Εξάντληση τετραετίας

Kαιρός είναι ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής να δηλώσει ρητά ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, ώστε να απεμπλακεί η πολιτική και οικονομική ζωή από τη ρευστότητα και την αβεβαιότητα. Έτσι, πρώτον, η πολιτική ζωή θα ομαλοποιηθεί αφού κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα μπορούν να σχεδιάσουν τις κινήσεις τους με ορίζοντα το 2008, δεύτερον, θα εξοστρακιστεί η περιττή πολιτική οξύτητα που τροφοδοτεί η σκιά των πρόωρων εκλογών από τις σχέσεις κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έπειτα, ο σταθερός πολιτικός ορίζοντας είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να αποδώσει καρπούς το κυβερνητικό έργο.

• Ασφαλώς στους κόλπους της κρατούσας κατάστασης υπάρχουν κι εκείνοι που βλέπουν το δέντρο και δεν βλέπουν το δάσος, με αποτέλεσμα να συμβουλεύουν τον πρωθυπουργό «να κάνει τώρα εκλογές, που μπορεί να τις πάρει…». Ουσιαστικά, οι συμβουλάτορες προτείνουν στον κ. Καραμανλή να προτιμήσει την εκλογική αρπαχτή από το αναμετρηθεί με τα προβλήματα του λαού και του τόπου. Πρόκειται για ακραία περιφρόνηση της λαϊκής εντολής, αφού το εκλογικό σώμα ανέθεσε στον πρωθυπουργό να λύσει προβλήματα και όχι να κάνει εκλογικές αρπαχτές. Αλήθεια, πώς θα πάει σε εκλογές ο πρωθυπουργός χωρίς να έχει εξυγιάνει την οικονομία, χωρίς να έχει μειώσει τη δυσβάσταχτη φορολογία των μικρομεσαίων εισοδημάτων, χωρίς να έχει αναδιαρθρώσει τις δομές σε Υγεία, Παιδεία και Δημόσια Διοίκηση, ώστε να υπηρετούν τον πολίτη-πελάτη, χωρίς να έχει ανακουφίσει την οικονομία συμπίεση των νοικοκυριών, χωρίς… Μάλλον οι συμβουλάτορες αγνοούν το χρέος κάθε πρωθυπουργού που είναι να φανεί χρήσιμος στον τόπο και τον λαό.

•Αλλά ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας: Έστω ο πρωθυπουργός υποκύπτει στον πειρασμό των πρόωρων εκλογών. Σε αυτή την περίπτωση τα δεδομένα έχουν ως εξής: Πρώτον, ο εκλογικός νόμος που ισχύει δεν ευνοεί το πρώτο κόμμα και αν συνυπολογίσουμε την αναπόφευκτη φθορά της διακυβέρνησης, μπορεί να προκύψει ακόμα και ακυβερνησία. Δεύτερον, ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα εισπράξει το εκλογικό σώμα την απόφαση των πρόωρων εκλογών και πώς θα αντιδράσει. Τρίτον, ακόμη και αν πάρει τις εκλογές η ΝΔ, η κυβέρνηση Καραμανλή θα βρεθεί μπροστά στα ίδια παλιά προβλήματα και μάλιστα μέσα σε χειρότερο πολιτικό περιβάλλον. Άρα καιρός είναι ο πρωθυπουργός να κάψει το χαρτί των πρόωρων εκλογών για να τελειώνουμε…


Σχολιάστε εδώ