Στην μπούκα έχει τους επιτελείς του ο Βουλγαράκης

Η αλήθεια είναι πως από ατολμία και μόνο οι ομάδες των κουκουλοφόρων δεν κατάφεραν ένα εξαιρετικά καίριο πλήγμα στην υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και στο γόητρο της Αστυνομίας… Δεν ήταν περισσότερα από 40 άτομα αυτά που πήραν μέρος στη μαζική επίθεση με μολότοφ. Ήταν, όμως, αρκετά για να αιφνιδιάσουν τη λιγοστή φρουρά των εγκαταστάσεων και να βομβαρδίσουν με εμπρηστικές βόμβες το προαύλιο, όπου ήταν σταθμευμένα δεκάδες λεωφορεία και κλούβες των ΜΑΤ.

Δεκάδες μολότοφ ανεφλέγησαν ώσπου να κατορθώσει μία διμοιρία που είχε βάρδια να ανασυνταχθεί, να βγει στο προαύλιο και να αρχίσει να απαντά στα πυρά με συνεχή χρήση χημικών. Αν οι αναρχικοί είχαν βρει το θάρρος να μπουν στον χώρο στάθμευσης -που δεν απείχε παρά λίγα μέτρα από την περίφραξη- και να πετάξουν τις μολότοφ πάνω στα λεωφορεία, ίσως σήμερα τα ΜΑΤ δεν διέθεταν μέσα για τη μετακίνησή τους!

Αντιθέτως, οι αναρχικοί οπισθοχώρησαν, όταν τα «πυρομαχικά» τους άρχισαν να λιγοστεύουν, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων να αντεπιτεθούν και να τους τρέψουν σε φυγή. Έτσι, οι εγκαταστάσεις γλίτωσαν με τη λιγότερη δυνατή φθορά, η οποία περιορίστηκε σε δεκάδες… μουντζούρες στο έδαφος.

Όπως ήταν φυσικό, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ενημερώθηκε αμέσως από την ηγεσία της ΕΛΑΣ για την επίθεση… Το τηλεφώνημα που δέχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες τον έπιασε στον ύπνο και δεν αντέδρασε αμέσως. Όμως, το πρωί της Κυριακής, όταν ζήτησε πληρέστερη ενημέρωση και έμαθε με λεπτομέρειες τι είχε συμβεί, ξέσπασε τόσο έντονα την οργή του που ακόμη και η σύζυγός του τρόμαξε!

«Τι άλλο έπρεπε να συμβεί για να πάρετε μέτρα ασφαλείας;», ρώτησε τους επιτελείς του. «Δεν είδατε τι είχε συμβεί το απόγευμα του Σαββάτου στο Πολυτεχνείο; Δεν παρατηρήσατε ότι επιτέθηκαν και στο τμήμα Εξαρχείων και σε αυτό του Ζωγράφου; Έπρεπε να σας στείλουν… φαξ ότι θα χτυπούν αστυνομικές εγκαταστάσεις;», φώναζε έξαλλος στους επιτελείς του, όταν πήγε στο γραφείο του.

Ο Γιώργος Βουλγαράκης, που πάντα φροντίζει να έχει ιδία γνώση για όλα όσα αφορούν την Αστυνομία, είχε διαισθανθεί από καιρό ότι οι αντιδράσεις για την προσπάθεια των ακροδεξιών της «Χρυσής Αυγής» να διοργανώσουν φεστιβάλ-συγκέντρωση των φασιστικών, ρατσιστικών και ναζιστικών οργανώσεων όλης της Ευρώπης θα στρέφονταν τελικά κατά της ΕΛΑΣ. Είχε διαβάσει τα μηνύματα των αναρχικών στην ιστοσελίδα τους στο Ίντερνετ, είχε διαγνώσει τις προθέσεις τους και είχε προειδοποιήσει την ηγεσία για το «καυτό» Σαββατοκύριακο που θα αντιμετώπιζε…

Το γεγονός ότι οι αστυνομικές υπηρεσίες πιάστηκαν πολλές φορές στον ύπνο, κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, ενόχλησε αφάνταστα τον υπουργό. Ο κ. Βουλγαράκης κάλεσε όλα τα ανώτατα στελέχη σε έκτακτη σύσκεψη και τα… κατσάδιασε, επειδή ο σχεδιασμός για τις πολλαπλές συγκεντρώσεις αναρχικών και ακροδεξιών δεν ήταν ικανοποιητικός. Οι μόλις 400 αστυνομικοί που χρησιμοποιήθηκαν αποδείχθηκαν λίγοι με αποτέλεσμα να γίνει κατάληψη του Πολυτεχνείου και να το χρησιμοποιήσουν οι κουκουλοφόροι ως ορμητήριο.

Την οργή του υπουργού προκάλεσε και η έλλειψη φρουράς στο ευαίσθητο τμήμα Εξαρχείων, μια τέτοια μέρα έντασης όπως το προπερασμένο Σάββατο, σε συνδυασμό μάλιστα με την παντελή έλλειψη δυνάμεων στις εξίσου καίριες εγκαταστάσεις του τμήματος Ζωγράφου και των ΜΑΤ που συνορεύουν με τον χώρο ασύλου της Πανεπιστημιούπολης.

«Και ένα παιδί να ρωτούσα, θα μου έλεγε πού θα μας χτυπούσαν!»… κάρφωνε τους επιτελείς του που δεν τολμούσαν να τον κοιτάξουν στα μάτια.

Μόνο το γεγονός ότι δεν υπήρξαν απώλειες υλικού ή τραυματισμοί έκανε τον Γιώργο Βουλγαράκη να ηρεμήσει… Ωστόσο, δεν είναι διατεθειμένος να ξεχάσει αυτά που συνέβησαν και δεν δέχεται ότι η ΕΛΑΣ, που εκτέλεσε άψογα τον σχεδιασμό των Ολυμπιακών Αγώνων, κάνει τέτοια λάθη έναν χρόνο μετά. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις ετήσιες κρίσεις του ερχόμενου Μαρτίου πολλοί θα είναι αυτοί που θα «πληρώσουν» για τις απανωτές γκάφες του περασμένου Σαββατοκύριακου!..


Σχολιάστε εδώ