Οι ηττημένοι…

Αξιοσημείωτο είναι πως όλοι οι «γαλάζιοι»… «έβγαζαν λάδι» τους τρεις υπουργούς που υπέγραψαν την κοινή απόφαση, λέγοντας πως οι ίδιοι δεν γνώριζαν τι κρυβόταν πίσω από την ιστορία και πως υλοποιούσαν εντολή που έφτασε σε αυτούς από το Μέγαρο Μαξίμου.

Μάλιστα τα κομματικά στελέχη -τα προσκείμενα στον μηχανισμό του Μεϊμαράκη στη Ρηγίλλης- μιλούσαν ανοιχτά για τον Θοδωρή Ρουσόπουλο, τον οποίο κατηγορούσαν για προσωπικές σχέσεις με τον μεγαλομέτοχο της ωφελούμενης ιδιωτικής εταιρείας κ. Φατούρο.

Ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της CON.TENT σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει τη συναφθείσα σύμβαση με το ΟΑΚΑ απολύτως σύννομη, επισημαίνοντας πως αιτιάσεις περί σκανδάλου σε καμιά περίπτωση δεν στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα και κανένα νομικό επιχείρημα περί τούτου δεν έχει προβληθεί.

Μετά από αυτό η εταιρεία προτίθεται να ζητήσει αποζημίωση από το Δημόσιο για τη βλάβη που υπέστη, καθώς, όπως ισχυρίζεται, από το τέλος του καλοκαιριού που υπέγραψε τη σύμβαση μέχρι τώρα δαπάνησε μεγάλα ποσά για να οργανώσει την αξιοποίηση του χώρου.

Βέβαια, στην περίπτωση που ο κ. Φατούρος επιμείνει στη διεκδίκηση αποζημίωσης, θεωρείται πολύ πιθανό να προκύψουν νέες δυσκολίες για την κυβέρνηση. Πρώτα απ’ όλα, θα βγουν κάποια ακόμη πράγματα στο φως της δημοσιότητας, από τα οποία θα εκτεθούν πρόσωπα και πράγματα. Δεύτερον, στην περίπτωση που επιδικαστεί αποζημίωση στην CON.TENT, αυτή δεν μπορεί να εκταμιευτεί από κρατικό ταμείο, καθώς το κράτος δεν νομιμοποιείται να αποζημιώνει για παράνομες συμβάσεις (παράνομη θεωρείται η σύμβαση έπειτα από όσα υποστήριξε ο Ορφανός στη Βουλή). Έτσι, θα εγερθεί θέμα ποινικών ευθυνών αυτών που υπέγραψαν τη σύμβαση και ευθύνονται για τις απαιτήσεις του ιδιώτη. Μετά από αυτά θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό να επιδιωχθεί η υπαναχώρηση της CON.TENT από τις απαιτήσεις της, έναντι της ανάθεσης κάποιας άλλης δουλειάς. Αυτό τουλάχιστον φοβούνται οι του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας πως θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις για να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι φορείς για το ΟΑΚΑ

Mετά το αίσιο για την πόλη τέλος της υπόθεσης παραχώρησης χώρου του ΟΑΚΑ σε ιδιώτη για να χρησιμοποιηθεί για διοργάνωση ιδιωτικών εκθέσεων, αξίζει να υπογραμμίσουμε πως φορείς της Βόρειας Ελλάδας με δημόσια παρέμβασή τους είχαν αντιταχθεί στην αρχική πράξη της κυβέρνησης. Με επιστολή τους προς τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης οι Σύνδεσμοι Βιομηχάνων και Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ και ΣΕΒΕ), το Εμποροβιομηχανικό και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ και ΒΕΘ) είχαν ζητήσει να επανεξεταστεί η σχετική σύμβαση, τονίζοντας πως η ανάθεση αποτελεί τεράστιο πλήγμα για τον εθνικό εκθεσιακό φορέα. Είχαν προτείνει, επίσης, η επίμαχη έκταση να δοθεί στη ΔΕΘ.


Σχολιάστε εδώ