά- από το έργο του νομάρχη τους.

Τον τίτλο του απόλυτου φαβορί για την εκλογική αναμέτρηση του 2006 προσδίδουν στον Ψωμιάδη τα στοιχεία των μετρήσεων της παράστασης νίκης, στα οποία καταγράφεται πως το 80% των ψηφοφόρων τον θεωρούν βέβαιο νικητή.

Όσο για το τι βρίσκουν οι συντοπίτες του στον νομάρχη Θεσσαλονίκης, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης για τα στοιχεία που ανακαλύπτουν και αξιολογούν στον χαρακτήρα του Παναγιώτη Ψωμιάδη οι Θεσσαλονικείς, του οποίου η δημοτικότητα (θετικές γνώμες) εμφανίζεται να ξεπερνά το 65%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:

• Ένας στους δύο ψηφοφόρους του νομού εμφανίζεται αρκετά έως πολύ ικανοποιημένος από τον σημερινό νομάρχη τους, ενώ οι απόλυτα απορριπτικοί δεν ξεπερνούν το 15%.

• Η δημοτικότητα είναι σε πολύ υψηλά ποσοστά (65,3%), με αρνητικές γνώμες μόλις το 10,1%. Τέτοιου είδους δημοτικότητες συνήθως επιτυγχάνουν πρόσωπα που είτε δεν εμπλέκονται άμεσα στην καθημερινή άσκηση της πολιτικής ή είναι πρόσωπα προβεβλημένα σε άλλους τομείς του δημόσιου βίου. Το γεγονός αποδίδεται στην ανυπαρξία κάθε οργανωμένης αντιπολίτευσης στα έργα και στις ημέρες του σημερινού νομάρχη, και αυτό ακριβώς φανερώνει. (Οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης είναι ωσεί παρόντες, ενώ δεν θυμάμαι να διάβασα ποτέ κάποια ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ κατά του νομάρχη. Παράλληλα, οι πράσινοι δήμαρχοι αποφεύγουν να πουν «κακά λόγια» για τον Ψωμιάδη, ενώ οι μεγαλόσχημοι παράγοντες του ΠΑΣΟΚ: Βενιζέλος, Καστανίδης, Τσοχατζόπουλος είναι εμφανές πως ζουν στο κλεινόν άστυ και ασχολούνται με την… υψηλή πολιτική.)
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο βαθμός ικανοποίησης όσο και οι θετικές-αρνητικές γνώμες καταμερίζονται περίπου ισομερώς στις αστικές και ημιαστικές περιοχές, με τις θετικές γνώμες να υπερέχουν ελαφρώς στις ημιαστικές περιοχές.

• Μπορεί να κινείται αενάως ευρισκόμενος οπουδήποτε συναθροίζονται περισσότεροι από δέκα ψηφοφόροι, μπορεί να «λαϊκίζει επικίνδυνα» στα παράθυρα, να τραγουδάει στις συνεστιάσεις, να κρατά λάβαρα, να χαιρετίζει εθνικιστικές εκδηλώσεις και να παρίσταται σε καψίματα βιβλίων, αλλά οι ψηφοφόροι εμφανίζονται να αξιολογούν άλλα στοιχεία ως σημαντικότερα στον χαρακτήρα του.
Όσα του καταμαρτυρούν οι εχθροί του: «γραφικός», «ακραίος», «εθνικιστής», δεν φαίνεται να απηχούν τις απόψεις των πολλών. Το ίδιο και όσα θα αξιολογούσε ο ίδιος ως προτερήματά του: «αποτελεσματικός», «προσιτός», που υπολείπονται του 10%.
Οι Θεσσαλονικείς θεωρούν τον νομάρχη τους «ειλικρινή», «πατριώτη», «δυναμικό» και «διεκδικητικό».

• Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, έναν χρόνο πριν από τις εκλογές και μετά από τρία χρόνια θητείας, ο Ψωμιάδης εμφανίζεται να έχει αυξήσει το ποσοστό του σε σχέση με τις εκλογές του 2002 κατά 2,5 μονάδες.
Υπενθυμίζεται πως στις τελευταίες εκλογές ο Ψωμιάδης πήρε 50,1%, έναντι 34,3% του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ Χατζησάββα, 8% του Γιώργου Ρόκου (ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ), και 4,2% του Μιχάλη Τρεμόπουλου (Οικολόγοι, ΣΥΝ).
Το χαμηλό ποσοστό των αντιπάλων του, όπως και το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων, αποδίδεται στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ και οι φερόμενοι ως υποψήφιοι για το χρίσμα όχι μόνο δεν έχουν αποσαφηνίσει τη θέση τους, αλλά οι περισσότεροι δηλώνουν πως δεν επιθυμούν με κανέναν τρόπο να «υποβιβαστούν» από την κεντρική πολιτική σκηνή στην αυτοδιοίκηση. Εννοείται πως τα ποσοστά αυτά θα ήταν διαφορετικά εφόσον είχε αποσαφηνιστεί το τοπίο στα στρατόπεδα της αντιπολίτευσης και είχε ξεκινήσει την εκλογική του εκστρατεία ο αντίπαλός του.

• Το 79,8 % των ερωτηθέντων εμφανίζονται βέβαιοι για τη νίκη του Ψωμιάδη στις επόμενες εκλογές. Το τεράστιο αυτό ποσοστό εξηγείται και από το γεγονός ότι στην παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης το τοπίο παραμένει απολύτως θολό, καθώς μέχρι τώρα η μόνη πρόθεση διεκδίκησης χρίσματος του πράσινου υποψηφίου διατυπώθηκε από τη… Μάρα Τοπαρλάκη, στη διάρκεια μάλιστα μιας ουζοποσίας!


Σχολιάστε εδώ