«Τσαμπουκάς γιοκ»

Ασφαλώς δεν έπιασε τώρα ο «πόνος» τους ευρωπαίους ηγέτες για τη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Δεν έχουμε ξεχάσει τις πιέσεις που ασκήθηκαν για την αποδοχή του απαράδεκτου Σχεδίου Ανάν.

Όμως την τελευταία περίοδο οι ίδιοι οι ευρωπαϊκοί λαοί, ιδιαίτερα μέσα από τα δημοψηφίσματα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, εκδήλωσαν τη σαφή και έντονη απόφασή τους να μη δεχθούν την «είσοδο» της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι λόγοι είναι πολλοί και ιδιαίτερα σοβαροί, ώστε να μην μπορούν να τους αγνοήσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες: Το τεράστιο οικονομικό κόστος από τη διεύρυνση, τα κοινωνικά και εργασιακά προβλήματα που θα προκύψουν από μια αθρόα εισροή τούρκων πολιτών στις χώρες της ΕΕ και, βέβαια, τα κρίσιμα πολιτισμικά θέματα, που συχνά αποβαίνουν αιτίες κοινωνικών εντάσεων, ρατσιστικών εκδηλώσεων, θρησκευτικών φανατισμών.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η όποια πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ δεν μπορεί να διαμορφωθεί με τους δικούς της όρους και τους δικούς της εκβιασμούς. Και στο σημείο αυτό Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να σταθούν ανυποχώρητες.

Η σημερινή συγκυρία στην Ευρώπη προσφέρει μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία να επανακαθορίσουμε τη στάση μας προς την Τουρκία. Και από τη «βήμα προς βήμα» πορεία προς την παραίτηση και την υποχώρηση, να πορευθούμε σταθερά στον δρόμο της εθνικής αξιοπρέπειας, διασφαλίζοντας στο ακέραιο τα δικαιώματά μας.

ΟΦΙΣ


Σχολιάστε εδώ