Επιστροφή στις μεταρρυθμίσεις

Την ίδια ώρα η στρατηγική της κυβέρνησης Καραμανλή για το προσεχές διάστημα συμπυκνώνεται σε μία πρόταση με τρεις λέξεις: «Επιστροφή στις μεταρρυθμίσεις».

Ο ανασχηματισμός

Ορόσημο στην κυβερνητική πορεία για το επόμενο έτος θεωρείται ο ανασχηματισμός. Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι μια υπόθεση που κρατά μήνες και, όπως όλα δείχνουν, φτάνει προς το τέλος της.

Η απάντηση στο ερώτημα πότε θα υπάρξουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα για πολλούς έχει να κάνει με την επιλογή του χρόνου που θα θελήσει ο πρωθυπουργός να βάλει στην κυβέρνηση την Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο ανασχηματισμός, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, θα έχει διορθωτικό χαρακτήρα. Αλλαγές θα υπάρξουν στα υπουργεία Γεωργίας και Πολιτισμού. Βεβαία θα πρέπει να θεωρείται και η αντικατάσταση 5-6 υφυπουργών που θα αντικατασταθούν από στελέχη της γενιάς Μπέζα. Οι υπόλοιπες αλλαγές θα εξαρτηθούν από τον υπουργικό θώκο που θα κληθεί να καταλάβει η κ. Μπακογιάννη.

Πιθανότερος προορισμός για τη δήμαρχο Αθηναίων είναι το υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο υψηλόβαθμα στελέχη εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι σχετική συμφωνία με τον Καραμανλή δεν υπάρχει.

Στο πόστο του θα παραμείνει ο Θ. Ρουσόπουλος. Ο ίδιος έχει εκφράσει την επιθυμία να μετακινηθεί σε υπουργείο όπου θα έχει αυτό που του λείπει τώρα. Την πολυτέλεια χρόνου, δηλαδή, για να οργανώσει την κάθοδό του στη Βʼ΄ Αθηνών.

Στη θέση του παραμένει και ο Ευ. Μεϊμαράκης. Η μάχη των δημοτικών εκλογών προηγείται της εισόδου στην κυβέρνηση.

Άλλωστε, ο διορθωτικός ανασχηματισμός στον οποίο θα προχωρήσει ο Κ. Καραμανλής αφήνει περιθώριο για ακόμα έναν που τοποθετείται χρονικά στο τέλος του 2006, πιθανότατα μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Ο ανασχηματισμός αυτός θα είναι ο ανασχηματισμός της τελικής ευθείας, με το κυβερνητικό σχήμα να έχει εκλογική διάταξη.

Τότε, σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούν, ο γραμματέας του κόμματος είναι πιθανό να αναλάβει υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητες συντονισμού της εκλογικής μάχης.

Σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η επάνοδος στην κυβέρνηση του Σ. Τσιτουρίδη, του Β. Μαγγίνα και κάποιων από τους νέους βουλευτές της ΝΔ που έχουν καταφέρει να έχουν αξιοπρόσεκτη παρουσία.
Θέμα τοποθέτησης συντονιστή δεν υπάρχει. «Αυτός είναι ο Καραμανλής. Δεν πρόκειται να τοποθετήσει συντονιστή. Εμπιστεύεται για τη διοίκηση και την πληροφόρησή του 4-5 άτομα», μας λέει χαρακτηριστικά ένας εκ των τακτικών συνομιλητών του.

Οι μεταρρυθμίσεις

Μεγάλη βάση δίνει ο Καραμανλής στην υλοποίηση του δεύτερου και σημαντικότερου γύρου των μεταρρυθμίσεων.

Το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, αποτέλεσε την αφετηρία μιας σειράς και άλλων αλλαγών που θα κορυφωθούν το 2006. Σε αυτές θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός και στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.

Ο ίδιος, πάντως, φρόντισε για μια ακόμα φορά, τόσο στην κυβερνητική επιτροπή όσο και στην ομιλία του στο ΚΠΕΕ αμέσως μετά, να ξεκαθαρίσει για μια ακόμα φορά το στίγμα του.

«Είμαι εδώ, αποφασισμένος να προχωρήσω σε μεταρρυθμίσεις. Υπάρχουν αντιδράσεις, αλλά έχω σχέδιο και τη στήριξη του λαού».

Προς το παρόν πάντως και πριν από το 2006, έτος στο οποίο αναμένεται να κορυφωθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος, υπάρχει ο δύσκολος Δεκέμβρης.

Το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ συναντά τις αντιδράσεις των συνδικάτων. Ο προϋπολογισμός το ίδιο.

Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, ωστόσο, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία. Οι αναμενόμενες αντιδράσεις δεν εκτιμάται ότι θα ξεφύγουν από τα όρια του επετειακού τους χαρακτήρα και θα αντιμετωπιστούν με την προβολή του επιχειρήματος ότι με το νομοσχέδιο δεν καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις, αντιθέτως επιχειρείται να μπει μια τάξη σε ζημιογόνες και άρα τροφοδοτούμενες από την τσέπη του φορολογούμενου δημόσιες επιχειρήσεις.

Στις αντιδράσεις της ΔΑΚΕ ο Μεϊμαράκης φρόντισε να στείλει το μήνυμα: Το κόμμα στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις το νομοσχέδιο.

Στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας συνεχίζονται τα φροντιστήρια για τον προϋπολογισμό. Τις γενικές γραμμές πλεύσης προς την τελευταία κοινοβουλευτική μάχη της χρονιάς θα τις δώσει ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Πέμπτη.

Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει, στον βαθμό που το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις του, να πυκνώσει τις περιοδείες του στην περιφέρεια, από τις οποίες, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, «μόνο κερδίζει».

Η περιφέρεια θα αποτελέσει συχνότατο προορισμό και των υπουργών από τον επόμενο χρόνο.

Οι δημοσκοπήσεις

Στο κυβερνών κόμμα αναμένουν και τις δημοσκοπήσεις που θα βγουν στη δημοσιότητα το προσεχές διάστημα και διενεργούνται σε μια συγκυρία που τα γεγονότα της δεν ευνοούν την κυβέρνηση.

Υψηλόβαθμα στελέχη εκτιμούν ότι δεν θα αλλάξει η εικόνα που θέλει την κοινή γνώμη να είναι δυσαρεστημένη από την εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση.

Προτιμούν, όμως, από τώρα να ξεκαθαρίσουν ότι θα δώσουν έμφαση στα ποιοτικά στοιχεία που αφορούν την αποδοχή από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης των επιχειρούμενων μεταρρυθμίσεων, καθώς και στα συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τους Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου, με δεδομένο -όπως λέγεται- ότι η εικόνα του πρωθυπουργού είναι ισχυρή, σε αντίθεση με αυτήν του κ. Παπανδρέου που εξακολουθεί να είναι προβληματική.


Σχολιάστε εδώ