Στίγμα

Η μάστιγα του αυταρχισμού

Φαίνεται ότι η βρετανική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αφήσει εποχή. Γιατί με τις ευλογίες της η Κομισιόν προτείνει ευθέως την κατάργηση των κυβερνήσεων και κάθε είδους δικαιικών θεσμών στο ζήτημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Τον ρόλο αυτόν φαίνεται να αναλαμβάνει ένα νέο αστυνομικό ευρωπαϊκό «υπερκράτος», αφού τα στοιχεία των «υπόπτων» θα ανταλλάσσονται απευθείας από τις αστυνομίες των κρατών-μελών εν αγνοία των εθνικών κυβερνήσεων και της Δικαιοσύνης.

Φύλλο και φτερό λοιπόν ο κάθε «ύποπτος», στη διάθεση της κάθε ευρωπαϊκής αστυνομικής αρχής. Δακτυλικά αποτυπώματα, DNA, τηλεφωνικοί αριθμοί, πινακίδες αυτοκινήτων, κατάλογοι υπόπτων, μπορούν σύμφωνα με την άποψη της Κομισιόν να βρίσκονται στην άμεση διάθεση κάθε «αρμοδίου» ευρωπαίου αστυνομικού…

Βεβαίως τέτοιου είδους «μέτρα» μόνο στα μυαλά νεοδικτατόρων μπορούν να γεννηθούν. Γιατί δεν καταργούνται απλώς κάποια δικαιώματα «χάριν της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», αλλά ακυρώνεται η ίδια η ιδιότητα του πολίτη κάθε χώρας-μέλους, αφού ο κάθε Ευρωπαίος θα βρίσκεται στη διάθεση του κάθε ευρωαστυνόμου, υπό την ευρύτερη εποπτεία, φυσικά, των αντίστοιχων υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Φαίνεται ότι οι γενικότερες εξελίξεις στην Ευρώπη έχουν πάρει τον κατήφορο. Η πολιτική κρίση που μαστίζει τις περισσότερες κυβερνήσεις της ΕΕ, η αβουλία και η αναξιοπιστία των πολιτικών, δεν έχουν οδηγήσει μόνο στην κυριαρχία των οικονομικών συμφερόντων.

Παράλληλα έχουν ενισχύσει τους μηχανισμούς καταστολής και έχουν διαποτίσει με ένα ευρύτερο πνεύμα αυταρχισμού τις πολιτικές ελίτ της Ευρώπης, που επιδιώκουν να επιβιώσουν μέσα από την πλήρη υποταγή των πολιτών και την επιβολή μιας νέου τύπου αστυνομικής/ηλεκτρονικής δικτατορίας. Ας ελπίσουμε ότι τόσο το Ευρωκοινοβούλιο όσο και τα εθνικά κοινοβούλια, αλλά και τα κοινωνικά κινήματα, θα αντισταθούν σ’ αυτές τις νοοτροπίες και τις πρακτικές, πριν είναι αργά.

ΟΦΙΣ


Σχολιάστε εδώ