Αιρετικά

Και όταν λέμε πολιτείας εν προκειμένω, δεν εννοούμε την κυβέρνηση ή τον κρατικό φορέα διαχείρισης που σχετίζεται με την ΕΠΟ, αλλά τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης την Τρίτη θα δώσει στη δημοσιότητα την απόφαση της FIFA και όλη την αλληλογραφία που προηγήθηκε μεταξύ Καραμανλή, Μπλάτερ, Ορφανού και ΕΠΟ. Επιπλέον θα γίνει αναλυτική αναφορά στην αντιμετώπιση της ΕΠΟ από τον κ. Ορφανό στη μέχρι τώρα θητεία του, στο οικονομικό εμπάργκο της ομοσπονδίας, στις παρεμβάσεις, τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και γενικότερα στην απαξιωτική και αρνητική του στάση απέναντι στην ΕΠΟ και την πρωταθλήτρια Ευρώπης Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας. Η ΕΠΟ χρωστάει 7,5 εκατ. ευρώ και της οφείλονται 10 εκατ. ευρώ από τον Ορφανό και 4 εκατ. ευρώ από την ΕΠΑΕ. Είναι μόνο το οικονομικό εμπάργκο ο λόγος της μετωπικής σύγκρουσης Γκαγκάτση – Ορφανού; Όχι βεβαίως. Ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος στα του Αθλητισμού, δεν φαίνεται διατεθειμένος να τροποποιήσει τον υφιστάμενο νόμο που ο ίδιος πέρασε στη Βουλή και διευρύνει το εκλογικό σώμα ανάδειξης του ΔΣ της ΕΠΟ. Δείχνει να μη λαμβάνει υπ’ όψιν την απόφαση της FIFA και κυρίως εκ της παρελθούσης στάσης του έχει δημιουργήσει ακραίο κλίμα σχέσεων συνεργασίας με την ΕΠΟ ακόμη και στα αυτονόητα. Ακόμη και στη μάχη της καρέκλας που υποστηρίζει ότι δίνει ο Γκαγκάτσης και η διοίκησή του, από τη στιγμή που η ΕΠΟ είναι πελάτης της FIFA και υποστηρίζεται το συμφέρον του ως δίκαιο, οι πολιτικοί χειρισμοί του κ. Ορφανού όλο αυτό το διάστημα έχουν οδηγήσει σε επικίνδυνα άκρα την κατάσταση.

Διατεθειμένος

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης ήδη έχει δρομολογήσει συναντήσεις ενημέρωσης των κομμάτων για τις επικείμενες ενέργειές του. Αύριο με κομματικά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και την Τρίτη μετά τη συνέντευξη Τύπου με στελέχη του ΚΚΕ και του Συνασπισμού. Την προσεχή Παρασκευή συγκαλείται το ΔΣ της ΕΠΟ και ορίζεται ημερομηνία έκτακτης γενικής συνέλευσης, ώστε μετά το ματς της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου με τη Γεωργία στο Καραϊσκάκη, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να κατεβάσει τα ρολά αναστέλλοντας τη λειτουργία της. Κάτι που σημαίνει διακοπή των πρωταθλημάτων λίγες ημέρες μετά την είσοδο των ελληνικών ομάδων στο Πάμε Στοίχημα. Ο Γκαγκάτσης φέρεται διατεθειμένος να αρνηθεί και πρόσκληση του Ορφανού για διάλογο, ο οποίος υπολογίζεται, από την πλευρά της Κηφισίας 7, περί το τέλος του μήνα, μετά την επιστροφή του από το Λίβερπουλ και τη σύνοδο υπουργών των σπορ της ΕΕ.

Παραίτηση

Και γιατί ο Γκαγκάτσης να οδηγηθεί σε αυτές τις κινήσεις όταν η FIFA λέει «βρείτε τα μέχρι τον προσεχή Ιούνιο»; Γιατί κάνει αντάρτικο με το καλημέρα; Γιατί τον δουλεύει ενάμιση χρόνο ο Ορφανός; Θέλει να προλάβει χειρότερο εμπαιγμό από τον υφυπουργό Αθλητισμού; Θέλει να πιέσει για τα λεφτά; Δεν είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει την πολιτική των ισορροπιών και της συναίνεσης, αποφεύγοντας τη σύγκρουση με την κεντρική εξουσία; Και πώς θα κατεβάσει ρολά; Πώς θα αντιδράσουν Κόκκαλης, Βαρδινογιάννης και Σία; Μήπως ακριβώς αυτήν την αντίδραση θέλει να προκαλέσει ή έχει εκ των προτέρων τη συναίνεση για να προχωρήσει σε ακραίες κινήσεις και επιλογές;¨Αν πάντως ο Γκαγκάτσης δεν κάνει πίσω, ο Ορφανός θα έχει εφιαλτικό Οκτώβριο. Προτιμότερο είναι να υποβάλει παραίτηση. Αρκετά έκανε για τη Θεσσαλονίκη ως υφυπουργός. Γιατί αν πάρεις τον νόμο που πήγε στη Βουλή, είναι για να παραιτείσαι. Από ευθιξία αν μη τι άλλο…

ΥΓ.: Ας ψάξουν στο Μαξίμου, πόσοι είναι στη θέση του Γκαγκάτση και δεν μιλάνε; Εφόσον τους επιθυμεί το σύστημα, οφείλει να τους αντιμετωπίζει το ίδιο.


Απόλυτο ασυμβίβαστο

Η… «παράσταση» έλαβε τέλος. Ποια «παράσταση»; Αυτή που είχε δοθεί πριν από λίγες ημέρες κατά την επίσκεψη του κ. Κόκκαλη στο γραφείο του υφυπουργού περί τον Αθλητισμό Ορφανού. Δευτερεύον θέμα το ασυμβίβαστο, είχε πει ο πρόεδρος του Ολυμπιακού τότε και το πρωτεύον ήταν η… αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μετά το μήνυμα του Αλογοσκούφη, του «τσάρου» της οικονομίας, αποδεικνύεται ότι οι όποιες προσπάθειες για να γίνει… τριτεύον το θέμα του ασυμβίβαστου απέτυχαν παταγωδώς. Και ο Κόκκαλης πλέον καλείται να διαλέξει: Ολυμπιακό ή Intralot. Ούτε συγγενή δευτέρου βαθμού δεν επιτρέπει το απόλυτο ασυμβίβαστο. «Καμήλα» ο Καραμανλής στο πείσμα. Είχε δίκιο ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος που επέμενε από εκείνη την ημέρα. Άρα, αν ο Κόκκαλης διατηρήσει τη σχέση του και με την
Intralot, ο Ολυμπιακός θα μπει στο Στοίχημα μετά τον Ιανουάριο του 2007, που λήγει και η ισχύουσα σύμβαση με την ΟΠΑΠ ΑΕ. Δηλαδή η κυβέρνηση θυσιάζει τεράστια κέρδη, που χάνουν και οι μέτοχοι, γιατί οι παίκτες μπορεί να τα αναζητήσουν αλλού με τον Ολυμπιακό εκτός Στοιχήματος. Πήγαν στράφι οι καλές κουβέντες και οι προθέσεις βοήθειας του Κόκκαλη στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Του γύρισε ευθέως την πλάτη ο Καραμανλής. Ταχυδρόμοι της επιθυμίας του ήταν οι υπόλοιποι… Αφήστε το ασφυκτικό πρέσινγκ…

Φραγή

Εκτιμώ λοιπόν ότι ο Κόκκαλης ούτε τον Ολυμπιακό θα αφήσει ούτε από την Intralot θα φύγει. Σε ό,τι αφορά την αύξηση του τζίρου που προσδοκά η κυβέρνηση με την είσοδο των ελληνικών ομάδων στο Πάμε Στοίχημα, δεν μπαίνει απλώς σε ρίσκο με τον Ολυμπιακό εκτός, αλλά θεωρείται ότι μπορεί να μείνει προσδοκία. Πέραν αυτού, το ρίσκο το έχει μέχρι το 2007 το Πάμε Στοίχημα. Τι θα το εμποδίσει να βάλει φραγή στα ελληνικά ματς; Και πέραν αυτού ο νόμος εσωτερικού με τον νόμο εξωτερικού για το συγκεκριμένο θέμα τι τύχη μπορεί να έχει σε ενδεχόμενη προσφυγή μετόχων στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και τι επιπτώσεις; Ο Κόκκαλης λοιπόν δεν θα αντιδράσει στο απόλυτο ασυμβίβαστο και ως πρώτη αντίδραση από τους κόλπους της εταιρείας στοιχημάτων εκτιμήθηκε ότι το πρόβλημα δεν το έχει ο επιχειρηματίας αλλά η κυβέρνηση. Το γιατί προφανώς θα φανεί στην πορεία. Είτε σε επίπεδο επικοινωνιακών αντιδράσεων, οικονομικής ζημίας ή εύρυθμης λειτουργίας.
Και στο φινάλε γιατί να αντιδράσει ο Κόκκαλης; Μπορεί να αντιδράσουν άλλοι και ο Κόκκαλης ως επιχειρηματίας, που φαίνεται να χάνει και να πηγαίνει στη γωνία, στην ουσία να βγει πολλές φορές πάνω ωφελημένος. Και ο Καραμανλής ασυμβίβαστος και μάγκας και ο Κόκκαλης ευχαριστημένος. Υπάρχουν τρόποι για όλα ανάμεσα στην πολιτική και τους πολύπλευρα δραστηριοποιημένους επιχειρηματίες…

Παράρτημα

Έγινε η ειδική διαδρομή του Ράλι Ακρόπολις στο ΟΑΚΑ, το θυμάστε, που γέμισε με 70.000 κόσμο το Στάδιο. Ο Κουκοδήμος έτρεχε, ο Ορφανός το πούλαγε πολιτικά προς τα έξω. Ακόμη χρωστάει τα 300.000 ευρώ στην ΕΛΠΑ του Δεσποτόπουλου από πέρσι. Πάει ο Κουκοδήμος, παίρνει το Πανευρωπαϊκό γυναικών-νεανίδων ενόργανης γυμναστικής για τον Βόλο το 2006, υπογράφει 100.000 ευρώ ο Ορφανός, συμβολή της ΓΓΑ από τα 600.000 ευρώ που απαιτούνται και καλύπτονται από το υπουργείο Εσωτερικών και χορηγούς που έτρεχε να βρει ο «Κούκος». Για την Παγκόσμια Γυμνασιάδα, που η ΓΓΑ θα βάλει 2 εκατ. ευρώ, έχει λεφτά ο Ορφανός. Και πέρα απ’ όλα αυτά το πολιτικό «μαγαζί» της Κηφισίας 7, κ. Καραμανλή, σε έναν χώρο όπως ο αθλητισμός δεν μπορεί να λειτουργεί με τη λογική του πολιτικού παραρτήματος της εκλογικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης, όσο και αν αυτό ενοχλεί.
Ούτε με τη λογική του Λουδοβίκου του χώρου από την πλευρά του Ορφανού ούτε τρεις λαλούν και δυο χορεύουν. Είτε σου τα λένε είτε όχι, έτσι είναι. Και έρχονται δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές οσονούπω…
Εκεί θα γίνει η καταγραφή της δυσφορίας και τι δουλειά έχει κάνει ο καθένας…

Διαφορετικές νοοτροπίες

Έπαιξε μπάλα στον ΠΑΟΚ τη 10ετία του 1980 και υπήρξε συνεργάτης του Άγγελου Αναστασιάδη στον πάγκο του «Δικέφαλου του Βορρά». Ο Κώστας Λαγωνίδης σχολιάζει το φετινό ξεκίνημα του ΠΑΟΚ. «Παρουσιάστηκε ότι η ομάδα είναι έτοιμη για μεγάλα πράγματα μέσα σε ένα καλοκαίρι. Δόθηκε η εντύπωση στον κόσμο ότι όλα άλλαξαν ξαφνικά. Νέοι παίκτες, διαφορετικές νοοτροπίες. Θέλει πολλή δουλειά, χωρίς μεγάλα λόγια και υπομονή ο ΠΑΟΚ. Πάντα είχε προβλήματα. Από το 1980 δεν θυμάμαι τον ΠΑΟΚ να έχει ηρεμία. Λες και κουβαλάει κατάρα».
Για το 2-0 της Μίντελσμπρο επί της Ξάνθης: «Μπορούσε η Ξάνθη να πάρει ισοπαλία και θα την άξιζε. Δύσκολο να ανατραπεί το 2-0. Να παίξει ελεύθερα και ό,τι γίνει». Για την τραγωδία του Άρη στο Ολίμπικο από τη Ρόμα ο Λαγωνίδης είπε: «Ήταν αναμενόμενη. Άσχημο για τους παίκτες».
Για το Ζενίτ-ΑΕΚ: «Πονηρή ισοπαλία. Ίδιες οι πιθανότητες πρόκρισης. Η Ζενίτ έχει στο κέντρο και την επίθεση ταλαντούχους παίκτες και θέλει προσοχή». Για τον Παναθηναϊκό: «Οι αλλεπάλληλες αλλαγές παικτών διέλυσαν τη συνοχή, εμφάνισαν σημάδια απειθαρχίας και προέκυψαν στοιχεία πανικού. Θέλει χρόνο ο Παναθηναϊκός για να συνέλθει. Ο Ολυμπιακός ήταν απογοήτευση στο ξεκίνημα. Έφαγε σφαλιάρα. Ξαφνικά δεν μπορεί να βγαίνουν όλοι άχρηστοι. Απογοητευτική η φετινή εικόνα των ομάδων στην Ευρώπη. Κρίμα… Ούτε μία νίκη στην Ευρώπη. Είναι θλιβερό για το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Άρνηση

Η ΕΠΑΕ περιμένει από τον Παπαλάκη να της στέλνει στοιχεία από τους φακέλους των ΠΑΕ. Ο Κούγιας ως μέλος του ΔΣ της ΕΠΑΕ, που είχε κατά νου να προχωρήσει σε πιο ουσιαστικό έλεγχο των ΠΑΕ, να γινόταν και επιτροπή, μέχρι στιγμής δεν έχει αντιδράσει στην άρνηση της ΕΕΑ. Αν προκύψει νέα άρνηση της επιτροπής Παπαλάκη να συνεργαστεί με την ΕΠΑΕ, τι γίνεται; «Δεν έχει να φοβηθεί κάτι η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού από τη συνεργασία της με την ΕΠΑΕ. Αν τελικώς αρνηθεί, θα προκύψουν πολλά ερωτηματικά. Η ΕΠΑΕ δεν έχει στόχο να αποτρέψει αποφάσεις της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Εμμονή της ΕΕΑ στην άρνηση της συνεργασίας δίνει το δικαίωμα σε σκέψεις ότι διατηρούνται επιφυλάξεις ώστε να μην εκτεθούν. Και ο κύριος Παπαλάκης και η επιτροπή του».

Κατήφορος

Ούτε να μιλήσει δεν είχε διάθεση ο τερματοφύλακας του Άρη Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος. Και τι διάθεση να έχει το παλικάρι.
Ήθελε και σταμάτησε στα πέντε γκολ η Ρόμα. Και τι σύγκριση να κάνεις; Ο προϋπολογισμός της Ρόμα είναι… 102 εκατ. ευρώ και του Άρη για τρία χρόνια 5 εκατ. ευρώ. Όσα παίρνει για έναν χρόνο ο ποδοσφαιριστής Τότι. Το χειρότερο είναι ότι ο Άρης έχει πάρει τον κατήφορο και δεν υπάρχει τίποτα να τον σταματήσει…

Νομικά αγράμματη

Ο καθηγητής του Ποινικού Δικαίου Αλέξανδρος Κατσαντώνης υπερασπίστηκε την αίτηση του Χούλη στην ΕΕΑ. Πήρα τον καθηγητή και του ζήτησα να σχολιάσει την απόφαση απόρριψης μεταβίβασης των μετοχών του Ηρακλή.
«Νομικά αγράμματη είναι η απόφαση. Ο Παπαλάκης και ο εισηγητής Σιμόπουλος, οι οποίοι είναι άριστοι νομικοί, μου δημιουργούν σοβαρές απορίες σε σχέση με το αν η απόφαση είναι απόρροια διάθεσης απονομής δικαιοσύνης ή παρεισέφρησαν σκοπιμότητες. Άλλωστε δεν γνωρίζουμε μέχρι στιγμής εάν υπήρξε μειοψηφία ή ήταν ομόφωνη. Πάντως η πρώτη επαφή μου με την απονομή της αθλητικής δικαιοσύνης υπήρξε απογοητευτική. Με ικανοποιεί η παρήγορη σκέψη ότι στη χώρα μας όλα διορθώνονται. Δυστυχώς το λυπηρό είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις κρίνεται η τύχη ιστορικών σωματείων όπως λόγου χάρη ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης. Παρεμβάλλονται προσκόμματα στη λειτουργία μεγάλων σωματείων». Ο Κατσαντώνης στάθηκε μόνο στο καθαρά νομικό θέμα και την ερμηνεία του. Σε ό,τι αφορά το «πόθεν έσχες» του Χούλη, δεν μπήκε. Ο χρηματοδότης του Ηρακλή πάντως εισέπραξε απόρριψη από την κρατική επιτροπή του Παπαλάκη, αλλά το κράτος από την άλλη πόρτα δέχθηκε τα 110.000 ευρώ ως πρώτη δόση εξόφλησης χρεών της προηγούμενης διοίκησης στην εφορία. Δηλαδή αποδεκτή η ρύθμιση των χρεών και η είσπραξη χρημάτων, αλλά απόρριψη της αίτησης μεταβίβασης των μετοχών, γιατί τα λεφτά του Χούλη κατά την κρίση της επιτροπής Παπαλάκη δεν δικαιολογούνται στο «πόθεν έσχες». Ναι, όλα αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα. Μόνο εδώ γίνονται όλα… Ρώτησα λοιπόν τον καθηγητή Κατσαντώνη αν οι ισχυρισμοί του συναδέλφου του Βασίλη Καπερνάρου για το νομικό θέμα ήταν ορθοί.
«Αστειεύεσαι. Είχε απόλυτο δίκιο. Είναι λάθος νομικά η απόφαση της επιτροπής Παπαλάκη και οφείλεται στη σύγχυση μεταξύ εκτελεστότητας της απόφασης και αμετακλήτου…».
Ο καθηγητής ποινικολόγος είναι πολέμιος του ντόπινγκ και τον ρώτησα για τη δυνατότητα παρέμβασης που έχουν νομικά οι εισαγγελείς. «Όχι μόνο ο αθλητικός εισαγγελέας αλλά όλοι οι εισαγγελείς της χώρας έχουν και δυνατότητα και υποχρέωση αυτεπάγγελτης παρέμβασης. Και σε αυτόν που ντοπάρει και σε αυτόν που ντοπάρεται και στους συναθλητές που γνωρίζουν και στα σωματεία. Και οι ποινές για αυτόν που ντοπάρει είναι 5 χρόνια, ενώ για όσους ντοπάρονται 3 χρόνια».

Απόφαση

Έγινε η κλήρωση των αθλητικών δικαστών της Θεσσαλονίκης. Από εννέα υποψήφιους θα κληρωθούν οι τρεις. Από τις 17 Αυγούστου η ΕΠΑΕ είχε στείλει στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης το σχετικό αίτημα. Οι δικαστές θα πάρουν τον διορισμό, το θέμα είναι πού θα… δικάζουν. Η υπουργική απόφαση του Ορφανού που θα προσδιορίζει την έδρα και η στελέχωση των γραφείων με υπαλλήλους και τα απαραίτητα είναι ακόμη… ζητούμενο. Ο δικηγόρος Θεσσαλονίκης Δημήτρης Μόκκας μέχρι υπόμνημα έχει καταθέσει στον Ορφανό και ακόμη περιμένει. Οι δικαστές, όταν βγει η απόφαση, προσδιοριστεί η έδρα, γίνουν τα γραφεία και λειτουργήσουν, θα εκδικάζουν υποθέσεις που θα καλύπτουν τις γεωγραφικές περιοχές της Ηπείρου, της Θεσσαλίας μέχρι τον Έβρο για Α΄, Β΄, Γ΄ Εθνική. Επιπλέον, υπολειτουργεί και το παράρτημα του ΑΣΕΑΔ. Έτσι, για να μετακινηθεί ένας παίκτης του βόλεϊ από τον ΠΑΟΚ στον Ηρακλή πρέπει να κατέβει στην Αθήνα. Μέχρι ο Βίκτωρας ασχολήθηκε με το θέμα, αλλά ο Ορφανός δεν βιάζεται. Γιατί θα πρέπει να πληρώνει και η ΓΓΑ τα έξοδα…

Τρίτη αίτηση Χούλη

Η δεύτερη απόρριψη μεταβίβασης των μετοχών της ΠΑΕ Ηρακλής στον χρηματοδότη Δημήτρη Χούλη από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού εν αρχή μπορεί να προκάλεσε αμηχανία, αλλά στη συνέχεια οι αντιδράσεις κάθε άλλο παρά υποδηλώνουν ότι εγκαταλείπεται η προσπάθεια και η σχέση με τον Ηρακλή. Ο Χούλης, που συνεχίζει χωρίς πρόβλημα να εκτελεί… χρέη γενικού διευθυντή στην ΠΑΕ Ηρακλής, στις 4 Οκτωβρίου που λήγει η περίοδος της αναστολής της ποινής, κάτι που αποδέχεται και η ΕΕΑ, επανέρχεται με τρίτη αίτηση. Ο χρηματοδότης του Ηρακλή, σχολιάζοντας την απόρριψη της αίτησής του, είπε: «Τους προσκομίσαμε αναλυτικά στοιχεία για το πόθεν έσχες. Καλέσαμε δημόσια το ΣΔΟΕ να έρθει για έλεγχο. Περιμένω το σκεπτικό της απόφασής τους. Δεν κάνω πίσω με τίποτα. Και όχι μόνο αυτό. Αν έστω και με υπονοούμενα αφήνουν να εννοηθεί ότι κάνω άλλη δουλειά, θα τους κυνηγήσω ποινικά μέχρι εκεί που δεν παίρνει. Και η αποζημίωση θα είναι πολύ μεγάλη. Ανοίγεται βεντέτα μέχρι τέλους με αυτούς τους κυρίους. Πλέον με την εμμονή που τους διακατέχει και με τον τρόπο που ερμηνεύουν και λειτουργούν, προκαλούν επιδεικτικά. Ο κόσμος του Ηρακλή δεν έχει κανέναν λόγο να ανησυχεί. Θα οδηγηθούμε στα άκρα και στο τέλος θα φανεί ποιος λέει την αλήθεια, πού γίνονται διακρίσεις και γιατί γίνεται ανελέητος πόλεμος σε μένα».

Αποβολή

Την περίπτωση του υιού Σταύρου Ψωμιάδη την «καθάρισε» ο Παπαλάκης με συνοπτικές διαδικασίες μέσα σε μισή ώρα. Έπιασε τον νεαρό γιο του Μάκη, τον βομβάρδισε με ερωτήσεις, τον μπέρδεψε και έκλεισε το θέμα. Ο δήμαρχος Νέων Λιοσίων, Νίκος Παπαδήμας, που έλεγε ότι δεν είχε τι να κάνει και ήταν περαστικός από την ΕΕΑ, έφυγε «σβηστός», χωρίς σχόλια. Τώρα τι θα κάνει ο Παπαλάκης, όταν ο Μάκης Ψωμιάδης καπνίζει το πούρο του στις εξέδρες του «Γιάννης Παθιακάκης» και φωνάζει στους παίκτες «κελαηδήστε αηδόνια μου»; Κανονικά και με ενδείξεις ότι ο Ψωμιάδης συμμετέχει στον Ακράτητο παρότι οι μετοχές είναι στις Δημοτικές Επιχειρήσεις, οφείλει να προχωρήσει σε αποβολή του Ακράτητου από το πρωτάθλημα. Γιατί ο Σταύρος Ψωμιάδης θα φύγει στην Αγγλία να συνεχίσει τις σπουδές του… Και τι θα κάνει ο «Big Mac» μετά την απόρριψη του Παπαλάκη; Θα κάνει… δωρεά τα… αηδόνια (παίκτες) που πήγε στον Ακράτητο; Όχι, βέβαια…

Λόγος

Ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ Αλέξανδρος Λυκουρέζος είχε επί μιάμιση ώρα συνάντηση με τον Ορφανό στο γραφείο του. Μόνος ήταν ο πρόεδρος της λίγκας και συζήτησε με τον Ορφανό το νέο μοντέλο που επιθυμούν να λειτουργήσει η ΕΠΑΕ. Ένα… μείγμα με τις προτάσεις της σούπερ λίγκας. Θα τα θεσμοθετήσει ο Ορφανός για το επόμενο πρωτάθλημα. Που σημαίνει ότι ο Λυκουρέζος συνεχίζει να είναι πρόεδρος μέχρι να αλλάξει το πλαίσιο λειτουργίας της ΕΠΑΕ. Δηλαδή τελευταία σεζόν εν ισχύι το πολύχρονο καθεστώς… Βεβαίως όπως έχει αποδειχθεί, σίγουρη θέση δεν μπορείς να παίρνεις για τέτοιου είδους θέματα.
Όσο διατηρούνται οι ισορροπίες ο Λυκουρέζος δεν έχει λόγο να φύγει. Του έδωσε και υποσχέσεις νομοθετικής τροποποίησης του υφιστάμενου μοντέλου της ΕΠΑΕ από το νέο πρωτάθλημα. Από χρόνο σε χρόνο το πάει ο Ορφανός. Καλό το κόλπο. Έχει δράκο το παραμύθι.

Ν. Τσιαντάκης: Ο Ολυμπιακός πλήρωσε την υπεροψία του

Η απογοητευτική εμφάνιση του νταμπλούχου Ολυμπιακού και η βαριά του ήττα μέσα στο Καραϊσκάκη από την παραπαίουσα στο νορβηγικό πρωτάθλημα Ρόζενμποργκ με το… καλημέρα στο Τσάμπιονς Λιγκ, σόκαρε τους «ερυθρόλευκους». Ο βετεράνος διεθνής άσος Νίκος Τσιαντάκης σκιαγραφεί το «Βατερλώ» στο Καραϊσκάκη: «Πίκρα και απογοήτευση. Κανείς δεν περίμενε με τη Ρόζενμποργκ άλλο αποτέλεσμα εκτός από νίκη μέσα στο Καραϊσκάκη. Αποδείχτηκε ότι αν δεν είσαι σοβαρός στο Τσάμπιονς Λιγκ, μπορεί να εκτεθείς από οποιαδήποτε ομάδα. Ο Ολυμπιακός πλήρωσε την υπεροψία του. Οι παίκτες του υποτίμησαν τους Νορβηγούς και είχαν κλειστά τα αφτιά τους όταν τους προειδοποιούσε ο Σόλιντ. Όταν ‘‘ξύπνησαν” μετά το 2-1, ήταν αργά. Έπεσαν πάνω και στον τερματοφύλακα της Ρόζενμποργκ (Γιόνσεν) που τους εμπόδισε να ισοφαρίσουν και να γυρίσουν το παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός δεν μπήκε αποφασισμένος να τελειώσει το παιχνίδι. Να δείξει εξαρχής στον αντίπαλο τις προθέσεις του. Γιατί έδινε καθοριστικό παιχνίδι στο ξεκίνημα της διοργάνωσης και πέταξε την πιο ουσιαστική του ευκαιρία. Όταν χάνεις από τη χειρότερη ομάδα του ομίλου, δεν μπορείς να έχεις φιλοδοξίες, να έχεις συνέχεια το Τσάμπιονς Λιγκ. Ο τρόπος παιχνιδιού του Ολυμπιακού ήταν ανορθόδοξος. Δεν έβρισκαν διαδρόμους για να περάσουν οι κάθετες μπαλιές, αλλά η κλειστή άμυνα της Ρόζενμποργκ έκανε μπλόκο και στις όποιες ενέργειες από πλάγια. Το μόνο που μένει είναι να επιδιώξει καλές εμφανίσεις για να ικανοποιήσει τον κόσμο».

Το θαύμα

Στο ποδόσφαιρο τα έχουμε δει όλα. Γι’ αυτό και ο Νίκος Τσιαντάκης λέει ότι: «Ελπίδες πρόκρισης υπάρχουν μόνο αν καταφέρει ο Ολυμπιακός να κερδίσει τη Ρεάλ στην Ισπανία και τη Λιόν στη Γαλλία. Φαντάζει σαν θαύμα, έτσι πιθανόν να έβλεπαν και οι Νορβηγοί ό,τι έγινε στο Καραϊσκάκη. Έγινε όμως».

Ευθύνη

Ο βετεράνος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Νίκος Τσιαντάκης κρίνει ελεγκτέο και επιρρίπτει ευθύνη στον νορβηγό προπονητή του Ολυμπιακού Τροντ Σόλιντ στην περίπτωση του Παντελή Καφέ. «Αν όχι από το ξεκίνημα του αγώνα, ο Σόλιντ θα μπορούσε να βάλει τον Καφέ στο παιχνίδι τουλάχιστον με το ξεκίνημα του δευτέρου΄ ημιχρόνου. Χρειαζόταν έναν δεύτερο επιθετικό αλλά δεν τον είχε, όπως φάνηκε. Ο Ντάνι είναι ανέτοιμος και γι’ αυτό δεν τον χρησιμοποίησε νωρίτερα. Ο Καφές όμως θα μπορούσε να βοηθήσει στην προσπάθεια ανατροπής του παιχνιδιού. Από κει και πέρα το άσχημο είναι ότι αυτός ο Ολυμπιακός δεν άξιζε τέτοιο ξεκίνημα απέναντι σε μια τέτοια ομάδα. Γιατί δέκα φορές να έπαιζε με τη Ρόζενμποργκ όπως είναι θα την κέρδιζε. Και όμως την πάτησε…».

Μ. Δομάζος: Ακατάλληλος ο Μαλεζάνι για τον ΠΑΟ

Πέρα από την ιστορία που έγραψε ως ποδοσφαιριστής και τον σεβασμό που έχει από όσους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, ο Μίμης Δομάζος δεν δίστασε να πάρει θέση σε κάθε δύσκολη κατάσταση στον Παναθηναϊκό. Για την «πράσινη» τραγωδία του Ούντινε αλλά και τη μέχρι τώρα προβληματική θητεία του ιταλού προπονητή Μαλεζάνι στον Παναθηναϊκό, είπε: «Δεν ξέρω αν κάνει σωστή προπόνηση. Τι προετοιμασία έκανε αυτός ο άνθρωπος; Γιατί δεν κάθεται ξαφνικά ένας παίκτης αλλά ολόκληρη ομάδα; Μετά από φιλικό των παλαίμαχων στην Παιανία παρακολούθησα την προπόνηση. Ξαφνικά είδα τους παίκτες να φοράνε γάντια του… μποξ! Γέλασα και αναρωτήθηκα: Καλά, μποξ τούς μαθαίνει; Ένας παίκτης (Ιακουίντα) τους διέσυρε. Ποιος τον μάρκαρε; Αντί να παίξει με βάθος στην άμυνα, έπαιξε γραμμή. Δεν τον φύλαγε κανείς. Έχει τρομερή ευθύνη ο Μαλεζάνι. Τι βλέπουν οι κατάσκοποι και οι προπονητές στους αγώνες που πάνε; Δεν είδε κανείς ότι ο Ιακουίντα ήταν κίνδυνος θάνατος; Είδαμε μέχρι τον τερματοφύλακα Γκαλίνοβιτς να παίζει… σέντερ μπακ. Οι Ιταλοί έπαιξαν έξυπνα. Έδωσαν χώρο στον Παναθηναϊκό ο οποίος δεν μπορούσε να περάσει το κέντρο και τον άφησε με την ψευδαίσθηση ότι είχε τον έλεγχο του αγώνα. Ο Μαλεζάνι με ό,τι έχει δείξει μέχρι τώρα είναι ακατάλληλος για τον Παναθηναϊκό. Έτσι όπως στήνει την ομάδα δείχνει ότι φοβάται τον αντίπαλο. Στον Παναθηναϊκό είναι προπονητής. Σε 90΄λεπτά αγώνα ο Παναθηναϊκός να κάνει ένα σουτ. Πού είναι ο Παναθηναϊκός που έπαιζε με τα μεγαθήρια στα ίσα, είχε ανάπτυξη, πίεζε και δεν άφηνε τους αντιπάλους να παίξουν μπάλα;».

Ελπίδα ο Τόργκελε

Για τον ούγγρο φορ Τόργκελε μόνο είχε καλή κουβέντα να πει ο Δομάζος: «Αβοήθητος πάλεψε. Μου θυμίζει Αντωνιάδη. Με λίγη βελτίωση της τεχνικής του θα είναι πολύ χρήσιμος στον Παναθηναϊκό».

Ταλέντα

Ο Δομάζος δεν αφήνει πολλά περιθώρια ανάκαμψης του Παναθηναϊκού: «Δεν βλέπω φως στο τούνελ. Την μπάλα ή την ξέρεις και την παίζεις ή δεν έχεις τη δυνατότητα να το κάνεις. Αν χάσουν και από τον Λεβαδειακό είναι άξιοι της τύχης τους. Τελειώνουν όλα. Μόνο μια επιλογή υπάρχει τότε. Να παίξουν τα Ελληνόπουλα, που είναι ταλέντα. Χίλιες φορές και να κάνουμε υπομονή».

Τα είπε χύμα ο Στράτος

Τα είπε χύμα ο Στράτος Αποστολάκης στο ραδιόφωνο του Sportime. Κάθε πέρσι και καλύτερα, είπε ο αγρινιώτης βετεράνος άσος. Άρπα κόλλα μετεγγραφές τελευταία ώρα και ό,τι υπάρχει, είπε. Οι ομάδες το «πακέτο» του Τσάμπιονς Λιγκ θέλουν. Υπάρχουν ομάδες με 2-3 Έλληνες μόνο. Εδώ τα… αηδόνια του Ψωμιάδη στον Ακράτητο πλην του Πιπίνη ήταν όλα εισαγόμενα. Άδικο έχει ο Αποστολάκης; Τα Ελληνόπουλα στη σέντρα, είπε ο Στράτος και έχει δίκιο. Γιατί αυτό που γίνεται είναι και προκλητικό και ζημιά για το ποδόσφαιρό μας…


Σχολιάστε εδώ