Επιστρέφει στη… Βουλή για αλλαγή κλίματος ο Καραμανλής

Οι συνεργάτες του θεωρούν φυσιολογική αυτήν την ψυχολογική επιβάρυνση, εξαιτίας του κλίματος που δημιουργήθηκε με τις παραιτήσεις βουλευτών και στελεχών του κρατικού μηχανισμού, τις αποκαλύψεις και το κλίμα σκανδαλολογίας, όπως λένε. Εκτιμούν, ωστόσο, πως η αναστροφή του κλίματος, άρα και της ψυχολογίας του ίδιου του πρωθυπουργού, ξεκινά από αύριο με την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική.

Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, όπως περιγράφουν στο «ΠΑΡΟΝ» συνεργάτες του πρωθυπουργού, «ο Καραμανλής έδειξε να κατανοεί τις εγγενείς αδυναμίες του πλαισίου διακυβέρνησης και, κυρίως, αρκετών εκ των προσώπων που έχουν επιλεγεί». Ταυτόχρονα, στις συναντήσεις που είχε με κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε για τον εορτασμό του πολιούχου Αγίου Δημητρίου), κατέστησε σαφές πως «μόνο με πρωτοβουλίες που θα επιταχύνουν το κυβερνητικό έργο και θα αλλάζουν την ατζέντα της επικαιρότητας μπορούμε να ξεφύγουμε από τη μιζέρια».

Όπως έχει αποκαλύψει (και επιβεβαιωθεί) το «ΠΑΡΟΝ», ο Κώστας Καραμανλής άκουσε με προσοχή τις εισηγήσεις που του παρουσίασαν οι συνεργάτες του και εξέτασε ένα μεγάλο φάσμα πρωτοβουλιών, αναζητώντας μεταξύ αυτών και μία «μεγάλη κίνηση».

Η προώθηση όσο το δυνατόν περισσότερων νομοσχεδίων και η μεταφορά του πολιτικού ενδιαφέροντος από το περιστύλιο της Βουλής στα νομοθετικά της έδρανα είναι η πρώτη και βασική εντολή που έδωσε ο κ. Καραμανλής στον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, καθηγητή Αργύρη Καρρά.

Το σχέδιο της Ρηγίλλης για αναδιοργάνωση κυβέρνησης και κράτους


Έτσι τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την εξυγίανση στις ΔΕΚΟ, η εφαρμογή του οποίου αναμένεται να προκαλέσει ευρύτερη αναδιοργάνωση στο Δημόσιο, κάτι το οποίο η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ως «έναρξη του σχεδίου επανίδρυσης του κράτους».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αποκαλύπτει σήμερα το «ΠΑΡΟΝ», ένα επιτελείο ειδικών και πολιτικών στελεχών στη Ρηγίλλης (υπό την ευθύνη του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού, Νίκου Καραχάλιου) έχει επεξεργαστεί το «σχέδιο αναδιοργάνωσης της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού».

Πρόκειται για έναν στρατηγικό σχεδιασμό, στον οποίο εμπεριέχεται και το ύφος και η έκταση του επόμενου ανασχηματισμού, αφορά όμως και τις ΔΕΚΟ και, γενικότερα, μία νέα φιλοσοφία διακυβέρνησης, όπως χαρακτηριστικά λένε οι εμπνευστές του.

«Είναι βέβαιο πως ο Καραμανλής δεν θα κάνει πολλούς ανασχηματισμούς, γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι στη φιλοσοφία του. Είναι, επίσης, βέβαιο πως έχει κατανοήσει ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχουν τοποθετηθεί ακατάλληλοι άνθρωποι σε λάθος θέσεις, από την άλλη, ωστόσο, σε άλλες περιπτώσεις είναι η δομή των θέσεων και οι ρόλοι τέτοιοι που δεν επιτρέπουν ακόμα και σε ικανούς ανθρώπους να παράξουν έργο. Γι’ αυτόν τον λόγο ο πρωθυπουργός θεωρεί αναγκαίο όχι έναν ανασχηματισμό εντυπώσεων, αλλά τη σταδιακή εφαρμογή ενός μοντέλου επανίδρυσης του κράτους. Εάν αναγκαστεί να κάνει ανασχηματισμό γρήγορα, δηλαδή σχεδόν αμέσως μετά τον προϋπολογισμό, το μοντέλο αυτό είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, εάν τον κάνει την άνοιξη, τότε είναι ευκολότερο», μας είπε υψηλόβαθμο στέλεχος της Ρηγίλλης που γνωρίζει τον γενικότερο σχεδιασμό.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού περιλαμβάνεται η τροποποίηση της δομής της κυβέρνησης με συνενώσεις -συγχωνεύσεις ή και διαχωρισμούς υπουργείων, όπως π.χ. την απομάκρυνση του χαρτοφυλακίου του Περιβάλλοντος από το ΥΠΕΧΩΔΕ (αρκεί, βεβαίως, να πεισθεί ο Γιώργος Σουφλιάς…), την ενοποίηση του Πολιτισμού με την Παιδεία ή με τον Τουρισμό (πιθανότερο…), την κατάργηση των πολλών κέντρων στο Πολιτισμού με υφυπουργό Αθλητισμού και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κτλ.

Το σχέδιο αυτό είναι ένα μόνο μέρος ενός γενικότερου σχεδιασμού που, όπως είπαμε, περιλαμβάνει αναδιάταξη στον χώρο των ΔΕΚΟ, αλλά και τον σχεδιασμό για τη νέα περιφερειακή διάρθρωση της χώρας που σχετίζεται και με τον νόμο για το 42%, τον οποίο σύντομα έχει δεσμευθεί πως θα φέρει στη Βουλή ο Προκόπης Παυλόπουλος. Για το θέμα του ανασχηματισμού ο πρωθυπουργός έχει καταλήξει πως, εφόσον δεν συμβεί κάποια εντελώς απρόβλεπτη και μείζων αρνητική εξέλιξη που να απαιτεί άμεση πρωτοβουλία για αναστροφή του κλίματος, θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό την άνοιξη του 2006.

Οι «σταθερές» του ανασχηματισμού και οι εκπλήξεις στα πρόσωπα!


Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού μάς είπε πως «παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα ο Καραμανλής φέρεται αποφασισμένος να κάνει έναν αρκετά ευρύ ανασχηματισμό, τροποποιώντας ουσιαστικά την εικόνα της κυβέρνησης και ποιοτικά και ηλικιακά».

Ο πρωθυπουργός προτίθεται να «σαρώσει» την πλειονότητα των υφυπουργών και να τοποθετήσει τη «γενιά του Μπέζα» (βουλευτές μεταξύ 40 και 50 ετών), πρόσωπα άφθαρτα, χωρίς αρνητική πολιτική προϊστορία.

Με αυτόν τον τρόπο ο Καραμανλής θα παρουσιάσει μία νέα ομάδα στελεχών που θα αντιπαρατεθούν στις επόμενες εκλογές με τα νεότερα στελέχη που είναι υποχρεωμένος να παρουσιάσει και ο Γιώργος Παπανδρέου, ταυτοχρόνως, δε, θα αποβάλει εκ των πραγμάτων από τον κυβερνητικό -κρατικό μηχανισμό όλα τα κατάλοιπα των νεοδημοκρατικών «βαρονιών».

Τα διλήμματα του Καραμανλή αφορούν τους υπουργούς και εκεί το… παζλ είναι δύσκολο να συμπληρωθεί χωρίς απώλειες.

Με τα σημερινά δεδομένα και με αρκετά μεγάλο περιθώριο λάθους, ο πρωθυπουργός προτίθεται:

• Να εγκαταλείψει το υπουργείο Πολιτισμού και ή να προωθήσει εκεί κάποιον εκ των σημερινών υπουργών (Δημήτρη Αβραμόπουλο ή Θεόδωρο Ρουσόπουλο) ή να κάνει ανατροπές, τοποθετώντας έναν νέο βουλευτή όπως ο Άρης Σπηλιωτόπουλος (τον οποίο, παρά τις «κόντρες» του με το περιβάλλον του Μαξίμου, ο πρωθυπουργός θέλει να αξιοποιήσει) που, ούτως ή άλλως, ειδικεύεται και παρακολουθεί τα θέματα του Πολιτισμού.

• Να φέρει στην κυβέρνηση τη δήμαρχο Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά να την τοποθετήσει στο υπουργείο Εξωτερικών μόνο εφόσον ο Πέτρος Μολυβιάτης αποφασίσει να «αποστρατευθεί». Το πιθανότερο είναι να προωθήσει την κ. Μπακογιάννη σε ένα υπουργείο όπως το Παιδείας ή το Υγείας, όπου ο κόσμος έχει προβλήματα εκεί.

• Να «ανακατέψει τα χαρτιά» μεταξύ των υπουργείων Δημόσιας Τάξης, Εθνικής Άμυνας και Μεταφορών. Παρότι αναβαθμισμένος μετά την τροπολογία που υποβαθμίζει τον γενικό γραμματέα Εξοπλισμών Γ. Ζορμπά, ο υπουργός κ. Σπηλιωτόπουλος δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα παραμείνει στη θέση του, ενώ είναι βέβαιη και η απομάκρυνση του υφυπουργού Β. Μιχαλολιάκου.

Στο πλαίσιο του «ανακατέματος» είναι πιθανή η μετακίνηση του Μιχάλη Λιάπη στο Πεντάγωνο και η αξιοποίηση του Γιώργου Βουλγαράκη σε ένα παραγωγικό υπουργείο ώστε να δοκιμασθεί και σε άλλους τομείς της πολιτικής καθημερινότητας.

Αποτελούν, άλλωστε, μεγάλο ερωτηματικό οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τον τελευταίο, καθώς ο Καραμανλής φέρεται ενοχλημένος από «τις κινήσεις ανάδειξής του σε ενδοκυβερνητικό πόλο και την προβολή άκαιρων και υπέρμετρων φιλοδοξιών», χωρίς, ωστόσο, να μην αναγνωρίζει πως πρόκειται για έναν εκ των πλέον επιτυχημένων και προβλεβλημένων (μαζί με τους Σιούφα, Κακλαμάνη) κυβερνητικών στελεχών.

• Να αλλάξει τους υπουργούς Γεωργίας, Μακεδονίας-Θράκης και Αιγαίου, ενώ για τον υπουργό Ναυτιλίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, όλα θα εξαρτηθούν από την υλοποίηση κάποιων μεγάλων επενδυτικών σχεδίων στον Πειραιά που πρόσφατα συμφώνησε με τον πρωθυπουργό.

Ακόμα και στην περίπτωση, πάντως, που ο κ. Κεφαλογιάννης εγκαταλείψει τον Πειραιά (όπως μάλιστα λέει ο ίδιος, έχει προτείνει τον αντικαταστάτη του στον Καραμανλή!), θα αξιοποιηθεί σε κάποιο άλλο υπουργικό πόστο όπως το Άμυνας.

• Να τοποθετήσει στην κυβέρνηση τους Σάββα Τσιτουρίδη, πιθανότατα σε κάποια θέση συντονισμού του κρατικού μηχανισμού για τη βελτίωση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων (ο ίδιος δεν επιθυμεί να επιστρέψει στο υπουργείο Γεωργίας), Κωστή Χατζηδάκη, Αντώνη Σαμαρά και Βύρωνα Πολύδωρα, πιθανώς όμως και έναν ή δύο εξωκοινοβουλευτικούς για να ενισχύσει τη στρατηγική του «μεσαίου χώρου».


Σχολιάστε εδώ