O Δαίμονας των δημαρχείων

Μπαίνει ο χειμώνας σιγά σιγά και θ’ αρχίσουν και τα δημαρχιακά τσιμπούσια. Ήδη ορίσθηκε στο τέλος Νοεμβρίου να πραγματοποιηθεί στην περιοχή της Θεσσαλονίκης από την ΚΕΔΚΕ, η οποία ετοιμάζει και το ετήσιο τακτικό συνέδριό της, μια ημερίδα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η εν λόγω εκδήλωση θα κρατήσει δύο ημέρες. Καταλαβαίνετε τι θα γίνει. Θα αναστενάξουν τα ξενοδοχεία και τα μπουζουξίδικα της συμπρωτεύουσας. Από τώρα πλακώνονται οι δημοτικοί σύμβουλοι των δήμων για το ποιοι θα πάνε. Μέχρι να πάρουμε σύνταξη, εμείς θα το επαναλαμβάνουμε. Έναν απολογισμό, ρε παιδιάαα!

Όλα δείχνουν ότι ο «αρραβώνας» στο Αιγάλεω μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμού οδεύει προς την τελική ευθεία εν όψει δημοτικών εκλογών. Τα πράγματα είναι λίγο μπερδεμένα βέβαια, αλλά ο Θεός είναι μεγάλος. Πριν από λίγες ημέρες τα τοπικά στελέχη του ΣΥΝ αποφάσισαν να στηρίξουν ως πρόταση τον δικηγόρο Θεόδωρο Σχοινά. Ο φίλτατος Θοδωρής ήταν νομικός σύμβουλος του δήμου επί εποχής Μυστακόπουλου. Αυτοί που ξέρουν λένε ότι ήταν το δεξί του χέρι. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όμως, δεν συμφωνούν με αυτήν την επιλογή, γιατί γνωρίζουν ότι ο Σχοινάς είναι ο πρώην τοπάρχης με άλλο πρόσωπο. Δεν ξέρω εάν τελικά βγει άκρη, αλλά μαθαίνω ότι η Χαριλάου Τρικούπη έχει σαφή προσανατολισμό για κοινό υποψήφιο. Οι φιλοδοξίες φυσικά και του Μυστακόπουλου δεν έχουν μειωθεί. Θέλει και αυτός την καρεκλίτσα. Για να δούμε τι θα γίνει τελικά.

Άρχισαν τα παρατράγουδα χωρίς καλά καλά να έχει ξεκινήσει ακόμη η Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για πρώτη χρόνια φέτος, επιτέλους, αρχίζει να λειτουργεί η περιβόητη σχολή, η οποία θα παράγει έμπειρα στελέχη που θα πλαισιώνουν τις ανώτατες βαθμίδες των ΟΤΑ. Το πρώτο στάδιο της επιλογής ήδη τελείωσε και έχουν προκριθεί 64 άτομα. Ένα μέρος των υπολοίπων εξετάσεων έχει και προφορικά. Εδώ αρχίζουν τα παράπονα και οι γκρίνιες. Μου λένε ότι το γραφείο του γενικού γραμματέα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, φίλτατου Βουτσινού, όπου υπάγεται η σχολή, δέχεται… καταιγίδα από μπιλιετάκια και, δυστυχώς, δεν μπορεί να αντισταθεί με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να πληγεί σοβαρά η προσπάθεια του υπουργείου Εσωτερικών για την καθιέρωση αυτού του σημαντικού και απαραίτητου θεσμού. Έχω την εντύπωση ότι μάλλον ο Προκόπης θα πρέπει να αναλάβει δράση, για να δείτε πώς οι σκουπιδοκάδοι θα ξεχειλίσουν από τα σημειώματα των βουλευτών.

Οργιάζουν οι φήμες για τα αίτια του άγριου ξυλοδαρμού του δημάρχου Τυλίσου Σταύρου Χαλκιαδάκη στο Ηράκλειο Κρήτης. Την ώρα που ο άτυχος δήμαρχος έβγαινε από το αυτοκίνητό του, έξω από το σπίτι του, δύο άγνωστοι του επιτέθηκαν με σιδερένιους λοστούς και τον έκαναν μαύρο στο ξύλο. Το ευτύχημα είναι πως δεν κινδυνεύει η υγεία του. Υπάλληλοι του δήμου μού είπαν ότι τα συμφέροντα με τις χρήσεις γης στην περιοχή είναι τεράστια. Με τις αποφάσεις του ο τοπάρχης έχει θίξει σοβαρά τα συμφέροντα γνωστού γαιοκτήμονα της περιοχής.

Το Λιμεναρχείο Ελευσίνας είχε δώσει άδεια για έργα προσχώσεως που ήθελε να κάνει η Χαλυβουργική στην Ελευσίνα. Οι κάτοικοι όμως ξεσηκώθηκαν, αφού έβλεπαν τη λιγοστή παραλία που έχει απομείνει να χάνεται και αυτή. Ο νομάρχης Δυτικής Αττικής, Αριστείδης Αρκουδάρης, ακύρωσε την άδεια και ζήτησε από την Πολεοδομία να μην επιτρέψει καμία κατασκευή. Η απορία μου, πάντως, παραμένει. Πώς είναι δυνατόν ο νομάρχης να είδε την καταστροφή του περιβάλλοντος και ο λιμενάρχης να υπογράφει και με τα δύο χέρια όλες τις άδειες που ζητάει κάθε βιομηχανία της περιοχής;

Όπως μαθαίνω, έντονη είναι η δραστηριότητα του Δημήτρη Μαραβέλια, προκειμένου να μπορέσει να παρουσιάσει ένα αξιόλογο ψηφοδέλτιο στις επικείμενες δημοτικές εκλογές στο Χαϊδάρι. Ο ίδιος λέει στους συνεργάτες του ότι το χαμηλό ποσοστό των προηγούμενων εκλογών οφείλεται στη λανθασμένη επιλογή προσώπων που έκανε για υποψήφιους. Η αλήθεια είναι ότι ο τοπάρχης Κυριάκος Ντηνιακός έχει υποστεί μια μικρή φθορά λόγω της μακράς θητείας του, αλλά όπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση στην πόλη στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, με διασπάσεις και έντονες διαφωνίες, δεν θα απειληθεί ουσιαστικά ούτε και σε αυτές τις εκλογές.

Μία από τα ίδια φαίνεται ότι συμβαίνει στο Καματερό παρά την παραίτηση του δημάρχου Στενού και την αντικατάστασή του από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Καμαρινόπουλο. Το σκάνδαλο με το κυριακάτικο παζάρι, το οποίο όντας ανεξέλεγκτο έχει μετατρέψει την πόλη σε ένα απέραντο τσαντίρι, και οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στη δημοτική επιχείρηση δημιουργούν μια εικόνα που η διοίκηση είναι ανίκανη να διαχειριστεί. Φυσικά ο δημαρχάρας κάθε μήνα, όπως και οι αντιδήμαρχοι, εισπράττει την επιταγούλα του με τον μισθουλάκο. Αυτό έλειπε άλλωστε. Άσε τους εργαζόμενους να πεινάνε, δήμαρχε. Εσύ να είσαι καλά.

Επειδή ο δήμαρχος Περιστερίου, συμπαθέστατος Παχατουρίδης, έχει αποδείξει ότι δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, ιδιαίτερα σε θέματα διαχείρισης δημόσιου χρήματος, μάλλον πρέπει να δει με προσοχή αυτό που θα διαβάσετε παρακάτω. Ο δήμος, λοιπόν, για τις ανάγκες ενός παιδικού σταθμού είχε νοικιάσει ένα κτίριο με μίσθωμα 1.500 ευρώ. Έληξε η σύμβαση και το ΔΣ του παιδικού σταθμού αποφάσισε να την ανανεώσει. Το νέο μίσθωμα που ορίσθηκε ήταν 3.500 ευρώ! Δηλαδή αύξηση πολύ πάνω από 100%! Αυτό δεν έχει συμβεί ούτε σε εξοπλιστικά προγράμματα. Η νέα σύμβαση έχει την υπογραφή της δημοτικής συμβούλου Πολυξένης Κορόγιαννη. Θα περιμένω απάντηση.

Έχουν λυγίσει οι μικρέμποροι στον δήμο Νίκαιας από τα αλλεπάλληλα πρόστιμα που επιβάλλει ο δήμος. Φαίνεται ότι η διοίκηση του κατά τ’ άλλα σοβαρού Μπενετάτου βρήκε τον εύκολο τρόπο να γεμίσει τα άδεια ταμεία. Πριν από λίγες ημέρες μια επιτροπή εμπόρων πήγε στο δημοτικό συμβούλιο και διαμαρτυρήθηκε για τον οικονομικό διωγμό τους. Επικεφαλής αυτής της επιτροπής ήταν ένας έμπορος της περιοχής ονόματι Τυρόπουλος. Σε εκείνη τη συνεδρίαση υπήρξε έντονη λογομαχία ανάμεσα στον αντιδήμαρχο Αντώνη Στρίγκο και την επιτροπή. Την επόμενη μέρα το πρωί όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτήν την επιτροπή δέχτηκαν στα μαγαζιά τους κλιμάκιο της τοπικής εφορίας που ζήτησε να κάνει έλεγχο στα βιβλία τους! Πολύ σύμπτωση, ρε παιδί μου. Συντρόφια, αγοράστε λαχείο! Η τύχη είναι μαζί σας! Δεν ντρεπόμαστε λέω εγώ…

Εδώ και πολύ καιρό όλοι οι δρόμοι και οι πλατείες του Κερατσινίου γεμίζουν με ανώνυμες ανακοινώσεις που κατηγορούν τη δημοτική αρχή για το έργο της. Δεν ξέρω ποιος τις μοιράζει, αλλά η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Γιατί θα πρέπει άραγε να γεμίζουν κάθε πρωί τα πεζοδρόμια με φέιγ βολάν και οι πλατείες να γίνονται σκουπιδότοποι; Δικαίωμα του καθενός φυσικά είναι να διαφωνεί με τη δημοτική αρχή. Εγώ το κάνω πρώτος. Δεν βγάζω φωτοτυπίες, όμως, την εφημερίδα και να τις πετάω στους δρόμους.

Σε μαρασμό οδηγείται η διαδημοτική επιχείρηση ΑΝΔΗΠ, η οποία έχει δημιουργηθεί από δήμους του Πειραιά. Η οικονομική της κατάσταση είναι τραγική. Ο πρόεδρός της Χρήστος Σαλαλές παραιτήθηκε χωρίς να δώσει καμία εξήγηση. Προφανώς είδε τον γκρεμό και προσπαθεί να γλιτώσει. Φίλοι μού λένε ότι, απ’ ό,τι δείχνουν τα πράγματα, την ίδια μοίρα θα έχει και το ΔΙΚΕΠΑΖ. Πρόκειται για ένα διαδημοτικό κέντρο περίθαλψης αδέσποτων ζώων! Πληρώνετε, συντρόφια. Εσείς να είστε καλά.

Βρέθηκα αυτές τις μέρες στη Σαλαμίνα. Πήγα στον δήμο Αμπελακίων για ένα ρεπορτάζ. Είδα, λοιπόν, επί της παραλίας το πεζοδρόμιο ξαφνικά να εξαφανίζεται και στη θέση του να εμφανίζονται τραπεζοκαθίσματα ενός καταστήματος που πούλαγε σουβλάκια. Μιλάμε για πλήρη καταπάτηση και της τελευταίας πεζοδρομόπλακας. Ο τοπάρχης, άραγε, περνάει καμιά βόλτα από εκεί ή τρώει τα σουβλάκια με το κεφάλι ψηλά και δεν βλέπει τίποτα; Ιδού η απορία.

Την πατριαρχική κατοικία του αποφάσισε να χτίσει το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στην Κηφισιά. Διαβάστε, όμως, τι «παιχνίδι» παίχτηκε. Με διάταγμα του 2002 είχε δοθεί η δυνατότητα κατ’ εξαίρεση με συντελεστή δόμησης 0,8 να μπορεί το Πατριαρχείο στον χώρο αυτόν να πραγματοποιήσει την ανέγερση ενός πολιτιστικού κέντρου. Μιλάμε για μεγαθήριο, εάν φανταστείτε ότι ο επιτρεπόμενος συντελεστής είναι 0,4. Διπλάσια δόμηση. Τελικά το Πατριαρχείο αποφάσισε να χτίσει κατοικία και όχι αυτό για το οποίο είχε εξαρχής παραχωρηθεί η άδεια. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε τελικά να επιτρέψει να χτιστεί κατοικία παρά την αρχική απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ που μιλούσε για πολιτιστικό κέντρο. Μου λένε οι γνωρίζοντες ότι τα σχέδια του σπιτιού προβλέπουν τέσσερα υπόγεια 700 τ.μ. και μία κατοικία με δύο διαζώματα 1.800 τ.μ. Μόλις χτιστεί, θα το φωτογραφίσω και θα το δείτε. Υπομονή.

Περισσότερα από πενήντα εκατομμύρια ευρώ έχουν καταλογιστεί με αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου στον δήμαρχο Άνω Λιοσίων, φίλτατο Παπαδήμα. Προσφάτως κατάφερε και πήρε αναστολή για ένα ποσό δεκατριών εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ήταν άμεσα εκτελεστό. Μέχρι σήμερα, πάντως, δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ. Ο δικηγόρος του τοπάρχη, πρώην αρχηγός κόμματος, έχει βρει λόγω της ικανής νομικής του επάρκειας αρκετά «παραθυράκια» για να τη σκαπουλάρει τουλάχιστον προς το παρόν. Τώρα, όμως, που μαθαίνω ότι θα πληρώνουν και τα εγγόνια τα χρέη του οφειλέτη, μάλλον θα υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα.

Λαμπάδα στον Χιωτάκη πρέπει να ανάψει ο Σταύρος Παπαδάκης για την πρόσφατη αθώωσή του από το Εφετείο Αθηνών. Πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε πέντε χρόνια για οικονομικές ατασθαλίες στη δημοτική επιχείρηση «Κηφισέας» στον δήμο των βορείων προαστίων. Δεν θα πω λεπτομέρειες, αλλά, Σταύρο μου, εσύ ξέρεις ότι του Αγίου Νικολάου πρέπει να ανάβεις κεράκι. Ούτε στα όνειρά σου τέτοια απόφαση.

Παραιτήθηκε ο αντιδήμαρχος Κερκυραίων Σπύρος Σκιαδόπουλος. Η παραίτησή του συνοδεύτηκε με σοβαρές αιχμές για τον «πόλεμο» που του έκανε ο δήμαρχος! Ο τοπάρχης Τρεπεκλής δεν απάντησε στις κατηγορίες του πρώην αντιδημάρχου του, προφανώς για να μη δώσει συνέχεια σε μια διαμάχη που υπέβοσκε εδώ και τρεις μήνες.

Μάζεψε τους φίλους και συνεργάτες του ο πρόεδρος της κοινότητας Θρακομακεδόνων Θέμης Οικονόμου και τους δεξιώθηκε στον κήπο του σπιτιού του. Παγωμένο κρασί και καλό φαγητό κράτησαν συντροφιά στους καλεσμένους του όλο το βράδυ.

Αποφασισμένος να διασπάσει τον συνδυασμό με τον οποίο εξελέγη είναι ο γιατρός Σταύρος Παπαδακάκης στον Άγιο Δημήτριο. Η πίκρα του που δεν έγινε αντιδήμαρχος ούτε για μια χρονιά προφανώς αποτελεί τον βασικό λόγο ώστε να δούμε το ΠΑΣΟΚ να έχει δύο υποψηφίους. Δεν ξέρω εάν ο Ειρηνάκης θα αντιμετωπίσει ουσιαστικό πρόβλημα, αλλά σίγουρα η εκλογή από την πρώτη Κυριακή λόγω του 42%, που θα μπορούσε να έχει, τώρα θα είναι άπιαστο όνειρο.

Στις επικείμενες εκλογές δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα για τον φίλο μου Θοδωρή Τούντα στον δήμο Γαλατσίου. Ο πρώην έχει αρχίσει υπόγειο και υπέργειο πόλεμο.

Πνίγηκαν οι δρόμοι της Καλλιθέας από την τελευταία καταιγίδα. Όλα τα φρεάτια βουλωμένα. Τα μαγαζιά πλημμύρισαν. Ο δήμαρχος ήταν στο γραφείο του μέχρι αργά το βράδυ και έβλεπε τις σταγόνες από το παράθυρο. Είχαν βγει έξω από τα σπίτια τους οι κάτοικοι και προσπαθούσαν να εμποδίσουν το νερό να μπει μέσα σε αυτά. Δήμαρχε, η βροχή σταμάτησε, μπορείς να βγεις από το γραφείο.

Ο Εξορκιστής


Σχολιάστε εδώ