Πού στηρίχθηκε… ο Καραμανλής και «άδειασε» τους υπουργούς του

Ο Κ. Καραμανλής στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης παρουσιάσθηκε απόλυτα πεπεισμένος για το ορθό των λόγων του και των μεταρρυθμίσεων που ευαγγελίζεται η κυβέρνησή του. Ταυτόχρονα, επιδεικνύοντας πρωτοφανή στα χρονικά «πολιτική μαγκιά», άφησε στο περιθώριο τις όποιες αναστολές για πολιτικό κόστος και βγαίνοντας μπροστά είπε την αλήθεια, χωρίς φόβο και πάθος, αναγκάζοντας ακόμη και το… ένα τρίτο των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, όπως κατέδειξε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά, να δεχθούν τα μέτρα ως αναγκαία…

Πού, όμως, στηρίχθηκε ο πρωθυπουργός και «άδειασε» τους… λαϊκίζοντες υπουργούς του, που έταζαν λαγούς με πετραχήλια, για να μη χάσουν την εκλογική τους πελατεία;

Το «ΠΑΡΟΝ» σάς αποκαλύπτει σήμερα ότι, δέκα ημέρες πριν από την άνοδο των… μυρίων κυβερνητικών στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής έγινε δέκτης ερευνών και μελέτης της κοινής γνώμης. Ποιο ήταν το κύριο και βασικό συμπέρασμα;

Οι έλληνες πολίτες -άνδρες και γυναίκες- εμφανίζονταν απόλυτα ώριμοι, πιθανότατα περισσότερο από τις πολιτικές τους ηγεσίες, όσον αφορά την αναγκαιότητα ριζικής αλλαγής των δομών της ελληνικής κοινωνίας, με έμφαση στα θέματα που έχουν σχέση με την οικονομία και τις αποδοχές του δημόσιου τομέα.

Ειδικά στην περίπτωση της Ολυμπιακής η πλειονότητα των πολιτών θεωρεί πως «έπρεπε εδώ και πολύ καιρό να έχει κλείσει ή να έχει πωληθεί», ενώ για την άρση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ οι πολίτες δεν συμφωνούν με τη δημιουργία υπαλλήλων δύο ταχυτήτων. Υποστηρίζουν συγκεκριμένα ότι θα πρέπει εκτός από τους νέους να αρθεί η μονιμότητα και στους παλαιούς υπαλλήλους των ΔΕΚΟ.

Η ελληνική κοινωνία είναι τόσο αυστηρή απέναντι στον δημόσιο τομέα και στους υπαλλήλους, ώστε αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι η μονιμότητα των παλαιών υπαλλήλων είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη.

Ταυτόχρονα, περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους όλων των πολιτικών κομμάτων, που ρωτήθηκαν πριν από τη ΔΕΘ και έπειτα από αυτήν, ενώ θεωρούν πολύ σκληρά τα μέτρα και δεν είναι ικανοποιημένοι από την οικονομική πολιτική, την ίδια στιγμή τα θεωρούν… αναγκαία για να επιτύχει το σταθεροποιητικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Η διπλή αυτή ανάγνωση των δημοσκοπήσεων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ελληνική κοινωνία μπορεί να περνά άσχημα -όχι, πάντως, τόσο άσχημα όσο επιθυμούν τα στημένα ρεπορτάζ ορισμένων καναλιών- αλλά σταθερά πιστεύει ότι απαιτούνται αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί Έλληνες δυσπιστούν όσον αφορά την οικονομική κατάσταση των… συμπολιτών τους, θεωρώντας ότι είναι υπερβολικοί… Στο συμπέρασμα αυτό φαίνεται ότι έχουν φτάσει και ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες που τόνιζαν πριν από ημέρες πως δεν ανησυχούν και τόσο για τις τετρακόσιες με πεντακόσιες απολύσεις που καταγράφονται κάθε δεκαήμερο, διότι πρόκειται είτε για απλώς εμφανιζόμενους ως άνεργους, την ώρα που έχουν δεύτερη δουλειά, είτε για «επαγγελματίες» άνεργους, που χρόνια τώρα ζουν από τα επιδόματα, διότι δεν επιθυμούν να εργαστούν σε συγκεκριμένους τομείς που θεωρούνται… «κουραστικοί». Οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες παρατηρούσαν με αυστηρότητα, ευρισκόμενοι κοντά στο πνεύμα των εξαγγελιών Καραμανλή, ότι δεν είναι δυνατόν οι αγρότες να ζητούν συνεχώς επιδοτήσεις και βοήθεια από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, τη στιγμή κατά την οποία περισσότεροι από 50.000 αλλοδαποί εργάτες καλλιεργούν τα χωράφια τους.

Κάθε βαριά εργασία στον αγροτικό κόσμο, στις μεταφορές, στις οικοδομές, στη μεταποίηση προϊόντων, στην κατασκευή δημόσιων έργων κ.λπ. έχει «χρεωθεί» στους ξένους εργάτες, ενώ τελευταία παρατηρείται το φαινόμενο να χρησιμοποιούνται αλλοδαποί και για διοικητικές δουλειές -βοηθοί, γραμματείς λογιστηρίου, τηλεφωνητές, εισπράκτορες κ.λπ.- διότι οι εργασίες αυτές δεν είναι της… αρεσκείας των ελλήνων ανέργων… Τη νοοτροπία αυτή δεν φαίνεται να αποδέχεται η κυβέρνηση. Και σίγουρα θα τη φέρει σε σύγκρουση με τις κοινωνικές αυτές ομάδες, αλλά και τις κοινωνικές ομάδες μεταξύ τους…

Το κυριότερο, όμως, είναι πως την αναγκαιότητα των αλλαγών και της σκληρής πολιτικής, που ακολουθεί η κυβέρνηση, οι πολίτες τη συνδέουν με την κατάσταση που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Με απλά, ξεκάθαρα λόγια, φαίνεται ότι το σύνδρομο του παρελθόντος -επί είκοσι χρόνια το ΠΑΣΟΚ δεν διαχειριζόταν σωστά τη δημόσια περιουσία- περνάει ακόμη στον κόσμο που δίνει και νέα πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση.

Ούτε λίγο ούτε πολύ η πλειονότητα των πολιτών φαίνεται να πιστεύει ότι δεν αποτελεί άλλοθι αλλά πραγματικότητα, δύο χρόνια μετά τη νέα διακυβέρνηση, να υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία ότι ευθύνεται το ΠΑΣΟΚ για την οικονομική κατάσταση της χώρας, με την απλή λογική ότι δεν είναι δυνατόν λάθη είκοσι ετών να διορθωθούν μέσα σε δύο χρόνια. Το συμπέρασμα αυτό στερεί από το ΠΑΣΟΚ το δικαίωμα της κριτικής και φυσικά τον ισχυρισμό ότι δεν μπορεί να τα ρίχνει όλα η κυβέρνηση στο ΠΑΣΟΚ, ενώ κυβερνά επί δύο χρόνια…

Ένα άλλο στοιχείο που συνηγορεί στο γεγονός ότι από θέση ισχύος και… γνώσης για την αντίδραση του κόσμου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σκληρή οικονομική πολιτική, είναι πως οι ψηφοφόροι δεν βλέπουν με τίποτα… «να αποτελεί εναλλακτική ηγετική λύση ο Γ. Παπανδρέου»…

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι δύο τηλεφωνικές μετρήσεις μετά την ανακοίνωση των μέτρων, αλλά και το πρώτο στάδιο (επαρχία) μιας πανελλήνιας με ερωτηματολόγιο που διενεργείται, τοποθετούν τη Νέα Δημοκρατία κατά μέσο όρο 4,5 μονάδες μπροστά από το ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζει την επιτυχία αυτού που ο Καραμανλής ονομάζει «πλατιά κοινωνική συμμαχία».


Σχολιάστε εδώ