Οι ετοιμασίες των «πράσινων»

Βέβαια η συζήτηση είχε περιορισμένο αντικείμενο, καθώς έχει ήδη ληφθεί η απόφαση να περιορισθεί η επίσκεψη του Γιώργου σε 24 ουσιαστικά ώρες (μεσημέρι Σαββάτου με μεσημέρι Κυριακής), πράγμα που περιορίζει αντικειμενικά τη δυνατότητα να υπάρξει ένα πλούσιο πρόγραμμα περιοδειών και ειδικών παρεμβάσεων.

Για το τι έγινε στη σύσκεψη δεν βγήκε επίσημο δελτίο Τύπου και έτσι η ενημέρωση των πολιτών στηρίχθηκε στο ρεπορτάζ των συναδέλφων. Να σημειώσουμε πως ακόμη ψάχνονται στο ΠΑΣΟΚ για το πανομοιότυπο -με τις ίδιες ακριβώς λέξεις παρακαλώ- ρεπορτάζ που πέρασε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ, στον δικτυακό τόπο in.gr και καταχωρίσθηκε αυτολεξεί σε πολλές εφημερίδες. Στο εν λόγω ρεπορτάζ αναφερόταν πως «σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, επικράτησε η πρόταση, η οποία διατυπώθηκε από τους Άκη Τσοχατζόπουλο και Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Παπανδρέου να κινηθεί στο επίπεδο της γενικής πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό» και απορρίφθηκε η άλλη που υποστήριζε πως «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αναφερθεί μόνο σε ζητήματα της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης, αφού ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τους βουλευτές που κατέθεσαν τη συγκεκριμένη πρόταση, υποσχέθηκε πολλά στην περιοχή, τα οποία δεν τήρησε και θα ήταν μια ευκαιρία ο κ. Παπανδρέου να αποδομήσει την εικόνα του κ. Καραμανλή, καθώς και οι δύο είναι βουλευτές Θεσσαλονίκης».

Από το δικό μας ρεπορτάζ, ωστόσο, προέκυψαν διαφορετικά πράγματα, τα οποία και μοιραζόμαστε μαζί σας:

1. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε να αποφύγει το ΠΑΣΟΚ να δείξει πως βρίσκεται πίσω από το συλλαλητήριο που οργανώνεται την ώρα που μιλά ο πρωθυπουργός στο δείπνο (χθες το βράδυ) και πρότεινε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μην πάνε ούτε στα εγκαίνια ούτε στο δείπνο ούτε στη διαδήλωση. Τελικά αποφασίστηκε να πάνε στα εγκαίνια μόνον οι βουλευτές Θεσσαλονίκης -τιμώντας τον θεσμό της ΔΕΘ όπως αναφέρθηκε- και όλοι να παραστούν στο συλλαλητήριο του Σαββάτου, απέχοντας από το δείπνο. Την επόμενη μέρα, στη συνάντησή του με τους οργανωτές του συλλαλητηρίου, ο Γιώργος δεν άφησε καμία αμφιβολία, λέγοντας χαρακτηριστικά -παρουσία μάλιστα του Βενιζέλου- πως το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με όλα τα αιτήματα των συνδικάτων.

2. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος επικέντρωσε την παρέμβασή του στο περιεχόμενο της ομιλίας του Γιώργου, προτείνοντας αυτή να έχει σαφές αριστερό και φιλολαϊκό προσανατολισμό. Ζήτησε δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς το ΠΑΣΟΚ να εγκαταλείψει τη στρατηγική του μεσαίου χώρου (ή της Κεντροαριστεράς) και να επανέλθει σε αυτήν των προοδευτικών δυνάμεων.

3. Ο Μαγκριώτης κατέθεσε τη «μαύρη βίβλο» που συνέταξε για τις υποσχέσεις του Καραμανλή για τη Θεσσαλονίκη και τον απολογισμό τους. Μίλησε για 22 υποσχέσεις, από τις οποίες προχώρησε μόνο μία (η μεταφορά της έδρας του Intereg στη Θεσσαλονίκη) και αυτή όμως… κολοβή, μια και η υπογραφή των εγκρίσεων παραμένει στη δικαιοδοσία του υπουργείου.

4. Τον δικό της απολογισμό για τον ενάμιση χρόνο της ΝΔ κατέθεσε η Χρύσα Αράπογλου, εστιασμένο στο τι υποσχέθηκε και δεν έκανε η κυβέρνηση στους τομείς του πολιτισμού, του περιβάλλοντος και των ναρκωτικών, ζητώντας από τον Γιώργο να αναφερθεί και σε αυτούς τους τομείς.

5. Όλοι συμφώνησαν να κινητοποιηθούν για την επιτυχή οργάνωση της υποδοχής του προέδρου στο αεροδρόμιο το απόγευμα του Σαββάτου, η οποία θα πρέπει -όπως τόνισαν- να στείλει ηχηρό μήνυμα πως «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό». Συμφώνησαν, ωστόσο, πως η επιτυχία της υποδοχής θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την επιτυχία των συλλαλητηρίων κατά της κυβερνητικής πολιτικής, γι’ αυτό αποφάσισαν να βάλουν τα δυνατά τους για να μαζευτεί πολύς κόσμος στο άγαλμα του Βενιζέλου.

6. Οι Γερανίδης και Δριβελέγκας ζήτησαν να μην αγνοηθεί η αγροτιά που αντιμετωπίζει «καυτά» προβλήματα και πρότειναν κάποια ειδική πρωτοβουλία και εκτενή αναφορά στην ομιλία του Γιώργου για τους αγρότες.

Ο αρχηγός τούς άκουσε, δεν μίλησε και, αφού τους ευχαρίστησε, αναχώρησε βιαστικά για το ραντεβού του με τον ιταλό υπουργό Φίνι που εκείνη τη μέρα βρισκόταν στην Αθήνα.


Σχολιάστε εδώ