Αιρετικά

Με αφορμή την αποδοχή της πρότασης στην Επιτροπή Διαφάνειας στον Αθλητισμό της Βουλής για ξεκαθάρισμα του τοπίου από σωματεία σφραγίδες (μαϊμού) παράνομες χρηματοδοτήσεις, παραβιάσεις κανονισμών, διοργάνωση αγώνων «μαϊμού», ψεύτικα δελτία αθλητών, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Κώστας Κουκοδήμος, όπως ορίζει ο νόμος θα ζητήσει από τον υφυπουργό Γιώργο Ορφανό την εντολή προς το Ελεγκτικό Συμβούλιο της ΓΓΑ για άμεσο έλεγχο και διεξαγωγή έρευνας όσων καταγγέλλονται. Βάσει της καταγγελίας ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κ. Παναγιώτης Κόντος, γραμματέας του Αθλητικού Σωματείου ΕΑΤΕΚ College Club φέρεται να έχει εκδώσει σωρεία δελτίων αθλητών και αθλητριών από Θεσσαλονίκη με ιατρικές βεβαιώσεις ιατρού που υπηρετεί στο γενικό νοσοκομείο Έδεσσας και των Γιαννιτσών.

Ίδιες αιτήσεις, υπογραφές και σφραγίδες του ιατρού που το όνομα είναι εν γνώσει της εφημερίδας, έχουν τεθεί σε πολλές αιτήσεις εκδόσεως δελτίων σωματείων της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης. Ενώ ο ίδιος γιατρός έχει μετατεθεί στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών άλλες αιτήσεις φέρουν τη σφραγίδα του και την υπογραφή του με έδρα το Νοσοκομείο Έδεσσας και άλλες την ίδια χρονική περίοδο φέρουν τη σφραγίδα του Νοσοκομείου Γιαννιτσών.

Με ημερομηνία 24-11-2003 έντεκα αιτήσεις έκδοσης δελτίων του σωματείου ΠΑΣ ΑΕΡΩΠΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ, του οποίου είναι και πρόεδρος μεταξύ των οποίων και η δική του, οι οποίες φέρουν την υπογραφή του ίδιου γιατρού αλλά σφραγίδα με την ένδειξη «Νοσοκομείο Έδεσσας».

Με την ίδια ημερομηνία υπάρχουν επίσης από τις έντεκα, δύο αιτήσεις του ίδιου σωματείου που φέρουν υπογραφή του γιατρού με την ένδειξη «Νοσοκομείο Γιαννιτσών»!

Η Χρυσούλα-Ελένη Πασχαλίδου του Σταύρου, κάτοικος Έδεσσας, φέρεται στην αίτησή της να έχει σφραγίδα από το Νοσοκομείο των… Γιαννιτσών! Το ίδιο και για την κ. Αναστασία Χρυσοστομίδου του Δημήτρη. Αναφέρονται αριθμοί πρωτοκόλλου των αιτήσεων αθλητών και αθλητριών για το σωματείο Όμιλος Πρωταθλητών Θεσσαλονίκης, Απόλλων Καλαμαριάς, Π.Ο. Γέφυρας Ηρακλής, ΕΑΦΩ, ΟΑΓ

Ωραιόκαστρου, ΦΟΝ Θεσσαλονίκης. Στις 12-10-2004 ο εν λόγω ιατρός με τη σφραγίδα του Νοσοκομείου Έδεσσας φέρεται να σφραγίζει και να υπογράφει 8 αιτήσεις σωματείων της Θεσσαλονίκης. Στις 5-11-2004, έναν μήνα περίπου μετά, σφραγίζει με ημερομηνία 12-10-2004 με τη σφραγίδα του Νοσοκομείου Γιαννιτσών!

Ταυτόχρονα να υπηρετούσε και στα δύο νοσοκομεία ο ιατρός σαφώς και δεν γίνεται. Στην καταγγελία αναφέρονται στοιχεία για σωματεία της Λάρισας να περνούν βεβαιώσεις ιατρικές από ανύπαρκτο γιατρό του νομού Σερρών ονόματι Ηρακλή Γιαννίκου.

Απίστευτα πράγματα, το κατά πόσον είναι αληθινά με συνοπτικές διαδικασίες και άμεσο έλεγχο ο κ. Ορφανός είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να ελέγξει την καταγγελία και να πράξει τα ορισθέντα εκ του νόμου. Άνευ ίχνους ενδοιασμού ελέω Θεσσαλονίκης ή φιλίας και συνεργασίας του κ. Κόντου με τον σύμβουλό του κ. Βασιλειάδη. Γιατί δεν μπορεί να λέγονται άλλα στο κοινοβούλιο και να συντηρούνται ακριβώς τα αντίθετα με την όποια δικαιολογία ή αιτιολόγηση στους χώρους ευθύνης της κεντρικής εξουσίας.


Χωρίς σχόλια


«Αξιότιμε κύριε Αντωνόπουλε,
Μην αφήσεις να ξεχαστεί η λεηλασία των 30.653.000 ευρώ από την ΕΟΠΕ. Σε συνέχεια των παρανομιών, αλλά και της ειδικής εύνοιας που απολάμβανε η εταιρεία ΜΕΚΑΣΩΛ από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (κ. Έξαρχο) και ΕΟΠΕ (κ. Μπελιγράτη) για την ανάθεση σ’ αυτήν ολυμπιακών έργων, σου στέλνω το έγγραφο ΤΥΦ 550/2058/2.8.2002 της Γ.Γ.Α. για να πληροφορηθείς, πώς έβαλαν στο παιχνίδι της ολυμπιακής λεηλασίας τη ΜΕΚΑΣΩΛ, φυσικά με το αζημίωτο.

Με το έγγραφο αυτό η Γ.Γ.Α. στέλνει στην ΕΟΠΕ έναν πίνακα κατασκευαστικών εταιρειών, που έχει προκύψει από άλλο διεθνή διαγωνισμό, στο μεγάλο έργο ʽʽΚλειστό Γυμναστήριο Θέρμης Θεσσαλονίκηςʼʼ, από τον οποίο η ΕΟΠΕ να επιλέξει τον ανάδοχο για το έργο ʽʽΚλειστό Σπίτι του Βόλεϊ και Κλειστού Στίβου στην Παιανίαʼʼ. Στον πίνακα αυτόν προστέθηκε μία μόνο εταιρεία, η ΜΕΚΑΣΩΛ, σημαντικά μικρότερη από τις άλλες, με υπογραφή Έξαρχου. Δες τη διατύπωση της προσθήκης στο έγγραφο ʽʽ…από πίνακα κατασκευαστικών εταιρειών, ο οποίος έχει προκύψει στο μεγαλύτερο μέρος του, από διεθνή διαγωνισμό…ʼʼ. Δηλαδή στις εννέα εταιρείες, που είναι το μεγαλύτερο μέρος, προστέθηκε μία, η ΜΕΚΑΣΩΛ. Πρόσεξε τώρα. Οι εννέα εταιρείες είναι 7ης τάξεως, για οποιοδήποτε έργο και ανεξαρτήτως του ύψους προϋπολογισμού του, ενώ η ΜΕΚΑΣΩΛ που προστέθηκε είναι 3ης τάξεως και για έργα μόνο ηλεκτρομηχανολογικά, βιομηχανικά και ενεργειακά (Στοιχεία Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών στο site του ΣΑΤΕ). Τώρα το έργο ʽʽΣπίτι του βόλεϊ κ.λπ.ʼʼ ήταν συνολικής δαπάνης 5.145.980 ευρώ (4.361.000 ευρώ + ΦΠΑ 784.900 ευρώ) και δόθηκε με ανάθεση στη ΜΕΚΑΣΩΛ. Όμως, σύμφωνα με τον Ν. 2940/2001 άρθρο 4, το ανώτατο όριο δαπάνης που επιτρέπεται να αναλαμβάνουν από εταιρείες 3ης τάξεως είναι 2.934.703 ευρώ. Συνεπώς, το έργο αυτό δόθηκε παράνομα και κατά παράβαση του νόμου στη ΜΕΚΑΣΩΛ, σε μια εταιρεία 3ης τάξεως, που δεν είχε δικαίωμα να το αναλάβει.

Υπενθυμίζεται: Πρόεδρος της «ΜΕΚΑΣΩΛ» είναι ο πρ. υπάλληλος της ΔΕΗ Δ. Γρηγοριάδης, γεν. γραμματέας Αθλητισμού ο κ. Έξαρχος, συνδικαλιστής της ΔΕΗ και διευθυντής του γραφείου του κ. Έξαρχου ο κ. Γεωργιάδης, υπάλληλος ΔΕΗ, που μετείχε της Επιτροπής Αξιολόγησης. Είδες πώς μπορεί να σε εκθέσουν οι ατυχείς συμπτώσεις;
Υπάλληλος ΓΓΑ»



Ανταγωνιστικός


Η αποστολή στην Κρήτη όχι μόνο για τον Ολυμπιακό αλλά για όλες τις ομάδες τα προηγούμενα χρόνια με αντίπαλο τον ΟΦΗ ήταν επικίνδυνη.

Σε αυτό πέραν του ότι οι Κρητικοί είχαν ποιότητα ως ομάδα συνέβαλε και το «Γεντί Κουλέ» που ήταν έδρα. Τώρα στο Παγκρήτιο στάδιο και με τον ΟΦΗ προβληματικό η κάθοδος δικαιολογεί την απαίτηση της νίκης. Στην εκτίμηση αυτή συμφωνεί και ο Πέτρος Ραβούσης. Δεν είναι ανταγωνιστικός φέτος ο ΟΦΗ.

Ο Ολυμπιακός πηγαίνει για να κερδίσει στο Παγκρήτιο. Τα προηγούμενα χρόνια και η ισοπαλία ήταν επιτυχία.

Τώρα η ισοπαλία για τον Ολυμπιακό θα είναι αποτυχία ή χαμένη ευκαιρία.


Απόλυτη διαφάνεια


Στην Επιτροπή Διαφάνειας στον Αθλητισμό της Βουλής συμμετέχουν 15 βουλευτές. Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα κατατεθεί το πόρισμά της στην πρόεδρο της Βουλής Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, στην ολομέλεια του σώματος, την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναστάσιος Σπηλιόπουλος, βουλευτής της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη είπε: «Ακούσαμε κόσμο και κοσμάκη. Πράγματα που ξέραμε και που δεν ξέραμε. Το θέμα είναι έχουμε τη διάθεση, γιατί έχουμε την υποχρέωση να προσδιορίσουμε τι αθλητισμό θέλουμε; Με καραγκιοζιλίκια δεν αντιμετωπίζεται το ντόπινγκ. Έχουμε αποφασίσει να λειτουργήσει το ΕΣΚΑΝ ως ανεξάρτητη αρχή; Έχουμε διάθεση να εφαρμοστούν οι νόμοι παντού; Το σύστημα του αθλητισμού μπάζει από παντού. Η Ελλάδα είναι ο τόπος που γίνεται η μεγαλύτερη διακίνηση παράνομων ουσιών. Πακτωλός χρημάτων. Στον κρατικοδίαιτο αθλητισμό έχουμε τη διάθεση να συντηρήσουμε μηχανισμούς, παραμάγαζα και αρπαχτές ή να ξηλώσουμε το σύστημα; Γίνεται διαχείριση του δημόσιου χρήματος χωρίς να δίδεται λογαριασμός σε κανέναν. Ανακηρύσσοντας διοικήσεις μέσα από ʽʽμαϊμού” σωματεία. Έχουμε επαγγελματίες παράγοντες και προέδρους». Στο ερώτημα της προσέγγισης του σωματείου, του παράγοντα ψηφοφόρου ο κ. Σπηλιόπουλος ήταν απόλυτος: «Δεν με απασχολεί και δεν με ενδιαφέρει. Παζάρια με την υγεία, τα παιδιά και εκπτώσεις στις αρπαχτές δεν κάνω». Για τη διαφήμιση και τις χορηγίες της ΟΠΑΠ ΑΕ ο κ. Σπηλιόπουλος είπε: «Πού πηγαίνουν τα χρήματα από τον ΟΠΑΠ; Να γίνει άμεσα διαμόρφωση πλαισίου και κανόνων προς πάσα κατεύθυνση. Δεν νομιμοποιείται και δεν σημαίνει ότι ο κάθε υπουργός μπορεί να τα δίνει εκεί που θέλει και να κάνει προσωπική πολιτική. Απόλυτη διαφάνεια και τέλος στις ρεμούλες και στις αρπαχτές».

Συνυπεύθυνος


Πέρα από πρόσωπα, πέρα από σκοπιμότητες, πέρα από πολιτικά αγκιστρώματα, άνθρωπος που έχει κάνει αθλητισμό δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί την ακύρωση ενός αθλητή. Πόσο μάλλον ενός Ολυμπιονίκη. Αδιαφορώ για τις πολιτικοπαραγοντίστικες κόντρες, ακόμη και τις προσωπικές του πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας Τάε Κβον Ντο Σάκη Πραγαλού και του νυν Χρήστου Μανώλη. Μέσα στο σαθρό πλαίσιο λειτουργίας του μηχανισμού στον αθλητισμό αυτού του είδους οι λεονταρισμοί και οι μαγκιές πρέπει να τελειώσουν. Και η καραμέλα της ανεξαρτησίας των διοικήσεων των ομοσπονδιών και τα σχετικά έχει τελειώσει. Ο Μανώλης είναι ο Μανώλης. Ο Ορφανός όμως δεν είναι ο Μανώλης, και βεβαίως ο Μανώλης δεν είναι ο Ορφανός. Και για να μην σας μπερδέψω, θα το απλοποιήσω. Οφείλει τη Δευτέρα το πρωί ο Ορφανός να παρέμβει, να τραβήξει το αφτί του Μανώλη. Αν θέλει να γίνει πιστευτός ότι ασχολείται με τον χώρο ευθύνης του και σέβεται τους αθλητές. Διαφορετικά, αν δεν το κάνει, είναι συνυπεύθυνος και σιωπηρά συγκαλύπτει τον Μανώλη.

Λαβράκια


Ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης των Διεθνών Σχέσεων της ΕΠΟ επέστρεψε από το Περού όπου διεξήχθη το Παγκόσμιο των Νέων. Πήγε, είδε την Τσέλσι, ήρθε στην Αθήνα και ξαναφεύγει. Έχει βρει την ησυχία του ο Θοδωρής με τις εσωτερικές τριβές. Πολλούς καλούς επιθετικούς λαβράκια από Μεξικό, Βραζιλία, αφρικανικές χώρες και Τουρκία ανέδειξε το τουρνουά της FIFA. Ο 17χρονος Νουρί Σαχίμ ο Τούρκος, ο Ντοσάντος ο Μεξικανός που τον έχει πάρει η «Μπάρτσα», ο Βραζιλιάνος Άντερσον που τον πήρε η Πόρτο. Όσο για την… έξυπνη μπάλα που δοκιμάζει η FIFA έχει δρόμο ακόμη. Θέλει και άλλα τεστ.

Οι σφυρίχτρες


Ο διεθνής ρέφερι Κύρος Βασσάρας γλίτωσε τον αποκεφαλισμό την εποχή της παράγκας γιατί ήταν διεθνής, παρ’ ότι είχε γίνει προσπάθεια να τον φάνε. Ο Μπριάκος την εποχή εκείνη έβαζε τις βάσεις καθιέρωσης στην Α΄ Εθνική για να γίνει αργότερα διεθνής. Ο Βασσάρας διατηρεί ισορροπίες αποφεύγοντας τις κόντρες στο επίπεδο εντυπώσεων από αδικίες ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Παίζει με την εμπειρία και τον αέρα της Ευρώπης. Δεν είναι η μεγάλη σφυρίχτρα. Σφυρίζει το ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός. Πέρυσι έκλεισε τα μάτια σε πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ, αλλά δεν άνοιξε μύτη γιατί δεν αντέδρασε κανείς. Ο Μπριάκος που σφυρίζει το ΟΦΗ-Ολυμπιακός είναι ήπιων τόνων. Λάθη κάνει αλλά είναι ικανός διαιτητής. Πέρυσι δεν πήγε καλά σε αντίθεση με το φετινό του ξεκίνημα. Οι σφυρίχτρες που θα έχουν το κουμάντο στα παιχνίδια των μεγάλων σε αυτή την αγωνιστική αν δεν τους κάτσει εξόφθαλμη περίπτωση μπορεί να μην είναι οι πρωταγωνιστές ως συνήθως στην Ελλάδα, σχολίων και κριτικών.

Άγχος


Ο πρόεδρος του Πανσερραϊκού Πέτρος Θεοδωρίδης έγινε στόχος από τον δήμο των Σερρών και εμφανίστηκε ότι δεν πλήρωνε το ρεύμα στο δημοτικό γήπεδο που χρησιμοποιεί ως έδρα η ομάδα του.

«Νομίζουν ότι ήρθε το κορόιδο που θα πληρώνει. Ζήτησαν 30.000 ευρώ για την παραχώρηση του γηπέδου. Τους είπα ΄ότι με τα διαφημιστικά έσοδα θα τα πάρουν. Θέλουν εγγυητική. Ας την περιμένουν. Το ρεύμα πληρώθηκε. Λένε ψέματα». Όσο για το παιχνίδι στην Καλαμάτα ο Θεοδωρίδης θέλει διπλό. Και έχει άγχος τι θα κάνει ο αθηναίος ρέφερι Λουκάς.

Αντίρρηση


Ο Θώμας Μεντεσίδης και ο Θώμας Στάμου έγιναν γενικοί διευθυντές στη ΓΓΑ. Αυτό είναι γνωστό μια εβδομάδα τώρα. Πώς έκατσε η… μπίλια στα δύο ονόματα; Παπαρούπα και Στάμου ήταν η τηλεφωνική εισήγηση Ορφανού στον Προκόπη Παύλοπουλο. Από το Μαξίμου ξεκαθαρίστηκε ότι τα ονόματα των γενικών διευθυντών θα περάσουν από εκεί, με εντολή Καραμανλή. Την προηγούμενη ημέρα των κρίσεων η Παπαρούπα έγινε… Μεντεσίδης χωρίς να το ξέρει. Πήγε μάλιστα στο γραφείο του Στάμου και του είπε ότι οι δύο τους γίνονται γενικοί διευθυντές. Και δύο ώρες πριν από την κρίση παρακάμφθηκε ο Παπαγιάννης και προτάθηκε στο Μαξίμου από Ορφανό ο κ. Κουμεντάκος, που κάηκε με την εκδήλωση της επιθυμίας του και λόγω σοβαρών εκκρεμοτήτων ξαναγύρισε η… μπίλια στον Στάμου. Έχει μήπως κανείς αντίρρηση ότι έγιναν έτσι τα πράγματα να πάμε σε λεπτομέρειες;

ΥΓ: Τις αφήνω με μια ανάλυση – φωτιά εφ’ όλης της ύλης για την άλλη Κυριακή. Χαίρετε…

Π. Μίχος: «Άτολμος Σόλιντ, τραγική άμυνα…».


Ο βετεράνος παίκτης του Ολυμπιακού και νυν προπονητής του Αιολικού στη Γ΄ Εθνική Πέτρος Μίχος σκιαγραφεί την «ερυθρόλευκη» αυτοκτονία της Γαλλίας και αναλύει το πρόβλημα, την ευρωπαϊκή αδυναμία των Πειραιωτών: «Ο Ολυμπιακός είναι αδούλευτος για να παίρνει αποτελέσματα στην Ευρώπη. Καλή κατοχή της μπάλας αλλά εκεί που έπρεπε να κάνει καθυστέρηση με κατοχή έκανε το λάθος. Στο γκολ έχει ευθύνη ο Νικοπολίδης. Βγαίνει ελεύθερη σέντρα και δεν αντιδρά. Η τοποθέτηση των τριών κεντρικών αμυντικών είχε στόχο την κάλυψη του χώρου. Όταν ο παίκτης της Λιόν φεύγει στην πλάτη του Κωστούλα, ο Ανατολάκης όφειλε να καλύψει το κενό για να αναγκάσει τον Γκοβού να ενεργήσει υπό πίεση αν δεν τον απέτρεπε. Ο Νικοπολίδης επιχείρησε να βγει και το μετάνιωσε στον δρόμο. Δεν ήταν απλώς λάθος. Έχει ξανασυμβεί. Γιατί δεν έχει διορθωθεί; Στο ελληνικό πρωτάθλημα παίζεις με τέσσερις αμυντικούς και στην Ευρώπη με τρεις. Τις αλλαγές αυτές οφείλεις να τις δουλεύεις πολύ στην προπόνηση. Ανεπίτρεπτο λάθος. Για να συμβεί αυτό το λάθος στην άμυνα ευθύνεται και το κέντρο που δεν πίεσε. Και η σέντρα του τον Ζουνίνιο θα μπορούσε να αποφευχθεί. Δεν υπήρχε λόγος να ρισκάρει ο Ολυμπιακός όταν το ματς τελειώνει. Η αλλαγή του Κωνσταντίνου έπρεπε να γίνει νωρίτερα. Αν ήθελε να παρέμβει. Αν τον έβαλε για να κερδίσει γιατί δεν τον έβαλε νωρίτερα ο Σόλιντ που δείχνει ότι είναι άτολμος; Με το 4-4-3 που πιστεύει ο Σόλιντ ότι θα βγαίνει στην Ευρώπη δεν μπορεί ο Ολυμπιακός να πηγαίνει πολύ μακριά. Αν θέλει να κάνει υπέρβαση στην Ευρώπη χρειάζεται ηρεμία, τολμηρούς παίκτες και προπονητή που θα παρεμβαίνει στις εξελίξεις του αγώνα. Διαφορετικά είναι καταδικασμένος στη μοίρα του».

Σημαία


Δεν μπορώ να ξέρω αν στον φάκελο του Άρη Θεσσαλονίκης στην επιτροπή του Παπαλάκη υπάρχει business plan ως ορίζει ο νόμος. Αλλά με το που ο Εισαγγελέας Φλωρίδης έκανε γνωστό ότι θα γίνει έλεγχος του ΣΔΟΕ στα λογιστήρια των ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης οι διοικούντες του Άρη έκαναν αίτημα και πήραν από την αρμόδια εφορία ότι είναι σύννομοι με τη ρύθμιση που έχει κάνει η ΠΑΕ της συμπρωτεύουσας. Σημαία έκαναν στη Θεσσαλονίκη οι Αρειανοί τη βεβαίωση της εφορίας. Εκεί που γίνεται θόρυβος ότι το ΣΔΟΕ θα έχει πολλή δουλειά και κατ’ επέκταση και ο Φλωρίδης, είναι κατά Τούμπα μεριά όπως υποστηρίζεται από Θεσσαλονίκη μεριά. Ναι, λες και είναι καινούργιο τώρα ότι είναι προβληματική η κατάσταση από εποχής Μπατατούδη.

Χορηγίες – διαφημίσεις


Η διακομματική επιτροπή της Βουλής για τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου εγγυήσεων διαφάνειας στον αθλητισμό θα ζητήσει, λέει, διαφάνεια στις χορηγίες της ΟΠΑΠ ΑΕ. Μείζον, λέει, είναι το θέμα των χορηγιών και πρέπει να επαναξεταστεί ο τρόπος χρηματοδότησης του αθλητή και σωματείων καθώς χορηγίες και διαφημίσεις. Μάλιστα εδώ υπάρχει νόμος και καταστρατηγείται. Εδώ το σύστημα όπως λειτουργεί κάνει καταχωρίσεις με ποσά που συσσωρεύονται και αγγίζουν χιλιάδες ευρώ και αντί εξοφλήσεως λέει, πέρνα να πάρεις… 700 ευρώ έναντι. Και βεβαίως ως… πρόθεση ή επισήμανση ή προβληματισμός ή διάθεση, καλή είναι αυτή κατεύθυνση των ταγών του χάους. Όσο για τα σωματεία-μαϊμού που υπονοεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναστάσιος Σπηλιωτόπουλος, αναγκαίο… «κακό» του συστήματος είναι και μέχρι στιγμής υφίστανται. Στην πράξη λοιπόν τι γίνεται; Δεν έχουν ιδέα οι κοινοβουλευτικοί μας, ούτε για τις χορηγίες ούτε για τις διαφημίσεις ούτε για τα «μαϊμού» σωματεία; Ούτε καν υποψιασμένοι είναι; Δουλευόμαστε ασύστολα…

Δηλαδή όλα αυτά τα χρόνια μέχρι και… χθες οι χορηγίες και οι διαφημίσεις της ΟΠΑΠ ΑΕ πηγαίνουν σε κατευθύνσεις φορέων, ΜΜΕ μέχρι και… μοναστηριών με αντικειμενικά κριτήρια, για το… καλό του ελληνικού αθλητισμού. Δηλαδή κανείς δεν γνωρίζει τίποτα για τη χρήση των «μαϊμού» σωματείων που είτε κατευθύνθηκαν σε ανταλλάγματα ψηφοθηρικά είτε ενίσχυσαν οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Ψαλίδι προνομίων


Θόρυβο και ανησυχία δημιούργησε η πρόταση που υιοθετήθηκε από τη διακομματική επιτροπή της βουλής για τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου εγγυήσεων και διαφάνειας στον αθλητισμό σχετικά με την επανεξέταση των προνομίων που έχουν οι Ολυμπιονίκες από την πολιτεία. Ο δις Ολυμπιονίκης και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου των Ολυμπιονικών Πέτρος Γαλακτόπουλος σχολιάζοντας την είδηση είπε: «Και να κοπούν τα κίνητρα δεν τρέχει τίποτα. Θα πρέπει να φροντίσουν όμως να αποκαταστήσουν τους αθλητές σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες γιατί διαφορετικά θα διαλυθεί ο αθλητισμός». Όσο για την πριμοδότηση μόνο στους τρεις πρώτους ο Γαλακτόπουλος είπε: «Αυτοί είναι Ολυμπιονίκες, οι άλλοι είναι διακριθέντες». Ο προπονητής της χρυσής Ολυμπιονίκη στα 400 μ. Φανής Χαλκιά Γιώργος Παναγιωτόπουλος σχολίασε: «Τα κίνητρα ήταν λόγος να μην πάνε τα χρόνια χαμένα. Θα υπάρξουν αντιδράσεις. Δεν μπορείς να ακυρώνεις τις μέχρι τώρα επιτυχίες. Μας λένε με αυτόν τον τρόπο ότι η κοινωνία δεν χρειάζεται Ολυμπιονίκες για πρότυπα». Ο μέχρι πρότινος προπονητής της Νίκης Ξάνθου και νυν προπονητής αθλητών και αθλητριών με προσδοκίες Δημήτρης Χατζόπουλος σχολίασε: «Κάτι στο σύστημα δεν πάει καλά. Μέχρι τώρα άξιζαν οι αθλητές, τώρα τους ακυρώνουμε; Περίεργο. Δεν θεωρώ ότι είναι σωστό να τους εκμεταλλεύεσαι τόσα χρόνια και τώρα να τους πετάς».

Εκλεκτός Γεωργιάδης


Εκτός σχεδιασμού στην ποδηλασία και οι Ολυμπιονίκες Δημήτρης Γεωργαλής και Λάμπρος Βασιλόπουλος. Ο Γεωργιάδης, εκλεκτός και αυτός του Παπαδόπουλου, συζύγου της ιδιαιτέρας Ορφανού και προέδρου της ομοσπονδίας, εκ Θεσσαλονίκης αμφότεροι, ως εθνικός προπονητής κάνει ό,τι γουστάρει το παλικάρι. Ούτε γραπτώς ούτε προφορικώς κάλεσε τους Ολυμπιονίκες για προετοιμασία. Ο Γεωργαλής βρήκε τον έφορο Γεωργίου και τον ταμία Τσιρακίδη και άκρη δεν έβγαλε. Ο Βασιλόπουλος σε συνάντηση με τον Γεωργιάδη άκουσε τον θεσσαλονικιό προπονητή να του λέει: «Δεν σας κάλεσα για προετοιμασία γιατί δεν γουστάρω να το κάνω». Έτσι είπε χαρακτηριστικά ο Γεωργαλής. Πού θα τους καλούσε ο Γεωργιάδης άραγε; Στην επιχείρηση του μπαμπά του ή στην ομάδα που συντηρεί ο ίδιος; Μία εβδομάδα πριν αρχίσει η προετοιμασία ο Γεωργιάδης έστειλε έγγραφο στη διοίκηση της ομοσπονδίας ποδηλασίας. Ούτε η διοίκηση κάλεσε τους Ολυμπιονίκες. Πού πάει η δουλειά; Κατά την εκτίμηση Γεωργαλή να «σταματήσουμε το ποδήλατο μόνοι μας. Δεν θα τους γίνει το χατίρι. Κάναμε καταγγελία στον κ. Ορφανό, μας αγνόησε. Μας δέχθηκε ο ΓΓΑ κ. Κουκοδήμος και μας είπε ότι το μόνο που μπορεί να κάνει γιατί είναι εγκλωβισμένος άνευ αρμοδιοτήτων είναι να πάρει πρωτοβουλία για κοινή συνάντηση. Στο επόμενο τεστ εγώ θα πάω. Αν βγω πρώτος θα είμαι στην Εθνική; Πρωταθλητής Ελλάδος είμαι, για να μπω στην Εθνική ομάδα τι πρέπει να κάνω;». Είναι ντροπή, απαράδεκτο, προσβλητικό και ασυγχώρητο, χωρίς ίχνος όποιας δικαιολογίας να αντιμετωπίζονται έτσι οι αθλητές. Τελεία και παύλα…


Κίλερ…


Παρακολουθούσα στα κοντινά πλάνα της ΤV το πρόσωπο του Ζουνίνιο. Και στους πανηγυρισμούς ο Βραζιλιάνος ήταν ψυχρός και ανέκφραστος. Κίλερ όπως και όταν στήνει την μπάλα, σηκώνει το κεφάλι και σημαδεύει τα «παραθυράκια» των γκολπόστ.
Λες και κάνει συμφωνία με την μπάλα. Απίστευτη η εκτέλεση από τον Βραζιλιάνο. Κορυφή είναι παγκοσμίως ο τύπος στα φάουλ.

Στο Μαρκόπουλο η ειδική του «Ακρόπολις»


Τον προσεχή Μαΐο (15-21) η ειδική διαδρομή του Ράλι Ακρόπολις δεν θα γίνει κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του διαγωνισμού της Eurovision. Ο ΓΓΑ Κώστας Κουκοδήμος που τρέχει το θέμα αναμένει απάντηση-έγκριση από το υπουργείο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Τις περισσότερες πιθανότητες φαίνεται να συγκεντρώνει το Μαρκόπουλο και οι ιππικές εγκαταστάσεις που απαιτούν διαμόρφωση ειδικής χωμάτινης πίστας.

Θα γίνουν δύο ειδικές διαδρομές στην αρχή και το τέλος του πενθήμερου και μια διαδρομή καθημερινά. Πέρυσι το κέρδος στο ΟΑΚΑ ήταν 2 εκατ. ευρώ.



«Ντέρμπι άμυνας και ευκαιρίας»


Από τον προπονητή Πέτρο Ραβούση ζήτησα τη σκιαγράφηση των μονομάχων στο ΟΑΚΑ σήμερα. Την ανάλυση δυνατοτήτων και αδυναμιών ΑΕΚ και Παναθηναϊκού με βάση τα δεδομένα που έχουν δείξει μέχρι τώρα: «Η ΑΕΚ δείχνει να έχει οργάνωση στο παιχνίδι της επιθετικά. Αμυντικά διακρίνω πρόβλημα, σε σχέση με τον Παναθηναϊκό που είναι πιο οργανωμένος, όπως έδειξε. Ανοιχτό είναι το ντέρμπι με ουσιαστική την παράμετρο της κατάστασης παικτών που καθορίζουν την εξέλιξη των παιχνιδιών».

ΑΕΚ: «Μέχρι στιγμής μου δίνει χειρότερη εικόνα σε σχέση με πέρυσι. Στον αντίστοιχο χρόνο πέρυσι ο Σοάρες είχε κάνει εφτά γκολ, φέτος κανένα. Ο Κατσουράνης πέρυσι δημιουργούσε και έκανε γκολ, φέτος ακόμη τίποτα. Γενικώς έχει πρόβλημα στο γκολ η ΑΕΚ».

Δυνατότητες: «Η ΑΕΚ έχει δυνατότητες. Το θέμα είναι ότι πρέπει να βγουν αμέσως. Η συμμετοχή των μπακ στην επίθεση δεν είναι καλή. Λυμπερόπουλος, Σοάρες, Σεζάρ αν ξεκινήσουν καλά με τον Κατσουράνη μπορεί να πάρουν τον έλεγχο του ντέρμπι».

Παναθηναϊκός: «Έχει πιο ανταγωνιστικό κέντρο, που ενισχύθηκε με την επιλογή του Μπίσκαν, ο οποίος με την “Μπάρτσα” έκλεισε χώρους και δεν ρίσκαρε να εκτεθεί με πιο γρήγορο αντίπαλο».

Προώθηση νέων: «Ο Παναθηναϊκός δείχνει το ρίσκο που παίρνει κατά περιόδους να του βγαίνει. Και το πήρε σε κρίσιμο παιχνίδι. Θα έχει κέρδος. Περίμενα ήδη να το είχε κάνει η ΑΕΚ. Η φιλοσοφία είναι ότι γίνεται καινούργια ομάδα. Πώς είναι απ’ έξω οι νέοι; Δεν το κάνει ο Σάντος ίσως γιατί μπήκε ψηλά ο πήχης του στόχου και αποφεύγει να πάρει ρίσκο. Ίσως γιατί δεν είναι σε καλή κατάσταση ο Κατσουράνης για να βάλει δίπλα τον Κυριακίδη ή τον Πλιάτσικα». Ως καταστάλλαγμα της εκτίμησης Ραβούση για το ντέρμπι κρατάμε ότι «θα κριθεί στο γκολ και αυτό γιατί η φιλοσοφία και των δύο ομάδων έχει αμυντικούς προσανατολισμούς. Δεν θα παίξουν ανοιχτά».


Σχολιάστε εδώ