Ιερείς καταγγέλλουν τον διευθυντή Θρησκευτικού του ΓΕΕΘΑ

Η νέα ένταση, με την οποία ασχολείται και η Ιερά Σύνοδος, αφορά τη Διεύθυνση Θρησκευτικού του ΓΕΕΘΑ, στην οποία υπάγονται 35 ιερείς με βαθμό αξιωματικού, οι οποίοι υπόκεινται στις τακτικές κρίσεις των Σωμάτων. Στο επίκεντρο της διαμάχης, βρίσκεται ο διευθυντής Θρησκευτικού του ΓΕΕΘΑ πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Αποστολακίδης -συνταγματάρχης, στο βαθμό- εις βάρος του οποίου εκκρεμούν αναφορές παραπόνων, αγωγές, μηνύσεις, ακόμη και ασφαλιστικά μέτρα από αρκετούς στρατιωτικούς ιερείς! Ο ίδιος, πάντως, κάνει λόγο για ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον του.

Η κατάσταση κλιμακώνεται συνεχώς, εδώ και τρία ολόκληρα χρόνια, αφού τουλάχιστον δύο ιερείς έχουν υποχρεωθεί να υποβάλουν παραίτηση! Οι κληρικοί κατηγορούν τον διευθυντή τους για κατάχρηση εξουσίας, αφού επικαλείται «επισκοπικές εξουσίες» για να μεταθέτει στην άλλη άκρη της χώρας όποιον θελήσει, έστω κι αν αυτός είναι πολύτεκνος ή έχει οικογενειακές ανάγκες που επιβάλλουν την παραμονή του στον τόπο όπου υπηρετεί. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, τρεις στρατιωτικοί κληρικοί μετατέθηκαν πολύ μακριά από τον τόπο όπου υπηρετούν και όπου ζουν οι πολυμελείς οικογένειές τους.

Και στις τρεις περιπτώσεις, οι ιερείς είχαν ενημερώσει τον διευθυντή Θρησκευτικού ότι ο Στρατιωτικός Κανονισμός δίνει το δικαίωμα στους πολύτεκνους αξιωματικούς να επιλέξουν τον τόπο όπου θα υπηρετήσουν. Όμως, εκείνος επικαλέστηκε την «επισκοπική εξουσία» που του δίνει η θέση του και προχώρησε στις μεταθέσεις, με αποτέλεσμα οι θιγόμενοι να υποβάλουν παραίτηση! Ένας από τους κληρικούς είναι το έβδομο από τα ένδεκα παιδιά πολύτεκνης οικογένειας και φροντίζει τα υπόλοιπα, ενώ ο δεύτερος είναι πολύτεκνος και υπηρετεί σε ακριτική πόλη. Ένας τρίτος στρατιωτικός ιερέας έκανε ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης για μετάθεσή του από το νησί όπου υπηρετεί και φροντίζει τους υπερήλικες και ασθενείς γονείς του, σε άλλο ακριτικό νησί του Αιγαίου!

«Όλα όσα λέγονται εναντίον μου ξεκινούν από το θέμα των μεταθέσεων. Δεν μεταθέτουμε τους πολύτεκνους, αλλά αυτούς που υπηρετούν στην ίδια φρουρά επί δέκα χρόνια, ενώ οι συνάδελφοί τους έχουν δύο και τρεις μεταθέσεις…», απαντά στις καταγγελίες ο πατέρας Γεώργιος Αποστολακίδης και υποστηρίζει ότι ένας άνδρας 45 χρόνων δεν μπορεί να θεωρείται γόνος πολύτεκνης οικογένειας.

Ωστόσο, σε βάρος του πρωτοπρεσβύτερου έχουν κατατεθεί προς την ηγεσία και αναφορές, από στρατιωτικούς ιερείς που τον κατηγορούν για συκοφαντική δυσφήμιση εις βάρος τους. Μάλιστα, ένας από τους κληρικούς, ο ταγματάρχης αρχιμανδρίτης Ιουστίνος Μαρμαρινός ο οποίος είναι προϊστάμενος του Γραφείου Θρησκευτικού του ΓΕΝ, κατήγγειλε εγγράφως τον διευθυντή του:

«Έσειε απειλητικά εναντίον μου, παρουσία του βοηθού του ιερέα, ανώνυμη επιστολή που κρατούσε στα χέρια του, η οποία περιείχε -κατά δήλωσή του- βαριές κατηγορίες εναντίον μου ότι δήθεν είμαι ομοφυλόφιλος και ότι αυτός έχει δικαίωμα να βάζει στα ατομικά μου έγγραφα κάθε σχετική καταγγελία….», γράφει στην αναφορά παραπόνων που έστειλε στο Β2 Κλάδο του ΓΕΝ!

Η υπόθεση οδηγήθηκε σε Πρόχειρη Διοικητική Εξέταση (ΠΔΕ), την οποία διενήργησε ο ταξίαρχος Γεώργιος Ρούγγας, ο οποίος συνέστησε στο πόρισμά του να εξεταστούν από το αρμόδιο όργανο οι κατηγορίες του αρχιμανδρίτη. Όμως, η υπόθεση «κόλλησε» και δεν οδηγήθηκε σε ΕΔΕ, όπως συνηθίζεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικού υποστηρίζει, στην επικοινωνία που είχαμε μαζί του, ότι η υπόθεση εκδικάστηκε και τέθηκε στο αρχείο, αλλά όταν ζητήσαμε αντίγραφο της σχετικής απόφασης, απάντησε ότι δεν του κοινοποιήθηκε.

Ο «ιερός πόλεμος» στους κόλπους του ΓΕΕΘΑ έφτασε στο σημείο να πιαστεί στα… πράσα ένας κληρικός, κατά τη διάρκεια σύσκεψης, που έγινε στις 24 Ιανουαρίου, όταν έγινε αντιληπτό ότι μαγνητοφωνούσε κρυφά όσα έλεγαν οι υπόλοιποι, άγνωστο για ποιον λόγο! Κάποιος από τους παριστάμενους αντιλήφθηκε ότι η συζήτηση ηχογραφούνταν, ακολούθησε πανδαιμόνιο και λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια οι κληρικοί! Και ενώ όλοι ζητούσαν να παρέμβει η ασφάλεια του στρατοπέδου και να γίνει κατάσχεση του μαγνητοφώνου και της κασέτας με όλα τα τυπικά, ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος το έβαλε στην… τσέπη του και αποχώρησε! Κάποιοι από τους ιερείς υπέβαλαν αναφορά στη διοίκηση του ΓΕΕΘΑ και ο διευθυντής υποχρεώθηκε να παραδώσει την κασέτα…

Όμως αυτό συνέβη με καθυστέρηση 40 ημερών, στις αρχές Μαρτίου, με αποτέλεσμα η υπόθεση να τεθεί στο αρχείο ως εκπρόθεσμη -αντί να ερευνηθεί σε βάθος όπως θα έπρεπε- και οι ιερείς να ανησυχούν μήπως ο διευθυντής τους έχει κρατήσει αντίγραφο της συνομιλίας. Κι αυτό, γιατί στη συγκεκριμένη σύσκεψη είχαν συζητηθεί και απόρρητα θρησκευτικά θέματα που, αν δημοσιοποιηθούν ποτέ, μπορεί να προκαλέσουν ζημιά σε ολόκληρο το οικοδόμημα της Ελλαδικής Εκκλησίας!

Και γι’ αυτήν την περίπτωση, ρωτήθηκε ο πατέρας Γεώργιος Αποστολακίδης και απάντησε ότι εκκρεμεί η διερεύνησή της από τον στρατιωτικό εισαγγελέα. Σε ερώτηση αν ο κληρικός τού εξήγησε γιατί μαγνητοφωνούσε τη σύσκεψη, ο διευθυντής Θρησκευτικού είπε ότι του έδωσε την εξής καταπληκτική εξήγηση:

«Ο Τριανταφυλλόπουλος γιατί μαγνητοφωνεί τις συζητήσεις του;»

Πάντως, η επίκληση «επισκοπικής εξουσίας» από τον πρωτοπρεσβύτερο, έχει αποτελέσει «αγκάθι» και στις σχέσεις της Εκκλησίας με το υπουργείο!

Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έχει επανειλημμένα υποβάλει τα παράπονά του στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου, ενώ συχνά επαναφέρει για συζήτηση στην Ιερά Σύνοδο το «πρόβλημα» -όπως το αποκαλεί- της Διεύθυνσης Θρησκευτικού. Κι αυτό, γιατί υπήρξαν και άλλα κρούσματα…

Πριν από τρία χρόνια είχε απειληθεί σοβαρό επεισόδιο, όταν ο πρωτοπρεσβύτερος Αποστολακίδης είχε επισκεφθεί την ελληνική ειρηνευτική δύναμη στην Καμπούλ του Αφγανιστάν και είχε ιερουργήσει χωρίς να ζητήσει άδεια από τον οικείο ιεράρχη, όπως προβλέπει ο κανονισμός. Αυτό προκάλεσε την έντονη έγγραφη διαμαρτυρία του μητροπολίτη Χονγκ Κονγκ κ. Νικήτα στην τότε ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και στην Ιερά Σύνοδο!


Σχολιάστε εδώ