ΚΚΕ: Έρχεται καταιγίδα στο Ασφαλιστικό

Σύμφωνα μάλιστα με τα ηγετικά στελέχη του κόμματος, τα πρώτα και μεγάλα θύματα των προτεινόμενων μέτρων θα είναι οι νέοι εργαζόμενοι, αυτοί δηλαδή που εισέρχονται τώρα στην αγορά εργασίας. Αυτά τα παιδιά «θα είναι τα πρώτα θύματα του νέου ʽʽκοινωνικού διαλόγου” που θέλει να στήσει σε βάρος των εργαζομένων, ακολουθώντας κατά γράμμα και την ουσία της πολιτικής και την τακτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ», έλεγε την Παρασκευή στέλεχος του κόμματος.

Την ίδια βέβαια ώρα η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου καλούσε τους εργαζόμενους να μην επιδείξουν «καμία επανάπαυση, καμία συναίνεση», και κυρίως να μην προσέλθουν «σε κανένα διάλογο με τα κόμματα της πλουτοκρατίας, τους εκπροσώπους του κεφαλαίου», τον οποίο μάλιστα χαρακτηρίζουν «αντιγραφή της γνωστής απάτης του ΠΑΣΟΚ». Η μόνη λύση, λένε στον Περισσό, είναι η «οργάνωση, η συσπείρωση και η πάλη για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση».

Όπως τονίζουν στελέχη του κόμματος, με χρόνια εμπειρίας στο εργατικά θέματα, οι δηλώσεις του υπουργού Απασχόλησης αποτελούν «προαναγγελία του τυφώνα κατεδάφισης όσων απόμειναν από τα έως τώρα αντιασφαλιστικά μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τη συναίνεση των συνδικαλιστικών ηγεσιών».

Δεν πρόκειται για προσωπικές απόψεις του υπουργού Εργασίας, συνεχίζουν, αλλά για προαποφασισμένο σχέδιο, ενταγμένο στη στρατηγική της Λισσαβώνας για την αύξηση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, η οποία θα προέλθει από τη μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης.

Τα ίδια στελέχη χαρακτηρίζουν «ψέμα» ότι τα όρια συνταξιοδότησης δεν θα υπερβούν τα 65, γιατί με τον σχετικό νόμο του ΠΑΣΟΚ, που καθιερώνει την εθελοντική δουλειά κατά δύο χρόνια μετά το 65ο έτος, με την ανεργία και με τις ελαστικές σχέσεις, καθώς και από άλλες αιτίες, το όριο θα υπερβεί τα 65 χρόνια.

Ένα ακόμη πεδίο έντονης αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση θα είναι και η διαφαινόμενη πρόθεση για αποχαρακτηρισμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και την περικοπή των λεγόμενων πρόωρων συντάξεων.

Όσο για το πλαίσιο διεκδικήσεων του ΚΚΕ, όπως λένε οι υπεύθυνοι του κόμματος, δεν είναι άλλο από την κατάργηση των αντιασφαλιστικών – αντεργατικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, την πληρωμή από το κράτος και την εργοδοσία των ασφαλιστικών ταμείων, τη σύνταξη στα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες (55 και 50 αντίστοιχα για τα βαρέα – ανθυγιεινά επαγγέλματα), τη συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια εργασίας, την κατώτερη σύνταξη στα 1.050 ευρώ, την πλήρη σύνταξη στο 80% του συνταξιοδοτικού μισθού, την υπεράσπιση, επέκταση του θεσμού των βαρέων – ανθυγιεινών επαγγελμάτων, την πλήρη – σταθερή εργασία, 7ωρο, 5νθήμερο, 35ωρο και την κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Είναι ένα πλαίσιο διεκδικήσεων, καταλήγουν στον Περισσό, που πρέπει να υποστηρίξει κάθε εργαζόμενος είτε ανήκει στο ΚΚΕ είτε όχι, ειδικά τώρα που έρχονται και τα χειρότερα.


Σχολιάστε εδώ