Ποιοι καλύπτουν τα κυκλώματα

Σε δύο από τις μεγαλύτερες υποθέσεις φοροδιαφυγής οι παραπάνω διαπιστώσεις είναι γεγονός. Και στην υπόθεση της πυραμίδας HEDLEY Ltd με τους αδελφούς Τσιτσιρίγκου, αλλά και στην υπόθεση των πλαστών τιμολογίων, όπου ο εντοπισμός άρχισε από το υπουργείο Εξωτερικών, οι φορολογικοί έλεγχοι δεν προχώρησαν.

Και η εξήγηση δεν είναι τυχαία… Αν δεν ολοκληρωθεί ο φορολογικός έλεγχος, δεν μπορεί να εκδοθεί πόρισμα ελέγχου για να καταλογισθούν στη συνέχεια τα πρόστιμα και να επιδιωχθεί η είσπραξή τους και ως τότε οι υπεύθυνοι δεν διώκονται! Στις αποκαλύψεις που έκανε την περασμένη Κυριακή ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, η συζήτηση έμεινε στο σκέλος των ποινικών ευθυνών, ενώ από κανέναν δεν επισημάνθηκε ότι ακόμη ο φορολογικός έλεγχος δεν ξεκίνησε, παρ’ ότι τα πρόστιμα υπολογίζονται στο ποσό των τριάμισι τρισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία όμως, με συμβιβασμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, θα περιορισθούν στο 1/3, ποσό το οποίο και θα εισπραχθεί.

Ένα άλλο σημείο το οποίο θα πρέπει να τονισθεί είναι το γεγονός πως μέχρι στιγμής από όλους εκείνους που έχασαν τεράστια ποσά, κανένας σχεδόν δεν μιλάει. Και αυτό δεν είναι ανεξήγητο. Όλοι αυτοί δύσκολα μπορούν να δικαιολογήσουν τα χρήματα που τους άρπαξαν οι Τσιτσιρίγκοι, γιατί δεν τα είχαν δηλώσει ως εισόδημα και προφανώς προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες (μίζες, υπερτιμολογήσεις, διακίνηση αγαθών χωρίς παραστατικά κ.λπ.).

Στην πυραμίδα αυτή, συμμετοχή, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έχουν και πολλοί διευθυντές υποκαταστημάτων τραπεζών, οι οποίοι συμβούλευαν μεγάλους πελάτες της τράπεζας να καταθέσουν μεγάλα ποσά στην Hedley, που δίνει μεγαλύτερες αποδόσεις και φυσικά αυτοί οι διευθυντές δεν πρόκειται να μιλήσουν για να μην μπουν σε περιπέτειες.

Στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου πολλά είχαν αποκαλυφθεί, με την αλλαγή της κυβέρνησης, ανακλήθηκε η 10μελής ομάδα του ΣΔΟΕ, και στη θέση της βάλανε… 1 άτομο, απλώς για… κλητήρα!

Εκεί η φοροδιαφυγή υπολογίζεται σε 10 δισ.!

Τα πλαστά τιμολόγια διακινούσε μια μονοπρόσωπη εταιρεία ΕΠΕ, η «Ευρωεπενδυτική», όπου ως υπεύθυνη φέρεται μια γυναίκα 50 ετών που έχει μια καντίνα στο 7ο χιλ. της οδού από Δεσκάτη προς Ελασσόνα και η οποία βέβαια δεν έχει ιδέα.

Τα πλαστά τιμολόγια κατά χιλιάδες έχουν… πνίξει από το υπουργείο Δημ. Τάξης μέχρι και τη Σχολή Ευελπίδων!

Τα πλαστά τιμολόγια καλύπτουν σωρό από δραστηριότητες, μέχρι και για εργασίες της Συνόδου Κορυφής στη Χαλκιδική είχαν εκδοθεί. Ακόμη και σκηνοθέτης είχε… εκδώσει για να πληρωθεί… πλαστά τιμολόγια!

Τα χρήματα που πήγαιναν στην Εθνική Τράπεζα για να εξοφληθούν οι… προμηθευτές, εισπράττονταν από ανθρώπους της νύχτας που προσκόμιζαν εξουσιοδότηση…

Η εκτίμηση που δίνεται για το πάγωμα των ελέγχων από το ΣΔΟΕ είναι για να μην ενοχληθεί το επιχειρηματικό κατεστημένο!

Να σημειωθεί ότι για τον κ. Φωτόπουλο που είχε αναλάβει τον έλεγχο της «πυραμίδας» των Τσιτσιρίγκων, από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών δινόταν η πληροφορία ότι ο αδελφός του ήταν εισαγγελέας και στη συνέχεια παραιτήθηκε και δικηγορεί και έχει πάρει μάλιστα πολλές υποθέσεις πελατών που είχαν τα λεφτά τους και τα έφαγαν οι αδελφοί Τσιτσιρίγκοι.

Το παιχνίδι παίχθηκε με την «ΑΛΥΣΙΔΑ»


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αδελφοί Τσιτσιρίγκου εμφανίζονται μεταξύ άλλων μέτοχοι της εισηγμένης εταιρείας Αλυσίδα, ενώ ταυτόχρονα ανοίγουν πλήθος χρηματιστηριακών κωδικών και στήνουν ένα δίκτυο από ανώνυμες εταιρείες λήψης και διαβίβασης εντολών (Deal FX, Talantian κ.λπ.), μέσω των οποίων μεταβίβαζαν εντολές αγοράς για τη μετοχή της Αλυσίδας από συγκεκριμένες χρηματιστηριακές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Αγροτική ΑΧΕΠΕΥ. Η διαδικασία αυτή, η οποία αποτελεί μορφή χειραγώγησης της μετοχής, είχε ως αποτέλεσμα την εξαπάτηση του επενδυτικού κοινού και το χάσιμο πολλών χρημάτων από τους ανυποψίαστους μικρομετόχους.

Στη συνέχεια οι αδελφοί Τσιτσιρίγκου εμφανίζονται ως μέτοχοι του Foreign Policy με έδρα τη Βαλαωρίτου στην Αθήνα και με συνεργάτες έναν πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, έναν πρώην πρόεδρο του Ομίλου της Αγροτικής και έναν πανεπιστημιακό καθηγητή.

Στα μέσα του 2001 η αμερικανική Securities and Exchange Commission ερευνά μεταξύ άλλων τη σχέση της παρατράπεζας Hedley Finance LTD σε δικαστική υπόθεση που αφορά 6,5 εκατομμύρια δολάρια.


ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ – ΔΟΛΩΜΑ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΤΣΙΤΣΙΡΙΓΚΟΥ


Αυτό είναι το εξώφυλλο της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού «Foreign Policy», εκδότης του οποίου είναι ο γνωστός καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά Ελευθέριος Θαλασσινός, ο οποίος την εποχή της «έκρηξης» του χρηματιστηρίου ήταν στην Αγροτική Χρηματιστηριακή και έχει κατηγορηθεί για τα παιχνίδια που παίζονταν. Μάλιστα εκκρεμεί και δίκη εις βάρος του, η οποία ήταν να εκδικασθεί την περασμένη εβδομάδα, αλλά αναβλήθηκε. Να σημειώσουμε ότι με αυτήν την υπόθεση έχει επανειλημμένα ασχοληθεί το «Π» με εκτενή δημοσιεύματα.

Το περιοδικό αυτό χρησιμοποιούσαν ως… όχημα οι αδελφοί Δημήτρης, Βασίλης και Γιώργος Τσιτσιρίγκος, για να πείθουν τον κόσμο ότι έχουν «πλάτες» στην πολιτική και οικονομική ζωή τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού (κυρίως των ΗΠΑ) και να τους εμπιστεύεται τα χρήματά του, για δήθεν… επενδύσεις που θα έκαναν! Στο περιοδικό αρθρογραφούσαν οι Γιώργος Παπανδρέου, Άκης Τσοχατζόπουλος κ.ά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δικηγόρος Ιων. Στεριώτης από τον Ιούλιο του 1996 είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά ελβετικής τράπεζας κατά της εταιρείας «Momentum» των αδελφών Τσιτσιρίγκου για παράνομες πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα εις βάρος της, αλλά ακόμα (περίπου 10 χρόνια μετά) η υπόθεση δεν έχει ξεκαθαρίσει, καθώς η Εισαγγελία Πειραιά δηλώνει, κατά τον κ. Στεριώτη, ότι δεν έχει περαιώσει την εξέταση του θέματος! Επίμαχο σημείο της διαφοράς των Τσιτσιρίγκων τότε με την ελβετική τράπεζα ήταν μία πλαστή εγγυητική επιστολή… τράπεζας του Μεξικού, την οποία χρησιμοποιούσαν κατά… κόρον οι πολυπράγμονες αδελφοί… Τσιτσιρίγκοι.


Σχολιάστε εδώ