Οι Αμερικανοί βάζουν πάλι φωτιά στα Βαλκάνια!

Ματαιώνοντας αποφασιστικά την άτυπη συνάντησή του με τον αλβανό ομόλογό του, όταν έμαθε ότι οι αρχές είχαν αφήσει να συγκεντρωθούν περίπου 150 διαδηλωτές από την υποτιθέμενη «Τσαμουριά» ακριβώς μπροστά στην πόρτα του ξενοδοχείου όπου θα γινόταν η συνάντηση, ανάμεσα από τους οποίους θα έπρεπε να περάσει ο έλληνας Πρόεδρος, ο Κ. Παπούλιας απέτρεψε ενδεχόμενες προκλήσεις που θα ήταν δυνατόν να τινάξουν στον αέρα τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και να προκαλέσουν βίαια επεισόδια εθνικιστικής ή και ρατσιστικής αντεκδίκησης. Με τι διαθέσεις είχαν μαζευτεί εκεί τα ακραία -στην αθωότερη εκδοχή- αλβανικά στοιχεία έγινε άλλωστε φανερό από το γεγονός ότι ομάδες από αυτούς τους διαδηλωτές επιτέθηκαν και άρχισαν να κλωτσούν το αυτοκίνητο του… αλβανού πρεσβευτή στην Αθήνα (!) Ζενέθι μόνο και μόνο επειδή έφερε ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας. Το γεγονός ότι ο αλβανός Πρόεδρος Μοϊσίου, αντί να ζητήσει συγγνώμη για τα καθέκαστα, έβγαλε ανακοίνωση της Προεδρίας όπου εκφράζει τη «βαθιά δυσαρέσκειά του» για τη στάση της ελληνικής πλευράς και χαρακτηρίζει τη ματαίωση «αδικαιολόγητο πρόσχημα» και «ανεξήγητη απόφαση στηριζόμενη στην παραπληροφόρηση», προκαλεί υποψίες και για τον δικό του ρόλο στο στήσιμο αυτής της κάθε άλλο παρά αυθόρμητης και αθώας ιστορίας.

Ένταση και υποβάθμιση


Η αλβανική κυβέρνηση, η οποία, παρά το ανθελληνικό παρελθόν του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, επιθυμεί σ’ αυτήν τη φάση να κρατήσει πιο φιλική στάση από εκείνη του σοσιαλιστή και σκληρού εθνικιστή Προέδρου Μοϊσίου, προσπάθησε αμέσως να υποβαθμίσει τη σημασία του σοβαρού αυτού γεγονότος. Ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών Μπ. Μουσταφάι συναντήθηκε αμέσως με τον έλληνα πρεσβευτή στα Τίρανα Π. Καραμπάση και εκδόθηκε ανακοίνωση του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, κατά την οποία οι δύο άνδρες «εξέφρασαν την πεποίθηση ότι και οι δύο πλευρές θα εργαστούν αδιάκοπα ώστε οι άριστες σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας να αναπτυχθούν περισσότερο, βάσει των προγραμμάτων και της ατζέντας των δύο πλευρών».

Η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε σ’ αυτό το πνεύμα. «Είναι ορθός ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ALPHA ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης, προσθέτοντας ότι επρόκειτο περί «μεμονωμένου επεισοδίου που δεν θα βλάψει ούτε την παρουσία της Ελλάδας στην περιοχή ούτε τις ελληνοαλβανικές σχέσεις». «Το συγκεκριμένο γεγονός θεωρείται πλέον λήξαν», δήλωσε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος. «Οι διμερείς σχέσεις των χωρών δεν μπορεί να φαλκιδεύονται, να υπαγορεύονται από στάσεις ακραίων στοιχείων», υπογράμμισε. Πολύ διαφορετική όμως είναι η στάση του αλβανικού Τύπου. Βρίθει από αρνητικά ή και πολύ επιθετικά άρθρα και σχόλια.

«Η συμπεριφορά του Παπούλια απέναντι στους Τσάμηδες είναι παρόμοια με την αντίδραση του δολοφόνου έναντι του θύματος, όταν επιστρέφει έπειτα από μερικά χρόνια για να δει τί γίνεται με το θύμα του (!)» έγραψε π.χ. η εφημερίδα «Σοτ». Η «Κοριέρι» διαπίστωσε μάλιστα το… «χαμηλό δημοκρατικό επίπεδο στην Ελλάδα (!)», ενώ η «Εξπρές» ειρωνευόταν ότι «τα περιστέρια των Τσάμηδων φοβίζουν τον Παπούλια».

Σε σοβαρότερο επίπεδο, η «Κόχια Γιον» υποστηρίζει πως η «αποχώρηση Παπούλια σχετίζεται δήθεν με τις εξελίξεις στο Κόσοβο, «οι οποίες θα καταστήσουν τον αλβανικό παράγοντα σημαντικό στα Βαλκάνια». Για «κραδασμούς στις ελληνοαλβανικές σχέσεις» έκανε λόγο η «Ζέρι ι Πόπουλιτ», ενώ η «Τέμα» διαπίστωσε «βήματα οπισθοδρόμησης.

Τα φερέφωνα της υποτέλειας


Αντίθετα, στην Ελλάδα σημειώθηκε μια συντονισμένη επίθεση εναντίον του… Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης που τον στήριξε (!), με επιτιθέμενους όλους εκείνους που αποτελούν μονίμως τα φερέφωνα της υποτέλειας στην αμερικανική πολιτική και προεξάρχοντες τους υποστηρικτές της πολιτικής Σημίτη. Είναι φανερό ότι η στάση του Κ. Παπούλια στα εθνικά θέματα τους εκνευρίζει, καθώς έστω και έμμεσα και εκ των υστέρων υπενθυμίζει στον ελληνικό λαό τη δουλοφροσύνη του «καταλληλότερου», ο οποίος θα μείνει στην ιστορία για το «ευχαριστώ τους Αμερικανούς» την ώρα του διασυρμού της Ελλάδας στα Ύμια.

Δεν εξηγείται αλλιώς το μίσος και η χολή του «Βήματος» εναντίον του Κ. Παπούλια, το οποίο έγραψε απίστευτα πράγματα. «Δεν είναι ένας Χριστόδουλος με κοστούμι» ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, έγραψε την Πέμπτη η εφημερίδα και συνέχισε: «Μια κοσμοπολίτικη αντίληψη που άνθισε την οκταετία Σημίτη παραχωρεί σταθερά τη θέση της στον αφόρητο επαρχιωτισμό του παρελθόντος. Από παράγοντες του ευρωπαϊκού συστήματος (!) ξαναρχίσαμε να τσαμπουκαλευόμαστε με Αλβανούς και Σκοπιανούς. Προσφάτως άκουσα από επίσημα χείλη ακόμη και κάτι εθνικοτριτοκοσμικούς δεκάρικους που θυμίζουν δεκαετία του ΄80».

«Παράγοντας του ευρωπαϊκού συστήματος», λοιπόν ο «καρπαζοεισπράκτορας» των Υμίων Κώστας Σημίτης και «εθνικοτριτοκοσμικός» ο Κάρολος Παπούλιας στην Κύπρο, επειδή τόλμησε να πει ότι «η πολιτική των ΗΠΑ δημιουργεί αδιέξοδα» και αποκάλεσε «εκτελεστές» τους Άγγλους κατά την εποχή που απαγχόνιζαν τους ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου.

Ευτυχώς που αυτή η «κοσμοπολίτικη» σπείρα των «εκσυγχρονιστών» απατεώνων του σημιτικού ΠΑΣΟΚ δεν κυβερνάει τον τόπο αυτές τις δύσκολες εποχές. Θα είχαν παραδώσει τα πάντα!

Τα σχέδια της Ουάσινγκτον


Το γεγονός όμως είναι ότι η στάση του Κ. Παπούλια υπέρ μιας εξωτερικής πολιτικής εθνικής αξιοπρέπειας πριν εκνευρίσει τα «εκσυγχρονιστικά» φερέφωνα του παρελθόντος έχει εκνευρίσει πολύ περισσότερο τους Αμερικανούς. Η κυβέρνηση Μπους ετοιμάζεται να κάνει πάλι άνω-κάτω τα Βαλκάνια τους επόμενους μήνες και ενώ θεωρούσε την ελληνική κυβέρνηση δεδομένη στη συμμόρφωση με τα σχέδιά τους, ενθαρρυμένη από την απαράδεκτη υποχωρητικότητα της κυβέρνησης Καραμανλή στο θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., διαπιστώνει ξαφνικά ότι στη χώρα μας εντείνεται ένα κύμα δυσφορίας γύρω από τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων, με καταλύτη και τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Άρχισαν ήδη οι συνομιλίες στον ΟΗΕ για το μέλλον του Κοσόβου. Οι Αμερικανοί δεν κρύβουν την πρόθεσή τους να αποσπάσουν το Κόσοβο από τη Σερβία και να το κάνουν μεταβατικά ανεξάρτητο κράτος, το οποίο έτσι κι αλλιώς θα ενωθεί μελλοντικά με την Αλβανία, αργά ή γρήγορα. Προκειμένου να πετύχουν αυτό, που είναι το μείζον, οι Αμερικανοί είναι αποφασισμένοι να «ρίξουν» τους Αλβανούς των Σκοπίων και να ενισχύσουν τους Σλαβομακεδόνες σ’ αυτή τη φάση, ώστε να διατηρηθεί για την ώρα ενιαίο αυτό το ασταθέστατο κράτος, το οποίο είναι τεχνητό δημιούργημα ως κρατική οντότητα. Καθώς τον σλαβικό πληθυσμό της ΠΓΔΜ τον διεκδικούν τόσο η Σερβία όσο και η Βουλγαρία, ενώ τον αλβανικό πληθυσμό και τις περιοχές του η Αλβανία, είναι προφανές πως το κράτος αυτό αποτελεί μοχλό πρόκλησης έντασης μελλοντικά ανά πάσα στιγμή μεταξύ Αλβανίας, Σερβίας και Βουλγαρίας, αν υπηρετείται έτσι κάποιος αμερικανικός πολιτικός στόχος.

Οι πιέσεις


Για να ενισχύσουν, λοιπόν, τους Σλαβομακεδόνες αναγνώρισαν οι ΗΠΑ τα Σκόπια με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Για τον ίδιο λόγο έβαλαν τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ, τον Μάθιου Νίμιτς, να υποβάλει την απαράδεκτη πρότασή του για το όνομα, που υιοθετούσε προκλητικά τη θέση των Σκοπίων. Οι Αμερικανοί όμως φοβούνται ότι είναι πολύ δύσκολο, τουλάχιστον για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, στην ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει και στο θέμα του ονόματος με τον ίδιο τρόπο που υποχώρησε και στην ένταξη της Τουρκίας. Αν όντως η Αθήνα τολμούσε ποτέ, έστω και σε αρχικό στάδιο, να προβάλει βέτο στην έναρξη συνομιλιών για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ή στην ΕΕ, η αμερικανική πολιτική στα Βαλκάνια θα κινδύνευε να χάσει τις λεπτές ισορροπίες ανά περιοχή, χώρα και εθνότητα, με κίνδυνο να παρουσιαστούν απρόβλεπτες δυσκολίες. Για να αποτρέψουν εκ των προτέρων ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι Αμερικανοί ασκούν προκαταρκτικά πιέσεις εναντίον της κυβέρνησης Καραμανλή ώστε να φοβηθεί και να υποχωρήσει άτακτα και στο θέμα του ονόματος. Στο πλαίσιο αυτό ο αμερικανός αντιπρόσωπος στον Οργανισμό Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) έφθασε στο προκλητικό σημείο να υποστηρίξει ότι… «η Ελλάδα καταπιέζει την αλβανική, τη μακεδονική και την τουρκική μειονότητα που ζουν στη χώρα»!

Ενθάρρυνση από τις ΗΠΑ


Η προκλητική αυτή θέση της κυβέρνησης Μπους, την οποία στήριξε και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και υπεύθυνος για την αμερικανική πολιτική και στα Βαλκάνια Νίκολας Μπερνς, συνιστά ωμό εκβιασμό των Αμερικανών απέναντι στη χώρα μας: «Αν δεν κάνετε ό,τι σας λέμε, θα σηκώσουμε θέματα τριών μειονοτήτων στην Ελλάδα!». Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και μήνες οι έλληνες ανταποκριτές στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη μεταδίδουν πληροφορίες ότι οι Αλβανοί θα σηκώσουν πολύ το θέμα των Τσάμηδων κάποια στιγμή, όπως και έγινε με τα επεισόδια που ετοίμαζαν ίσως στους Άγιους Σαράντα.

Έτσι κι αλλιώς όμως τι μεγαλύτερη ενθάρρυνση χρειάζονται για να σηκώσουν το θέμα από τον αμερικανό πρεσβευτή στον ΟΑΣΕ που βάζει επίσημα θέμα για την ανύπαρκτη «αλβανική μειονότητα» στην Ελλάδα, η οποία μάλιστα «καταπιέζεται»; Δεν είναι προφανές ότι ακόμη και οι ακραίοι εθνικιστικοί αλβανικοί κύκλοι, αν υποθέσουμε ότι δεν υπάρχει κανενός είδους επίσημη ανάμειξη, γίνονται δέκα φορές επιθετικότεροι με τέτοια στάση της κυβέρνησης Μπους; Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι, καθώς οι Αμερικανοί θα αναστατώσουν ολόκληρα τα Βαλκάνια τους επόμενους μήνες για να προωθήσουν τη νέα γεωπολιτική αρχιτεκτονική της περιοχής μας, από την πολύπαθη Βοσνία ως το Κόσοβο, ενώ επίκειται και η απόσχιση του Μαυροβουνίου από τη Σερβία, ώστε να ολοκληρωθεί ο διαμελισμός της τελευταίας. Μέσα στο κλίμα αυτό, ακόμη και προκλήσεις κατά της Ελλάδας που παλιότερα ήταν εντελώς ασήμαντες ή είχαν περιθωριακό χαρακτήρα, όπως αυτές των συνεργατών των Ναζί Τσάμηδων, σήμερα πρέπει να αντιμετωπίζονται με πολύ μεγαλύτερη σοβαρότητα και καχυποψία, καθώς πίσω τους θα βρίσκονται σχεδόν πάντα οι Αμερικανοί, άμεσα ή έμμεσα. Η πρόσφατη τραγωδία της Γιουγκοσλαβίας μάς δίδαξε πως δεν είναι εποχή για αδιαφορία και επιπολαιότητες, τώρα που οι Αμερικανοί κόβουν και ράβουν ξανά τον χάρτη των Βαλκανίων.


Σχολιάστε εδώ