Αναπόφευκτη φθορά

Πρόκειται για αναπόφευκτη φθορά, κάθε κυβέρνηση όταν αποκτήσει κυβερνητικό παρελθόν μπαίνει σε έναν κύκλο φθοράς, καθότι το παρελθόν διακυβέρνησης εξανεμίζει τα αποθέματα της περιόδου χάριτος. Μάλιστα όταν μια κυβέρνηση φθάσει στο μέσον της συνταγματικής θητείας της, έχει εξαντλήσει κάθε ψήγμα ανοχής της κοινωνίας των πολιτών. Από κει και πέρα κρίνεται και μάλιστα αυστηρά για τα πεπραγμένα της και όχι για ό,τι παρέλαβε.

• Επομένως η κυβέρνηση Καραμανλή έτσι κι αλλιώς μετά από 18μηνη θητεία θα εισέπραττε κόστος διακυβέρνησης. Όμως η αναπόφευκτη φθορά μπορεί να είναι επιταχυνόμενη ή επιβραδυνόμενη και αυτό εξαρτάται από δύο παράγοντες. Πρώτος παράγοντας είναι η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών. Δεύτερος παράγοντας είναι η διαχειριστική ικανότητα ή μη των κρατούντων σε συνάρτηση με την περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα. Για την κυβέρνηση Καραμανλή και οι δύο αυτοί παράγοντες λειτουργούν αρνητικά. Τα οικονομικά των νοικοκυριών λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν συμπιεστεί τα μέγιστα -μάλιστα ακόμα και τα μεσαία στρώματα (και λόγω της υπερβολικής φορολόγησης) αδυνατούν να συντηρήσουν τα «κεκτημένα τους». Η εικόνα της κυβέρνησης έχει υποστεί ρωγμές από τα δεδομένα της πολιτικής συγκυρίας, η διαχειριστική της επάρκεια έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση και διά ταύτα η περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα λειτουργεί εις βάρος της.

• Ωστόσο, η κυβέρνηση Καραμανλή ακόμα δεν έχει χάσει το πολιτικό πλεονέκτημα, αυτό που έχασε είναι η δυνατότητα να κινείται σε ένα πλαίσιο πολιτικής άνεσης. Τώρα η κρατούσα κατάσταση θα κινείται εντός ασφυκτικού πολιτικού πλαισίου -και το χειρότερο, θα κινείται εντός ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος. Κατά κανόνα ο κ. Καραμανλής δικαιούται να έχει τον δικό του επταετή κύκλο διακυβέρνησης. Όμως για να τα καταφέρει πρέπει να βελτιώσει άρδην την πολιτική συμπεριφορά των κρατούντων, καθώς και τη διαχειριστική αποτελεσματικότητα της κυβέρνησής του -κυρίως πρέπει να προσφέρει στα νοικοκυριά βελτίωση των οικονομικών τους, πριν διαμορφωθεί η εκλογική τους συμπεριφορά, δηλαδή πριν από την άνοιξη του 2007. Μετά θα είναι αργά.


Σχολιάστε εδώ