Οι επιλογές στη ΔΕΗ άναψαν φωτιά στη ΝΔ!

«Μας κατηγορούν για τα ʽʽγαλάζια παιδιάʼʼ αλλά δεν ρίχνουν μια ματιά να δουν το όργιο που γίνεται με τις διευθυντικές θέσεις στη ΔΕΗ με το βόλεμα ΠΑΣΟΚων κι άλλων που κατηγορούνται στον εισαγγελέα για κακοδιαχείριση και σπατάλες», έλεγε συνδικαλιστής της ΔΕΗ, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ε. της ΝΔ, απηχώντας το κλίμα που επικρατεί στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας μετά τις επιλογές των νέων γενικών διευθυντών και απειλεί να τινάξει στον αέρα τις σχέσεις της ΔΑΚΕ με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι συνδικαλιστικά στελέχη της Ν.Δ. σε συναντήσεις τους με τον κ. Παλαιοκρασσά προειδοποιούν ότι δεν θα κατέβουν στις εκλογές της ΓΕΝΟΠ, εκφράζοντας τη στήριξή τους στον πρόεδρο και την απόλυτη αντίθεσή τους με τις επιλογές των άλλων μελών του Δ.Σ. της ΔΕΗ.

Ο κ. Παλαιοκρασσάς, τον οποίο η ίδια η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός όρισαν σε αυτήν την καίρια θέση, παρουσιάζεται να παλεύει μόνος του για το «μάζεμα» της επιχείρησης, που αποτελεί ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας.

Αν εξαιρέσει κανείς, λένε, τον Κ. Μελά, ο οποίος τοποθετήθηκε επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ορυχείων, ήταν μέχρι σήμερα γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕ και είναι από τα πιο έμπειρα στελέχη της ΔΕΗ, με ευρύτερη αναγνώριση στην επιχείρηση και με μακρά προσφορά στον χώρο της Ν.Δ., όλοι οι άλλοι κινούνται στον χώρο της Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να διακρίνονται για τα προσόντα τους.

Η επιλογή του κ. Α. Μιζάν, ως νέου γενικού διευθυντή παραγωγής, οδήγησε τον κ. Παλαιοκρασσά και τα στελέχη της Ν.Δ. στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, καθώς πρόκειται για το πρόσωπο για το οποίο ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΗ έχει καταθέσει, όπως αποκαλύψαμε στο προηγούμενο φύλλο, στον εισαγγελέα δέκα φακέλους με στοιχεία για σκανδαλώδεις συμβάσεις έργων. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι συμβάσεις, που αποτέλεσαν την αιτία απομάκρυνσης του κ. Νέζη, έγιναν την περίοδο που ο κ. Μιζάν ήταν επικεφαλής της Διεύθυνσης Μελετών και Κατασκευών Θερμοηλεκτρικών Έργων.

Στη Γενική Διεύθυνση Μεταφοράς ο εκλεκτός του Δ.Σ. της ΔΕΗ ήταν ο Δ. Μπουσδέκης, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο της Αριστεράς. Η τοποθέτησή του άφησε με «ανοιχτό το στόμα» όσους ξέρουν πρόσωπα και πράγματα στη ΔΕΗ, καθώς, όπως υποστηρίζουν, «είναι άσχετος με τον πολύπλοκο τομέα της μεταφοράς, δεν διαθέτει ειδικά προσόντα και εδώ και δέκα χρόνια βρισκόταν στην προμήθεια υλικών». «Φαίνεται ότι για κάποιους μέτρησε το γεγονός ότι είναι ένα καλό και βολικό άτομο, που δεν λέει όχι», τόνιζε με νόημα σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις συνδικαλιστής της ΔΕΗ.

Τη θέση του για δεύτερη πενταετία διατήρησε στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών ο Γρηγόρης Αναστασιάδης, για τον οποίο στελέχη της ΔΕΗ δεν έχουν να πουν και τα καλύτερα λόγια. «Ίσως τον κράτησε στη θέση του η παρουσία του στο περιβάλλον του κ. Κόκκαλη και η προϋπηρεσία του στην Panafon», σημείωναν με νόημα πηγές στη ΔΕΗ, οι οποίες εξέφραζαν την απορία τους για τη διατήρηση σε μια τόσο σημαντική θέση ενός ανθρώπου που δεν έχει καμία σχέση με τη Ν.Δ. και αντίθετα έχει ταυτισθεί με πρόσωπα (Νέζης- Κόκκαλης) και νοοτροπίες του παρελθόντος, που ο ίδιος ο πρωθυπουργός θέλει να αντιπαλέψει.

Ο χορός του παραλόγου έκλεισε, υποστηρίζουν συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, με την τοποθέτηση του Δ. Λαθούρη, ως γενικού διευθυντή Διανομής. Με προέλευση από το ΚΚΕ και στενές σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ, καθώς ο αδελφός του είναι εδώ και χρόνια σημαίνον στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Φθιώτιδα, υπηρετούσε στη Λαμία ως περιφερειακός διευθυντής. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέπτυξε «πολυσχιδή» δράση. Το 1997, ενόσω βρισκόταν σε θέση βοηθού διευθυντή στην Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας, ζήτησε με επιστολή του από την τότε υπουργό κ. Β. Παπανδρέου άρση μιας απόφασης του Δ.Σ. της ΔΕΗ, με στόχο την αύξηση των προσωπικών του αποδοχών, εκφράζοντας μάλιστα την «άπειρη εκτίμησή του» στο πρόσωπο της τότε υπουργού! Πριν από τις εκλογές, όπως λένε οι πληροφορίες, «ξέχασε» τον θαυμασμό του προς την πρώην υπουργό, «τα γύρισε» και προχώρησε σε σειρά εξυπηρετήσεων αιτημάτων που έρχονταν από βουλευτές της Θεσσαλίας και της Αν. Στερεάς Ελλάδας, «χτίζοντας» έτσι σχέσεις με σημερινούς υπουργούς. Παρ’ όλα αυτά, βέβαια, επιβεβαιώνοντας όσους υποστηρίζουν ότι ουδεμία σχέση έχει με τη ΝΔ, πέρυσι, όταν τον επισκέφθηκαν συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ πριν από τις εκλογές στη ΔΕΗ, τους «πέταξε» έξω από το γραφείο του. Πού, άραγε, «ακουμπάει» για να μπορεί να συμπεριφέρεται μ’ αυτόν τον τρόπο και να διακηρύσσει, μάλιστα, από την πρώτη στιγμή που προκηρύχθηκαν οι θέσεις, ότι θα είναι ένας από τους επόμενους γενικούς;

Με τις κρίσεις στη ΔΕΗ φαίνεται ότι στον χώρο της ΝΔ «ξεχείλισε το ποτήρι». Οι νεοδημοκράτες διαμαρτύρονται, αφού θεωρούν ότι η ίδια τους η παράταξη δεν τους σέβεται. «Ακόμα και το ΠΑΣΟΚ», δηλώνουν, «δεν μας συμπεριφερόταν έτσι». «Τελικά, φαίνεται ότι είναι μειονέκτημα να είσαι νεοδημοκράτης, αφού κάποιοι προσπαθούν να ανεβάσουν τις ”δημοκρατικές τους μετοχές” προωθώντας… ”ερυθροπράσινους” κι όχι τα ”μιάσματα” της ΝΔ», τόνιζε πρόσφατα στέλεχος της ΝΔ. Σίγουρα, όπως λένε καλά ενημερωμένες πηγές, το θέμα θα έχει συνέχεια, αφού έχει φτάσει στον πρωθυπουργό, ενώ και ο ίδιος ο κ. Παλαιοκρασσάς φέρεται διατεθειμένος να μην αφήσει να περάσουν τέτοιες μεθοδεύσεις, ζητώντας ανάκληση της απόφασης του ΔΣ της ΔΕΗ.


Σχολιάστε εδώ