Ρήξη ή συμβιβασμός;

Το κλίμα της ατιμωρησίας, της ασυδοσίας, της ανεμπόδιστης κερδοσκοπίας εξακολουθεί, δυστυχώς, να κυριαρχεί παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της παρούσας κυβέρνησης. Στον Εισαγγελέα παραπέμπεται η υπόθεση της ανάθεσης έργων του προγράμματος «Πολιτεία» για σωρεία παραβιάσεων και παρατυπιών, με άδηλη όμως έκβαση. Όπως τόσες και τόσες υποθέσεις που συνδέονται με το πανίσχυρο κύκλωμα της διαπλοκής, το οποίο όχι μόνο παραμένει αλώβητο, αλλά και περνά σταδιακά στην αντεπίθεση.

Εκείνος, βέβαια, που «πληρώνει» και μάλιστα σε πολλά επίπεδα, είναι ο ελληνικός λαός. Γιατί, αν η μία πλευρά του φαινομένου της διαρπαγής και της ατιμωρησίας αφορά στον εθνικό πλούτο, μία άλλη πλευρά περιλαμβάνει το φαινόμενο της ηθικής φθοράς και σήψης που μονιμοποιείται πλέον στη συνείδηση των πολιτών. Κάθε μέρα, άλλωστε, αποκαλύπτονται και νέες «δραστηριότητες» του κυκλώματος της διαπλοκής, που όχι μόνο επιβαρύνουν οικονομικά τη χώρα αλλά έχουν σοβαρές συνέπειες στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Μια τέτοια περίπτωση αφορά στο περίφημο κύκλωμα των τεσσάρων «εκλεκτών» ομίλων κατασκευαστικών εταιρειών που έχουν αναλάβει «θείω δικαιώματι» την κατασκευή του μετρό της Αθήνας. Γιατί οι «κατ’ ανάθεσιν» διαγωνισμοί, που είχαν ήδη κατακυρωθεί, προκαλούν την παρέμβαση των αρμοδίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι ζητούν τώρα εξηγήσεις… Το πού θα καταλήξει αυτή η ιστορία, ποιες θα είναι οι καθυστερήσεις, πόσο θα επιβαρυνθούν από τις -αναμενόμενες- ανατιμήσεις τα έργα, θα το μάθουμε στο τέλος, στο ταμείο…

Δεν μπορεί, όμως, η κυβέρνηση διά του πρωθυπουργού να αναγγέλλει τη σύγκρουση με τη διαπλοκή, ενώ παράγοντες, κυβερνητικοί και μη, να ανέχονται ή και να δικαιολογούν παρόμοιες καταστάσεις. Γιατί πρέπει τελικά να κατανοήσουν όλοι ότι πέραν της δικής τους αξιοπιστίας ή αναξιοπιστίας υπάρχουν τα συμφέροντα ενός ολόκληρου λαού, τα οποία είναι υποχρεωμένοι να προστατεύσουν.

ΟΦΙΣ


Σχολιάστε εδώ