«Τούρκος» η Άγκυρα από τους όρους της Αυστρίας

Αυτή είναι η γενική αίσθηση που επικρατεί τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Άγκυρα, που είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο.

Αλλά το σημαντικότερο, η τουρκική πολιτική ηγεσία είναι εκνευρισμένη έως και εξοργισμένη με την τροπή που έχουν προσλάβει οι εξελίξεις και απειλεί ακόμα και με ναυάγιο την ιστορική για τους Tούρκους 3η Οκτωβρίου.

Ακριβώς γι’ αυτό είναι ανοιχτό ως την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή το αν θα πάει τελικά αύριο ο τούρκος ΥΠΕΞ στην τελετή έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Βέβαια η Άγκυρα προφανώς παίζει το χαρτί που γνωρίζει να παίζει με επιτυχία, αυτό δηλαδή των εκβιασμών. Ωστόσο αυτήν τη φορά η ανησυχία και ο έντονος εκνευρισμός της φαίνεται να έχουν βάση, όπως και η αγωνία για το τι τελικά θα γίνει, ως την τελευταία στιγμή. Και τα «αγκάθια» για την Άγκυρα είναι δύο:

 • Η εμμονή της Αυστρίας, που θέλει να μείνει ανοιχτό το αν στο τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων η κατάληξη θα είναι η ένταξη ή η ειδική σχέση. Η Αυστρία πιέζεται να αλλάξει στάση, ακόμα και απ’ την Ελλάδα (!), όμως δεν έχει ακόμα υποκύψει στις πιέσεις.

 • Η παράγραφος 5 του διαπραγματευτικού πλαισίου, που προβλέπει την υποχρέωση της Τουρκίας να μη φέρνει εμπόδια στην είσοδο της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς.

  Η Άγκυρα έχει ενοχληθεί σφοδρά απ’ τον όρο «υποχρέωση», που αποτελεί αναμφισβήτητα επιτυχία της Κύπρου. Φοβάται πως στόχος αυτής της παραγράφου είναι η ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ και ισχυρίζεται -μάλλον φοβάται- ότι έτσι ωθείται σε έμμεση αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και δεν θέλει επ’ ουδενί να περάσει αυτό.

  Έτσι διαμηνύει πως ο τούρκος ΥΠΕΞ Α. Γκιουλ δεν θα αναχωρήσει απ’ την Άγκυρα για την τελετή έναρξης των διαπραγματεύσεων, αν δεν έχει το τελικό κείμενο του πλαισίου.

  Ένας άλλος λόγος ανησυχίας και εκνευρισμού της Τουρκίας είναι και η θέση του Ευρωκοινοβουλίου, που ζητά και την αναγνώριση της Κύπρου και την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915, δύο θέματα που προξενούν… αλλεργία στην τουρκική διπλωματία.

  Έτσι, επαναλαμβάνουμε, τα πάντα είναι ανοιχτά ως την τελευταία στιγμή.

  Πάντως, σύμφωνα με το πρόγραμμα, απόψε οι υπουργοί Εξωτερικών των «25» στο Λουξεμβούργο θα κάνουν την τελική συζήτηση για τα παραπάνω και ειδικότερα για το διαπραγματευτικό πλαίσιο.

  Αν δεν υπάρξει διαφωνία, ουσιαστικά αν πειστεί η Αυστρία να αλλάξει στάση, οι συζητήσεις θα καταλήξουν το αργότερο αύριο το μεσημέρι και στη συνέχεια, αύριο το απόγευμα, θα αρχίσει η φιέστα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Αλλά, επαναλαμβάνουμε, όλα (θα) παίζονται ως την τελευταία ώρα…


 • Σχολιάστε εδώ