Μερικές αλήθειες για τους ανέργους

Ούτε ένα ευρώ αύξηση δεν πήραν φέτος (2005) οι 400.000 άνεργοι (κατά την κυβέρνηση) ή οι 600.000 άνεργοι, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ. Ενώ η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζουν τη μεγάλη διαχρονική αντιπαράθεσή τους γύρω από το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας, η οποία και στη μία και στην άλλη περίπτωση κατέχει σε αυτόν τον τομέα το «χρυσό μετάλλιο» στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «15». Ως προς το επίδομα ανεργίας, ήταν και παραμένει στα 311 ευρώ κάθε μήνα.

Για μείωση της ανεργίας στο 9,6% στη διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ μιλά ο υφυπουργός Απασχόλησης Γερ. Γιακουμάτος, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 400.000 ανέργους. Η ΓΣΕΕ απαντά με μελέτη του ΙΝΕ ότι το ποσοστό ανεργίας αγγίζει το 13% και καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι δεν προσμετρά στους ανέργους όσους από αυτούς παρακολουθούν προγράμματα κατάρτισης, αλλά και άλλους 100.000 «αόρατους» ανέργους, δηλαδή αυτούς που δεν δηλώνονται πουθενά, γιατί έχουν πάνω από δύο χρόνια στην ανεργία και δεν καταγράφονται, διότι δεν ελπίζουν πια σε τίποτα και δεν επιδοτούνται.

Και ενώ εξελίσσεται μεγάλη και διαχρονική αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (υπενθυμίζεται η χοντρή κόντρα την περασμένη εβδομάδα μεταξύ του Γ. Γιακουμάτου και του Ευ. Βενιζέλου) ως προς το ποσοστό ανεργίας, ο ΣΥΝ διά του κ. Δημ. Στρατούλη τοποθετήθηκε υποστηρίζοντας πως ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ λένε την πραγματικότητα για το εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα, η ΔΑΚΕ «δεν μίλησε», ενώ στην αντιπαράθεση δεν συμμετείχε ούτε το ΠΑΜΕ αλλά ούτε και το ΚΚΕ (η ανεργία αναμένεται να αποτελέσει το θέμα του συλλαλητηρίου στις 12 Νοεμβρίου).

Κάποιες αλήθειες για την ανεργία:

• Η ανεργία των νέων κάτω των 29 χρονών στη χώρα μας είναι διπλάσια του μέσου όρου της ΕΕ και είναι προφανές ότι τρομοκρατεί τόσο την άνεργη νεολαία όσο και τις οικογένειές τους.

• Παρά τα προγράμματα της σημερινής, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την απασχόληση, μόλις το 2% των ανέργων που βρίσκει εργασία την έχει βρει μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του ΟΑΕΔ.

• Οι άνεργοι στη χώρα μας παίρνουν μόνο για 12 μήνες το χαμηλότερο επίδομα ανεργίας σε όλη την Ευρώπη (311 ευρώ) που για φέτος δεν αυξήθηκε ούτε κατά μία μονάδα!

Συμπερασματικά, η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται ούτε με κυβερνητικές ανακοινώσεις ούτε με αντιπολιτευτικές κορώνες, καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει σοβαρές πολιτικές ευθύνες για τη διόγκωση του φαινομένου όσο το κόμμα αυτό βρισκόταν στην κυβέρνηση. Είναι ακόμη φανερό πως η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται ούτε με το μοίρασμα μια θέσης εργασίας σε περισσότερους άνεργους, όπως επιχειρείται με τα σχέδια του νεοφιλελεύθερου δικομματισμού που προωθεί και στηρίζει τη μερική και ελαστική απασχόληση. Και βεβαίως η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται όταν η κυβέρνηση της ΝΔ μειώνει τις δημόσιες δαπάνες για έργα και επενδύσεις και συνεχίζει τις πολιτικές της γενικευμένης επιδότησης των μεγάλων επιχειρήσεων για δημιουργία ανακυκλούμενων θέσεων εργασίας, που παύουν να υπάρχουν, όταν σταματά η επιδότησή τους από τον ΟΑΕΔ.


Σχολιάστε εδώ