ΚΑΤΩ… στον Πειραιά

Το κακό δεν είναι ότι κατέρρευσε ένα κτίριο που είχε χαρακτηριστεί διατηρητέο, αλλά ότι την… τύχη του θα ακολουθήσουν και άλλα παρόμοια κτίρια της πόλης, που ρημάζουν ερειπωμένα, χωρίς καμία ελπίδα και προοπτική. Όσοι ζουν ή κινούνται στον Πειραιά θα έχουν μετρήσει τουλάχιστον 30 τέτοια κτίρια μόνο στην περιοχή από τη Γρηγορίου Λαμπράκη μέχρι τη Φίλωνος. Και τα περισσότερα από αυτά είναι αποκλεισμένα με ασπροκόκκινες κορδέλες για να μην κινούνται δίπλα τους οι πεζοί και κινδυνεύσουν από πιθανή κατάρρευσή τους. Για το συγκεκριμένο, πάντως, κτίριο που έπεσε θα πρέπει να πούμε ότι από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα. Αν γινόταν η κατάρρευση κάποια Κυριακή, θα είχαμε δεκάδες θύματα. Γιατί το σημείο αυτό είναι το πλέον πολυσύχναστο του κυριακάτικου παζαριού, γύρω του είναι τοποθετημένοι καμιά εικοσαριά πάγκοι μικροπωλητών, ενώ, καθώς βρίσκεται στην είσοδο του παζαριού, συγκεντρώνει και παράνομους πραματευτάδες. Ως εκ τούτου, ο κόσμος που μαζεύεται εκεί είναι πολύς. Αν λοιπόν το προχθεσινό συμβάν γινόταν Κυριακή φαντάζεσθε τι θα γινόταν… Μακελειό! Το ζήτημα, βέβαια, που έρχεται τώρα στην επιφάνεια είναι τι θα γίνει με τα διατηρητέα. Γιατί ο Πειραιάς έχει ακόμα αρκετά, τα οποία έχουν ερειπωθεί και είναι θέμα χρόνου να έχουν την… κατάληξη εκείνου στη γέφυρα Καλαμάκη. Τα διατηρητέα δεν μπορούν να κατεδαφισθούν. Όμως θα πρέπει να ληφθεί κάποια μέριμνα για να… διατηρηθούν. Γιατί έτσι όπως πάμε, όλα σε λίγο θα καταρρεύσουν. Για ποια «διατηρητέα» θα μιλάμε λοιπόν; Μήπως τώρα, που ανακινήθηκε το θέμα, είναι ευκαιρία να ληφθούν ορισμένες… γενναίες αποφάσεις από την πολιτεία για τα κτίρια αυτά; Γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να κάνει τέτοια πράγματα…

• Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πρώτα ο Πειραιάς», Μ. Μπεντενιώτης, που τόνισε ότι η κατάρρευση του κτιρίου δείχνει την κατάρρευση της πόλης και επιβεβαιώνει την κατάρρευση της δημοτικής αρχής του Χ. Αγραπίδη.

• Θέμα, όμως, δημιουργήθηκε και με τις… κάμερες που εντοπίσθηκαν στο 4ο Λύκειο Πειραιά που βρίσκεται στα Μανιάτικα. Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς – Αναγέννηση», Κώστας Τζατζάνης, κατήγγειλε το γεγονός και η υπόθεση έφθασε μέχρι τη Βουλή. Όμως εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Γιατί οι κάμερες είχαν τοποθετηθεί όταν το λύκειο στεγαζόταν στο προηγούμενο κτίριο που ήταν παλαιό και είχαν βρεθεί στο προαύλιο σύριγγες και σύνεργα που μαρτυρούσαν ότι γινόταν χρήση ναρκωτικών. Γι’ αυτό ο Σύλλογος Γονέων είχε αποφασίσει να τοποθετηθούν θυροκάμερες για να ελέγχεται ο προαύλιος χώρος. Όμως όταν το λύκειο μετεγκαταστάθηκε στη σημερινή του θέση, στο νέο κτίριο των οδών Καλοκαιρινού και Έλλης, οι θυροκάμερες τοποθετήθηκαν στην εξώπορτα. Όμως οι κάμερες αυτές δεν έχουν βίντεο για να καταγράφουν κινήσεις όλο το 24ωρο, αλλά μόνο όταν το σχολείο λειτουργεί και υπάρχει κάποιος για να ελέγχει τις οθόνες.

Μάλιστα τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης κάποιοι επιχείρησαν να παραβιάσουν την εξώπορτα, αλλά δεν τα κατάφεραν και μπήκαν στο σχολείο από τα κάγκελα. Εκεί ανενόχλητοι έκαναν βανδαλισμούς και έφραξαν με μολύβι τις κλειδαριές για να μην ανοίγουν οι πόρτες στις αίθουσες. Ασφαλώς οι κάμερες δεν κατέγραψαν τίποτα, γιατί λειτουργούν μόνο όταν είναι ανοιχτό το σχολείο. Οι γονείς ανάστατοι από το γεγονός σε συνέλευσή τους αποφάσισαν να παραμείνουν οι θυροκάμερες.

Αντιθέτως, η Επιτροπή Γονέων της περιοχής θεωρεί ότι το σχολείο δεν πρέπει να γίνει… τηλεπαιχνίδι τύπου «Big Brother» και απαιτεί να φύγουν. Η ουσία, πάντως, είναι ότι γίνεται πολύς θόρυβος για το τίποτα. Οι θυροκάμερες ελέγχουν μόνο τον χώρο της εξώπορτας και μόνο όταν λειτουργεί το σχολείο και σε τίποτε άλλο δεν χρησιμεύουν. Πιστεύουμε ότι η περιοχή έχει πολύ περισσότερα προβλήματα για να αναδειχθούν, σε σημείο που η ενασχόληση με τις θυροκάμερες να θεωρείται… πολυτέλεια!

• Ο μόνος δήμαρχος στην περιφέρεια του Πειραιά που πρόσκειται στην αξιωματική αντιπολίτευση και θα επανεκλεγεί στα σίγουρα είναι ο Στέφανος Χρήστου στον Κορυδαλλό. Τα γκάλοπ δείχνουν ότι έχει… χαώδη διαφορά από τους αντιπάλους του και ουσιαστικά είναι ο μόνος δήμαρχος στην περιφέρεια του Πειραιά που δεν… ανησυχεί.

• Γέμισε Κρητικούς το κέντρο του Πειραιά την Παρασκευή το βράδυ καθώς διοργανώθηκε με ευθύνη του δήμου και της ΄ένωσης Κρητών η «Ομόνοια» η γιορτή της τσικουδιάς. Ολόκληρη η λεωφόρος Αγίου Κωνσταντίνου ήταν γεμάτη κόσμο, ενώ κρητικά συγκροτήματα έπαιζαν μαντινάδες και γνωστά δημοτικά τραγούδια της Μεγαλονήσου.

•Πριν λίγες μέρες σε πολύ γνωστή ψαροταβέρνα των βορείων προαστίων έτρωγαν ο Γ. Παπανδρέου με την σύζυγο του και ο Μίμης Ανδρουλάκης. Δεν πιστεύω να συζήταγαν για τον Πειραιά…

• Επικίνδυνο χαρακτηρίζει το λιμάνι της Αίγινας το τοπικό λιμεναρχείο και μάλιστα έχει στείλει και σχετικό σήμα στις προιστάμενες αρχές. Παρʼ όλα αυτά κανείς δεν συγκινείται και φυσικά κανένα έργο αποκατάστασης των ελαττωμάτων που διαπιστώνει το λιμεναρχείο δεν έχει γίνει.


Σχολιάστε εδώ