Χωρίς σύγχρονο εξοπλισμό τα F-16!

PAX AMERICANA στην αγορά των 40 μαχητικών F-16. Οι εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρείας ήρθαν στην Αθήνα, χάρηκαν τη θάλασσα της Κινέτας -έμειναν σε ξενοδοχείο της περιοχής- πήραν αυτά που ήθελαν και αποχώρησαν ενθουσιασμένοι. Η ουσία είναι μία. Για ακόμη μια φορά αγοράζουμε αεροπλάνα γυμνά από σύγχρονα οπλικά συστήματα, αφού οι Αμερικανοί δεν παρέχουν την παραμικρή εγγύηση για τον εξοπλισμό των νέων μαχητικών. Από την άλλη, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την γκρίνια των Ευρωπαίων, με πρώτο και καλύτερο τον γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, ο οποίος στις 22 Σεπτεμβρίου θα συναντηθεί με τον Καραμανλή στο Παρίσι και είναι βέβαιο ότι θα του θέσει δύο θέματα: Την παραλαβή των 15 Μ2000-5 και την υποψηφιότητα του γαλλικού RAFALE, σε περίπτωση διαγωνισμού για προμήθεια αεροσκάφους τέταρτης γενιάς.

Το περιεχόμενο της επιστολής-αίτησης για την αγορά που διέρρευσε σε τρεις αντιπολιτευόμενες εφημερίδες -«ΝΕΑ», «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», «ΒΗΜΑ»- είναι χαρακτηριστικό. Οι Αμερικανοί έχουν τέτοια αλαζονεία, ώστε ακόμη και το προαιρετικό δικαίωμά μας να αγοράσουμε άλλα 10 αεροσκάφη, το ασκούν οι ίδιοι, υποχρεώνοντάς μας να το εξασκήσουμε το πολύ σ’ ένα εξάμηνο!

Αυτό που προβληματίζει όμως περισσότερο απ’ όλα τη στρατιωτική, κυρίως ηγεσία, είναι ο εξοπλισμός των αεροσκαφών. Παραδοσιακά οι Αμερικανοί μάς πουλάνε τα αεροσκάφη τους ουσιαστικά χωρίς σύγχρονα όπλα. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι τα υπερσύγχρονα και γρήγορα F-16 είναι ουσιαστικά αναποτελεσματικά σε πραγματικές συνθήκες μάχης, αφού για να εκτελέσουν αποστολές επίγειων βομβαρδισμών, πρέπει να πετάνε σχεδόν πάνω από τον στόχο (!), πρακτική εντελώς ξεπερασμένη. Η Ουάσινγκτον αρνείται πεισματικά όλα αυτά τα χρόνια να αποδεσμεύσει όπλα στρατηγικής σημασίας, όπως οι πύραυλοι JASSM, με βεληνεκές εκατοντάδων χιλιομέτρων. Η Πολεμική Αεροπορία έχει ζητήσει κι αυτήν τη φορά τέτοιου είδους όπλα, αλλά, όπως προκύπτει από τις πρώτες επαφές, η απάντηση της Ουάσινγκτον είναι σταθερά αρνητική. «Δεν υπάρχει νόημα να έχουμε αεροσκάφη γρήγορα κι ευέλικτα, αλλά χωρίς όπλα που να απειλούν από μακριά», λένε στην Αεροπορία. Επιπλέον υπενθυμίζουν ότι οι Τούρκοι, αμέσως μετά την ανακοίνωση της δικής μας αγοράς, ανακοίνωσαν την αναβάθμιση 180 δικών τους F-16, ώστε να αποκτήσουν δυνατότητες όμοιες με των δικών μας. Ένα, ακόμη μελανό σημείο είναι το σύστημα αυτοπροστασίας. Τα αεροσκάφη που παραγγείλαμε δεν έχουν σύστημα αυτοπροστασίας. Στην καλύτερη περίπτωση θα τοποθετηθεί το σύστημα ASPIS, το οποίο έχει παραγγελθεί πριν από μερικά χρόνια και θα αρχίσει να τοποθετείται στα μέσα του επόμενου χρόνου. Το ρίσκο που υπάρχει από τη λειτουργία ενός νέου συστηματος είναι μεγάλο, όπως φάνηκε και στην περίπτωση των γαλλικών Μ2000-5.

Οι πιο συντηρητικές εκτιμήσεις για το κόστος της αγοράς αναφέρουν ότι θα ξεπεράσει τα 1,5 δισ. ευρώ. Ποσό τεράστιο, αν αναλογιστούμε ότι η Αεροπορία έχει ζητήσει τον εκσυγχρονισμό παλαιότερων αεροσκαφών F-16, M2000 και την τοποθέτηση συστήματος αυτοπροστασίας στα εκσυγχρονισμένα F-4 -που ουσιαστικά χωρίς αυτό είναι άχρηστα- προγράμματα που απαιτούν τουλάχιστον άλλο 1,5 δισ. ευρώ! Το πιθανότερο είναι ότι οι εκσυγχρονισμοί δεν θα γίνουν, μειώνοντας όμως έτσι την επιχειρησιακή ικανότητα της ΠΑ.

Γαλλικά… παράπονα

Με παράπονα θα υποδεχτεί τον Καραμανλή ο Σιράκ, στις 22 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι. Οι Γάλλοι θεωρούν ότι «εξαπατήθηκαν» από την Αθήνα που είχε προαποφασίσει εδώ και καιρό να αγοράσει 40 F-16. Υποστηρίζουν ότι η ελληνική πλευρά δεν παρέλαβε τα 15 Μ2000-5, αν και υπήρχε δέσμευση από την κατασκευάστρια εταιρεία για επίλυση των προβλημάτων που υπήρχαν στο σύστημα αυτοπροστασίας. Δέσμευση που χρονολογείται από τον Απρίλιο. Παρ’ όλα αυτά, τα αεροσκάφη δεν παρελήφθησαν και στις 19 Ιουλίου η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την αγορά των 40 αμερικανικών μαχητικών. Μία μέρα μετά η Αθήνα κάλεσε τους Γάλλους για να τα βρουν!

Ο γάλλος Πρόεδρος είναι δεδομένο ότι θα θέσει το θέμα της παραλαβής των 15 Μ2000-5 και του εκσυγχρονισμού άλλων 10 σε επίπεδο Μ2000-5. Και είναι βέβαιο ότι θα υπενθυμίσει στον Καραμανλή ότι το Παρίσι, σε αντίθεση με την Ουάσινγκτον, έχει προμηθεύσει το ελληνικό αεροπορικό οπλοστάσιο με στρατηγικούς πυραύλους Σκάλπ, βεληνεκούς πάνω από 300 χλμ. Προμήθεια που είχε προκαλέσει τις εντονότατες αντιδράσεις Ουάσινγκτον και Άγκυρας. Βέβαια, θα τεθεί και το θέμα της γαλλικής υποψηφιότητας σε ενδεχόμενο διαγωνισμό για προμήθεια αεροσκάφους τέταρτης γενιάς, με το Παρίσι να προωθεί το Ραφάλ.

Το ερώτημα είναι ποιος στοιχηματίζει ότι θα γίνει ποτέ αυτός ο διαγωνισμός;


Σχολιάστε εδώ