Παγώνει το πρόγραμμα εξυγίανσης των ΔΕΚΟ!

• Το ετήσιο έλλειμμα μόνο για τα ειδικά Ασφαλιστικά Ταμεία, θα είναι της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί σε βάθος χρόνου το αναλογιστικό έλλειμμα. Αν ληφθεί υπόψη πως στα ίδια ταμεία και με βάση τον προϋπολογισμό του 2006 το έλλειμμα είναι της τάξεως των 950 εκατ. ευρώ, τότε στην περίπτωση που εφαρμοστεί όπως είχε προγραμματιστεί το πρόγραμμα «εξυγίανσης» στις ΔΕΚΟ, το συνολικό έλλειμμα θα αγγίζει το 1% του ΑΕΠ και θα ξεπεράσει τη συνολική επιχορήγηση που προβλέπεται για το ΙΚΑ κατά το 2006 (ύψους 1,7 δισ. ευρώ).

Οι παραπάνω υπολογισμοί, ίσως και να στάθηκαν αφορμή για το φρένο που έθεσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης στον διοικητή του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμη που προγραμματίζει να εντάξει στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του οργανισμού άλλους 700 υπαλλήλους, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς- ίσως ανύπαρκτους- τόνους για την εφαρμογή ανάλογου προγράμματος σε άλλες ΔΕΚΟ (ΔΕΗ-ΟΣΕ-ΕΛΤΑ κ.λπ.). Η κυβέρνηση, χωρίς να δηλώνει ότι εγκαταλείπει τις βαρύγδουπες εξαγγελίες περί μεταρυθμιστικών τομών, φαίνεται ότι βρίσκεται στη φάση αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων. Και καθώς οι αρμόδιοι κρίνουν (και σωστά), πως είναι απίθανο οι επιχειρήσεις αυτές να αναλάβουν το κόστος την «εξυγίανσης», η κυβέρνηση γνωρίζει καλά πως αν προχωρήσει, τότε θα μεταφέρει το ιλιγγιώδες ποσό της μεταρρυθμίσεώς της στο σύνολο του ασφαλιστικού μας συστήματος. Μια τέτοια όμως πολιτική εκλογή θα σήμανε ενδεχομένως «αυτοκτονία» ως προς τη συνέχιση της ομαλής διακυβέρνησης της ΝΔ, καθώς η υλοποίησή της θα επέφερε βίαιες και ριζικές ανατροπές στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς, που προφανώς δεν θα έμεναν αναπάντητες, τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από τα συνδικάτα και κυρίως τους ίδιους τους ασφαλισμένους – εργαζόμενους και συνταξιούχους. Επιπλέον για την κυβέρνηση «χάθηκε πολύτιμος πολιτικός χρόνος», με αποτέλεσμα η εξαιρετικά δυσάρεστη σημερινή πολιτική συγκυρία να την καθιστά αδύναμη να διαχειριστεί το τεράστιο αυτό πρόβλημα.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου ξεκίνησε από τον ΟΤΕ, όπου και εξελίσσεται κανονικά, προγραμματίζεται για την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε επέκτασή του σε ΔΕΗ-ΟΤΕ-ΕΛΤΑ και ΟΑ.


Σχολιάστε εδώ