Με το…κιάλι ψάχνουν την ανάκαμψη στο ΠΑΣΟΚ!

Αυτό είναι το ερώτημα που κυριαρχεί στο ΠΑΣΟΚ μετά και τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων που διενεργήθηκαν μετά την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και δείχνουν ότι:

= Το πολιτικό κλίμα δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου σε σύγκριση με τις αρχές του καλοκαιριού, όταν είχαν γίνει οι τελευταίες έρευνες πριν από τις διακοπές. Μέσα στο καλοκαίρι, όμως, η κυβέρνηση πήρε μια σειρά αντιδημοφιλών μέτρων δίχως, όπως φαίνεται, να εισπράξει κόστος.

= Το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί πλήρως να αξιοποιήσει έστω και ελάχιστα την όποια κυβερνητική φθορά.

= Το ηγετικό προφίλ του Γ. Παπανδρέου προκύπτει βαρύτατα τραυματισμένο. Μπορεί να πει κανείς, αναλύοντας τις έρευνες, ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη χειρότερη θέση και κατάσταση, αφότου ανέλαβε την ηγεσία.

= Ο Κ. Καραμανλής παραμένει πολιτικά κυρίαρχος και σε σύγκριση με τον Γιώργο έχει αποκτήσει μια υπεροχή καταλυτική και πολύ δύσκολα αντιστρέψιμη.

= Βασικά σημεία των κυβερνητικών πρωτοβουλιών συναντούν τη λαϊκή αποδοχή, όπως η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ. Ακόμα και η συνολική εμφάνιση του Καραμανλή στη ΔΕΘ αποτιμάται θετικά.

= Ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, που προσεγγίζει το 30%, κρίνει θετικά τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Επίσης, ένα αντίστοιχα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προτιμά τον Καραμανλή (!), ενώ πιστεύει πως θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές.

= Η συσπείρωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι χαμηλότερη από αυτήν του κυβερνώντος κόμματος, παρά τις προσπάθειες της ηγεσίας της Χαρ. Τρικούπη να «ξυπνήσει» την εναπομείνασα κομματική βάση.

= Στη λεγόμενη παράσταση νίκης η υπεροχή της ΝΔ είναι συντριπτική.

Και επειδή η φτώχεια φέρνει γκρίνια, αυτό που κυριαρχεί στο ΠΑΣΟΚ (και) αυτήν την περίοδο είναι η οξύτατη αμφισβήτηση του Γιώργου, η απογοήτευση, η ηττοπάθεια, αλλά και η οργή για την ανικανότητα αρχηγού και ηγεσίας να δημιουργήσουν στοιχειώδεις όρους ανάκαμψης.

Όπως έγραψε και την περασμένη Κυριακή «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», για πρώτη φορά αφότου ο Γιώργος αναδείχθηκε στην ηγεσία του κόμματος υπάρχει τόσο έντονο κλίμα αμφισβήτησής του, το οποίο διαπερνά όλο το κόμμα, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα έως τους οπαδούς και ψηφοφόρους. Η κατάσταση είναι κυριολεκτικά εκρηκτική, τόσο που ουδείς μπορεί να αποκλείσει την ανά πάσα στιγμή εκδήλωση απρόβλεπτων κινήσεων.

Ο ίδιος ο Γιώργος, όπως γράψαμε, εκτιμά ότι υπάρχει σχέδιο ανατροπής του πριν από τις επόμενες εκλογές, καθοδηγούμενο από γνωστούς εκδότες, φιλικά διακείμενους στο ΠΑΣΟΚ και με τη συμμετοχή δύο συγκεκριμένων στελεχών.

Αλλά το πρόβλημα δεν είναι (μόνο) αν και ποιοι τον υπονομεύουν ή τα παιχνίδια των «νταβατζήδων» με τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, οι παντοειδείς αλληλεξαρτήσεις διαπλεκομένων συμφερόντων με στελέχη της Χ. Τρικούπη δημιουργούν ντε φάκτο όρους παρεμβάσεων και την ευθύνη για τη διατήρηση αυτού του πλέγματος διαπλοκής την έχει πλέον ο Γιώργος, παρά τις περί του αντιθέτου πομπώδεις διακηρύξεις του.

Το σοβαρό πρόβλημα για τον αρχηγό είναι πως η έως σήμερα ανεπάρκειά του δημιουργεί όρους παρεμβάσεων και υπονόμευσής του…

Τι ζήτησε ο Σημίτης

Κατά την πρόσφατη συνάντηση του Γιώργου με τον Κ. Σημίτη η συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ελάχιστα περιέλαβε τις έτσι κι αλλιώς ενδιαφέρουσες εξελίξεις στο εσωκομματικό μέτωπο. Κανείς από τους δύο δεν πήρε την πρωτοβουλία να ανοίξει τέτοια κουβέντα, αν και υπάρχουν παράπονα από αμφοτέρους. Ωστόσο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε «περιφερειακή» περί ΠΑΣΟΚ στιγμή της συζήτησης ο τέως «καταλληλότερος» φρόντισε ούτως ή άλλως να κάνει σαφείς τις απόψεις του. Συγκεκριμένα, επεσήμανε στον Γιώργο πως πρέπει να στηρίζει και να υποστηρίζει με μεγαλύτερο πάθος την οκταετία της πρωθυπουργίας του!

Μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς του πέρασε το μήνυμα ότι εξαρτά άμεσα τη στάση του απέναντί του από το αν ο Γιώργος θα βγει πράγματι να υποστηρίξει την οκταετία Σημίτη καθαρά και όχι με μισόλογα…


Σχολιάστε εδώ