Διάδρομοι και Ψίθυροι

Τους τίτλους των CosmOTE, Εθνική Τράπεζα, Γερμανός, Μυτιληναίος και Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης ξεχωρίζει η Marfin Analysis από το outperform list που εκπονεί, στο τελευταίο εβδομαδιαίο report της, στο οποίο θεωρεί επίσης ως επενδυτικές ευκαιρίες τα ΚΑΕ και την Coca-Cola στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Εγώ απλώς να σημειώσω πως εσχάτως η κινητικότητα που επιδεικνύει το τμήμα αναλύσεων της Marfin έχει δώσει πνοή σε ανάλογα τμήματα κι άλλων εγχώριων οίκων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη γενικότερη κινητικότητα εισηγμένων και διαχειριστών!

«Στους πιθανούς στόχους εξαγοράς συγκαταλέγει τη Motor Oil η Citigroup». Η είδηση πέρασε στα ψιλά, δεν θα έπρεπε όμως!

Νομίζω ότι αυτή εδώ η στήλη σάς τα είχε πει εγκαίρως. Και στον χώρο των τραπεζών οσονούπω θα γίνει το… μάλε – βράσε! Έχουμε και λέμε λοιπόν και για να μη λέτε πως τα βγάζω από το κεφάλι μου, να σας θυμίσω τι γράφανε sites και εφημερίδες μεσοβδόμαδα: «Στο επίκεντρο των deals βρίσκονται οι μικρές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και των ξένων τραπεζών που βρίσκονται στην Ελλάδα, εξέλιξη που καταδεικνύει ότι πολύ σύντομα θα επιταχυνθεί η συγκέντρωση στον κλάδο. Η Marfin Bank με την εξαγορά του 10% της Εγνατίας, αλλά και την αύξηση κεφαλαίου ύψους 400 εκατ. ευρώ που θα ολοκληρωθεί την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, φαίνεται ότι έχει κάνει κρούσεις τουλάχιστον προς 7 τράπεζες, 4 ελληνικές και 3 ξένες. H Omega Bank έχει πραγματοποιήσει διερευνητικές επαφές με 6 τράπεζες, 4 ελληνικές και 2 ξένες, ενώ η Probank έχει δεχτεί κρούσεις από 2 τράπεζες, τη Marfin και την Proton Bank. Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκεται και η Aspis bank, η οποία πραγματοποίησε επαφές με τη γαλλική τράπεζα Caisse d’ Epargne. H γαλλική τράπεζα συνομιλεί και με την Omega Bank, ωστόσο δεν έχει ακόμη υπάρξει κάποιας μορφής συμφωνία. Τέσσερις ξένες τράπεζες, οι γαλλικές BNP Paribas και η Caisse d’ Epargne, η ισπανική Banco Santander και η Fortis επιδεικνύουν σταθερά ενδιαφέρον για την ελληνική τραπεζική αγορά. Φέρονται να έχουν πραγματοποιήσει διερευνητικές επαφές με τις Alpha, Πειραιώς, Aspis Bank, Omega Bank και Eurobank». Σχόλια δικά σας…

LOGIC DIS και PROFILE: Ένα από τα μεγαλύτερα έργα πληροφορικής για το τρέχον έτος, με προϋπολογισμό ύψους 11,5 εκατ. ευρώ, κατακυρώθηκε επίσημα στα τέλη του Σεπτέμβρη στις δύο εταιρείες. Πρόκειται για την ανάπτυξη ολοκληρωμένου πληροφορικού συστήματος για τη διαχείριση επιβατικών μεταφορών του ΟΣΕ και το σημαντικό είναι ότι εξασφαλίζει για τις δύο εταιρείες έργο κάλυψης ορίζοντα 4ετίας τουλάχιστον. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τους χαλεπούς καιρούς που διάγει εσχάτως ο κλάδος … Για να μη μιλήσω για την ίδια την LOGIC DIS και τα προβλήματα που την ταλανίζουν εσχάτως (αρνητική καθαρή θέση, προσπάθεια νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, στάση του βασικού μετόχου της -ήτοι της Eurobank). (Σ.σ.: Ποιος είπαμε ότι πρόλαβε να πάρει πολλά πολλά χαρτιά της εταιρείας;)

Στη διάθεση 5.195.060 μετοχών της Mέτκα ή ποσοστό περίπου 10% προχωρά ο Όμιλος Μυτιληναίου. Αποδέκτες του ποσοστού «περιορισμένος αριθμός ξένων κυρίως θεσμικών επενδυτών», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Όμιλος.

Γερμανός: Αναμένεται αύξηση κερδών 13-17% για τη φετινή χρήση. Πάρα ταύτα, πολλές επενδυτικές, πρωτίστως μεγάλες ΑΧΕ, τραπεζικές θυγατρικές και κάποιοι ξένοι οίκοι, εξέφραζαν μέχρι σήμερα κάποιες «επιφυλάξεις» για την περαιτέρω πορεία του τίτλου. Αν δεν κάνω λάθος, κάποιοι έσπευσαν μάλιστα να συστήσουν «διακράτηση» για το χαρτί. Εσείς τώρα τι καταλάβατε από αυτή την εξέλιξη; Τροφή για σκέψη!!!

Π. Γ.


Σχολιάστε εδώ