In extremis

Όπως πολύ καλά διάβασες, αγαπητέ Πέτρο, σημειώναμε: «…Όλα εξελίχθηκαν κατά το γράμμα του νόμου…».

Και κανένα υπονοούμενο δεν αφήναμε περί της νομιμότητας του διαγωνισμού. Άλλωστε, ουδείς εξ ημών ζει σε άλλον πλανήτη…

Βεβαίως, εκτός από το «γράμμα» υπάρχει και το “πνεύμα” του νόμου. Και εκεί βρίσκεται το ζήτημα.

Προκύπτουν, λοιπόν, κάποια ερωτήματα:

• Πώς είναι δυνατόν το συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα, το οποίο πολλαπλώς ευνοήθηκε και από τις κυβερνήσεις Σημίτη και τους (εκείνη την περίοδο) κατοικοεδρεύοντες στις οδούς Μητροπόλεως και Μπουμπουλίνας υπουργούς, να εμφανίζεται, έμμεσα ή άμεσα, και επί “νέας διακυβέρνησης” σε όλους τους διαγωνισμούς που έχουν σχέση με την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τον αγροτουρισμό; Και φυσικά να τους κερδίζει…

• Δύναται, αλήθεια, νομικά ένα ίδρυμα να συμμετέχει σε διαγωνισμό του Δημοσίου, συνεργαζόμενο με πολυεθνική ανώνυμη εταιρεία; Και αν δύναται, μήπως είναι “ολίγον υπερβολικό” για τα ειωθότα;

• Πώς είναι δυνατόν το υπουργείο Πολιτισμού να λαμβάνει -όλως τυχαίως, δεν το αμφισβητώ…- αποφάσεις περί της Λυρικής Σκηνής (που ισοδυναμούν με απαξίωσή της), οι οποίες ευνοούν την πολιτική όπερας του Μεγάρου Μουσικής; Οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους: τέσσερις νέες όπερες φέτος στο Μέγαρο, το ίδιο περσινό ρεπερτόριο η “ακέφαλη” (από καλλιτεχνικό διευθυντή) Λυρική.

• Γιατί δεν είσαι λίγο προσεκτικότερος, αγαπητέ Πέτρο, και φωτογραφίζεσαι “φόρα παρτίδα”, με στυλάκι μαικήνα και πούρο στο χέρι, στο περιοδικό του ιδίου συγκροτήματος και γιατί συναντάς συχνά πυκνά τον απεσταλμένο μεγαλοδημοσιογράφο;

• Όσο για το επιχείρημα που, όπως μαθαίνω, προβάλλουν στενοί συνεργάτες σου, ότι “εσύ δεν έχεις δικαίωμα υπογραφής και πως η Φάνη, ως αναπληρώτρια, έχει υπογράψει τον συγκεκριμένο διαγωνισμό”, το θεωρώ ποταπό και “χτύπημα κάτω από τη ζώνη” στη Φάνη. Διότι άπαντες γνωρίζουν πως, επειδή υπουργός Πολιτισμού παραμένει -να δούμε έως πότε- ο πρωθυπουργός, η Φάνη ως αναπληρώτρια έχει μεν το δικαίωμα υπογραφής, όχι όμως και το χαρτοφυλάκιο του πολιτισμού (ασχολείται κατά βάση μόνο με τα ολυμπιακά ακίνητα και τα συναφή), εσύ δε έχεις όλες τις αρμοδιότητες, όχι όμως το τυπικό δικαίωμα της υπογραφής. Άρα ας μη μετατοπίζουν οι συνεργάτες σου τις ευθύνες στη Φάνη. Γι’ αυτήν έχουμε -εν καιρώ- άλλα… ράμματα για τη γούνα της! Προφανώς, λοιπόν, όλα εξελίχθηκαν νόμιμα κατά το “γράμμα” του νόμου. Ουδείς ψόγος επ’ αυτού. Αλλά εκείνο το ρητό με τη γυναίκα του Καίσαρα το γνωρίζεις. Έτσι δεν είναι, αγαπητέ Πέτρο;

@ Είμαι βέβαιος πως ο Γιώργος Βουλγαράκης δεν το γνωρίζει. Αλλά οφείλει να το μάθει και να πράξει τα δέοντα. Το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας, λοιπόν, λίγες ώρες μετά την επίθεση σε χρηματαποστολή στον Κηφισό, μοτοσικλετιστές της “ομάδας Ζ” αναστάτωσαν όλη την περιοχή των Αμπελοκήπων, τρέχοντας μανιασμένα στη λεωφόρο Κηφισίας και στην Πανόρμου.
Αυτοκίνητα σταματούσαν, η κυκλοφορία διακόπηκε, οι πεζοί έτρεχαν να ανεβούν στο πεζοδρόμιο και όλοι πίστευαν ότι συνέβη κάτι σοβαρό. Λάθος. Επρόκειτο περί… επίδειξης για το συνεργείο τηλεοπτικού καναλιού που ακολουθούσε τους “ζητάδες”, προφανώς γιατί χρειαζόταν πλάνα για να “ντύσει” (όπως λένε στην τηλεοπτική αργκό) το θέμα της ληστείας. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά…

@ Όπως πληροφορούμαι, η υπόθεση έχει φτάσει στη Ρηγίλλης και έχει διαταχθεί έρευνα σε βάθος προκειμένου να στηθούν πειθαρχικά δικαστήρια. Ο λόγος για πρώην πρόεδρο νομαρχιακής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας σε… ανατολικό νομό της Θεσσαλίας (50%-50% πιθανότητες έχετε…), ο οποίος “συνελήφθη κλέπτων οπώρας” από τον νυν πρόεδρο της ΝΟΔΕ. Συγκεκριμένα, ο πρώην πρόεδρος κατηγορείται από τον νυν ότι υπεξαίρεσε περίπου 80.000 ευρώ από τις εγγραφές των μελών του κόμματος λίγο πριν από τις εκλογές του 2000, ενώ ένα άλλο αρκετά μεγάλο ποσό που δαπανήθηκε από το κόμμα για μετακινήσεις ετεροδημοτών φαίνεται ότι δεν καλύπτεται από τα νόμιμα παραστατικά έγγραφα. Το ενδιαφέρον είναι πως ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ παραμένει ισχυρός κομματικός παράγοντας στον νομό, αναβαθμίστηκε στις τελευταίες νομαρχιακές εκλογές και σε νομαρχιακό σύμβουλο και η κατάσταση περιπλέκεται, καθώς απειλεί πως “εάν τον εκθέσουν, η δυσωδία θα φτάσει μέχρι το Κοινοβούλιο, πιθανώς και κάποια υπουργικά γραφεία”. Όμορφος κόσμος, ηθικός, νεοδημοκρατικός!

@ Η ιστορία είναι μερικών μηνών, αλλά έχει… πικάντικο ενδιαφέρον. Υψηλόβαθμο στέλεχος κρατικού οργανισμού, που ανήκει σε υπουργείο της “θετικής επικαιρότητας” πρόσφατα, επισκέφθηκε κατόπιν επίσημης προσκλήσεως τα Αραβικά Εμιράτα. Μετά από μία κουραστική μέρα συναντήσεων, επαφών και συμφωνιών, ο βαθύπλουτος σεΐχης και αρχηγός του κράτους προσκάλεσε τον υψηλόβαθμο έλληνα αξιωματούχο και την αποστολή σε δείπνο. Το φαγητό ήταν εξαίσιο, το περιβάλλον κάτι από “χίλιες και μία νύχτες”, η φιλοξενία άψογη. Κάποια στιγμή η ελληνική αντιπροσωπεία αποσύρθηκε στα δωμάτιά της. Ο έλληνας αξιωματούχος μπήκε στο δικό του δωμάτιο και έκπληκτος διαπίστωσε ότι τον περίμεναν εκεί με “ελαφρά περιβολή” δύο πανέμορφες κυρίες, μία Ευρωπαία και μία Περσίδα, που του εξήγησαν πως είναι “δώρο από τον σεΐχη”.
Δεν γνωρίζω εάν ο έλληνας αξιωματούχος έκανε χρήση του “δώρου” του ή το παρέδωσε, όπως κάνουν οι επίσημοι όταν τα δώρα υπερβαίνουν κάποια αξία, γνωρίζω όμως πως στην Αθήνα όταν κυβερνητικά στελέχη και διοικητές ΔΕΚΟ πληροφορήθηκαν το περιστατικό, ζήτησαν να πραγματοποιήσουν επαγγελματικό ταξίδι στα Αραβικά Εμιράτα!

@ Στα πρόθυρα σοβαρού ενδοκυβερνητικού επεισοδίου έχουν φτάσει υπουργοί και βουλευτές που επιβουλεύονται τις θέσεις των πρώτων. Μαθαίνω πως ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, όπου βρεθεί και όπου σταθεί, έχει να πει τα… καλύτερα για τον υπουργό Ναυτιλίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη. “Τι έχει κάνει ο Κεφαλογιάννης που δεν θα το έκανα καλύτερα εγώ”, φέρεται ειπών σε νεοδημοκρατική συντροφιά. Πιθανώς να έχει δίκιο, το περιστατικό, όμως, αντανακλά την απουσία αλληλεγγύης μεταξύ των κυβερνώντων.
Ένα άλλο δίδυμο-φωτιά είναι εκείνο του γραμματέα του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη (όχι με τον Ρουσόπουλο, αυτό το γνωρίζετε…) με την όμορφη και δυναμική βουλευτή Μαγνησίας Ζέτα Μακρή. Η κόντρα τους ξεκίνησε μετά την αυτονόμηση της Ζέτας στα αγροτικά και την ένταξή της στην ομάδα του λαρισαίου βουλευτή Μάξιμου Χαρακόπουλου που στήριξε τους… Κοκκινούληδες, δημιουργώντας προβλήματα στην εικόνα της ΝΔ στον κάμπο. Ο Βαγγέλης εμφανίζεται να θέλει να… φάει ζωντανή τη Ζέτα, τόσο που ορισμένοι αναζητούν και άλλους (πολιτικούς) λόγους, διότι η εξήγηση περί τα αγροτικά δεν φαντάζει επαρκής.

@ Απομονωμένη, κατηφής και προβληματισμένη περιφέρεται πλέον στους διαδρόμους της Βουλής η όμορφη Έλενα από τη Θεσσαλονίκη. Όσοι την είδαν προ ημερών στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ έλεγαν πως δεν είναι πλέον το χαρωπό κορίτσι που ήταν. Γνωρίζω τον λόγο και σας τον αποκαλύπτω. Η 29χρονη Έλενα έχει στενοχωρηθεί με τις διαστάσεις που έλαβε το αθώο πάρτι που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη (κατά την εκεί παρουσία του Καραμανλή και σύμπασας της κυβέρνησης), στο οποίο ο εντυπωσιακός χορός της και η δαγκωμένη φράουλα που… πρόσφερε σε υπουργό ανέβασαν πολύ ψηλά την αδρεναλίνη των παρισταμένων.
Η υπόθεση παραλίγο να εξελιχθεί σε μέγα ενδοκυβερνητικό επεισόδιο, καθώς άπαντες αναζητούσαν τον καταδότη, ο οποίος -όπως κατέληξε η έρευνα- δεν είναι άλλος από βουλευτή νοτίων προαστίων της Αττικής, “συνήθη ύποπτο” των μεταμεσονύχτιων τηλεοπτικών παραθύρων.
Εκείνο που δεν απεφεύχθη είναι το σοβαρότατο συζυγικό επεισόδιο στο σπίτι κυβερνητικού στελέχους που φέρεται να έχει αποδεχθεί την προσφορά της… strawberry Έλενας.
Ο εν λόγω βουλευτής, πάντως, μπήκε σε καραντίνα. Ουδέποτε θα προσκληθεί σε… πάρτι!

@ Σοβαρεύει η κρίση στην ΕΡΤ και… ακουμπά πλέον τον ίδιο τον πρόεδρο Χρήστο Παναγόπουλο, τον γενικό διευθυντή Ειδήσεων Γιάννη Παπουτσάνη και τον γενικό διευθυντή Προγράμματος Κώστα Σπυρόπουλο. Μετά την πρόκληση με το σκληρό ριάλιτι της Άννας Δρούζα (η οποία συνεχίζει… απτόητη παρά την παρέμβαση του ιδίου του κυβερνητικού εκπροσώπου και πολιτικού προϊσταμένου της ΕΡΤ), ήρθε η λογοκρισία της συνέντευξης Γιωτόπουλου, ενώ υφέρπει το “μεγάλο θέμα” που δεν είναι άλλο από το υπέρογκο κόστος της εκπομπής του Σπύρου Παπαδόπουλου “Τοις μετρητοίς”. Πολλά θα κριθούν από την έκβαση και το κόστος του πανηγυριού για το ελληνικό τραγούδι που έστησε η ΕΡΤ στη Θεσσαλονίκη ως ποιοτικό αντίβαρο στη Γιουροβίζιον. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ζημία αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ενώ είναι εμφανής η προσπάθεια του κ. Παναγόπουλου να… φτιάξει το προφίλ του μέσω της “Καθημερινής” (όπου εργαζόταν ως διευθυντής σύνταξης), από την οποία αντλεί άλλωστε και τη δύναμή του…


Σχολιάστε εδώ