Σε απόγνωση τα νοικοκυριά

«Οι οικογένειες τα τελευταία χρόνια έχουν επιβαρυνθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και δεν αντέχουν την παραμικρή αύξηση», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος Μιχάλης Τσιφάκης, ενώ ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος τονίζει ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων είναι στα όρια της προσωπικής πτώχευσης».

Πράγματι, η συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών νοικοκυριών έχει πάρει δραματικές διαστάσεις, χωρίς να φαίνεται κανένα φως στην άκρη του τούνελ, αφού τον μήνα Ιούλιο ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, αυξήθηκε κατά 5,1%, που είναι τιμή ρεκόρ. Έτσι τους επόμενους δύο μήνες αναμένεται η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών παραγωγού να περάσει στην αγορά και να προκύψει νέο κύμα ανατιμήσεων.

Τη δραματική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών επισημαίνει και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, που καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει με τη νέα εισοδηματική και φορολογική πολιτική που θα εξαγγείλει «σε γενναία και σημαντική ενίσχυση μισθών και συντάξεων» καθότι, όπως τονίζει, «οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι έχουν εξαντλήσει τα όρια αντοχής τους».

Οι συνταξιούχοι βρίσκονται στα πρόθυρα οικονομικής εξαθλίωσης, αφού όπως επισημαίνουν οι ομοσπονδίες τους στο υπόμνημα που έστειλαν στον πρωθυπουργό, «πάνω από 800.000 συνταξιούχοι ζουν με συντάξεις από 300 έως 500 ευρώ», που σημαίνει ότι πρέπει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής να βρει τρόπο να δώσει κάποια αύξηση τουλάχιστον στις κατώτερες συντάξεις.

Πάντως η ΓΣΕΕ κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της ΔΕΘ θα παρουσιάσει στοιχεία που θα αποκαλύπτουν ότι «1,8 δισ. πέρασε από τις τσέπες μισθωτών και συνταξιούχων στις τσέπες των εργοδοτών» με τα πρόσφατα φοροεισπρακτικά μέτρα της κυβέρνησης.

Πάντως οι κινητοποιήσεις «δεν θα έχουν αντικυβερνητικό ή κομματικό χαρακτήρα», όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, αλλά «περιεχόμενο διεκδικητικό».

Ωστόσο ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ κ. Πουπάκης, παρότι η παράταξή του θα συμμετέχει στις κινητοποιήσεις, φοβάται ότι «ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης θα επιχειρήσουν να προσδώσουν στις κινητοποιήσεις αντικυβερνητικό χαρακτήρα» και σε μια τέτοια περίπτωση προειδοποιεί ότι «θα διαχωρίσει τη θέση του».

Για άλλη μια φορά το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) θα οργανώσει αυτόνομες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στα εγκαίνια της ΔΕΘ, ενώ ο «Ριζοσπάστης» χαρακτηρίζει «πραγματικό τσίρκο» τις απόψεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Έτσι η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος εμφανίζεται με διαφορετικές επιδιώξεις και προσδοκίες στις κινητοποιήσεις στις 9-10 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, παρότι ο Χρ. Πολυζωγόπουλος επισημαίνει την ανάγκη να έχει «ενωτικό χαρακτήρα το συλλαλητήριο». Κατά τον κ. Πολυζωγόπουλο, «είναι θετική η στάση Πουπάκη», αλλά το ΠΑΜΕ «ακολουθεί διασπαστικές τακτικές», ενώ η έκκληση του προέδρου της ΓΣΕΕ προς το ΠΑΜΕ για ενωτικό συλλαλητήριο έπεσε στο κενό. Έτσι την ίδια μέρα και την ίδια ώρα θα έχουμε δύο ξεχωριστά συλλαλητήρια στα εγκαίνια της ΔΕΘ.


Σχολιάστε εδώ