Αιρετικά

Ο Ηρακλής ασπίδα και βιτρίνα. Πολλές μεταγραφές δυσανάλογης αξίας. Ο Μυτιληναίος δεν άφησε λευκό σεντόνι το λογιστήριο του Ηρακλή. Σε ένα βράδυ μεταβίβασε με… 1 εύρω το πακέτο των μετοχών στον επιστήθιο φίλο του Γιώργο Σπανουδάκη, που ευθαρσώς είχε πει ότι εγώ δεν θα είμαι το καλό παιδί του πρωταθλήματος. Δεν θα πληρώνω δηλαδή όταν οι άλλοι δεν το πράττουν. Το έκανε πράξη και το φέσι του Ηρακλή έφτασε στα 7 εκατ. ευρώ. Λαϊκά δικαστήρια, βούιξε η Θεσσαλονίκη και ο Σπανουδάκης για τους Ηρακλειδείς επικηρυγμένος και ανεπιθύμητος. Και έρχεται η σειρά του Χούλη, σκάει το θέμα της καταδίκης με τα ναρκωτικά και μπλοκάρει όλο το σύστημα. Και ενώ ο Ηρακλής είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας με τις μετοχές να μην μεταβιβάζονται, επανέρχεται ο Σπανουδάκης στο προσκήνιο. Μετά από ραντεβού Ορφανού – Παναγόπουλου (πρόεδρος ερασιτέχνη Ηρακλή) γίνεται ραντεβού Ορφανού – Σπανουδάκη στην Αθήνα. Ο Σπανουδάκης λέει τα… δικά του στον Ορφανό για τα χρέη που φαίνεται να παίρνει θέση υποστήριξης εμπλοκής του Σπανουδάκη εκ νέου στον Ηρακλή. Ομίχλη η περίπτωση Χούλη κατά τον Ορφανό που αναζητά καθαρή λύση μέσω Σπανουδάκη. Και αν το πόθεν έσχες του Χούλη αμφισβητείται για την καθαρότητα του, του Σπανουδάκη ποιο είναι; Πώς έχει το πακέτο των μετοχών; Η ηθική έχει θέση στο ποδόσφαιρο και υπολογίζεται στην εφαρμογή του νόμου και στη λογική των πολιτικών παιχνιδιών; Αν ναι, η καταδίκη του Ευάγγελου Μυτιληναίου 3 χρόνια για χειραγώγηση μετοχών στο χρηματιστήριο με τις «Αθηναϊκές Συμμετοχές», ανεξάρτητα αν έχει ασκήσει έφεση, ηθικά δεν τον εκθέτει; Πόσω μάλλον τον διαχειριστή φίλο του Σπανουδάκη που δεν έχει το επιχειρηματικό βάθος για να είναι ουσία το αφεντικό του Ηρακλή. Πόσω μάλλον μπορεί να είναι καθαρή η λύση για τον Ηρακλή που ευελπιστεί ο Ορφανός όταν στην ουσία ο «Γηραιός» θα εξακολουθεί να είναι όμηρος του Μυτιληναίου;

Μιλάμε για εξυγίανση ή για επικάλυψη με διαφορετικού χρώματος μανδύα στον βωμό πάσης φύσεως συμφερόντων;


Άκρα…


Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ζήτησε από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού διαχειριστικό έλεγχο στην ΕΠΑΕ. Ο Αʼ Αντιπρόεδρος της «λίγκας» Βίκτωρ Μητρόπουλος ακολούθησε την τακτική των επί πληρωμή καταχωρήσεων του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Σκόντα Ξάνθη σε ένα επικοινωνιακό πινγκ – πονγκ με εκατέρωθεν κατηγορίες και σχόλια. Αμετακίνητοι οι παράγοντες του ποδοσφαίρου στα χαρακώματα σε έναν ανελέητο πόλεμο επικράτησης και ελέγχου του αγγελικού κόσμου του ποδοσφαίρου. Φαίνεται πως η κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών θα είναι ανελέητη και οδηγείται στα άκρα. Μέχρι τέλους. Γιατί η εντολή έχει δοθεί από πολύ ψηλά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ορφανός έχει κάνει στροφή, κρατάει αποστάσεις και διατηρεί διακριτική και ουδέτερη στάση. Δεν εκφράζει ούτε καν σχόλιο για αυτό τον πόλεμο μέσω των ανακοινώσεων. Έρχεται τσουνάμι δυνατό…

Εισαγγελική παραγγελία


Η κατάσταση όχι μόνο δεν υπάρχει περίπτωση να εκτονωθεί, αλλά αντιθέτως στο προσεχές διάστημα θα έχει ραγδαίες εξελίξεις. Πέραν της κίνησης του Παναθηναϊκού να ζητήσει διαχειριστικό έλεγχο στην ΕΠΑΕ, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Σκόντα Ξάνθη θα ζητήσει εισαγγελική παραγγελία για να αρθούν οι όποιες αντιρρήσεις από πλευράς της «λίγκας» στην πραγματοποίηση του ελέγχου. Ήδη ο Πανόπουλος αξιολογεί την κοστολόγηση των έργων που έγιναν στο παρελθόν από την ΕΠΑΕ στο γήπεδο της Ξάνθης. Η κατεύθυνση του ελέγχου έχει στόχο να εξετασθούν όλα τα έργα που έγιναν από την ΕΠΑΕ σε όλα τα γήπεδα, οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και οι κοστολογήσεις που έγιναν. Το μέτωπο μεταξύ του μεγαλομέτοχου της ΠΑΕ Σκόντα Ξάνθη Χρήστου Πανόπουλου και του Αʼ Αντιπροέδρου της ΕΠΑΕ Βίκτωρος Μητρόπουλου φαίνεται ότι ξεφεύγει από το πλαίσιο της προσωπικής αντιπαράθεσης και γενικεύεται, από την στιγμή που η ΠΑΕ Παναθηναϊκός επισήμως ακυρώνει τα όσα υποτίθεται… συμφωνήθηκαν στην τελευταία γενική συνέλευση και όπως υποστηρίζει η ΠΑΕ Ξάνθη στις κινήσεις αυτές και η ΠΑΕ Ολυμπιακός έστω και διά της σιωπής συνηγορεί. Από την πλευρά της ΕΠΑΕ σχετικά με τον διαχειριστικό έλεγχο που απαιτεί η ΠΑΕ Παναθηναϊκός επισημαίνεται ότι στις 16 Αυγούστου στην Γ.Σ. της ΕΠΑΕ για τον οικονομικό και διοικητικό απολογισμό όλες οι ΠΑΕ τους ψήφισαν με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός να εξαιρεί την περίοδο προεδρίας του Θανάση Κανελλόπουλου στην «λίγκα».


Υποσχέσεις


Δύο τέως υφυπουργοί πέρασαν από το γραφείο του Ορφανού. Ο Λιάνης για το κολυμβητήριο της Φλώρινας και άλλες εκκρεμότητες της περιοχής του, και ο Φούρας. Ο Αχαιός ζήτησε από τον υφυπουργό Αθλητισμού να κλείσει ο φάκελος υποψηφιότητας των Μεσογειακών Αγώνων για την Πάτρα το 2009 που χάθηκε και δύο χρόνια είναι ανοιχτός. Για να γίνει ο απολογισμός των 2 εκατ. ευρώ ο Ορφανός πρέπει να πληρώσει 600.000 ευρώ σε εκκρεμότητες. Ο γενικός διευθυντής της Γ.Γ.Α. Θωμάς Μεντεσίδης έχει το φάκελο στο συρτάρι ένα χρόνο. Υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας είπε ο Ορφανός στον Φούρα, αλλά έδωσε υπόσχεση να τρέξει τις διαδικασίες για να κλείσει η εκκρεμότητα. Υπόσχεση έδωσε στον Φούρα ο Ορφανός και για ραντεβού με τον πρόεδρο της γυμναστικής Δημητρόπουλο για να ξεφουσκώσει η πόλωση.

Κίνητρα


«Πολλοί βετεράνοι ποδοσφαιριστές απομακρύνονται από το ποδόσφαιρο. Κάθονται όσοι έχουν τρέλα, ανάγκη ή δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο», λέει ο Στέλιος Μανωλάς και αναρωτιέται γιατί να το κάνει αν δεν μπορεί να κάνει κάτι σοβαρό. «Η πολιτεία έχει χρέος να απομονώσει ό,τι κακό υπάρχει στο ποδόσφαιρο. Να δώσει κίνητρα να μπουν σοβαροί άνθρωποι στο ποδόσφαιρο». Και πώς μπορεί να γίνει πράξη ο σχεδιασμός με τα ταλέντα στις ενώσεις, ο οποίος πήγε στα… αζήτητα; «Ας τα δίνει τα λεφτά απευθείας η πολιτεία. Ο κ. Ορφανός μπορεί να έχει παίξει μπάλα, αλλά δεν νομίζω να τα ξέρει. Και όσοι τον συμβουλεύουν, τα ξέρουν; Αυτό με τις μικρές ηλικίες το κάνει πρόγραμμα στην ΑΕΚ ο Σάντος. Η πολιτεία σε εθνικό επίπεδο δεν μπορεί, δεν χρειάζεται να το κάνει;».

Μεγάλο σκάνδαλο


«Καθοριστικός ήταν ο ρόλος που διαδραμάτισε η κόντρα πολιτείας – ΕΠΟ στον αποκλεισμό της ελληνικής υποψηφιότητας από την τριάδα για την ανάληψη του Euro 2012». Αυτό είναι το νόημα των δηλώσεων του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΥΕΦΑ Κύπριου Μάριου Λευκαρίτη. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης, είπε πως δεν μέτρησε ο φάκελος, να μας γίνει μάθημα στο μέλλον. Μίλησε και για… στροφή της ΟΥΕΦΑ στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Για να αναπτυχθούν ποδοσφαιρικά και αυτές. Το μεγάλο σκάνδαλο, κατά τον Γκαγκάτση, είναι ο αποκλεισμός της Τουρκίας και με τον αʼ αντιπρόεδρο της ΟΥΕΦΑ Έρτικ Τούρκο. Το έργο είχε προαναγγελθεί στις 22 Σεπτεμβρίου στη Ρώμη από τον γενικό διευθυντή της ΟΥΕΦΑ Σουηδό Όλσεν. Το είχε πει ψυχρά ο Σκανδιναβός. Ανεξάρτητα από το αν οι παράγοντες της ΟΥΕΦΑ ψηφίζουν με τα κριτήρια να μοιράζουμε την τράπουλα για να είναι όλοι ευχαριστημένοι, η αποτυχία του EURO είχε φανεί μήνες πριν. Την περιμέναμε. Γιατί πέρα από αυτά δεν μπορεί να αγνοείται ότι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης χώρα δεν υπάρχει συνεργασία και γίνεται ένας χαμός στο ποδόσφαιρό της. Και πέρα από όλα αυτά; Η εικόνα σου προς τα έξω, όταν μέσα από αυτές τις διαδικασίες είναι αρνητική, αρκεί. Την υπόθεση του EURO δεν την αντιμετώπισε όπως θα έπρεπε ο Ορφανός ως πολιτεία. Δεν έγιναν κινήσεις που είναι απαραίτητες να γίνουν αν σε ενδιαφέρει να πάρεις μια τέτοια διοργάνωση. Απλά πράγματα.

Μακρής Live


Τη μεταβίβαση του 90% των μετοχών της ΠΑΕ Παναχαϊκή από τον Μουτζουρούλια ζήτησε ο Ελληνοαυστραλός Κώστας Μακρής από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού του Παπαλάκη. Ο Μακρής είχε κληθεί, δεν πήγε την πρώτη φορά, και τελικά προχθές έσκασε μύτη κατά τις 2 με τον δικηγόρο του Λίβα και τον επίσης δικηγόρο του Ελληνοαυστραλό Κατοπόδη. Για τις 3 είχε πρόσκληση ο Μακρής. Με το που πήγε η ώρα 3.30 και η υπόθεσή του ήταν 4η στη σειρά και ο Παπαλάκης είχε τους υπόλοιπους στην αμαμονή και συζητούσε ακόμη την απόφαση του Γιάννη Ιωαννίδη με την ΚΑΕ Ολυμπιακός, ο Μακρής δυσφορούσε μονολογώντας «Εγώ είμαι ο Μακρής, στην Αυστραλία όταν λέμε 3 στα δικαστήρια είναι 3 η εκδίκαση. Φεύγω». Ο Λίβας τι να κάνει, παρακαλεί τον συνάδελφό του Μάιπα να ζητήσει αναβολή γιατί ο Μακρής έπρεπε να φύγει για το εξωτερικό. Κάτι πρέπει να πει και ο δικηγόρος για το μεροκάματο. Ο Παπαλάκης έλεγε μετά ότι δεν θα τον καλέσει εκ νέου. Αν κάνει αίτηση ο Μακρής για τη μεταβίβαση θα ασχοληθεί η επιτροπή. Μέχρι τότε ο Μακρής θα είναι το αφεντικό και η Παναχαϊκή θα παίζει στο πρωτάθλημα με τις μετοχές του Μουτζουρούλια που δεν αποφασίζει όμως για τίποτα. Εδώ είναι Ελλάδα…

Έκπτωτοι


Ο νόμος απαιτεί από τα μέλη του ΔΣ των ΠΑΕ και τους μετόχους μέχρι τις 30 Ιουλίου να καταθέτουν «πόθεν έσχες» στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Ξεκίνησαν τα πρωταθλήματα, πάρθηκαν αποφάσεις και στον ανύπαρκτο μηχανισμό της Επιτροπής Παπαλάκη πήρε τέσσερις μήνες να διαπιστώσει ότι 39 άτομα μέλη ΔΣ ΠΑΕ και μέτοχοι δεν είχαν καταθέσει δηλώσεις «πόθεν έσχες». Μέλη ΔΣ που δεν δήλωσαν «πόθεν έσχες» είναι από τις ΠΑΕ ΑΕΚ, Αιγάλεω, Απόλλων Καλαμαριάς ΟΦΗ, Ηρακλής, Σκόντα Ξάνθη, Παναθηναϊκός. Μέτοχοι των ΠΑΕ, ΑΕΚ, Ατρόμητος, Αιγάλεω, Ιωνικός, ΟΦΗ, Ηρακλής, Νέος Πανιώνιος. Σε ό,τι αφορά τα μέλη του ΔΣ μέχρι τη λήξη της ποδοσφαιρικής περιόδου κηρύσσονται έκπτωτοι μετά από διαπιστωτική πράξη και επικύρωση από τον αθλητικό δικαστή.

Σε ό,τι αφορά τους μετόχους αποστερούνται οι κάτοχοι των μετοχών από τη στιγμή που δεν δικαιολογούν περιουσιακά στοιχεία για την αγορά και κατοχή τους. Η απόφαση για κατάπτωση της εγγυητικής της ΚΑΕ Ολυμπιακός για την υπόθεση του Γιάννη Ιωαννίδη πήρε παράταση. Δύσκολη απόφαση… Συνολικά από τις ΠΑΕ Α΄ Εθνικής δεν κατέθεσαν «πόθεν έσχες» 39 άτομα.

Μέλη διοικητικών συμβουλίων ΑΕΚ: Γ. Ρόκκας, Γ. Κιντής, Σ. Φανάρας, Γ. Ψαριανός, Κ. Σταματιάδης. ΑΙΓΑΛΕΩ: Α. Μπεκιάρης, Ε. Τουλουβασίλης. Απόλλων Καλαμαριάς: Χ. Γεωργιόπουλος, Α. Λαζαρίδης, Χ. Ευθυμιάδης, Σ. Ζαμπέτογλου. ΟΦΗ: Γ. Μαρής, Ν. Πάγκαλος, Γ. Στεφανουδάκης, Ε. Πανακάκης, Ε. Βρέτζος, Ι. Σφακιανάκης, Π. Σπυριδάκης. Ηρακλής: Ν. Σταματιάδης, Γ. Φανάρας. Skoda Ξάνθη: Ι. Ανδρεάδης. ΠΑΟ: Β. Παρθενόπουλος.
Μέτοχοι ΑΕΚ: Ν. Νοτιάς, Ν. Θανόπουλος, Π. Παππάς. Ατρόμητος: Λ. Ζυμαράκης. Αιγάλεω: Ε. Σημαντήρας, Ν. Παπακοσμάς, Α. Τριανταφύλλου. Ιωνικός: Σ. Λογοθέτης. ΟΦΗ: Κ. Σαρρής, Γ. Σινατσάκης. Ηρακλής: Ι. Περτσινίδης. Ν. Πανιώνιος: Ε. Παγκοζίδης, Ε. Μπέου, Ν. Μπέος, Δ. Στιβακτή, Α. Μπέου. Από τη Βʼ΄ Εθνική δεν κατέθεσαν «πόθεν έσχες» 106 μέλη διοικητικών συμβουλίων και μετοχών, συνολικά. Από τη Γʼ΄ Εθνική συνολικά 135 άτομα, εκ των οποίων 61 ομάδων του Νοτίου Ομίλου και 74 του Βορείου. Ο αγγελικός κόσμος του ποδοσφαίρου

Φτωχό


Δεν θεωρεί έκπληξη τον αποκλεισμό 7 ομάδων Αʼ Εθνικής από το Κύπελλο Ελλάδος ο Νίκος Αλέφαντος και εξηγεί το γιατί: «Όταν βλέπεις έναν Παναθηναϊκό να σέρνεται με τον Εργοτέλη, γιατί να εκπλαγώ που αποκλείστηκε; Αυτόν τον Θεοδωρίδη ποιος τον πέρασε από την πόρτα της Παιανίας; Έχει κάποιους ποδοσφαιριστές ο Παναθηναϊκός που δεν αξίζουν να φοράνε τη φανέλα του. Το κακό είναι ότι την πληρώνουν και παίκτες που είναι άξιοι και καλά παιδιά, όπως ο Γκούμας. Το χειρότερο για τον Παναθηναϊκό είναι ότι έχει αποτυχημένο προπονητή.

Δεν υπάρχει κανείς Μαλεζάνι προπονητής στην Ιταλία ούτε στην υπόλοιπη Ευρώπη». Και ενώ αφήνει τον Παναθηναϊκό γενικεύει την κρίση του «φτωχό και μίζερο το ποδόσφαιρό μας. Και από παίκτες και από προπονητές. Οι βοηθοί έχουν γίνει προπονητές. Εκτός Ολυμπιακού και ΑΕΚ οι πρόεδροι κάνουν τους προπονητές. Εγώ δεν δουλεύω σε ομάδα που θα αποφασίζει για τους παίκτες ο πρόεδρος».

Καίσαρ Μίνως


Ο καναλάρχης Μίνωας Κυριακού επί μήνες χτυπούσε σαν χταπόδι την κυβέρνηση Καραμανλή. Ανεξάρτητα από αυτό όμως, ως πρόεδρος του Πανελληνίου και της ΕΟΕ διεκδικούσε και έπαιρνε και διεκδικούσε περισσότερα για το καλό του ελληνικού αθλητισμού. Ο γίγας, ο τεράστιος, ο υπέρμαχος του Αθλητισμού καναλάρχης Μίνως μέχρι δείπνα αποκατάστασης σχέσεων με τον Ορφανό έκανε για να του δώσει να καταλάβει την τεράστια αγωνία του για το μέλλον του αθλητισμού μας. Και εφόσον είδε ότι δεν έχει… μέλλον, γιατί και ο Ορφανός εκτός του ότι τα παίρνει με το σταγονόμετρο από τον Δούκα έχει και τις δικές του υποχρεώσεις και ανάγκες, πήγε στον Πρόεδρο Παπούλια που ως πρώην αθλητής και γνώστης των προβλημάτων λόγω Εθνικού ΓΣ θα τον κατανοούσε.

Έφτιαξε το κλίμα και καπάκι έκλεισε και το ραντεβού με τον Καραμανλή. Για πείτε μου εσείς έναν Έλληνα που μπορεί να έχει να πει πολύ περισσότερα από τον καναλάρχη, να βλέπει έτσι με τη μία Πρόεδρο Δημοκρατίας και πρωθυπουργό. Σηκώνει το τηλέφωνο ο Καραμανλής και φωνάζει τον Ορφανό στο Μαξίμου. Και βγαίνει ο καναλάρχης Μίνως και λέει ότι το κλίμα ήταν εντυπωσιακά καλό. Βγαίνουμε από το τέλμα. Ο καίσαρας του Αθλητισμού Μίνως καθάρισε με συνοπτικές διαδικασίες! «Έτσι όπως τα λέει ο πρόεδρος είναι, Γιώργο…», οι λέξεις του Καραμανλή όλο το νόημα… Είναι έτσι ή μπορεί να είναι και αλλιώς;

Νόημα


Με νόημα η απάντηση του καναλάρχη για τα… επιμέρους ζητήματα όπως αυτό με το ΟΑΚΑ που συζήτησαν με τον Καραμανλή. Προσέξτε κάθε λέξη «Βέβαια. Άλλωστε αυτά δεν τα λέμε με δημοσιογράφους…». Σωστός. Στους δημοσιογράφους λέμε μόνο αυτά που θέλουμε. Έγινε, λέει, σε… βάθος κουβέντα και θα πάρει τα μέτρα της η πολιτεία. Το… κοστούμι ποιος θα το φορέσει. Στο IBC θα βγαίνει εφ’ εξής ο πρωινός καφές. Άμεσα τον γίγαντα, τον τεράστιο Κυριακού, δεν τον ενδιαφέρουν τα αντισταθμιστικά από το «Καραϊσκάκη». Το… νομοθετικό πλαίσιο για το ΟΑΚΑ τον καίει και η διαχείριση του πακέτου ολυμπιακής προετοιμασίας από την ΕΟΕ. Και η άλλη δήλωση;

«Εάν υλοποιηθούν όλα όσα συζητήσαμε, και πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός είναι ειλικρινής, θα αλλάξει η δομή της ΕΟΕ…». Φοβερή δήλωση. Απίστευτη. Για κοιταχτείτε Έλληνες και Ελληνίδες πόσοι γνωρίζετε και πόσο αγγίζει την καθημερινότητά σας το… έργο της ανύπαρκτης ΕΟΕ, και πόσο την πληρώνετε;

ΥΓ.: Δηλαδή ο Καραμανλής θα πάρει την απόφαση εμμέσως πλην σαφώς να κάνει… Μάριο Πεσκάντε της Ελλάδος τον γίγαντα Μίνωα, και CONI την ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Δύσκολο το βλέπω το σενάριο. Ας ικανοποιηθεί ο γίγας Κυριακού με τα δισ. που έπαιρνε και παίρνει για Τσικλιτήρεια, Πανελλήνιο και ΕΟΕ, άντε και να πάρει και τίποτε ρέστα από τον Δούκα μέσω Ορφανού. Μέχρι εκεί…


Βασικότερος


Ζήτησα τη γνώμη ενός παράγοντα επί πολλά χρόνια στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο που γνωρίζει την ΕΠΟ, γνωρίζει τον Ορφανό και έχει σχολιάσει πολλές φορές τον Γκαγκάτση. Ο Γιώργος Λυσσαρίδης για την υπόθεση «της πόρτας που φάγαμε» για το EURO, είπε: «Υπήρχε πλημμελέστατη προετοιμασία, ασχέτως τι έλεγαν. Απόδειξη η κατάθεση του φακέλου στα όρια της προθεσμίας. Δεν υπήρχε κλίμα ποδοσφαιρικής αξιοπιστίας για να εμπιστευθεί η ΟΥΕΦΑ τέτοια διοργάνωση. Επί μήνες δηλώσεις του κ. Ορφανού κατά της ΕΠΟ και το αντίστροφο, με προσφυγές στη FIFA. Λέτε να αγνόησαν στην απόφασή τους αυτήν την κατάσταση; Κατ’ εμέ ο βασικότερος λόγος ήταν αυτός, ανεξάρτητα από τους όποιους σχεδιασμούς ή άλλους λόγους της ΟΥΕΦΑ. Σαφώς και επιδικάζω το μεγαλύτερο ποσοστό για την αποτυχία σε αυτήν την κατάσταση. Και οι δύο (Ορφανός – Γκαγκάτσης) εγκλημάτησαν και εγκληματούν με την τακτική που ακολουθούν. Πέρασαν προς τα έξω τη διαμάχη και τη θλιβερή εικόνα του ποδοσφαίρου μας».

Σ. Μανωλάς:
Την κόντρα Ορφανού – Γκαγκάτση πληρώνει το ποδόσφαιρο


Ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της Ελπίδων Στέλιος Μανωλάς, όταν διέκρινε ότι δεν μπορεί να ασχοληθεί όπως θέλει με τη βάση του ελληνικού ποδοσφαίρου σε εθνικό επίπεδο, έφυγε από την ΕΠΟ και κράτησε όπως και άλλοι την απογοήτευσή του γιατί σε τούτο τον τόπο όλα συνεχίζουν να γίνονται στο πόδι.

Του ζήτησα να σχολιάσει την αποτυχία της Ελλάδας να μπει στην τριάδα διεκδίκησης του EURO 2012 και σε ποιον βαθμό στοίχισε η κόντρα Ορφανού – Γκαγκάτση.

«Όταν η πολιτεία δεν συνεργάζεται με την ομοσπονδία για τους δικούς τους λόγους ο καθένας, που δεν ενδιαφέρουν τον κόσμο, την πληρώνει το ποδόσφαιρο. Είμαστε χύμα και ό,τι κάνουμε κατά τύχη το κάνουμε. Την κόντρα Ορφανού – Γκαγκάτση την πληρώνει το ποδόσφαιρο. Υπάρχει πρόβλημα σε πανελλαδικό επίπεδο. Και στο ενωσιακό ποδόσφαιρο που είναι η βάση. Για έξι μήνες ψάχναμε να βρεθεί λύση να λειτουργήσει ο σχεδιασμός που κάναμε με τον Κωστίκο, τον Αποσπόρη, τον Σεμερτζίδη, τον Αλεξίου, τον Καραταΐδη. Είπαμε πώς πρέπει να δουλεύουν οι ενωσιακοί προπονητές με τις μεικτές. Είχαμε βγάλει το πρόγραμμα, κάναμε επίδειξη στην Καβάλα. Τα καλύτερα 200 παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα, κάθε Πάσχα, θα συμμετείχαν σε τουρνουά. Θα ενημερώναμε τις ομάδες γι’ αυτά τα ταλέντα, θα προβάλαμε τα τουρνουά, θα παίρναμε σπόνσορες. Δεν θα στοίχιζε πολλά λεφτά αυτή η προσπάθεια. Πήγαμε στις ακαδημίες του Άγιαξ, συναντήσαμε τον Φαν Μπάστεν, τον Κούμαν. Ο Μαχλάς τότε μας βοήθησε. Δεν λέμε κάτι εξωγήινο. Αυτό που γίνεται στην Ευρώπη, σε σοβαρές ποδοσφαιρικά χώρες λέμε.

Ο έλληνας ποδοσφαιριστής καταξιώνεται στα τριάντα του χρόνια μέσα από παιχνίδια και το μυαλό του και όχι μέσα από τις γνώσεις του σε μικρή ηλικία. Έχουμε πρόβλημα να φτιάξουμε προπονητές για τις μικρές ηλικίες».

Άγνοια Μαλεζάνι


Η κριτική όταν γίνεται από ποδοσφαιριστές που πέρασαν τη… ζωή τους σε μια ομάδα, δεν μπορεί να μην είναι σεβαστή. Ο Βασίλης Κωνσταντίνου εξ αρχής έχει πάρει θέση για την προβληματική κατάσταση στον Παναθηναϊκό. Με το νέο σοκ για τους «πράσινους», ο βετεράνος τερματοφύλακας, για μια ακόμη φορά, ξέσπασε: «Ο Παναθηναϊκός πορεύεται χωρίς καμία βελτίωση ούτε από τον προπονητή ούτε από τους παίκτες ούτε από τη διοίκηση. Ο Μαλεζάνι δεν ξέρει τι υλικό έχει και ποιες είναι οι δυνατότητές του. Αν ήξερε, δεν θα άφηνε τη μισή ομάδα έξω με τον Εργοτέλη, όταν μάλιστα μπροστά έχει διακοπή πρωταθλήματος. Η διοίκηση και ο προγραμματισμός σε μια ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να γίνεται στο πόδι. Ποιος αποφάσισε και γιατί να μείνει τρεις ημέρες η ομάδα στην Κρήτη; Ο Μαλεζάνι δεν έχει επίγνωση με ποια ομάδα έπαιξε. Τι πάει να πει «πιθανόν να είμαστε πνευματικά κουρασμένοι»; Με τη Ρεάλ έπαιξε και κουράστηκε στη σκέψη; Πώς θα μαρκάρει τον Ζιντάν, τον Ραούλ και τον Ρονάλντο; Ή κουράστηκαν να βλέπουν σε βίντεο τον Εργοτέλη; Φταίνε και οι παίκτες. Δεν χρειάζεται κανένας προπονητής για να κερδίσεις τον Εργοτέλη. Ο Γκούμας και ο Γκέκας πιστεύω ότι στεναχωρήθηκαν. Οι ξένοι, που είναι ψυχροί επαγγελματίες, όχι. Δεν τους νοιάζει. Αύριο θα φύγουν. Μετρημένοι στα δάχτυλα είναι αυτοί που στενοχωριούνται».

Μικρός


Λάβρος για τον ιταλό προπονητή, ο Βασίλης Κωνσταντίνου. «Ο Μαλεζάνι είναι μικρός προπονητής, κάτω του μέτριου και κάνει μικρή ομάδα τον Παναθηναϊκό, του αφαιρεί προσωπικότητα. Είναι προπονητής που το μυαλό του είναι στο πώς θα περνάει ο καιρός για να έρχεται η ώρα του ταμείου. Ο Παναθηναϊκός θέλει μεγάλο προπονητή, με ισχυρή προσωπικότητα». Όσο για τα λάθη της διοίκησης; «Τα βλέπει και ο Τζίγγερ και ο Λιβαθηνός και ο Παπαβασιλείου. Απαγορεύεται να είναι βοηθός του Μαλεζάνι ο Γιανγιανίν. Δεν στεναχωριέται ο Γιανγιανίν. Δεν μπορεί να περάσει μηνύματα σε παίκτες και Μαλεζάνι ο Γιανγιανίν. Απαγορεύεται να έχεις αυστριακό προπονητή τερματοφυλάκων. Και αν ο Οικονομόπουλος είναι μεγάλος, έχεις τον Βάντικ που εκτιμάται η δουλειά του σε άλλο σύλλογο, πονάει τον Παναθηναϊκό και τον σέβονται. Αυτά όλοι όσοι έχουν θεσμικούς ρόλους, χειρίζονται καταστάσεις και γνωρίζουν το αντικείμενο και τον χώρο, οφείλουν να τα λένε για να παίρνονται αποφάσεις. Αλλιώς χάνεται η μπάλα»…

Ακλόνητος


Λογικό και αυτονόητο η δυναμική του Παναθηναϊκού, η οντότητά του, να προκαλεί την κυριαρχία ως θέμα με τα αρνητικά αποτελέσματα και τα δείγματα του εσωτερικού αποσυντονισμού του. Δεν εισπράττεται από την πλευρά του Παναθηναϊκού, διοικητικά, ότι υπάρχει κρίση. Επιβεβαίωση και διαπίστωση πως έγιναν λάθος κινήσεις και επιλογές είναι σαφές ότι υφίστανται. Ευθύνη στον Μαλεζάνι χρεώνεται. Δεν θεωρείται όμως ότι ο μοναδικός υπεύθυνος για την εικόνα των «πράσινων» είναι μόνο ο ιταλός προπονητής. Δεν υπάρχει περίπτωση και αυτό σας το… υπογράφω, να εκδιωχθεί ο Μαλεζάνι. Δεν υφίσταται τέτοιο θέμα στον Παναθηναϊκό. Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης σε καμία περίπτωση δεν θα υποχωρήσει στο ελάχιστο στις όποιες πιέσεις δεχθεί για τον Ιταλό. Ότι θα παρθούν αποφάσεις που θα αφορούν παίκτες, αυτό είναι βέβαιο. Ο Μαλεζάνι πάντως είναι ακλόνητος στον πάγκο.


Εξωθεσμικός…


Η εθνική ομάδα της κολύμβησης ακόμη περιμένει να βρεθεί λύση με το κολυμβητήριο στο Ζάππειο για να κάνει προπόνηση. Όταν το αποφασίσει ο εξωθεσμικός υφυπουργός Αθλητισμού Μίνως Κυριακού, θα δοθεί λύση.

Οι κολυμβητές άλλοι κάνουν προπόνηση στον Άγιο Κοσμά, άλλοι στο Παπαστράτειο και άλλοι στο Γουδί. Έχει πέσει πολύ στοχασμός για να δοθεί λύση από Ορφανό και Διαθεσόπουλο. Για τον τελευταίο, που αποκάλεσε αχάριστους τους κολυμβητές ο Μαγγανάς σχολίασε: «Ας λέει ό,τι θέλει. Αν νομίζει ότι δίνει λύσεις με χαρακτηρισμούς, ας το κάνει». Δεν έχει λογική να γίνεται συνάντηση των κολυμβητών με τον υφυπουργό Αθλητισμού, να γίνεται συνάντηση με τον Διαθεσόπουλο, να γίνεται συνάντηση με τον Κυριακού και να μη λύνεται το πρόβλημα της Εθνικής ομάδας την επόμενη ημέρα. Πού οφείλεται αυτή η καθυστέρηση; Θέλει λεφτά ο Κυριακού ως ΕΟΕ για να παραχωρήσει το κολυμβητήριο ώστε να μην είναι «τσιγγάνοι» οι διεθνείς και να προπονούνται σε διαφορετικά κολυμβητήρια. Τι προπόνηση εθνικής ομάδας να γίνει, ο ένας εδώ και ο άλλος αλλού; Δεν μιλάει ο Ορφανός γιατί καθυστερεί η λύση του προβλήματος. Η σιωπή πολλές φορές τα λέει όλα, πέραν του ότι είναι χρυσός.


Σχολιάστε εδώ